07.02.06, 19:54
W świetle stenogramu z posiedzenia komisji budżetowej, poczynania piechowickich władz osiągnęły poziom groteski i absurdu.
Oto Rada Miasta, pod wodzą jej Przewodniczącego, zwierzchnicy podległych Urzędowi Miasta jednostek, oraz miejscowy proboszcz, celebrują uroczystość odsłonięcia prywatnego pomnika. W ten sposób chcą dowartościować „stabilną i mądrą” władzę w osobie samego burmistrza miasta Piechowice. Jego to, bowiem jest zarówno pomysł, jak i realizacja pomnika w kształcie mogiły. Radnym, ani Przewodniczącemu Rady wcale nie przeszkadza, że:

- nie było żadnej uchwały Rady Miasta w tej sprawie, wobec tego pomnik jest nielegalny.
- „uroczystość” w prywatnej wobec tego sprawie odbyła się w czasie trwania Sesji Rady Miasta, czyli radni wynagrodzili się za ten czyn z publicznych środków.
- napis na pomniku został zawłaszczony
- ta prywatna ekspozycja jest zlokalizowana na terenie publicznym.

Brawo Panie Przewodniczący, Panowie Radni i Panie Radne.
O lepszy pokaż indolencji naprawdę byłoby trudno.

Obserwuj wątek
    • alif5 Re: Blamaż 07.02.06, 21:20
      Blamaż?Jeden więcej,jeden mniej,na nikim nie robi większego
      wrażenia.Najważniejsze żeby kasa się zgadzała.
    • urzednik13 Re: Blamaż 07.02.06, 22:25
      Bardzo słuszne uwagi omega_7.Na jakiej podstawie przewodniczący przerwał sesję
      i spełniał prywatny kaprys burmistrza ,któremu zamarzyło się ufundowac głaz z
      okazji OBCHODOW -lecia Piechowic?Następny krok to odsłonięcie kamiennego
      popiersia jakiejś ważnej piechowickiej osobistości.Może z okazji np imienin?
      • omega_7 Re: Blamaż 07.02.06, 23:28
        W tym wypadku burmistrz naruszył prawo. Ma on takie same prawa, jak inni obywatele miasta. Czy wobec tego każdy będzie mógł z okazji dla niego ważnej
        postawić pomnik, tablicę, gablotę, czy inny eksponat w publicznym miejscu?
        I czy będzie to też akceptował Przewodniczący Rady, o radnych nie wspominając.
      • omega_7 Re: Blamaż 11.02.06, 21:07
        Jak to jest, że policjant - radny interweniuje (wygląda to na interwencję "prywatną") w sprawie wypowiedzi uczestników forum. Jego wrażliwość na przestrzeganie prawa zupełnie znika, kiedy burmistrz miasta urządza publiczną hecę w trakcie trwania sesji Rady Miasta z prywatnym, pozaprawnie postawionym pomnikiem. Czy policjant nie powinien zgłosić faktu nieprzestrzeganie prawa, odpowiednim organom?
        • inferno_m Re: Blamaż 11.02.06, 21:27
          Do tej pory sądziłem, że policjant jest tym organem.
          • omega_7 Re: Blamaż 11.02.06, 21:32
            A może prokuratura?
            • inferno_m Re: Blamaż 11.02.06, 21:36
              Są różne organy i pełnią różne funkcje:)
            • omega_7 Re: Blamaż 11.02.06, 21:46
              Należy jeszcze dodać, że wiceprzewodniczący, też jest, czy był policjantem.
        • 999lp9 Re: Blamaż 11.02.06, 21:50
          przecież oficjalnie wszystko gra . Pomnik jest zakończeniem obchodów a za tym
          stał komitet.Tylko z tego co się działo na komisji wiemy KTO to wymyślił
          • inferno_m Re: Blamaż 11.02.06, 21:53
            I wiemy kto za to odpowie.
            • 999lp9 Re: Blamaż 11.02.06, 22:03
              Formalnie wszystko gra . więc nikt nie odpowie.
              • inferno_m Re: Blamaż 11.02.06, 22:04
                Skoro tak mówisz.
                • 999lp9 Re: Blamaż 11.02.06, 22:08
                  Tak sądzę patrząc na na to co się działo w przeszłości. Prokuratura wszystko
                  oddala więc raczej tym się nie zajmie.
          • omega_7 Re: Blamaż 11.02.06, 22:19
            G.. gra. Aby takie cudo mogło sobie stanąć musi być uchwalona uchwała Rady Miasta. W przeciwnym razie, każdy przy byle weżnej dla niego okazji, mógłby postawić jakieś tego typu "dzieło" w publicznym miejscu.
            Słowa burmistrza ze stenogramu posiedzenia Komisji Budżetowej:
            Burmistrz: Proszę Pani, ja (...) tam nie ma na tej tablicy, nie będzie żeby to było, że Rada Miasta... nie ma uchwały, nie ma uchwał...
            Czyli oficjalnie - nie gra. I nie ważne jest, że pomnik jest związany z zakończeniem najważniejszego wydarzenia w 700-leciu miasta.
            Dlatego całe to wydarzenie z udziałem Przewodniczącego Rady i policjantów jest kpiną z prawa.
            • inferno_m Re: Blamaż 11.02.06, 22:28
              "Prawie jak pomnik" - prawie robi dużą różnicę.
            • 999lp9 Re: Blamaż 11.02.06, 22:29
              Ja z tym się nie sprzeczam stwierdzam jedynie że nikt nie będzie chciał się tym
              zająć
              • inferno_m Re: Blamaż 11.02.06, 22:34
                Trzeba być optymistą.
                W ostatnim czasie władza w Piechowicach polubiła podróże.
                • maly.ludwiczek Re: Blamaż 11.02.06, 23:35
                  Czy tu znowu ktoś chce podpuścić inferno do działania?
                  • omega_7 Re: Blamaż 12.02.06, 10:14
                    Czy masz tak małe mniemanie ludwiczku o inferno, że sadzisz, ze da sie komuś podpuszczać?
                    Chodzi o zaistniałe fakty.
                    W Nr 5/10/2005 Inform Piechowickiego, przy okazji jakiegoś niezrozumiałego rankingu, na pierwszej stronie władza publikuje tekst:
                    "Za taką prawidłowość można też uznać, że lepiej wiedzie się gminom mającym stabilne i mądre władze".
                    Rzeczywiście - bardzo mądre.
                    • inferno_m Re: Blamaż 12.02.06, 11:46
                      Ale to prawda, że takim gminom wiedzie się lepiej. Piechowice są wyjątkiem.
                      • alif5 Re: Blamaż 12.02.06, 20:57
                        Którym gminom,czy tym,które mają stabilną i mądrą władzę,czy tym,które mają
                        głupią władzę?I jakim wyjątkiem są Piechowice?Czy mógłbyś to inferno sprecyzować?
                        • inferno_m Re: Blamaż 12.02.06, 21:03
                          A co chcecie mnie po prokuraturach ciągać?:)
                          • inferno_m Re: Blamaż 12.02.06, 21:05
                            A teraz poważnie. Nie oceniam władzy w Piechowicach jako mądrej i zaraz ktoś
                            powie że oceniam jako głupią. Ale przecież można powidzieć o kimś że nie jest
                            mądry co nieoznacza, że jest automatycznie głupi.
                            • alif5 Re: Blamaż 12.02.06, 21:31
                              Znowu zagmatwałeś.Ale róbjak chcesz.Kiedyś napisałem,że w wyborach głosowałem na
                              Ciebie, i że zaczynam żałować.To się nie zmienia na lepsze,a wręcz pogłębia.Nie
                              pisz tylko na forum.a zacznij działać.Powodzenia.
                              • inferno_m Re: Blamaż 12.02.06, 21:45
                                A jakie formy działania proponujesz Alifie?
                                A co do zagmatwania, ja nie jestem po to aby mnie prowokować na forum i poźniej
                                mieć powód do ciągania po sądach.
                                Wolę inaczej spędzać czas.
                                A jeśli będą powody, to kto inny będzie stawiać się na przesłuchaniach u
                                prokuratora. I nie tylko u niego.
                                Sądzę że obecni robię to co trzeba. Spektakularne akcje zdarzają się, ale na nie
                                trzeba długo czekać.
                                Wiem gawiedź jest spragniona igrzysk.
                                Spokojnie, sądzę że nie dam powodów do niezadowolenia osobom, które na mnie
                                oddały głos. Tylko że jestem zwykłym obywatelem tak jak każdy z nas i nie mam
                                "paszportu polsatu" który daje "nadurzędniczą moc". Wiele osób będzie się
                                chciało podłączyć pod to co się dzieje, o ile okaże się to "sukcesem".
                                Dlatego trzeba się pilnować.
                                Cierpliwości.
                                • inferno_m Re: Blamaż 12.02.06, 21:49
                                  Wcześniejszy post napisałem nieczytając postów ostatnich Alifa i 999.
                                  Wiele poświecam tej działalności tak jak inne osoby które często pozostają
                                  anonimowe. Trzeba mieć czas na tą działalność a rodzinę ktoś musi utrzymać. Nikt
                                  mnie nie utrzyma jak zostanę w domu i będę tylko zajmować się sprawami Piechowic.
                                  Chyba, że znajdzie się sponsor. Jeśli nie, to działam na tyle na ile jest to
                                  możliwe.
                                  Nie jestem politykiem, to tak na koniec.
                                  • 999lp9 Re: Blamaż 12.02.06, 21:53
                                    Polityk to nic obrażliwego . To raczej sztuka unikania odpowiedzi wprost .
                                    Swoją drogą trudna sztuka . ale dobrze Ci idzie . To zupełnie poważnie.
                                • alif5 Re: Blamaż 12.02.06, 21:54
                                  Trudno mi w tej chwili określić czego bym chciał i jak to zrobić.Chociaż wiem
                                  czego chcę - normalności,a to w Piechowicach można osiągnąć zmieniając władzę
                                  miejską na czele z burmistrzem.A jak słyszę na mieście niewielu ludzi orientuje
                                  się w tej grze i czy kiedyś nie będzie za póżno,żeby ich uświadomić i pociągnąć
                                  za sobą do zmian.
                              • unipop1 Re: Blamaż 13.02.06, 21:17
                                alif5 jest rozczarowany postawą inferno i żałuje,że głosował na niego w
                                wyborach. Moim zdaniem powinien zastanowić się nad tym, co pisze. Nie wiem
                                jakich spektakularnych "akcji" oczekiwał od inferno- może gdyby inferno wszedł
                                do urzędu i zrobił głosną awanturę lub dokonał samopodpalenia przed budynkiem
                                UM na znak protestu, to wówczas zadowoliłoby to spragnionych wrażeń ludzi,
                                takich jak alif5? Przecież zmian w naszym mieście nie dokona tylko jeden
                                człowiek, potrzeba współdziałania wielu osób, które chcą naprawy sytuacji.
                                Odnoszę wrażenie, że wielu ludzi spycha odpowiedzialność na innych i chce
                                zmian, ale dokonanych cudzymi rękoma. A tak się nie da. Poza tym wypada
                                przypomnieć, że wiele spraw UM "ujrzało światło dzienne" właśnie dzięki
                                inferno_m. To on pchnął te sprawy na wyższe szczeble urzędowe- kto z
                                krytykujących osób może się tym pochwalić? Inferno nie jest typem pieniacza,
                                więc jego działania muszą być zgodne z prawem i być może dlatego nie są
                                tak "efektowne", ale przecież to nie o to chodzi.
                                • alif5 Re: Blamaż 13.02.06, 21:38
                                  Może faktycznie jestem trochę niecierpliwy,ale powodowane jest to troską o
                                  przyszłość naszego miasta i myślałem,że skoro ktoś wychodzi przed szereg i
                                  walczy o wyborców z Piechowic,to automatycznie włoży więcej energii w zdobywanie
                                  nowych zwolenników.Ja zagrałem w ciemno i do tej pory doprawdy nie zauważyłem
                                  znaczących efektów działalności inferno.Chciałbym zaznaczyć,że moje posty nie
                                  mają żdnych podtekstów osobistych ani politycznych.Chodzi mi tylko o to,aby do
                                  naszego miasta wróciła normalność.
                                  • krzysztof.jarzyna Re: Blamaż 13.02.06, 21:53
                                    Ja za to sądzę, że mamy tu kandydata, który chce pogrążyć drugiego.
                                    Tylko jak się do tego zabrać?
                                    • inferno_m Re: Blamaż 13.02.06, 22:14
                                      Alif poprosiłem o pomoc i jakoś nie ma chętnych. Ja nie mówię o tym żeby jedna
                                      osoba zakupiła ryzę papieru tylko np. 6 po 5zł lub o napisaniu felitonu na pół
                                      strony A4. I to jest problemem.
                                      Jest strona, reaktywacja biuletynu, forum sprawy urzędowe jak na jedną osobę to
                                      chyba trochę jest, prawda?
                                • 999lp9 Re: Blamaż 13.02.06, 21:39
                                  wow
                                  aż zaparło mi dech z wrażenia
                                  • alif5 Re: Blamaż 13.02.06, 21:52
                                    A to dlaczego?
                                    • 999lp9 Re: Blamaż 14.02.06, 19:51
                                      Unipop tak pięknie go broni
                                      • inferno_m Re: Blamaż 17.02.06, 16:27
                                        No i co, zero reakcji. Samo się zrobi, prawda?
                                        • 999lp9 Re: Blamaż 17.02.06, 16:32
                                          Samo to się nic nie zrobi , ale takimi tekstami to świata nie zawojujecie ,
                                          przed 4 laty padały poważne zarzuty a tu ? Szkoda papieru na takie rezczy
                                          napiszcie coś co zmieni ten układ to dam nawet ryze żeby rozpowszechnić.
                                          • inferno_m Re: Blamaż 17.02.06, 16:35
                                            A co wg. Ciebie zmieni ten ujkład?
                                            Chętnie posłucham i wprowadzę w życie.
                                            • 999lp9 Re: Blamaż 17.02.06, 20:14
                                              Jest kilka możliwośći
                                              1. Prawomocny wyrok sądu wystarczy mieć dowody i burmistrza skazać ( wy tych
                                              dowodów nie macie, bo pomnik to kpina nawet jak na nasze prawo)
                                              2.Konkretne zarzuty niegospodarności nieudolności itp. również dosadne i
                                              udokumentowane ocenią je wyborcy
                                              3. Zarzuty moralne takie aby ludzie się odwrócili od burmistrz tych macie całe
                                              mnustwo tylko jakoś nikomu one nie przeszkadzają
                                              4. Ustawa zabraniająca sprawowania urzedu więcej niż 2 kadecje.
                                              to mi przyszło do głowy ale myślę że jest dużo więcej
                                              • inferno_m Re: Blamaż 17.02.06, 20:31
                                                No tak, ze tez o tym niepomyślałem, że trzeba mieć dowody.
                                                Pewnie nic nie robię w tym temacie.
                                                Może 999lp9 masz dowody?
                                                To je komuś daj lub sam się sprawą zajmij.
                                                • omega_7 Re: Blamaż 17.02.06, 20:41
                                                  Ciekawe, czy przełożeni policjantóe byliby zachwyceni,
                                                  gdyby się dowiedzieli w jakich szopkach uczestniczą ich podwładni?
                                                  • inferno_m Re: Blamaż 17.02.06, 20:44
                                                    Ale o czym konkretnie miel by się dowiedzieć?
                                                  • omega_7 Re: Blamaż 17.02.06, 20:45
                                                    O żenującej szopce z odsłonięciem pomnika Ejnika, kolego
                                                  • inferno_m Re: Blamaż 17.02.06, 20:46
                                                    Aha i jakie konsekwencje mieli by ponieść?
                                                  • inferno_m Re: Blamaż 17.02.06, 20:46
                                                    Oczywiście służbowe.
                                                  • mis011 Re: Blamaż 17.02.06, 20:53
                                                    Już kiedyś p[isałem można wysłać tze donos do komendanta w policji muszą je
                                                    rozpatrzyc nie radzę tylko z własnego komputera ale kafejka?
                                                  • inferno_m Re: Blamaż 17.02.06, 20:54
                                                    Dlaczego nie z własnego komputera? Jakieś kary za to grożą? Napiętnowanie czy
                                                    wyciąganie haków?
                                                  • mis011 Re: Blamaż 17.02.06, 20:57
                                                    Kary to nie ale czasami każdy jedzie np za szybko
                                                  • inferno_m Re: Blamaż 17.02.06, 20:58
                                                    No właśnie bliźniak, w czym problem.
                                                  • blizniak58573 Re: Blamaż 17.02.06, 20:55
                                                    To w czym problem?
                                                  • mis011 Re: Blamaż 17.02.06, 20:54
                                                    Oj Omega nie lubisz tych policjantów jakiś mandacik?
                                                  • 999lp9 Re: Blamaż 17.02.06, 20:55
                                                    Za szopki sądy nie karają Jak już pisałem trzeba mieć dowody a tych BRAK.
                            • 999lp9 Re: Blamaż 12.02.06, 21:35
                              Jak rasowy polityk
                              Ani tak ani nie
                              A może jestem za a nawet przeciw
                              ale to już było..
                              • alif5 Re: Blamaż 12.02.06, 21:40
                                I to mnie właśnie irytuje i zmusza do prowokacji.Może ten jeszcze nie rasowy
                                polityk wreszcie się obudzi i zacznie coś robić.Mam na myśli prowokację w dobrym
                                tego słowa znaczeniu.Jeśli Jego działalność ma się ograniczyć tylko do pisania
                                postów na forum,toniech sobie da z polityką i ze sprawami Piechowic spokój.
                                • 999lp9 Re: Blamaż 12.02.06, 21:48
                                  Pożyjemy zobaczymy , przyjdzie wiosna może zacznie się coś dziać a najpóżniej
                                  jesienią
                                  • inferno_m Re: Blamaż 12.02.06, 21:54
                                    999 ujawnij swoją tożsamość i zobaczymy jak się będziesz zachowywać gdy
                                    wyjdziesz na miasto. Mi to akurat nieprzeszkadza, mam do tego stosunek
                                    ambwiwalentny.
                                    Krytykować można samemu nic nie robiąc.
                                    Robię wszystko czego wymaga prawo a jak wiemy w polsce wszystko długo trwa.
                                    • inferno_m Re: Blamaż 12.02.06, 21:57
                                      Jeśli znajdzie się ktoś kto wspomoże akcję informacyjną dla mieszkańców
                                      Piechowic to wtedy będziemy osiągać spodziewane efekty. Łącznie ze zmianą władzy
                                      na lepszą.
                                      Jeśli jest ktoś kto chce wesprzeć taką akcję anonimowo czy też jawnie to niech
                                      się do mnie zgłosi. leszczykwojciech@op.pl
                                    • 999lp9 Re: Blamaż 12.02.06, 21:57
                                      Jak sądzę trudno jest żyć w takim miasteczku jak Piechowice gdy wszyscy Cie
                                      znają ale to ma swoje plusy któr jak sądzę zaowocują w wyborach, nie jesteś
                                      anonimowy jak wielu którzy będą kandydować.
                                      • inferno_m Re: Blamaż 12.02.06, 21:59
                                        Chcecie pomóc w zmianie na lepsze? Anonimowo dla mieszkańców?
                                        To pomóżcie i współdziałajcie ze mną. Zapraszam.
                                        • 999lp9 Re: Blamaż 12.02.06, 22:00
                                          W jaki sposób?
                                          • inferno_m Re: Blamaż 12.02.06, 22:03
                                            Np w wydaniu biuletynu w którym znajdą się informacje które nie ukazują się w
                                            innych biuletynach lub ich nakład jest niewystarczający.
                                            Na przykład ktoś kupi papier do biuletynu czy napisze tekst.
                                            I już jest coś.
    • alif5 Re: Blamaż 12.02.06, 22:02
      Trochę odeszliśmy od podstawowej treści "blamażu",więc kończę żeby ktoś mnie nie
      posądził o rozmywanie tematu.A nawiasem inferno.Jesteś członkiem "pisu",a
      piszesz,że nie jesteś politykiem...??????? Otwórz nowy post z wyjaśnieniem i nie
      dawaj powodów do krytyki, to będzie wszystko OK.
      • inferno_m Re: Blamaż 12.02.06, 22:03
        Dałem powód do krytyki? Jaki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka