Dodaj do ulubionych

stara podloga

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:57
Mam pytanie do fachowcow :co mozna zrobic ze starą drewnianą podlogą,malowaną
wielokrotnie farbą,aby znow wyglądala przyzwoicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: zenon5 Re: stara podloga IP: *.ppp.tiscali.fr 30.05.06, 19:57
      nie jestem fachowcem,ale sam mialem ten problem.Poprosilem kolege z maszyna do
      cyklinowania.Radykalne podejscie ,duzo kurzu.Pozniej jeszcze szlifierka z
      drobnym papierem.pozniej lakier bezbarwny.Wyglada naprawde przyzwoicie.
      • Gość: Ala nowa podloga ... ale... IP: *.jgora.dialog.net.pl 31.05.06, 21:58
        się trochę rozeschła :-( i są szpary? Była tylko malowana kaponem. Czym
        wypełnić te szpary przed lakierowaniem ? Panie Zenonie - poradzi Pan coś? :-)
        • Gość: zenon5 Re: nowa podloga ... ale... IP: *.ppp.tiscali.fr 31.05.06, 22:11
          istnieje szpachlowka w kolorze drewna,roznych odcieni,od jasnych do
          ciemnych.Mysle ze w Polsce mozna ja kupic ale gdzie konkretnie w JG,to niestety
          nie wiem.Robilem boazerie ktora nie byla najlepszej jakosci,duzo ubytkow,i tam
          wlasnie wszelkie ubytki "zalatalem"ta szpachlowka.Teraz po jakims czasie trzeba
          sie dobrze przyjrzec aby to zauwazyc.
          • Gość: Ala Re: nowa podloga ... ale... IP: *.jgora.dialog.net.pl 03.06.06, 23:44
            Dzięki :-) Bardzo pozdrawiam.
        • Gość: szu Re: nowa podloga ... ale... IP: *.jzo.com.pl 01.06.06, 18:12
          Szpachlówek oczywiście w sklepach dostatek, więc nie będzie problemu

Jako ciekawostkę podam, że cykliniarz który robił moją starą podłogę szpary między deskami "łatał" wiórkami powstałymi po cyklinowaniu desek w ostatnim tego stadium, z których po połączeniu z jakimś rozpuszczalnikiem bądź kaponem tworzył odpowiednią "pastę". Kolor był niemal identyczny jak deski, bardzo ładnie to wyglądało, zaczyna to wypadać dopiero obecnie, po 5-6 latach.

Swoją drogą - troszkę się deski rozeschły zimą i obecnie skrzeczą w niektórych miejscach przy chodzeniu - jest na to jakiś sposób ? Strasznie mnie to denerwuje :-D
          • Gość: zenon5 Re: nowa podloga ... ale... IP: *.ppp.tiscali.fr 01.06.06, 18:27
            no i chcac nie chcac, zostalem "doradca w sprawach stolarskich".Ale nie
            krytykujcie mnie,ja tylko mowie o tym co widzialem jak inni robia.Ten sposob z
            mieszaniem wiorek, to tylko dowod na to ze ten kto to robil, mial pojecie o
            wykonywaniu takich prac.Kiedys jak byl problem z materialami w PRL-u,to wlasnie
            takie zlote raczki wymyslali rozne metody napraw.Co do skrzypienia desek to moze
            pomoc/ale nie musi/obfite nasycenie desek pokostem,czy jakims tlustym
            olejem/byle nie tym z silnika samochodowego/Pozdrawiam tych co remontuja,ja mam
            to juz za soba.
    • Gość: lokator Re: stara podloga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 11:04
      Dziekuje,Panie Zenonie,pozdrowienia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka