Dodaj do ulubionych

Fotozagadka nr 71

16.04.11, 20:39
Jakiego drzewa są te młode liście?
i pytanie dodatkowe:
Jak się nazywa szkodnik który na nich żeruje i jak go najlepiej zwalczać?

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/rh/qi/kjsk/vbb6fAv6A9sZoWMyKB.jpg
Obserwuj wątek
    • orillo Re: Fotozagadka nr 71 17.04.11, 19:44
      To są liście oczywiście kasztanowca zwyczajnego. Jego największym wrogiem (choć nie udokumentowano żeby jakiś kasztanowiec z jego powodu usechł) jest Szrotówek kasztanowcowiaczek. A jak go zwalczać? Pójdę na łatwiznę i posłużę się wikipedią smile
      "Zwalczanie i profilaktyka polega przede wszystkim na usuwaniu i utylizacji opadłych liści. Stosuje się także mikroiniekcje ze specjalnego żelu (endoterapia), wielkopowierzchniowe pułapki lepowe zakładane na pnie drzew, pułapki feromonowe, iniekcje glebowe, zawieszanie budek lęgowych dla ptaków owadożernych."
      • jasfinks Re: Fotozagadka nr 71 17.04.11, 20:22
        Pytałem o tego szkodnika bo podoba mi się jego nazwa "kasztanowcowiaczek"...smile
        Do Twojej wyczerpującej odpowiedzi można jeszcze dodać, że ten niepozorny motylek przyleciał do nas z Macedonii kilkanaście lat temu i jest przysmakiem dla sikorek, dlatego jednym ze sposobów walki ze szrotówkiem kasztanowcowiaczkiem jest też zakładanie w pobliżu budek lęgowych dla małych ptaszków.
        • fiat-stilo Re: Fotozagadka nr 71 18.04.11, 14:26
          A gdzie to zdjęcie zrobiłeś? Czy te worki z pisakiem w tle, to nie wzdłuż Młynówki Jeleckiej? Pozdrawiam.
          • jasfinks Re: Fotozagadka nr 71 18.04.11, 16:45
            Rzeczywiście są to worki z piaskiem wzdłuż Młynówki Jeleckiej płynącej tam, przez park w Jelczu. Nie wiem tylko jak oficjalnie ten park powinno się nazywać - przypałacowy? a może miejski?...smile Ale z kolei drugi nasz park, w Laskowicach, też można nazwać zupełnie tak samo, więc może je numerować ? Albo ogłosić konkurs(y) na zupełnie nowe jakieś fajne nazwy tych parków?
            Przy okazji zauważyłem, że być może rodzi się kolejny problem związany z tamtą okolicą. Otóż jak pewnie już zauważyliście, staw hodowlany przy jelczańskim parku, dotychczas zaniedbany, został odkupiony przez znanego naszego biznesmena pana S. i solidnie oczyszczony...Pojawienie się tam elementów nowego pomostu i dużej ilości stolików z siedzeniami pozwala przypuszczać iż będzie to staw tzw komercyjny. Jak na razie to wszystko OK, ale jak zestawimy te poczynania z zamiarami niektórych naszych radnych aby zmienić bieg Młynówki Jeleckiej, tak aby w ogóle nie płynęła przez Jelcz, tylko gdzieś tam w lesie przed Jelczem wpływała z powrotem do Smortawy, to potężny konflikt mamy murowany, bo przecież jelczański staw hodowlany był od zawsze zasilany wodą właśnie z Młynówki...smile
            A jeszcze przecież jest cała sieć hydrologiczna związana właśnie z Młynówką: rowy odwadniająco-nawadniające, odprowadzanie ścieków itp. smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka