jasfinks 16.04.11, 20:39 Jakiego drzewa są te młode liście? i pytanie dodatkowe: Jak się nazywa szkodnik który na nich żeruje i jak go najlepiej zwalczać? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orillo Re: Fotozagadka nr 71 17.04.11, 19:44 To są liście oczywiście kasztanowca zwyczajnego. Jego największym wrogiem (choć nie udokumentowano żeby jakiś kasztanowiec z jego powodu usechł) jest Szrotówek kasztanowcowiaczek. A jak go zwalczać? Pójdę na łatwiznę i posłużę się wikipedią "Zwalczanie i profilaktyka polega przede wszystkim na usuwaniu i utylizacji opadłych liści. Stosuje się także mikroiniekcje ze specjalnego żelu (endoterapia), wielkopowierzchniowe pułapki lepowe zakładane na pnie drzew, pułapki feromonowe, iniekcje glebowe, zawieszanie budek lęgowych dla ptaków owadożernych." Odpowiedz Link
jasfinks Re: Fotozagadka nr 71 17.04.11, 20:22 Pytałem o tego szkodnika bo podoba mi się jego nazwa "kasztanowcowiaczek"... Do Twojej wyczerpującej odpowiedzi można jeszcze dodać, że ten niepozorny motylek przyleciał do nas z Macedonii kilkanaście lat temu i jest przysmakiem dla sikorek, dlatego jednym ze sposobów walki ze szrotówkiem kasztanowcowiaczkiem jest też zakładanie w pobliżu budek lęgowych dla małych ptaszków. Odpowiedz Link
fiat-stilo Re: Fotozagadka nr 71 18.04.11, 14:26 A gdzie to zdjęcie zrobiłeś? Czy te worki z pisakiem w tle, to nie wzdłuż Młynówki Jeleckiej? Pozdrawiam. Odpowiedz Link
jasfinks Re: Fotozagadka nr 71 18.04.11, 16:45 Rzeczywiście są to worki z piaskiem wzdłuż Młynówki Jeleckiej płynącej tam, przez park w Jelczu. Nie wiem tylko jak oficjalnie ten park powinno się nazywać - przypałacowy? a może miejski?... Ale z kolei drugi nasz park, w Laskowicach, też można nazwać zupełnie tak samo, więc może je numerować ? Albo ogłosić konkurs(y) na zupełnie nowe jakieś fajne nazwy tych parków? Przy okazji zauważyłem, że być może rodzi się kolejny problem związany z tamtą okolicą. Otóż jak pewnie już zauważyliście, staw hodowlany przy jelczańskim parku, dotychczas zaniedbany, został odkupiony przez znanego naszego biznesmena pana S. i solidnie oczyszczony...Pojawienie się tam elementów nowego pomostu i dużej ilości stolików z siedzeniami pozwala przypuszczać iż będzie to staw tzw komercyjny. Jak na razie to wszystko OK, ale jak zestawimy te poczynania z zamiarami niektórych naszych radnych aby zmienić bieg Młynówki Jeleckiej, tak aby w ogóle nie płynęła przez Jelcz, tylko gdzieś tam w lesie przed Jelczem wpływała z powrotem do Smortawy, to potężny konflikt mamy murowany, bo przecież jelczański staw hodowlany był od zawsze zasilany wodą właśnie z Młynówki... A jeszcze przecież jest cała sieć hydrologiczna związana właśnie z Młynówką: rowy odwadniająco-nawadniające, odprowadzanie ścieków itp. Odpowiedz Link