Dodaj do ulubionych

Hotel Gołębiewski / artykuł z NJ

11.07.06, 15:48
Czesc Wszystkim,
z przerażeniem słuchałam przed chwila mojej przyjaciółki, która streściła mi
wiadomości z dzisiejszych Nowin. Niestety nie mam całego artykułu a w
internecie przeczytałam tylko to co jest tam dostępne.
Myślałam, że tu się czegos dowiem, ale jak widać jescze nic nie pisaliście.
Nie wyobrażam sobie że architekci zatrudniani przez Gołębiewskiego robią
projekt niezgodny z planem miejscowym, bo za takie błędy inwestor raczej nie
płaci.
Bardziej uwierzę w niechęć urzędników.(czyt. konserwatora)
Co Wy na to wszystko?
www.nowiny.jgora.pl/index.php?p=article&fid=dfa63de76f7678e59a591496af8d52a9

Obserwuj wątek
    • Gość: sic Re: Hotel Gołębiewski / artykuł z NJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 15:53
      Podobny przypadek jak z Polcoloritem w Piechowicach.
      • Gość: poiu Re: Hotel Gołębiewski / artykuł z NJ IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.07.06, 22:27
        Nie ma sprawy. MOżna go wybudowac w Szkl.Por. Tam nie będą tak grymasić.
        A tak na marginesie, to od kiedy pan konserwator jest taki pryncypialny ?
    • Gość: Wiktor Kryptoreklama NJ IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.07.06, 22:32
      Spier.. z tą kryptoreklamą szmatławych Nowin!
      • hexl Re: Kryptoreklama NJ 12.07.06, 13:12
        Witam na forum kolejnego reprezentanta inteligencji jeleniogórskiej.

Masz rację, dzięki takim jak ty, odechciewa się tu zaglądać!
        • Gość: Wiktor Re: Kryptoreklama NJ IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.07.06, 13:17
          Droga wolna. Wracaj na heretyckie forum NJ.
      • Gość: szprotka Re: Kryptoreklama NJ IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.07.06, 14:12
        o rany, czemu tak agresywnie ??
        • Gość: szprotka Re: Kryptoreklama NJ IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.07.06, 14:13
          Wiktor, upały źle na Ciebie działają najwyraźniej
          • Gość: Wiktor Re: Kryptoreklama NJ IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.07.06, 14:16
            Nie, najadłem się kalafiorów;-)
            • Gość: szprotka Re: Kryptoreklama NJ IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.07.06, 14:29
              no tak :)
              • Gość: Emeryt Hotel IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.07.06, 00:42
                Niech buduje! Rzeczywiście Karpacz to taaakie Eldorado, że hej!
      • Gość: poiu Jak nazwać... IP: *.jgora.dialog.net.pl 15.07.06, 14:24
        ... zjawisko, w którym ktoś jest totalnym bałwanem, do tego zwykłym chamem, zachowuje sie dodatkowo najwzyczajniej wulgarnie ale uważa siebie za pępek świata? Każda gazeta poza jego jedyną (na podstawie ostrości oceny wyrażonej w poście , podejrzewam, że jest to gazeta w rozdaju "Dziennik Polski" lub "Gość Niedzielny") jest szmatławcem . No i ta rada dla kobiety, co ma zrobić...
        Czyżby jakiś kompleks clerasilu....?
        Kryptocham? Kryptokretyn?
        Wg mnie, po prostu burak.

I do hexl:
        Nie patrz na to, patrz przed siebie.
        Pozdrawiam!
    • kropek Re: Hotel Gołębiewski / artykuł z NJ 14.07.06, 09:23
      Nie bardzo rozumiem, cóż Cię tak przeraża. Układ urbanistyczny Karpacza i tak
      został zniszczony, więc nie bardzo jest co chronić. To jednak nie powód, żeby
      stawiać tam jakiegoś szkaradnego olbrzyma. Hotel Gołębiewski w Karpaczu jak
      najbardziej się przyda, ale powinna być to realizacja dopracowana w każdym
      szczególe. Myślę, że po pierwsze inwestora na to stać, po drugie powinno mu
      jednak zależeć na tym by do reszty nie zniszczyć przestrzeni miejskiej. Kiedyś
      w Rzeczpospolitej był artykuł pod tytułem Karpacz drugim Davos. Nie sądzę by
      tam mieli tego typu problemy.
      • hexl Re: Hotel Gołębiewski / artykuł z NJ 14.07.06, 17:17
        Co mnie przeraża? Czas przygotowania tej inwestycji i opóźnione reakcje
        urzędników.
        Jeżeli tam jest obowiązujący plan, który jak można przeczytać, dopuszcza taką
        inwestycję to o co teraz chodzi? Może dopiero teraz urzędnicy zobaczyli, że
        zrobili błąd w zapisach planu a ucierpi na tym inwestor, który wydał już
        zapewne sporo kasy na przygotowanie inwestycji.
        Konserwator ocknął się dopiero teraz? Szkoda!

Klasyka polskich realii inwestycyjnych.
        Jest inwestor, ma kasę i chęć wybudowania czegoś, najpierw słyszy słowa
        zachęty, prezentuje mu się wszystkie dobre strony i zaprasza do współpracy (no
        może nie wszędzie, bo w Jelonce nikt nawet nie zaprasza)
        a jak juz dochodzi do konkretów, to urzędnicy prześcigają się w tworzeniu
        barier.
        Myślę, że gdyby Gołębiewski od początku wiedział, że hotel tej wielkości nie
        jest możliwy to nie zlecałby projektowania takiego molocha. Stać go na pewno na
        wiele, ale nie na świadome wyrzucanie forsy w błoto.

A gazety??? gazety napisały już wiele pięknych tytułów... i co z tego?

• Gość: oo Re: Hotel Gołębiewski / artykuł z NJ IP: *.231.udn.pl 15.07.06, 06:59
          jest w tym dużo racji.
          • kazimierzp Hotel Gołębiewski / artykuł z NJ 15.07.06, 09:23
            Jeżeli jest plan zagospodarowania który dopuszcza taki obiekt, a plan był
            uzgadniany z konserwatorem to nie powinno być problemów z Urzędem Konserwatora
            Wojewódzkiego. Problemem zawsze jest, ze jeszcze projekt musi być uzgodniony z
            Konserwatorem Wojewódzkim i tu otwiera się furtka do różnego rodzaju utrudnień.
            Niestety polskie prawo nie ogranicza wymysłów tego urzędu i często pracownicy
            Urzędu Konserwatora ingerują bardzo mocno w projekt narzucając rózne
            rozwiązania, czy też stosowanie materiałów.
            Karpacz został wpisany ileś lat temu jako całość urbanistyczna do rejestru
            zabytków. Niby w interesie miasta, tyle ze zastanawiam się dlaczego w takim
            razie powstało tyle potworków architektonicznych w tym kurorcie i to za zgodą
            Konserwatora!?!
            Uważam, że Konserwator mógł wprowadzać ograniczenia przed uchwaleniem planu,
            jezeli ten plan został zatwierdzony przez niego to od samego projektu powinien
            się ...
            • Gość: poiu Oj, Kazimierzu.... IP: *.jgora.dialog.net.pl 15.07.06, 14:16
              ... z całym szacunkiem dla Twojej Osoby i wiedzy, jaka posiadasz ale czy naprawdę nie zauważyłes mojego pytania z 11.07 ?
              Rozumiem, że jako osoba upubliczniona (ujawniona) masz zawiązane ręce (zamknięte usta, jak kto woli). Ja mam ten komfort, że jestem tu nadal anonimowo ale, niestety, tez nie wszystkie świństewka mogę opisywać. A w przypadku paru urzędników tego grodu byłoby o czym pisać...
              Pozdrawiam!
              PS
              A propos, czy ktoś zna historię (kulisy zezwolenia) wywiezienia do Niemiec dachówki z zamku w Karpnikach (tego Austiaczki, nie mylić z Wojanowem, bo dachówka z Wojanowa została w JG na dachu pewnej pani doktór)? A może sposób, w jaki zdobył pieniążki na kupno baaaaaaardzo drogiego samochodu pewien renowator mebli?
              • kazimierzp Re: Oj, Kazimierzu.... 15.07.06, 19:03
                Dlatego pokazuję, że inwestorzy mają argumenty i mogą ścigac tych co im
                przeszkadzają w prowadzeniu inwestycji. Problemem głównym jest to, że tego typu
                odwołania i procesy trwają.
                Pamiętaj też jeszcze że różnego rodzaju bezpodstawne ataki na niektóre "organy"
                przez domorosłych polityków i pozal się Boże "Katonów" powodują, że pracownicy
                tychże "organów" boją się podejmować decyzje na korzyść petentów. Niedawno
                słyszałem głupią wypowiedź przedstawiciela "organu ścigania" który stwierdził
                ze w jakiejś sprawie urzędnik musiał wziąć łapówkę bo był zyczliwy, a nikt nie
                jest bezinteresownie życzliwy. Po takich idiotyzmach urzednicy zaczynają być z
                natury niezyczliwi, a czy o to w tym wszystkim chodzi!?!
                • Gość: poiu Re: Oj, Kazimierzu.... IP: *.jgora.dialog.net.pl 15.07.06, 20:16
                  Dokładnie, tak jak Waść piszesz.
                  Jednak ja cały czas mam wątpliwości co do "pryncypialności" tego konkretnego organu.
                  • kazimierzp Re: Oj, Kazimierzu.... 15.07.06, 20:51
                    Ja też! Ale takimi głupimi wypowiedziami jak tego ... co się w tv wypowiadał
                    tego nie zmieni się!!!
                    • Gość: zenon5 jednak sie buduje... IP: *.ppp.tiscali.fr 31.08.06, 20:25
                      dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,74237,3583684.html
    • Gość: Krzysiek Re: Hotel Gołębiewski / artykuł z NJ IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.09.06, 07:32
      Czy Karpacz to skansen???Czy naprawdę ten obiekt tak bardzo szpeciłby miasto?
      Naprawdę tylko pasuje to okolicy drewniany szałas i stary góral w gumowcach i
      baraniej skórze strugający kozikem drewnianego kutasika??
      Uważam , ze byłyby z tego same korzysci dla miasta: kilkaset osób do obsługi
      hotelu, jakaś alternatywa w przypadku zlej pogody (kompleks basenowy-
      kryty,kręgielnie , itd)Jeszcze trochę i Gołębiewski przeniesie inwestycję z
      górkę do Czech i tam to nie będzie nikomu przeszkadzało i tam to się będzie
      każdemu opłacało.
      • Gość: zenon5 Re: Hotel Gołębiewski / artykuł z NJ IP: 88.123.232.* 05.09.06, 09:56
        No wlasnie!Budujmy skanseny!Bedzie to "dobre" antidotum na rozwoj jakiejkolwiek
        miejscowosci.Nastepnym skansenem zostanie Cieplice!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka