Dodaj do ulubionych

antysekciarz Nowak

IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.08.06, 21:33
Antysekciarz Nowak znowu chce być na topie.
Polecam fajny artykuł, znajdujacy sie tu:
wiadomosci.onet.pl/1351736,240,1,1,kioskart.html
Dla leniwych kopiuję ostatni passus:
Jurek Owsiak w odpowiedzi na oskarżenia Ryszarda Nowaka, który widzi w nim naczelnego polskiego satanistę, poprosił o opublikowanie jego krótkiej riposty.

- Bardzo proszę napisać, że w zaistniałej sytuacji uważam szefa Ogólnopolskiego Komitetu Obrony przed Sektami za kompletnego idiotę - powiedział pomysłodawca Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i festiwalu Przystanek Woodstock.
Obserwuj wątek
    • Gość: zenon5 Re: antysekciarz Nowak IP: *.ppp.tiscali.fr 11.08.06, 22:12
      A tak powaznie,co jest sekta a co nie jest?Jest to niebezpieczenstwo,czy tylko
      wymysl?
      • Gość: poiu Re: antysekciarz Nowak IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.08.06, 23:03
        Sądziłem, że przeczytasz :-)
        Wg mnie słowo 'sekta' to typowy wytrych-łatka, którym załatwia się wszystkich niewygodnych 'wiarowo'.
        Ja przeczytałem ten artykuł z dużą przyjemmności ponieważ jest tam naukowe potwierdzenie tego, co zawsze uważałem o tzw. sektach a szczególnie i ich przeciwnikach. Brakuje tam tylko jednego stwierdzenia (autorowi lub redaktorowi zabrakło odwagi), że walka z tzw. sektami ma charakter nie tylko ideologiczny ale również - jeśli nie głównie - finansowy.
        Poza tym nie cierpię tego kretyna Nowaka, ponieważ jego głupota jest iście przysłowiowa. A z kolei jestem fanem J.Owsiaka ponieważ robi to co ludzi łączy a nie dzieli. On sam jeden dla prawdziwej miłości bliźniego, przyjaźni, czy wykształcenia odruchu bezinteresownej pomocy drugiej osobie, zdziałał więcej aniżeli cały kler razem wzięty.
        A co to jest sekta? MOże posłużę się linkiem.
        pl.wikipedia.org/wiki/SektaPolecam szczególnej uwadze końcowe zdanie, które może jednak przytoczę:
        Według Joachima Wacha każde wyznanie religijne w początkowym okresie rozwoju miało charakter sekty. W trakcie instytucjonalizowania się religii wszelkie formy sprzeciwu wobec działań podejmowanych przez Kościół mogą mieć formę ruchu w postaci sekt, bądź też przybierają formy zakonów, jeżeli są akceptowane przez kościół.

Za późno już na tworzenie własnej teorii. Zresztą i tak bym niczego lepszego nie wymyślił:-))).
        • memelo Re: antysekciarz Nowak 12.08.06, 09:08
          Gość portalu: poiu napisał(a):

> Poza tym nie cierpię tego kretyna Nowaka, ponieważ jego głupota jest iście
          przy
          > słowiowa. A z kolei jestem fanem J.Owsiaka ponieważ robi to co ludzi dzieli.
          On sam ma charakter nie tylko ideologiczny ale równi
          > eż - jeśli nie głównie - finansowy.

Oto prawdziwa ocena twojej wartości
          • Gość: poiu Re: antysekciarz Nowak IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.08.06, 09:56
            Mam spory problem, czy Twój wpis uznać za bezgranicznie bezczelny , czy też za bezgranicznie głupi.

Trzeba być wyjątkowym tupeciarzem aby powyrywać z szerszego tekstu kawałki zdań. Nawet nie całe zdania i do tego jeszcze pousuwać poniektóre słowa.
            W mojej pale się to nie mieści.:-(
            Ale niejako przy okazji odczułem pewną satysfakcję ponieważ, stając w obronie osób atakowanych przeze mnie, doskonale wpisałeś się w ideę mojego wątku.
            Otóż Twoja metoda jest DOKŁADNIE taka sama jak tamtych speców od sekt. Oni też wyrywają poszczególne frazy czy poszczególne zdarzenia z szerszego kontekstu i następnie kompilują w całość.
            Może jednak, zamiast wysilać się na ocenę mojego wpisu (czyli faktycznie mojej osoby), użyj głowy. Tam w środku, pod włoskami, jest taka śmieszna "pulpa" nazywana tajemniczo korą mózgową. Wyobraź sobie, że ta kora myśli. Tak! Uwierz mi na słowo.
            Zdróweczka Ci życzę.
            • Gość: Ed Re: antysekciarz Nowak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 10:05
              Dla mnie obaj są siebie warci. Same oszłomy.
            • Gość: Kowalski Re: antysekciarz Nowak IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.08.06, 11:43
              Twoja kora już nie myśli, z pnia mózgowago żywica się sączy.
              • Gość: poiu Re: antysekciarz Nowak IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.08.06, 15:46
                W zasadzie mógłbym Kowalskiemu nie odpowiadać, bo - nawet w ferworze dyskusji - poniżej pewnego poziomu schodzić nie wolno, to zrobie wyjątek. Otóz mam dla Ciebie przykra wiadomość; zywica z mojej kory sączyc sie będzie lecz nie dla Ciebie. Nie jest Ci zresztą w stanie już pomóc.

Jestem spakowany i za godzinkę będę jechał sobie daleko a tam nawet nie mam zamiaru zbliżać sie do kompa czy telewizora. Zostawie sobie jedynie radio. Chyba nawet wyłączę komórkę.
                Nieskromnie podejrzewam, że parę osób odetchnęło teraz z pewną ulgą :-)
                Ale za dwa tygodnie, kto wie...
        • Gość: zenon5 Re: antysekciarz Nowak IP: *.ppp.tiscali.fr 12.08.06, 14:49
          naturalnie ze czytalem,z tym ze ja mam zawsze pewne ale co do medialnych
          wiadomosci.Ostatnio jest moda sterowania ludzmi poprzez rozne opinie medialne,w
          zaleznosci od zapotrzebowania wladzy.Stara metoda ale zawsze skuteczna.
    • hexl Re: antysekciarz Nowak i nie tylko Nowak 13.08.06, 18:52
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3543075.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka