Gość: zenon_5 ciekawy artykul IP: *.ppp.tiscali.fr 13.11.07, 14:36 Znalazlem ciekawy artykul o kulisach "biznesu" w PRL-u.Jest tam tez watek jeleniogorski. niniwa2.cba.pl/morawski_towarzysze_z_zelaza.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy Re: ciekawy artykul 11.12.07, 19:12 artykul jest faktycznie warty przeczytania...... Ale, ja dorzucam do watku wspomnienia po Webcam z placu Ratuszowego, Szkoda, ze nie mozna rzucic okiem na stare smieci..... Kris, moze dowiesz sie , co jest grane? no, bo , jak sie wkurze, to przyjade osobicie Mareczka zrugac, za brak kompetencji.... ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon-5 Re: wspomnień czar? IP: *.ppp.tiscali.fr 12.12.07, 09:18 Rajd Polski,przebiegal zawsze przez nasze tereny.Pierwsze Ferrari pojawilo sie na poczatku lat 60-tych.(w tym rajdzie ,naturalnie) Specjalnie koczowalismy z kolegami,na drodze Sobieszow- Podgorzyn,zeby zobaczyc to auto.Wygrala wtedy szwedka na Saabie,lekarz weterynarii.W Sobieszowie,byl punkt kontroli przejazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 46 latek Re: wspomnień czar? IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.12.07, 09:51 Nie wiem, czy ktoś o tym już tu nie pisał, bo nie chce mi się czytać wszystkiego, ale ja miło wspominam wesołe miasteczko na podejściu do Kościoła Garnizonowego (Maryśkę, która wytrącała lody i grę w żydka), niżej sklep Fredka i gumowe żelki. Takie same rarytasy i pierwsze gumy Donalda, Wrigleys na ryneczku za kościołem po lewej stronie za ubikacją na 1-go Maja (teraz teren zabudowany). Warzywniak Zenka na ówczesnej pętli 7-mki na Zabobrzu (koło Budowlanki i Dzieciolowskiego=. Bunkry i zirownie w drodze do 12+tki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon_5 Re: wspomnień czar? IP: *.ppp.tiscali.fr 12.12.07, 12:40 ja odniosl bym sie do nazwiska Dzieciolowski.Za moich czasow,Pan Dzieciolowski(senior)byl starszym Cechu Rzemiosl Roznych.Jeden,z niewielu,wtedy samochodziarzy,w Jeleniej gorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon-5 mecenas ,znasz Olejnika? IP: *.ppp.tiscali.fr 12.12.07, 18:52 jak w temacie,tak przed Swietami,mi sie przypomnialo.Te sywestry w Patri,Orlinku,no i dalej....ehhhh.Mial zespol. Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy Re: mecenas ,znasz Olejnika? 13.12.07, 09:31 hm, nazwisko znajome, Patria, Orlinek & Co. nie byly nigdy moim "terenem razenia"..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon_5 Re: mecenas ,znasz Olejnika? IP: *.ppp.tiscali.fr 13.12.07, 11:17 To byly lata 60-70-te,moze dlatego.Stefan Olejnik tam grywal,podobno jest teraz w Niemczech,dlatego spytalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielonogórzanka Re: mecenas ,znasz Olejnika? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.12.07, 22:45 Jako...zielonogórzanka przyznaję, a odkryłam to niedawno, że Jelenia Góra i okolice są WYJĄTKOWO urokliwe. Zrozumiałam, że nie trzeba jeżdzic za granicę, aby podziwiac piękno krajobrazu. Tutaj jest naprawdę ślicznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali-baba Re:wspomnień czar IP: *.idzik.pl 16.12.07, 17:01 Oddajcie BURSZTYNOWĄ KOMNATĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris 46 Re:wspomnień czar IP: 80.51.157.* 16.12.07, 17:16 naoglądałeś się filmów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon-5 Re:wspomnień czar IP: *.ppp.tiscali.fr 16.12.07, 17:59 Ali Baba,sam masz do dyspozycji 40 rozbojnikow(no chyba ze za rencie sa),odszukal bys i podzielil sie lupem,nie da sie?:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy Re: mecenas ,znasz Olejnika? 08.01.08, 22:25 .... no i ? zero wspomnien? a tak milo sie czytalo...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon_5 Re: mecenas ,znasz Olejnika? IP: *.ppp.tiscali.fr 09.01.08, 22:48 Kris! bo dostaniesz zolta kartke,dwoch emigrantow,chlonnych wspomnien czeka,a Ty co??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris 46 Re:wspomnien czar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.08, 07:17 no to zaczynamy....na nowo:) moze coś o strzeleckiej górze ktoś napisze ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris 46 Re:wspomnien czar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.08, 13:32 nie wspominaliśmy też łażni miejskiej na ul. Poznańskiej...podobno swego czasu była bardzo popularna i można było skorzystać z sauny parowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon_5 Re:wspomnien czar IP: *.ppp.tiscali.fr 12.01.08, 15:12 co do ulicy Poznanskiej.W poblizu jest ulica Kasprowicza i dawna siedziba Kolumny Transportu Sanitarnego.W dawnych latach,miescil sie tam areszt NKWD,lub UB.Opowiadal mi to jeden ze starych pracownikow. wroclaw.hydral.com.pl/146719,foto.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris 46 Re:wspomnien czar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.08, 15:54 a ja słyszałem że główna siedziba ubecji w latach 50 tych była na ulicy 15 grudnia tam gdzie była duża przychodnia lekarska obok nomen omen szaletu miejskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris 46 Re:wspomnien czar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.08, 08:32 a czy pamiętacie że w Kaliszance w latach 60 były warsztaty tkackie szkoły rzemiosł artystycznych ..potem dziewczyny po praktykach pracowały w Orle mysłakowickim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon_5 Re:wspomnien czar IP: *.ppp.tiscali.fr 13.01.08, 14:51 W tym miejscu,co napisalem ,byl areszt,nie siedziba.Chyba zakamuflowany.W piwnicy,byly slady wlosow na scianie i rozne napisy,wykonane przez wiezniow.Napisalem do IPN-u,o zbadanie tej sprawy,ale oni maja wybiorcze tematy.Rozmawialem z ludzmi ktorzy tam pracowali,od nich mam te informacje.Pracowal tam ,byly ochroniarz zony Cyrankiewicza,juz nie zyjacy,jednym z kierownikow byl autentyczny hrabia z kresow wschodnich,Malochleb,pracowal tez NKWD- ista,jako kierowca, inniciekawi ludzie,jak mistrz Polski w boksie z Lodzi Henio Zawadzki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re:wspomnien czar czuba zenona 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 11:41 medycyna jest bezsilna, na głowe jest trudne leczenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon_5 Re:wspomnien czar czuba zenona 5 IP: *.ppp.tiscali.fr 20.01.08, 12:12 Zablakal sie pies bezpanski,wabi sie damian,nie jest szczepiony.Do odebrania na forum.Po odpowiedniej tresurze moze pilnowac gospodarszwo,polecam.zawsze to lepiej jak uspanie! Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia_lipska Re:wspomnien czar czuba zenona 5 20.01.08, 14:13 Gość portalu: Damian napisał(a): > medycyna jest bezsilna, na głowe jest trudne leczenie Posluchaj ty glupcze,jak w pijanym widzie trafiles na ten watek,to przepros!!!kazdemu sie to zdarza.Zebys ty osiagnal ta popularnosc co kris(zalozyciel watku)i zenon-5 jako uczestnik,to musialbys sie masturbowac 8 razy dziennie,a i tak niewiele pomoze. Radze,prosic babcie o odciecie internetu,bo konsekwencje moga byc smutne,nie wierzysz??? poczytaj tu,zakladam ze umiesz czytac i to uwaznie,bo to jest ostrzezenie!!!! www.wiadomosci24.pl/artykul/anonimowe_komentarze_naruszaja_dobre_imie_16636.html Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia_lipska Re:wspomnien czar czuba zenona 5 20.01.08, 15:04 A to dla tych co nie umia czytac ze zrozumieniem!! PS Na pytanie - "czy znane są przypadki zwalczania anonimowego znieważania?" mamy odpowiedź z ostatnich dni ("Słowo Polskie" oraz "Gazeta Wrocławska" z 12 stycznia 2007). Otóż zbulwersowany komendant straży miejskiej złożył doniesienie do prokuratury na anonimowego dyskutanta, który strażników nazwał "bandą imbecyli pedałujących na rowerach", a w stronę jednej ze strażniczek, posypały się obelżywe propozycje seksualne. Dość szybko ujęto pewnego 18-latka z Bolesławca. Za powyższe pisarskie działania groziła mu roczna odsiadka, ale chłopak dobrowolnie poddał się karze i zapłaci jedynie 300 zł. Ale niech to będzie przestrogą dla kolejnych grubiańskich dyskutantów. Należy oczekiwać kolejnych zdecydowanych działań Temidy wobec osób naruszających dobre imię obywateli naszego społeczeństwa. jasne!!!kretynku internetowy??? Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp inwektywy w sieci! 20.01.08, 18:31 Obserwuję, czynnie, różne fora i przygladam się jak niektórzy reagują na inwektywy, oszczerstwa rzucane przez "anonimowych" dyskutantów! Na samym poczatku swej obecności na tych forach postanowiłem trzymac się swojego nicka będącego moim imieniem z początkową literą nazwiska. Postanowiłem tak mimo, że byłem osobą publiczną (od pięciu lat już nie!), u wielu osób wzbudzałem różne emocje. Konsekwentnie trzymałem sie zasady, że na inwektywy nie odpowiadam tym samym. Staram się pisać spokojnie i rzeczowo. Po prostu dzielę sie swym doświadczeniem i wiedzą o mieście z innymi. Jest to konieczne (tak ja uważam) gdyż niewiedza o mechanizmach rządzących wieloma sprawami w mieście jest ogromna! Powoli, zauważyłem, ilość ataków się radykalnie zmniejszyła. Dla wielu osób stałem się źródłem informacji o mieście, a ewentualne głosy przeciwne są raczej wyważone. Zdarzaja się jeszcze bezładne i niewybredne ataki, ale tu już często w sukurs przychodzą mi inni internauci (za co dziękuję). Dlatego radzę nie odpowiadać na niewybredne ataki podobnymi. Trzymać się spokojnie głownego wątku i w sposób wyważony argumentować! I tyle! Nie ukrywam, że czasami wewnętrznie nerwy mnie ponoszą, że chętnie bym takiemu..., ale nie zmieniam swoich zasad postępowania! Chyba na tym wygrywam!?! Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy Re: inwektywy w sieci! 21.01.08, 23:05 ....grund, to sie nie dac sprowokowac, niestety forum jest dostepne dla wszystkich, ktorzy w wielu przypadkach wlasnie tutaj wyzywaja sie na innych, bo osobiscie brak im odwagi... jednym slowem, kupa stracencow ..... ktorzy , nie majac nic do powiedzenia, zasmiecaja tylko drogocenne serwery.... pozdrawiam wszystkich normalnych forumowiczow !! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa Re: wspomnień czar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 23:46 ale miało być o mieście i o jego cudach taaak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRIS 46 Re: wspomnień czar? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.08, 07:11 no właśnie:)...a miało nie być końca tych wspomnień w założeniach.... Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy Re: wspomnień czar? 22.01.08, 23:56 Gość portalu: KRIS 46 napisał(a): > no właśnie:)...a miało nie być końca tych wspomnień w założeniach.... no, i wlasnie czekamy na te wspomnienia....................!!!!!!!!!!!!!!! My, emigranci z przymusu ( !) cierpimy na ,hm, ja to nazwac? , Amnezja przesiedlencza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris 46 Re: wspomnień czar? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 20:25 jak za rozbiorów....nostalgia Andrzejku nostalgia:) Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp wspomnień czar? - ale bardzo odległych!!! 23.01.08, 21:50 W tym roku przyjmuje się, ze Jelenia Góra ma 900 lat. W 1108 roku Bolesław Krzywousty... Tu problem, bo nie załozył miasta, ale ustrzelił jelenia. Niemniej na budynku ratusza napisane jest po łacinie ze w 1108 powstało miasto i mamy jubileusz!;-) Są już zarysy obchodów, jak sie wypełnią trescią i bedzie konkretnie wiadomo co i kiedy to Wam tu zamieszczę emigranci i może na "coś" przyjedziecie! Bedzie pretekst abyscie sie zmobilizowali i tu w tym miesteczku choc przez moment z tubylcami pobyli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali-baba Re: wspomnień czar? IP: *.idzik.pl 23.01.08, 21:54 Jeleniogórzanie jesteście trudnym narodem pomieszanym przez historie i tak trzymajcie.A tak naprawdę to zróbcie wreszcie porządek z tą kolejka do Harrachowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy Re: wspomnień czar? 01.02.08, 22:14 moze nie na temat poprzednika, ale, hm..... cos mi sie przypomnialo: byly to ostatnie lata PRL-u, dokladnie nie pamietam, moze 86- 87.... pracowalem wtedy w Wojewodzkim Domu Kultury przy dawnej ulicy 15-go Grudnia ;-) Wyobrazcie sobie taki bajer: do Jelonki przyjezdza - 1) jakas cyganska hauturnicza kapela- 2) Krzysztof Scieranski z Zespolem..... wszystko tego samego dnia, ktos dal przyslowiowej "D.... " w planowaniu koncertow ... i? ........ cyganie wystapili na duzej sali widowiskowej... A... Krzysiek Scieranski z zespolem .... w malutkiej, wylozonej lustrami sali tanecznej.....!!!!!!!! Decyzja "wolala" o pomste do nieba, ale coz bylo robic? Koncert K. Scieranskiego mimo paskudnej akustyki, byl WSPANIALY!!!!!!; Krzysztof zaprezentowal wtedy nieslychane brzemienie - nawet usilowalismy w tym "szklanym" pomieszczeniu " na zywo dokonac na jegop zgoda nagrania / Mmagnetofon KONCERT!, jak ktos pamieta te czasy, to wie, ze bylo to szczytowe osiagniecie polskiej elektroniki) Tasme mam do dzisiaj- naprawde milo posluchac! pozdrowienia mec Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp do "iinnostrańców"! 01.02.08, 22:43 Dlat tych którzy mieszkaja poza Polską i nie mogą śledzić na bieżąco!;-) Linie kolejowe do Harrachowa z Jeleniej Góry, do Lubawki... zostały przejęte przez samorząd wojewódzki i maja być w tym roku remontowane. Są szanse aby w przyszłym roku powstała stała linia szynobusem z Jeleniej Góry do Liberca. Ta trasa jest niesamowicie malownicza!:-) Do Andrzeja! Czy "Koncert" to taki duży, czarny szpulowy magnetofon pracujący w pozycji pionowej? Robił wrażenie, zwłaszcza przy zk120, zk140, zk146,... Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy Re: do "iinnostrańców"! 02.02.08, 12:11 ..... KONCERT jest widoczny na stronie klubu UNITRA: unitra.eu.org/node/1266 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy Re: do "Jelonkowiczow"! 27.02.08, 12:13 Rodacy, ruszcie komorkami, bo sie nudnawo w tym threadzie zrobilo...... a powspominac na "wygnaniu" bylo milo.... ....i do rymu sie stuknelo ;-) pozdrawiam zwolennikow czasu wspomnien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris 46 Re: wspomnień czar ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.08, 00:11 czyżby jak z kabaretu Olgi Lipińskiej....WSZystko juz było...mozna by rzec? :) Ja jako założyciel tego wątku popieram z całego serca mojego przedmówcę i serdecznego kolegę zarazem z czasów jeleniogórskich i apeluję również szczególnie do roczników 50 tych ruszcie łepetynami rzućcie coś ciekawego ze wspomnień ,bo my roczniki 60 te pamiętamy jak przez mgłe to nasze poczciwe miasto w latach rozkwitu... Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy Re: wspomnień czar ! 28.02.08, 16:05 Dorzucam taki dosc smieszny drobiazg- kiedys popularne wsrod dzieci kapiszony i korki.... pamietacie? mozna je bylo kupic u prywaciarzy, chyba na pl. Bieruta i na ul. 1-go Maja, naprzeciw MCK, bardziej odwazni kupowali wtedy kilka paczek "korkow", moczyli je, i formowali z mokrych srodkow duze kulki, bylo niezle BUMMM!!! Teraz to chba semtex mozna za "rogiem" dostac? .... sie pozmienialo ;.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poszukujący Re: wspomnień czar? IP: 83.1.72.* 02.03.08, 09:16 Ponieważ widzę tutaj wielu Panów obeznanych z tym miastem i jego ludźmi, może ktoś będzie zdolny mi, a właściwie memu znajomemu pomóc w pewnej sprawie. Chodzi o to, że ów znajomy zapalony astronom amator wszedł w posiadanie starej lunety astronomicznej sprzed 1939r. Całość wygląda bardzo zgrabnie i w b. dobrym stanie. Okazało się jednak, że ustrojstwo nie działa, bo jedna ważna soczewka jest uszkodzona (zmatowiona przez jakiegoś psuję). Soczewka ma średnicę około 120 mm i jakiś trochę dziwny kształt. Znajomy od kilkudziesięciu lat szuka takiej soczewki po różnych sklepach optycznych, póki co bez skutku. Będąc w zeszłym roku na delegacji w pewnej firmie koło Hamburga i rozmawiając przy kawie z jej szefem, już po załatwieniu spraw zawodowych, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu zdradził mi iż jest Ślązakiem z Hirschbergu i że jego ojciec to współwłaściciel tamtejszej fabryki od soczewek (Linsen). Jej nazwa ma brzmieć podobno: Linke-Hoffmann, czy jakoś tam. Facet wprawdzie nie jest optykiem, lecz elektronikiem, ale kiedy mu wspomniałem o tej lunecie, a właściwie o tej dziwnej soczewce, to zaraz wiedział o co chodzi i powiedział, że najprawdopodobniej do tej lunety stosowano soczewkę z jego ojca firmy, gdyż ten dziwny kształt niby tylko oni wymyślili, by zmniejszyć aberację sferyczną soczewki. Mimo mych usilnych próśb kierowanych w jego stronę o pomoc w zdobyciu tej linzy (a jest to człowiek wyjątkowo sympatyczny i uczynny) nie chciał już dalej rozmowy kontynuować i zamilkł jak pień! W końcu zasugerował zwrócenie się do jakichś fachowców mieszkających obecnie w Jeleniej Górze. Na pewno więc ktoś z szanownych forumowiczów z tego forum, a może lepiej z tego wątku, ma kompetencje by nam pomóc. Za jakiekolwiek wskazówki z góry dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp Soczewka do lunety! 09.03.08, 11:39 W Jeleniej Górze istnieje i bardzo prężnie sie rozwija ta firma: www.jzo.com.pl/index.php Może coś na to szkło do lunety poradzą! Odpowiedz Link Zgłoś
henryk245 Re: wspomnień czar? 09.03.08, 08:23 Gość: Leoncjo1 24.03.07, 16:23 Odpowiedz Ja do tych tramwajów. W latach 60-tych dojeżdżałem od Małej poczty do Żeroma. Pamiętam, że koło godziny 7,30 bywał ogromny scisk i nieraz trzeba było jechać na stopniach. TEZ PAMIETAM TRAMWAJE ile to juz lat ? 45-50 lat temu ? czy ktos ma fotografie Jel-Gory z tamtego okresu ? juz od dawna na emigracji , do Jelonki juz 9c lat niejezdze, aach strony rodzinne,wyscie sa jak zdrowie ... Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp tramwaje 09.03.08, 11:34 Polecam tę stronę: jeltram.kozanostra.org/ Założył ją młody człowiek mający obecnie około 26 lat. Przesiąknięty jest miłościa do tramwajów, komunikacji szynowej, choć z zawodu jest budowlańcem (w tym roku uzyskał dyplom magistra Budownictwa Lądowego - jest mostowcem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris 46 Re: tramwaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.08, 16:41 ponieważ mój wątek traci w notowaniach zagadka ,,,,,,dlaczego przemianowano nazwę ulicy 15 grudnia na bankową? kto wie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris46 Re: wspomnień czar! IP: 80.51.157.* 17.04.08, 10:08 stare nomenklatury powinny wiedzieć co symbolizowała data 15 grudnia:) Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy Re: wspomnień czar! 18.04.08, 07:13 hm, jest kilka mozliwosci: * 1575 - Stefan Batory został wybrany przez szlachtę królem Polski. * 1745 - Wojna o sukcesję austriacką: miała miejsce bitwa pod Kotliskami. * 1900 - W Warszawie otwarto gmach Zachęty. * 1945 - Kmdr Adam Mohuczy został cz.p.o. dowódcą Marynarki Wojennej. * 1948 - Utworzono PZPR. * 1951 - W Warszawie odbył się pierwszy publiczny pokaz telewizyjny. * 1956 - Polskie Radio nadało pierwszy odcinek powieści "Matysiakowie". * 1970 - Grudzień 1970: grupa robotników podpaliła budynek Komitetu Wojewódzkiego PZPR w Gdańsku. * 1981 - ZOMO rozpoczęło pacyfikację kopalni Manifest Lipcowy. Padły pierwsze strzały do górników. * 2007 - Zakończyła się modernizacja kolei linowej na Kasprowy Wierch. ktora jest trafna? ( przypuszczam , ze to z PZPR ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris 46 Re: wspomnień czar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 16:04 bingo! ale andrzejku z ciebie jeszcze taka stara nomenklatura nie jest... chociaż napatrzyliśmy się na portrety cyrankiewicza i gomułki w szkole ...oj napatrzyliśmy:) no i popiersie lenina w czapce leninówce hi hi hi ...pamiętasz? Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy Re: wspomnień czar! 15.05.08, 20:54 ... Kris, pamietasz taki rarytas: wlasnej roboty PODPIWEK? Tutaj, gdzie mieszkam, jest mnostwo browarow, ale zaden nie produkuje tego cudownego napoju.... nie znaja sie, co dobre... A chetnie bym otworzyl flaszeczke tego trunku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris46 Re: wspomnień czar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 00:56 no ale przecież jest np.karmi...albo piwopodobny kwas chlebowy .... w sklepach hm... jednak sama chemia:) Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy Re: wspomnień czar! 16.05.08, 22:20 no co Ty, wlasnej produkcji Podpiwek to bylo cos niepowtarzalnego... Pamietasz Kris? , kupowalo sie PODPIWEK w paczuszce, proszek, dodawalo takie skladniki jak cukier, woda, itd, zalewalo sie butelki zamykane na "kaganiec z gumka" i skladowalo w chlodnym miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy Re: wspomnień czar! 30.05.08, 21:28 mecenasandy napisał: > no co Ty, wlasnej produkcji Podpiwek to bylo cos niepowtarzalnego... > > Pamietasz Kris? , kupowalo sie PODPIWEK w paczuszce, proszek, dodawalo > takie skladniki jak cukier, woda, itd, zalewalo sie butelki zamykane n > a > "kaganiec z gumka" i skladowalo w chlodnym miejscu... > Wlasnie dziasiaj udalo mi sie zakupic paczuszke do produkcji domowego "podpiwku"..... Flaszki z zamknieciem na " gumke" tez mam, zobaczymy, co z tego wyjdzie .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris 46 Re: wspomnień czar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.08, 05:42 a gdzie ty to kupiłeś?:) w drogrii warszawskiej na jasnej??:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk245 Re: wspomnień czar! IP: *.tbcn.telia.com 01.06.08, 07:19 mecenasandy 30.05.08, 21:28 Flaszki z zamknieciem na " gumke" tez mam,"kaganiecz gumka" w Dani od zawsze bylo wylacznie piwo w butelkach (w beczkach tez) na wewnetrzny rynek,obecnie coraz czesciej widac 0,66cl butelki z "kagancem i gumka" .. i papierowa banderola na "kagancu" (ze nie podpijane) ludziska rzucaja sie na te retro butelki jak hieny i mimo wysokiego zastawu nikt butelek tych nieoddaje-moze puzniej gdy spowszechnieja ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leoncjo1 Re: wspomnień czar! IP: *.jgora.dialog.net.pl 17.08.08, 12:23 A ja znalazłem coś takiego : www.historycy.org/index.php?showtopic=44834 Jest bardzo długie, dotyczy Pomorza ale zawarte w nim wiele wspomnień z dziećiństwa jak ulał pasuje i do nas. Kto zaś był w woju a zwłaszcza w czynnej służbie z nostalgia sobie wspomni tamte czasy a zwłaszcza swoja "falę", bardzo fajnie i trafnie tam opisaną. Mnie to na szczęście ominęło. Zaliczyłem roczny SOR we Wrocławiu - też głupawą i debilną stratę czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mecenasandy Re: wspomnień czar! IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.08, 23:13 Artykulik dobry, ale -..fakt, troche przydlugawy ;-) No, i co dalej? nasze wspomnienia sie skonczyly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szprotka Re: wspomnień czar! IP: *.jg.vectranet.pl 09.10.08, 21:34 najdłuższy wątek świata, brawo Krisku !! Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy Re: wspomnień czar! 19.11.08, 22:19 szkoda, ze sie juz temat wypalil! a wspominac jest co... Odpowiedz Link Zgłoś
leser.1 Re: wspomnień czar! 21.11.08, 21:02 Temat się nie wypalił! Mam taką nadzieję. Dziękuję Pomysłodawcom i Uczestnikom wątku za próbę cofnięcia czasu. Trafiłem tu przez przypadek i nie chcę zasmiecac go swoimi wypocinami, ale naprawdę czyta się to ze łzą w oku. Tym bardziej, że wiele opisanych zdarzeń musiało byc naszym wspólnym doświadczeniem. Wspomnienia mają swój cudowny urok i nie myślę tu o włosach, czy zębach. Obiecuję wrócic tu z nadzieją, że zaczniecie od nowa. Pozdrawiam Was Ziomale serdecznie! Do następnego razu. Ktoś pytał o "łysego" kierownika dwójki. Czy to nie był p. Bałkowski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRIS 46 Re: wspomnień czar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.08, 14:23 ZDECYDOWANIE NIE !!! MECENAS ANDY ŚWIADKIEM:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brant Re: wspomnień czar! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.11.08, 04:37 Pisze 7oookm od Jelonki- to BYL Wojtowicz -moj Tesc - kierownik szkoly NR 2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris 46kris 46 Re: wspomnień czar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 19:49 dzięki Brant :) ....ostrego miałeś Teścia ale szacun....tak i taki powinien być w każdej azkole ...szczegolnie podstawowej,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brant Re: wspomnień czar! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.11.08, 23:29 Jako Tescia to juz Jego nie poznalam - bo umarl 2o lat temu a ja wyszlam za maz za Jego Syna 14 lat temu , ale uczyl mnie 1 rok i chodzilam do 2-ki 7 lat .Fakt byl ostry ale........ Mieszkam teraz 1/2 roku w miescie gdzie urodzil sie i wychowal ....../tylko jako ciekawostka/Wayne Gretzky a nastepne 1/2 roku..........w ukochanej Jelonce -goraco pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris 46 Re: wspomnień czar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.08, 19:34 to musiałem aż do googli zajrzeć żeby skojarzyć gdzie mieszkasz?..:) zamiast po prostu...Ontario :)) ale ok. też pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris 46 Re: wspomnień czar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.08, 18:05 a może tak weżmiemy się za bary?? :) czyli o wyższości baru sudeckiego nad barem karzełek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris 46 Re: wspomnień czar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 21:03 albo też o wyższości Teatralnej nad rest.Karaś.a swoją drogą w tej ostatniej był podział na elity...na dole przebywał plebs a na pięterku ,panowie magaznierzy zaopatrzeniowcy i księgowi..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIEKNY WĄTEK Re: wspomnień czar! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 13:54 pl.youtube.com/watch?v=NewAVkiAOCM&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: wspomnień czar! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 09:41 pl.youtube.com/watch?v=tG4Cb02TKhk&feature=PlayList&p=0B57949BF137BEE8&playnext=1&index=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris 46 Re: wspomnień czar! IP: *.tvk3.pl 15.03.09, 11:23 informacja dla wspominaczy starej Jeleniej...jest nowy portal w powijakach jeszcze ale fajne zdjecia tamze...www.jeleniacity.socjum.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mecenasandy Re: wspomnień czar! IP: *.dip.t-dialin.net 15.06.09, 22:20 Kris, cos sie zastoj w naszym hiciorku zrobil, moze trzeba "odnowic" temat ??? pozdrawiam wszystkich wspomnieniowcow !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy_neu Re: wspomnień czar! 21.10.13, 20:36 witam ponownie, szkoda ze temat nie jest kontynuowany, sympatycznie bylo, dorzucajecie cos nowego ! pozdrowienia mec Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy_neu Re: wspomnień czar! 27.10.13, 20:21 no to dosypie troche wspomnien: Dyskoteka w Iskrze na Grunwaldzkiej, pamietacie? Czarek ( Chyba?) puszczal muze dla tzw. masy, wstep byl w miare tani, w bufecie browarek i bigosik, w kazdym razie tak to zapamietalem ..... moze ktos ma jakies zdjecia z tamtych imprez? Odpowiedz Link Zgłoś
daga_van_der_mayer Re: wspomnień czar! 29.04.14, 00:14 Dla mnie Iskra to już niestety lub stety bardziej lata 90. i szkolne imprezy z jedzeniem własnym przynoszonym, bo w bufecie za drogo... A żeby wątek nie obumierał tak mocno, coś wprawdzie ze wspomnień bardziej rodzinnych niż własnych, ale jednak: piekarnia na Wiejskiej za garbatym mostkiem, gdzie się stało od świtu po świeżutki, czasem jeszcze gorący chlebek, który do domu donosiło się wygryziony z jednej strony ;) I jeszcze Hortex na placu Ratuszowym z domkiem Smerfów ustawionym w witrynie chyba jeszcze w późnych latach 90. Pozdrawiam wszystkich wpisujących się, straciłam cały wieczór na czytaniu tego wątku, ale to bardzo miła strata ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy_neu Re: wspomnień czar! 22.06.14, 12:46 ...najlepszy do wyskubywania po drodze byl chleb od Rumina, szczegolnie, jak byl swiezy/cieplutki.... Odpowiedz Link Zgłoś
skarbonek Re: wspomnień czar! 22.06.14, 22:01 bo wtedy chyba oprócz Chalczyńskiego na przeciw bistra nie było prywatnej piekarni tylko gnioty z państwoych wss Odpowiedz Link Zgłoś
mecenasandy_neu Re: wspomnień czar! 05.08.14, 19:54 a tak z innej beczki... pamietasz Kris ten slawny okrzyk: ! na szkla!!!! ...dawna ulica 22-Lipca-mala fabryczka szkla laboratoryjnego, gdzie mozna bylo wyciagnac w miare cale probowki, kolby albo zlewki.... kurcze, to byly czasy!!! i komu to przeszkadzalo????? Sprobuj teraz gdzies kupic takie precjoza..... ....albo slynna Skladnica Harcerska.....- do tej pory mam zestaw kluczy oczkowych - jakby nie bylo, ponad 30 lat w uzyciu, zaden sie nie zlamal! ; wiertarka Boscha, wtedy rarytas, u mnie dalej dziala, nasadki wielofunkcyjne tez-....... Kupcie teraz chinskie badziewie - Max- 2 x uzyjesz i do kosza.... oj, lzy sie w oku kreca... Odpowiedz Link Zgłoś
skarbonek Re: wspomnień czar! 11.08.14, 06:28 teraz w tej fabryczce na 22 lipca prosperuje pijalnia piwa koziorozio:) kto by pomyślał ...dzięki Andy za podtrzymywanie wątku.... tak sobie myśłę czy nie założyć nowego na temat spiskowej teorii dziejów tego świata:) Odpowiedz Link Zgłoś
skarbonek Re: wspomnień czar! 31.08.14, 04:19 ciekawe czy wątek o przezwiskach nauczycieli przekroczy liczbę postów tego wątku:) Odpowiedz Link Zgłoś