Dodaj do ulubionych

wspomnień czar?

• Gość: zenon_5 ciekawy artykul IP: *.ppp.tiscali.fr 13.11.07, 14:36
      Znalazlem ciekawy artykul o kulisach "biznesu" w PRL-u.Jest tam tez
      watek jeleniogorski.

niniwa2.cba.pl/morawski_towarzysze_z_zelaza.htm
      • mecenasandy Re: ciekawy artykul 11.12.07, 19:12
        artykul jest faktycznie warty przeczytania......

Ale, ja dorzucam do watku wspomnienia po Webcam z placu Ratuszowego,

Szkoda, ze nie mozna rzucic okiem na stare smieci.....

Kris, moze dowiesz sie , co jest grane?

no, bo , jak sie wkurze, to przyjade osobicie Mareczka zrugac, za
        brak kompetencji.... ;-))
    • Gość: zenon-5 Re: wspomnień czar? IP: *.ppp.tiscali.fr 12.12.07, 09:18
      Rajd Polski,przebiegal zawsze przez nasze tereny.Pierwsze Ferrari
      pojawilo sie na poczatku lat 60-tych.(w tym rajdzie ,naturalnie)
      Specjalnie koczowalismy z kolegami,na drodze Sobieszow-
      Podgorzyn,zeby zobaczyc to auto.Wygrala wtedy szwedka na
      Saabie,lekarz weterynarii.W Sobieszowie,byl punkt kontroli przejazdu.
    • Gość: 46 latek Re: wspomnień czar? IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.12.07, 09:51
      Nie wiem, czy ktoś o tym już tu nie pisał, bo nie chce mi się czytać
      wszystkiego, ale ja miło wspominam wesołe miasteczko na podejściu do
      Kościoła Garnizonowego (Maryśkę, która wytrącała lody i grę w
      żydka), niżej sklep Fredka i gumowe żelki. Takie same rarytasy i
      pierwsze gumy Donalda, Wrigleys na ryneczku za kościołem po lewej
      stronie za ubikacją na 1-go Maja (teraz teren zabudowany).
      Warzywniak Zenka na ówczesnej pętli 7-mki na Zabobrzu (koło
      Budowlanki i Dzieciolowskiego=. Bunkry i zirownie w drodze do 12+tki
      • Gość: zenon_5 Re: wspomnień czar? IP: *.ppp.tiscali.fr 12.12.07, 12:40
        ja odniosl bym sie do nazwiska Dzieciolowski.Za moich czasow,Pan
        Dzieciolowski(senior)byl starszym Cechu Rzemiosl Roznych.Jeden,z
        niewielu,wtedy samochodziarzy,w Jeleniej gorze.
        • Gość: zenon-5 mecenas ,znasz Olejnika? IP: *.ppp.tiscali.fr 12.12.07, 18:52
          jak w temacie,tak przed Swietami,mi sie przypomnialo.Te sywestry w
          Patri,Orlinku,no i dalej....ehhhh.Mial zespol.
          • mecenasandy Re: mecenas ,znasz Olejnika? 13.12.07, 09:31
            hm, nazwisko znajome, Patria, Orlinek & Co. nie byly nigdy moim
            "terenem razenia".....
            • Gość: zenon_5 Re: mecenas ,znasz Olejnika? IP: *.ppp.tiscali.fr 13.12.07, 11:17
              To byly lata 60-70-te,moze dlatego.Stefan Olejnik tam grywal,podobno
              jest teraz w Niemczech,dlatego spytalem.
              • Gość: Zielonogórzanka Re: mecenas ,znasz Olejnika? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.12.07, 22:45
                Jako...zielonogórzanka przyznaję, a odkryłam to niedawno, że Jelenia
                Góra i okolice są WYJĄTKOWO urokliwe. Zrozumiałam, że nie trzeba
                jeżdzic za granicę, aby podziwiac piękno krajobrazu. Tutaj jest
                naprawdę ślicznie!
                • Gość: kris 46 Re:wspomnień czar IP: 80.51.157.* 16.12.07, 15:44
                  :)
                  • Gość: ali-baba Re:wspomnień czar IP: *.idzik.pl 16.12.07, 17:01
                    Oddajcie BURSZTYNOWĄ KOMNATĘ.
                    • Gość: kris 46 Re:wspomnień czar IP: 80.51.157.* 16.12.07, 17:16
                      naoglądałeś się filmów:)
                    • Gość: zenon-5 Re:wspomnień czar IP: *.ppp.tiscali.fr 16.12.07, 17:59
                      Ali Baba,sam masz do dyspozycji 40 rozbojnikow(no chyba ze za rencie
                      sa),odszukal bys i podzielil sie lupem,nie da sie?:)))))
                • mecenasandy Re: mecenas ,znasz Olejnika? 08.01.08, 22:25
                  .... no i ? zero wspomnien? a tak milo sie czytalo......
                  • Gość: zenon_5 Re: mecenas ,znasz Olejnika? IP: *.ppp.tiscali.fr 09.01.08, 22:48
                    Kris! bo dostaniesz zolta kartke,dwoch emigrantow,chlonnych
                    wspomnien czeka,a Ty co???
                    • Gość: kris 46 Re:wspomnien czar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.08, 07:17
                      no to zaczynamy....na nowo:)
                      moze coś o strzeleckiej górze ktoś napisze ...
                      • Gość: kris 46 Re:wspomnien czar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.08, 13:32
                        nie wspominaliśmy też łażni miejskiej na ul. Poznańskiej...podobno
                        swego czasu była bardzo popularna i można było skorzystać z sauny
                        parowej
                        • Gość: zenon_5 Re:wspomnien czar IP: *.ppp.tiscali.fr 12.01.08, 15:12
                          co do ulicy Poznanskiej.W poblizu jest ulica Kasprowicza i dawna
                          siedziba Kolumny
                          Transportu Sanitarnego.W dawnych latach,miescil sie tam areszt
                          NKWD,lub UB.Opowiadal mi to jeden ze starych pracownikow.

wroclaw.hydral.com.pl/146719,foto.html
                          • Gość: kris 46 Re:wspomnien czar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.08, 15:54
                            a ja słyszałem że główna siedziba ubecji w latach 50 tych była na
                            ulicy 15 grudnia tam gdzie była duża przychodnia lekarska obok nomen
                            omen szaletu miejskiego:)
                            • Gość: kris 46 Re:wspomnien czar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.08, 08:32
                              a czy pamiętacie że w Kaliszance w latach 60 były warsztaty tkackie
                              szkoły rzemiosł artystycznych ..potem dziewczyny po praktykach
                              pracowały w Orle mysłakowickim
                            • Gość: zenon_5 Re:wspomnien czar IP: *.ppp.tiscali.fr 13.01.08, 14:51
                              W tym miejscu,co napisalem ,byl areszt,nie siedziba.Chyba
                              zakamuflowany.W piwnicy,byly slady wlosow na scianie i rozne
                              napisy,wykonane przez wiezniow.Napisalem do IPN-u,o zbadanie tej
                              sprawy,ale oni maja wybiorcze tematy.Rozmawialem z ludzmi ktorzy tam
                              pracowali,od nich mam te informacje.Pracowal tam ,byly ochroniarz
                              zony Cyrankiewicza,juz nie zyjacy,jednym z kierownikow byl
                              autentyczny hrabia z kresow wschodnich,Malochleb,pracowal tez NKWD-
                              ista,jako kierowca, inniciekawi ludzie,jak mistrz Polski w boksie z
                              Lodzi Henio Zawadzki.
                              • Gość: Damian Re:wspomnien czar czuba zenona 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 11:41
                                medycyna jest bezsilna, na głowe jest trudne leczenie
                                • Gość: zenon_5 Re:wspomnien czar czuba zenona 5 IP: *.ppp.tiscali.fr 20.01.08, 12:12
                                  Zablakal sie pies bezpanski,wabi sie damian,nie jest szczepiony.Do odebrania na
                                  forum.Po odpowiedniej tresurze moze pilnowac gospodarszwo,polecam.zawsze to
                                  lepiej jak uspanie!
                                • dziunia_lipska Re:wspomnien czar czuba zenona 5 20.01.08, 14:13
                                  Gość portalu: Damian napisał(a):

> medycyna jest bezsilna, na głowe jest trudne leczenie

Posluchaj ty glupcze,jak w pijanym widzie trafiles na ten watek,to
                                  przepros!!!kazdemu sie to zdarza.Zebys ty osiagnal ta popularnosc co
                                  kris(zalozyciel watku)i zenon-5 jako uczestnik,to musialbys sie masturbowac 8
                                  razy dziennie,a i tak niewiele pomoze.
                                  Radze,prosic babcie o odciecie internetu,bo konsekwencje moga byc smutne,nie
                                  wierzysz???
                                  poczytaj tu,zakladam ze umiesz czytac i to uwaznie,bo to jest ostrzezenie!!!!

www.wiadomosci24.pl/artykul/anonimowe_komentarze_naruszaja_dobre_imie_16636.html
                                  • dziunia_lipska Re:wspomnien czar czuba zenona 5 20.01.08, 15:04
                                    A to dla tych co nie umia czytac ze zrozumieniem!!

PS Na pytanie - "czy znane są przypadki zwalczania anonimowego znieważania?"
                                    mamy odpowiedź z ostatnich dni ("Słowo Polskie" oraz "Gazeta Wrocławska" z 12
                                    stycznia 2007). Otóż zbulwersowany komendant straży miejskiej złożył doniesienie
                                    do prokuratury na anonimowego dyskutanta, który strażników nazwał "bandą
                                    imbecyli pedałujących na rowerach", a w stronę jednej ze strażniczek, posypały
                                    się obelżywe propozycje seksualne. Dość szybko ujęto pewnego 18-latka z
                                    Bolesławca. Za powyższe pisarskie działania groziła mu roczna odsiadka, ale
                                    chłopak dobrowolnie poddał się karze i zapłaci jedynie 300 zł. Ale niech to
                                    będzie przestrogą dla kolejnych grubiańskich dyskutantów. Należy oczekiwać
                                    kolejnych zdecydowanych działań Temidy wobec osób naruszających dobre imię
                                    obywateli naszego społeczeństwa.

jasne!!!kretynku internetowy???
                                    • kazimierzp inwektywy w sieci! 20.01.08, 18:31
                                      Obserwuję, czynnie, różne fora i przygladam się jak niektórzy reagują na inwektywy, oszczerstwa rzucane przez "anonimowych" dyskutantów! Na samym poczatku swej obecności na tych forach postanowiłem trzymac się swojego nicka będącego moim imieniem z początkową literą nazwiska. Postanowiłem tak mimo, że byłem osobą publiczną (od pięciu lat już nie!), u wielu osób wzbudzałem różne emocje. Konsekwentnie trzymałem sie zasady, że na inwektywy nie odpowiadam tym samym. Staram się pisać spokojnie i rzeczowo. Po prostu dzielę sie swym doświadczeniem i wiedzą o mieście z innymi. Jest to konieczne (tak ja uważam) gdyż niewiedza o mechanizmach rządzących wieloma sprawami w mieście jest ogromna!
                                      Powoli, zauważyłem, ilość ataków się radykalnie zmniejszyła. Dla wielu osób stałem się źródłem informacji o mieście, a ewentualne głosy przeciwne są raczej wyważone. Zdarzaja się jeszcze bezładne i niewybredne ataki, ale tu już często w sukurs przychodzą mi inni internauci (za co dziękuję). Dlatego radzę nie odpowiadać na niewybredne ataki podobnymi. Trzymać się spokojnie głownego wątku i w sposób wyważony argumentować! I tyle!
                                      Nie ukrywam, że czasami wewnętrznie nerwy mnie ponoszą, że chętnie bym takiemu..., ale nie zmieniam swoich zasad postępowania! Chyba na tym wygrywam!?!
                                      • mecenasandy Re: inwektywy w sieci! 21.01.08, 23:05
                                        ....grund, to sie nie dac sprowokowac, niestety forum jest dostepne dla
                                        wszystkich, ktorzy w wielu przypadkach wlasnie tutaj wyzywaja sie na
                                        innych, bo osobiscie brak im odwagi...

jednym slowem, kupa stracencow ..... ktorzy , nie majac nic do
                                        powiedzenia, zasmiecaja tylko drogocenne serwery....

pozdrawiam wszystkich normalnych forumowiczow !! ;-)
    • Gość: nowa Re: wspomnień czar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 23:46
      ale miało być o mieście i o jego cudach taaak?
      • Gość: KRIS 46 Re: wspomnień czar? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.08, 07:11
        no właśnie:)...a miało nie być końca tych wspomnień w założeniach....
        • mecenasandy Re: wspomnień czar? 22.01.08, 23:56
          Gość portalu: KRIS 46 napisał(a):

> no właśnie:)...a miało nie być końca tych wspomnień w założeniach....
          no, i wlasnie czekamy na te wspomnienia....................!!!!!!!!!!!!!!!

My, emigranci z przymusu ( !) cierpimy na ,hm, ja to nazwac? , Amnezja
          przesiedlencza?
          • Gość: kris 46 Re: wspomnień czar? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 20:25
            jak za rozbiorów....nostalgia Andrzejku nostalgia:)
            • kazimierzp wspomnień czar? - ale bardzo odległych!!! 23.01.08, 21:50
              W tym roku przyjmuje się, ze Jelenia Góra ma 900 lat. W 1108 roku Bolesław Krzywousty... Tu problem, bo nie załozył miasta, ale ustrzelił jelenia. Niemniej na budynku ratusza napisane jest po łacinie ze w 1108 powstało miasto i mamy jubileusz!;-)
              Są już zarysy obchodów, jak sie wypełnią trescią i bedzie konkretnie wiadomo co i kiedy to Wam tu zamieszczę emigranci i może na "coś" przyjedziecie! Bedzie pretekst abyscie sie zmobilizowali i tu w tym miesteczku choc przez moment z tubylcami pobyli!
        • Gość: ali-baba Re: wspomnień czar? IP: *.idzik.pl 23.01.08, 21:54
          Jeleniogórzanie jesteście trudnym narodem pomieszanym przez historie i tak
          trzymajcie.A tak naprawdę to zróbcie wreszcie porządek z tą kolejka do Harrachowa.
          • mecenasandy Re: wspomnień czar? 01.02.08, 22:14
            moze nie na temat poprzednika, ale, hm..... cos mi sie
            przypomnialo:

byly to ostatnie lata PRL-u, dokladnie nie pamietam, moze 86-
            87.... pracowalem wtedy w Wojewodzkim Domu Kultury przy dawnej
            ulicy 15-go Grudnia ;-)

Wyobrazcie sobie taki bajer:

do Jelonki przyjezdza - 1) jakas cyganska hauturnicza kapela-
            2) Krzysztof Scieranski z Zespolem.....

wszystko tego samego dnia, ktos dal przyslowiowej "D.... " w
            planowaniu koncertow ... i?
            ........

cyganie wystapili na duzej sali widowiskowej...

A... Krzysiek Scieranski z zespolem .... w malutkiej,
            wylozonej lustrami sali tanecznej.....!!!!!!!!

Decyzja "wolala" o pomste do nieba, ale coz bylo robic?
            Koncert K. Scieranskiego mimo paskudnej akustyki, byl
            WSPANIALY!!!!!!; Krzysztof zaprezentowal wtedy nieslychane
            brzemienie - nawet usilowalismy w tym "szklanym"
            pomieszczeniu " na zywo dokonac na jegop zgoda nagrania /
            Mmagnetofon KONCERT!, jak ktos pamieta te czasy, to wie,
            ze bylo to szczytowe osiagniecie polskiej elektroniki)

Tasme mam do dzisiaj- naprawde milo posluchac!

pozdrowienia

mec

• kazimierzp do "iinnostrańców"! 01.02.08, 22:43
              Dlat tych którzy mieszkaja poza Polską i nie mogą śledzić na bieżąco!;-)
              Linie kolejowe do Harrachowa z Jeleniej Góry, do Lubawki... zostały przejęte przez samorząd wojewódzki i maja być w tym roku remontowane. Są szanse aby w przyszłym roku powstała stała linia szynobusem z Jeleniej Góry do Liberca. Ta trasa jest niesamowicie malownicza!:-)
              Do Andrzeja! Czy "Koncert" to taki duży, czarny szpulowy magnetofon pracujący w pozycji pionowej? Robił wrażenie, zwłaszcza przy zk120, zk140, zk146,...
              • mecenasandy Re: do "iinnostrańców"! 02.02.08, 12:11
                ..... KONCERT jest widoczny na stronie klubu UNITRA:
                unitra.eu.org/node/1266
                ;-)
                • mecenasandy Re: do "Jelonkowiczow"! 27.02.08, 12:13
                  Rodacy, ruszcie komorkami, bo sie nudnawo w tym threadzie zrobilo......
                  a powspominac na "wygnaniu" bylo milo....

....i do rymu sie stuknelo ;-)

pozdrawiam zwolennikow czasu wspomnien
                  • Gość: kris 46 Re: wspomnień czar ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.08, 00:11
                    czyżby jak z kabaretu Olgi Lipińskiej....WSZystko juz było...mozna
                    by rzec? :) Ja jako założyciel tego wątku popieram z całego serca
                    mojego przedmówcę i serdecznego kolegę zarazem z czasów
                    jeleniogórskich i apeluję również szczególnie do roczników 50 tych
                    ruszcie łepetynami rzućcie coś ciekawego ze wspomnień ,bo my
                    roczniki 60 te pamiętamy jak przez mgłe to nasze poczciwe miasto w
                    latach rozkwitu...
                    • mecenasandy Re: wspomnień czar ! 28.02.08, 16:05
                      Dorzucam taki dosc smieszny drobiazg-

kiedys popularne wsrod dzieci kapiszony i korki....

pamietacie? mozna je bylo kupic u prywaciarzy, chyba na pl. Bieruta i
                      na ul. 1-go Maja, naprzeciw MCK,
                      bardziej odwazni kupowali wtedy kilka paczek "korkow", moczyli je, i
                      formowali z mokrych srodkow duze kulki, bylo niezle BUMMM!!!

Teraz to chba semtex mozna za "rogiem" dostac?

.... sie pozmienialo ;.)
    • Gość: Poszukujący Re: wspomnień czar? IP: 83.1.72.* 02.03.08, 09:16
      Ponieważ widzę tutaj wielu Panów obeznanych z tym miastem i jego ludźmi, może
      ktoś będzie zdolny mi, a właściwie memu znajomemu pomóc w pewnej sprawie. Chodzi
      o to, że ów znajomy zapalony astronom amator wszedł w posiadanie starej lunety
      astronomicznej sprzed 1939r. Całość wygląda bardzo zgrabnie i w b. dobrym
      stanie. Okazało się jednak, że ustrojstwo nie działa, bo jedna ważna soczewka
      jest uszkodzona (zmatowiona przez jakiegoś psuję). Soczewka ma średnicę około
      120 mm i jakiś trochę dziwny kształt. Znajomy od kilkudziesięciu lat szuka
      takiej soczewki po różnych sklepach optycznych, póki co bez skutku.
      Będąc w zeszłym roku na delegacji w pewnej firmie koło Hamburga i rozmawiając
      przy kawie z jej szefem, już po załatwieniu spraw zawodowych, ku mojemu
      wielkiemu zdziwieniu zdradził mi iż jest Ślązakiem z Hirschbergu i że jego
      ojciec to współwłaściciel tamtejszej fabryki od soczewek (Linsen). Jej nazwa ma
      brzmieć podobno: Linke-Hoffmann, czy jakoś tam. Facet wprawdzie nie jest
      optykiem, lecz elektronikiem, ale kiedy mu wspomniałem o tej lunecie, a
      właściwie o tej dziwnej soczewce, to zaraz wiedział o co chodzi i powiedział, że
      najprawdopodobniej do tej lunety stosowano soczewkę z jego ojca firmy, gdyż ten
      dziwny kształt niby tylko oni wymyślili, by zmniejszyć aberację sferyczną
      soczewki. Mimo mych usilnych próśb kierowanych w jego stronę o pomoc w zdobyciu
      tej linzy (a jest to człowiek wyjątkowo sympatyczny i uczynny) nie chciał już
      dalej rozmowy kontynuować i zamilkł jak pień! W końcu zasugerował zwrócenie się
      do jakichś fachowców mieszkających obecnie w Jeleniej Górze. Na pewno więc ktoś
      z szanownych forumowiczów z tego forum, a może lepiej z tego wątku, ma
      kompetencje by nam pomóc.
      Za jakiekolwiek wskazówki z góry dziękujemy.
      • kazimierzp Soczewka do lunety! 09.03.08, 11:39
        W Jeleniej Górze istnieje i bardzo prężnie sie rozwija ta firma:
        www.jzo.com.pl/index.php
        Może coś na to szkło do lunety poradzą!
    • henryk245 Re: wspomnień czar? 09.03.08, 08:23
      Gość: Leoncjo1 24.03.07, 16:23 Odpowiedz Ja do tych tramwajów.
      W latach 60-tych dojeżdżałem od Małej poczty do Żeroma. Pamiętam, że
      koło godziny 7,30 bywał ogromny scisk i nieraz trzeba było jechać na
      stopniach.

TEZ PAMIETAM TRAMWAJE ile to juz lat ? 45-50 lat temu ?
      czy ktos ma fotografie Jel-Gory z tamtego okresu ?
      juz od dawna na emigracji , do Jelonki juz 9c lat niejezdze,
      aach strony rodzinne,wyscie sa jak zdrowie ...

Pzdr.
      • kazimierzp tramwaje 09.03.08, 11:34
        Polecam tę stronę:
        jeltram.kozanostra.org/
        Założył ją młody człowiek mający obecnie około 26 lat. Przesiąknięty jest miłościa do tramwajów, komunikacji szynowej, choć z zawodu jest budowlańcem (w tym roku uzyskał dyplom magistra Budownictwa Lądowego - jest mostowcem).
        • Gość: kris 46 Re: tramwaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.08, 16:41
          ponieważ mój wątek traci w notowaniach zagadka ,,,,,,dlaczego
          przemianowano nazwę ulicy 15 grudnia na bankową? kto wie? :)
          • Gość: kris46 Re: wspomnień czar! IP: 80.51.157.* 17.04.08, 10:08
            stare nomenklatury powinny wiedzieć co symbolizowała data 15
            grudnia:)
            • mecenasandy Re: wspomnień czar! 18.04.08, 07:13
              hm, jest kilka mozliwosci:

* 1575 - Stefan Batory został wybrany przez szlachtę królem Polski.
              * 1745 - Wojna o sukcesję austriacką: miała miejsce bitwa pod Kotliskami.
              * 1900 - W Warszawie otwarto gmach Zachęty.
              * 1945 - Kmdr Adam Mohuczy został cz.p.o. dowódcą Marynarki Wojennej.
              * 1948 - Utworzono PZPR.
              * 1951 - W Warszawie odbył się pierwszy publiczny pokaz telewizyjny.
              * 1956 - Polskie Radio nadało pierwszy odcinek powieści "Matysiakowie".
              * 1970 - Grudzień 1970: grupa robotników podpaliła budynek Komitetu Wojewódzkiego PZPR w Gdańsku.
              * 1981 - ZOMO rozpoczęło pacyfikację kopalni Manifest Lipcowy. Padły pierwsze strzały do górników.
              * 2007 - Zakończyła się modernizacja kolei linowej na Kasprowy Wierch.

ktora jest trafna?

( przypuszczam , ze to z PZPR ;-)
              • Gość: kris 46 Re: wspomnień czar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 16:04
                bingo! ale andrzejku z ciebie jeszcze taka stara nomenklatura nie
                jest... chociaż napatrzyliśmy się na portrety cyrankiewicza i
                gomułki w szkole ...oj napatrzyliśmy:) no i popiersie lenina w
                czapce leninówce hi hi hi ...pamiętasz?
                • mecenasandy Re: wspomnień czar! 15.05.08, 20:54
                  ... Kris, pamietasz taki rarytas: wlasnej roboty PODPIWEK?

Tutaj, gdzie mieszkam, jest mnostwo browarow, ale zaden nie produkuje
                  tego cudownego napoju.... nie znaja sie, co dobre...
                  A chetnie bym otworzyl flaszeczke tego trunku ;-)
                  • Gość: kris46 Re: wspomnień czar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 00:56
                    no ale przecież jest np.karmi...albo piwopodobny kwas chlebowy ....
                    w sklepach hm... jednak sama chemia:)
                    • mecenasandy Re: wspomnień czar! 16.05.08, 22:20
                      no co Ty, wlasnej produkcji Podpiwek to bylo cos niepowtarzalnego...

Pamietasz Kris? , kupowalo sie PODPIWEK w paczuszce, proszek, dodawalo
                      takie skladniki jak cukier, woda, itd, zalewalo sie butelki zamykane na
                      "kaganiec z gumka" i skladowalo w chlodnym miejscu...

• mecenasandy Re: wspomnień czar! 30.05.08, 21:28
                        mecenasandy napisał:

> no co Ty, wlasnej produkcji Podpiwek to bylo cos niepowtarzalnego...
                        >
                        > Pamietasz Kris? , kupowalo sie PODPIWEK w paczuszce, proszek, dodawalo
                        > takie skladniki jak cukier, woda, itd, zalewalo sie butelki zamykane n
                        > a
                        > "kaganiec z gumka" i skladowalo w chlodnym miejscu...
                        >
                        Wlasnie dziasiaj udalo mi sie zakupic paczuszke do produkcji domowego "podpiwku".....

Flaszki z zamknieciem na " gumke" tez mam, zobaczymy, co z tego wyjdzie ....
                        • Gość: kris 46 Re: wspomnień czar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.08, 05:42
                          a gdzie ty to kupiłeś?:) w drogrii warszawskiej na jasnej??:)
                        • Gość: henryk245 Re: wspomnień czar! IP: *.tbcn.telia.com 01.06.08, 07:19
                          mecenasandy 30.05.08, 21:28
                          Flaszki z zamknieciem na " gumke" tez mam,"kaganiecz gumka"

w Dani od zawsze bylo wylacznie piwo w butelkach (w beczkach tez)
                          na wewnetrzny rynek,obecnie coraz czesciej widac 0,66cl butelki
                          z "kagancem i gumka" .. i papierowa banderola na "kagancu" (ze nie
                          podpijane)
                          ludziska rzucaja sie na te retro butelki jak hieny i mimo wysokiego
                          zastawu nikt butelek tych nieoddaje-moze puzniej gdy spowszechnieja ?
                          • Gość: Leoncjo1 Re: wspomnień czar! IP: *.jgora.dialog.net.pl 17.08.08, 12:23
                            A ja znalazłem coś takiego :

www.historycy.org/index.php?showtopic=44834
                            Jest bardzo długie, dotyczy Pomorza ale zawarte w nim wiele
                            wspomnień z dziećiństwa jak ulał pasuje i do nas.

Kto zaś był w woju a zwłaszcza w czynnej służbie z nostalgia sobie
                            wspomni tamte czasy a zwłaszcza swoja "falę", bardzo fajnie i
                            trafnie tam opisaną. Mnie to na szczęście ominęło. Zaliczyłem roczny
                            SOR we Wrocławiu - też głupawą i debilną stratę czasu.
                            • Gość: Mecenasandy Re: wspomnień czar! IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.08, 23:13
                              Artykulik dobry, ale -..fakt, troche przydlugawy ;-)

No, i co dalej? nasze wspomnienia sie skonczyly?
                              • Gość: szprotka Re: wspomnień czar! IP: *.jg.vectranet.pl 09.10.08, 21:34
                                najdłuższy wątek świata, brawo Krisku !!
                                • mecenasandy Re: wspomnień czar! 19.11.08, 22:19
                                  szkoda, ze sie juz temat wypalil! a wspominac jest co...
                                  • leser.1 Re: wspomnień czar! 21.11.08, 21:02
                                    Temat się nie wypalił! Mam taką nadzieję.
                                    Dziękuję Pomysłodawcom i Uczestnikom wątku za próbę cofnięcia czasu.
                                    Trafiłem tu przez przypadek i nie chcę zasmiecac go swoimi wypocinami, ale
                                    naprawdę czyta się to ze łzą w oku.
                                    Tym bardziej, że wiele opisanych zdarzeń musiało byc naszym wspólnym doświadczeniem.
                                    Wspomnienia mają swój cudowny urok i nie myślę tu o włosach, czy zębach.
                                    Obiecuję wrócic tu z nadzieją, że zaczniecie od nowa.

Pozdrawiam Was Ziomale serdecznie!
                                    Do następnego razu.

Ktoś pytał o "łysego" kierownika dwójki.
                                    Czy to nie był p. Bałkowski?
                                    • Gość: KRIS 46 Re: wspomnień czar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.08, 14:23
                                      ZDECYDOWANIE NIE !!! MECENAS ANDY ŚWIADKIEM:)
                                      • Gość: Brant Re: wspomnień czar! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.11.08, 04:37
                                        Pisze 7oookm od Jelonki- to BYL Wojtowicz -moj Tesc - kierownik
                                        szkoly NR 2
                                        • Gość: kris 46kris 46 Re: wspomnień czar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 19:49
                                          dzięki Brant :) ....ostrego miałeś Teścia ale szacun....tak i taki
                                          powinien być w każdej azkole ...szczegolnie podstawowej,,
                                          • Gość: Brant Re: wspomnień czar! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.11.08, 23:29
                                            Jako Tescia to juz Jego nie poznalam - bo umarl 2o lat temu
                                            a ja wyszlam za maz za Jego Syna 14 lat temu , ale uczyl
                                            mnie 1 rok i chodzilam do 2-ki 7 lat .Fakt byl ostry
                                            ale........
                                            Mieszkam teraz 1/2 roku w miescie gdzie urodzil sie i
                                            wychowal ....../tylko jako ciekawostka/Wayne Gretzky a
                                            nastepne 1/2 roku..........w ukochanej Jelonce -goraco
                                            pozdrawiam
                                            • Gość: kris 46 Re: wspomnień czar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.08, 19:34
                                              to musiałem aż do googli zajrzeć żeby skojarzyć gdzie mieszkasz?..:)
                                              zamiast po prostu...Ontario :)) ale ok. też pozdrawiam:)
                                              • Gość: kris 46 Re: wspomnień czar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.08, 18:05
                                                a może tak weżmiemy się za bary?? :)
                                                czyli o wyższości baru sudeckiego nad barem karzełek...
                                                • Gość: kris 46 Re: wspomnień czar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 21:03
                                                  albo też o wyższości Teatralnej nad rest.Karaś.a swoją drogą w tej
                                                  ostatniej był podział na elity...na dole przebywał plebs a na
                                                  pięterku ,panowie magaznierzy zaopatrzeniowcy i księgowi..:)
                                                  • Gość: PIEKNY WĄTEK Re: wspomnień czar! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 13:54
                                                    pl.youtube.com/watch?v=NewAVkiAOCM&feature=related
                                                  • Gość: asia Re: wspomnień czar! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 09:41
                                                    pl.youtube.com/watch?v=tG4Cb02TKhk&feature=PlayList&p=0B57949BF137BEE8&playnext=1&index=1
                                                  • Gość: kris 46 Re: wspomnień czar! IP: *.tvk3.pl 15.03.09, 11:23
                                                    informacja dla wspominaczy starej Jeleniej...jest nowy portal w
                                                    powijakach jeszcze ale fajne zdjecia
                                                    tamze...www.jeleniacity.socjum.pl
                                                  • Gość: mecenasandy Re: wspomnień czar! IP: *.dip.t-dialin.net 15.06.09, 22:20
                                                    Kris, cos sie zastoj w naszym hiciorku zrobil, moze trzeba "odnowic"
                                                    temat ???
                                                    pozdrawiam wszystkich wspomnieniowcow !!!
                                                  • mecenasandy_neu Re: wspomnień czar! 21.10.13, 20:36
                                                    witam ponownie, szkoda ze temat nie jest kontynuowany, sympatycznie bylo, dorzucajecie cos nowego ! pozdrowienia
                                                    mec
                                                  • mecenasandy_neu Re: wspomnień czar! 27.10.13, 20:21
                                                    no to dosypie troche wspomnien:

Dyskoteka w Iskrze na Grunwaldzkiej, pamietacie? Czarek ( Chyba?) puszczal muze dla tzw. masy, wstep byl w miare tani, w bufecie browarek i bigosik, w kazdym razie tak to zapamietalem .....

moze ktos ma jakies zdjecia z tamtych imprez?
                                                  • daga_van_der_mayer Re: wspomnień czar! 29.04.14, 00:14
                                                    Dla mnie Iskra to już niestety lub stety bardziej lata 90. i szkolne imprezy z jedzeniem własnym przynoszonym, bo w bufecie za drogo...
                                                    A żeby wątek nie obumierał tak mocno, coś wprawdzie ze wspomnień bardziej rodzinnych niż własnych, ale jednak: piekarnia na Wiejskiej za garbatym mostkiem, gdzie się stało od świtu po świeżutki, czasem jeszcze gorący chlebek, który do domu donosiło się wygryziony z jednej strony ;) I jeszcze Hortex na placu Ratuszowym z domkiem Smerfów ustawionym w witrynie chyba jeszcze w późnych latach 90.

Pozdrawiam wszystkich wpisujących się, straciłam cały wieczór na czytaniu tego wątku, ale to bardzo miła strata ;)
                                                  • mecenasandy_neu Re: wspomnień czar! 22.06.14, 12:46
                                                    ...najlepszy do wyskubywania po drodze byl chleb od Rumina, szczegolnie, jak byl swiezy/cieplutki....
                                                  • skarbonek Re: wspomnień czar! 22.06.14, 22:01
                                                    bo wtedy chyba oprócz Chalczyńskiego na przeciw bistra nie było prywatnej piekarni

tylko gnioty z państwoych wss
                                                  • mecenasandy_neu Re: wspomnień czar! 05.08.14, 19:54
                                                    a tak z innej beczki... pamietasz Kris ten slawny okrzyk: ! na szkla!!!!
                                                    ...dawna ulica 22-Lipca-mala fabryczka szkla laboratoryjnego, gdzie mozna bylo wyciagnac w miare cale probowki, kolby albo zlewki.... kurcze, to byly czasy!!! i komu to przeszkadzalo?????
                                                    Sprobuj teraz gdzies kupic takie precjoza.....

....albo slynna Skladnica Harcerska.....- do tej pory mam zestaw kluczy oczkowych - jakby nie bylo, ponad 30 lat w uzyciu, zaden sie nie zlamal! ; wiertarka Boscha, wtedy rarytas, u mnie dalej dziala, nasadki wielofunkcyjne tez-.......
                                                    Kupcie teraz chinskie badziewie - Max- 2 x uzyjesz i do kosza....
                                                    oj, lzy sie w oku kreca...
                                                  • skarbonek Re: wspomnień czar! 11.08.14, 06:28
                                                    teraz w tej fabryczce na 22 lipca prosperuje pijalnia piwa koziorozio:)
                                                    kto by pomyślał ...dzięki Andy za podtrzymywanie wątku....
                                                    tak sobie myśłę czy nie założyć nowego na temat spiskowej teorii dziejów tego świata:)
                                                  • skarbonek Re: wspomnień czar! 31.08.14, 04:19
                                                    ciekawe czy wątek o przezwiskach nauczycieli przekroczy liczbę postów tego wątku:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka