Gość: ewa IP: *.dop.krakow.pl 19.09.11, 09:59 Hej jakie znacie dobre i niedrogie restauracje we Lwowie? wybieramy sie za niedlugo ze znajomymi i chcielibysmy im zasponsorowac jakis fajny obiadek. :) dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jesien884 Re: restauracje Lwow 19.09.11, 15:39 "Puchata chata" tania smaczna , samoobsluga . Dania regionalne i pyszne. Wchodzisz i na wprost masz dwie umywalki , rączki trzeba umyć , super sprawa.Polecam pyszne pierogi z mięskiem , zreszta na co masz ochote to tam zjesz. Odpowiedz Link Zgłoś
no_nick Re: restauracje Lwow 19.09.11, 16:38 Polecam te restauracje www.lviv.stargorod.net/. Bylem tam dwa razy w odstepie miesiaca - porzadny serwis i normalne ceny. Spore i roznorodne menu, na miejscu waza swoje piwo,bardzo fajne. Dla 6-8 osob polecam taka pozycje w menu "patelnia biesiadna" czy cos w tym guscie - sporo roznych mies, kielbaski w stylu niemieckim , przepiorki, itp. Puzata chata - opisana wyzej to bar samoobslugowy, niezle miejsce -ale poniewaz jest tuz obok uczelni czesto jest tam tloczno i stoisz do kasy w kolejce , a zupa stygnie :). Potwierdzam - znosne jedzenie , kuchnia glownie ukrainska ,piwo jest. Milych wrazen smakowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: restauracje Lwow IP: *.krdc.pl 19.09.11, 20:26 super, dziekuje Wam :) No_nick, a ile mniej wiecej zaplaci sie za pelen obiad (zupa, drugie, cos do picia)? I jak tam dojsc? :) Odpowiedz Link Zgłoś
jesien884 Re: restauracje Lwow 20.09.11, 09:22 Mysle , ze ok 100 -150 hr wypasiony obiad , ale zauwazylam ,ze kawa tam jest dość droga ok,25-35 hr Odpowiedz Link Zgłoś
no_nick Re: restauracje Lwow 20.09.11, 09:29 Ostatnio zaplacilem 147 UAH za solianke , szaszlyk z lososia z warzywami z grilla i grzane wino. Ciekawostka taka, ze jak powiedzialem pani kelnerce (po rosyjsku),zeby policzyla 160 UAH , to ona wydala mi reszte jak ze 174 UAH (czyli nie policzyla sobie napiwku) i dosadnie (po ukrainsku) powiedziala , ze nie zrozumiala co mialem na mysli :). Odpowiedz Link Zgłoś
dociekliwy_0 Re: restauracje Lwow 20.09.11, 09:39 > Ostatnio zaplacilem 147 UAH za solianke , szaszlyk z lososia z warzywami z gril > la i grzane wino. Ciekawostka taka, ze jak powiedzialem pani kelnerce (po rosyj a tak z ciekawosci mozna sie dowiedziec gdzie tyle zaplaciles? Bo ta kwota to okolo 60 zl i jak na ukrainskie ceny wydaje mi sie to dosc sporo... Odpowiedz Link Zgłoś
no_nick Re: restauracje Lwow 20.09.11, 13:57 www.lviv.stargorod.net - restauracja , o ktorej pisze powyzej. Czy drogo ? W Kijowie pewnie za takie pieniadze nie daloby sie zjesc w porownywalnym miejscu / ilosci / jakosci. Odpowiedz Link Zgłoś
dociekliwy_0 Re: restauracje Lwow 20.09.11, 16:45 > Czy drogo ? W Kijowie pewnie za takie pieniadze nie daloby sie zjesc w porownywalnym > miejscu / ilosci / jakosci. To tak znowu z ciekawości, ile za coś takiego zapłacisz w Kijowie? Mieszkałem i pracowałem trochę w Europie i nawet na obecną sytuację, jeśli nie dałbym rady zjeść dwudaniowy obiad wraz z alkoholem za 15 euro to generalnie byłoby bardzo źle, a co dopiero mówiąc o Ukrainie. Jeżeli Kijów jest taki drogi, to za chwile okaże się, że jest droższy od Moskwy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: restauracje Lwow IP: *.multi-play.net.pl 20.09.11, 18:43 Сoветcкaя Чебyречнaя w Moskwie, jak ktoś lubi czebureki, nie jest drogo. Widziałem reklamy w Moskwie business-lunch od 199 rubli, ale normalnie tyle nieraz zupa albo piwo kosztuje w niezbyt drogiej restauracji. Odpowiedz Link Zgłoś
no_nick Re: restauracje Lwow 20.09.11, 20:13 dociekliwy_0 napisał: > > To tak znowu z ciekawości, ile za coś takiego zapłacisz w Kijowie? > > Mieszkałem i pracowałem trochę w Europie i nawet na obecną sytuację, jeśli nie > dałbym rady zjeść dwudaniowy obiad wraz z alkoholem za 15 euro to generalnie by > łoby bardzo źle, a co dopiero mówiąc o Ukrainie. > > Jeżeli Kijów jest taki drogi, to za chwile okaże się, że jest droższy od Moskwy Drozszy od Moskwy Kijow nie jest , ale ostatnio w Austrii jadlem - w skromniejszych warunkach nieco , ale tez za 10 euro do pelna z piwkiem , w Bratyslawie normalny obiad z piwkiem za 12 euro - w Kijowie za podobne menu bez UAH 200 raczej sie nie uda. Ciekawe, ze z opowiadan moich tutejszych znajomych wynika, ze nawet w najciezszym kryzysie pare lat temu stolik w restauracji trzeba bylo rezerwowac z wyprzedzeniem. Teraz moze nie az tak bardzo , ale w niedziele na obiad wejsc do dowolnej restauracji w miescie tak prosto z ulicy - zwykle jest dosc pelno. > ... Odpowiedz Link Zgłoś
dociekliwy_0 Re: restauracje Lwow 21.09.11, 11:34 > Drozszy od Moskwy Kijow nie jest , ale ostatnio w Austrii jadlem - w skromniejs > zych warunkach nieco , ale tez za 10 euro do pelna z piwkiem , w Bratyslawie no Dokładnie o to mi chodziło, spokojnie na zachodzie za 15 euro jesz dwudaniowy obiad z podobnymi daniami, w Krakowie (czyli moim miescie) to tez nie jest problem. Na wschód jeżdże tylko turystycznie, lecz bardzo lubię tam jeździć i dlatego tak się tymi cenami zszokowałem. Wiem, że w Moskwie można wydać każde pieniądze ;) - lecz jak się odbije parę przecznic w bok to już ceny robią się normalniejsze, choć pamiętam że wracają po ponad miesiącu z Syberii nagle ceny w normalnych sklepach w Moskwie były i tak o 20% wyższe aniżeli w innej części Rosji, na Ukrainie z czymś takim się nie spotkałem. Odpowiedz Link Zgłoś
jesien884 Re: restauracje Lwow 21.09.11, 16:11 Zauwazyłam na Ukrainie , ze jak usłysza język polski to ceny ida w gorę . Najlepiej pytac o cene po rosyjsku , a nie po polsku. Zle , ze nie ma cen na towarach , trzeba pytac , a kasa fiskalna to ogromne stare drewniane liczydlo . Ludzie tragedia. U nas tak było 50lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
no_nick Re: restauracje Lwow 21.09.11, 18:05 Naprawde tak jest ? W restauracjach/sklepach, na rynkach wszystko jest przeciez napisane,nawet na straganach z arbuzami cena jest napisana na kawalku kartonu. Nie bardzo rozumiem,gdzie takie przypadki moga miec miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: restauracje Lwow IP: *.multi-play.net.pl 21.09.11, 18:17 Czy drewniane liczydła wydają paragony? Bo mam trochę czeków z Ukrainy i zapewniam cię, że kasy fiskalne istnieją nie od dzisiaj na Ukrainie. Elzab, przykładowo, sprzedaje już dawno swoje kasy na rynek wschodni. Nie zauważyłem też braku cen na towarach w sklepach, chyba że na targu. Jeżeli gdzieś zauważyłaś drewniane liczydło, to patrz i podziwiaj, bo za jakiś czas wyprą je komputerowe kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
jesien884 Re: restauracje Lwow 22.09.11, 09:50 Chyba żartujesz. Liczydła duze drewniane widzieliśmy w sklepie spozywczym w rynku Lwowa i w jednym przemysłowym też , ze zdziwienia pokazywalismy sobie nawzajem.W zadnym sklepie nie dostałam paragonu , tylko w markecie spożywczo-przemysłowym na bazarze południowym i tam też zauważyliśmy ,ze jak po polsku pytasz o cene to ona rośnie . W jednym sklepie z kurtkami pani ma ceny zapisane na kartoniku , to taki jej cennik i od razu ci przyliczy ile na polskie pieniadze to kosztuje. No i możesz placić w sklepie jaka waluta chcesz nie musisz biegac do kantoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: restauracje Lwow IP: 162.27.161.* 22.09.11, 10:29 No to pisz wyraźnie, że takie rzeczy we Lwowie, bo zrozumiałem, że w całej Ukrainie. Być może we Lwowie można zapłacić złotówkami, nie wiem, bo nie próbowałem i dawno tam nie byłem, ale im dalej na wschód, tym mniejsze powodzenie takiej transakcji. We Lwowie jest dużo turystów z Polski i pewne rzeczy są wyjątkowe. Drewniane liczydło kiedyś zastępowało kalkulator, w wielu małych sklepach można jescze zobaczyć takie cudo. Ale kasy fiskalne radzieckiej produkcji były w sklepach państwowych odkąd pamiętam. Zresztą obecnie w sieciówkach są normalne skanery jak w Polsce, wywieszone ceny na półkach, metki, wydają paragony. Potrzebny jest czas, żeby zmienić pewne utrwalone rzeczy. Nie znam ukraińskich przepisów skarbowych, ale być może nie ma obowiązku wydawania paragonu? Nie wszystko musi być identyczne jak w Polsce. A słyszałaś o akcji skarbówki w Polsce "Weź paragon"? Odpowiedz Link Zgłoś
dociekliwy_0 Re: restauracje Lwow 22.09.11, 11:02 jesien884 napisała: > Chyba żartujesz. Liczydła duze drewniane widzieliśmy w sklepie spozywczym w ryn > ku Lwowa i w jednym przemysłowym też , ze zdziwienia pokazywalismy sobie nawza W jednym, w dwóch??? Tak też było i u nas w kraju, teraz i we Lwowie taki widok to już rzadkość i nie wiem czemu generalizujesz. Jak chcesz to wskażę Ci sklepy w Krakowie, gdzie jak wejdziesz to obsłuży Cię Pani z chustką na głowie i poczujesz się jak w głębokim PRLu (i wcale nie są one na obrzeżach) i tylko na tej podstawie wg Ciebie moge napisać, że w Polsce się czas zatrzymał ? Większość sklepów we Lwowie i na Ukrainie ma normalne kasy fiskalne i ceny normalnie podane, nie wiem gdzie Ty byłeś ale trafiłeś na coś naprawdę szczególnego. Zresztą na przykład Polska firma Reserved całkiem niezłe dochody ma właśnie ze sklepów na Ukrainie i chyba nie chcesz powiedzieć, że cena tam zależy od ekspedientki... ? Jeśli masz jeszcze wątpliwości co do sklepów to przejedź się proszę do Doniecka, pooglądasz sobie na jednej ulicy salony firmowe Hummera, Porshea i nie sądzę aby tam ceny podawali z głowy. Przepraszam za ten przydługawy post, lecz myślisz stereotypami, które powielasz i jeszcze próbujesz wmówić tutaj ludziom, że całą Ukraina tak wygląda jak Ty ją odebrałeś w wyrywkowym miejscu. Na przyszłość polecam dużo więcej jeździć, w różne rejony bez biura podróży a rozszerzą Ci się znacznie horyzonty widzenia i myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: restauracje Lwow IP: *.multi-play.net.pl 22.09.11, 18:15 Trik z kasą w sklepie Simferopol Odpowiedz Link Zgłoś
no_nick Re: restauracje Lwow 23.09.11, 09:44 Moze w tym Lwowie faktycznie gdzies sie czas zatrzymal i sa jeszcze liczydla.Ale z drugiej strony jest Auchan , gdzie liczydel nie podejrzewam ; w knajpie ktora polecalem w swoim poscie powyzej tez przynosza normalny paragon,na rynku niedaleko opery (gdzie pamiatki sprzedaja i obrazy miejscowych artystow) faktycznie cen wystawionych nie widac - nie widac tez liczydel,a nie przesluchiwalem sie rozmowom licznych polskich turystow ze sprzedawcami - wiec pewnie mozliwe, ze wolaja wiecej od Polakow.Moze po rosyjsku trzeba mowic ? :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: restauracje Lwow IP: *.olsztyn.mm.pl 03.11.11, 21:33 Polecam bar na ul. Kopernika (tuż przed Pałacem Potockich od strony rynku) - obiad z piwkiem - 80 Uah dla dwóch osób. Czysto i smacznie. Polecam zupę czenaki oraz kotlet po kijowsku z ziemniakami i surówką. Do popicia - kwas Taras z nalewaka i piwo Obolon - także nalewaka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś