Dodaj do ulubionych

Samochodem do Lwowa

IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.15, 23:16
Witam proszę o kilka praktycznych informacji o drodze do Lwowa, nie chodzi o długość trasy tylko komfort jazdy i przejście graniczne, będę jechał z centralnej Polski. Czy ktoś może potwierdzić na ile prawdziwe są informacje dotyczące oczekiwania na granicach podawane na stronie "granica.gov.pl". Gdzie najlepiej wymienić pieniądze jeszcze w Polsce, na granicy, czy w samym Lwowie. Słyszałem o fatalnym stanie dróg na Ukrainie, we Lwowie podglądałem drogi na mapach google za pomocą street view i wiem czego się spodziewać ale może ktoś podpowie co mnie może jeszcze zaskoczyć.
Obserwuj wątek
    • Gość: gg Re: Samochodem do Lwowa IP: 194.181.139.* 02.09.15, 07:54
      Witam polecam Korczowę , droga po stronie ukraińskiej w dobrym stanie niecała godzinka jazdy .
      Na przejściu jest pas dla obywateli unii co sporo przyspiesza . Pieniądze najlepiej wymienić w kantorach których jest bezliku we Lwowie . nie ma też problemu z płaceniem kartą za paliwo i w większych sklepach .
      • Gość: Robuś Re: Samochodem do Lwowa IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.15, 21:04
        Dzięki za podpowiedź, brałem pod uwagę właśnie Korczową, Budomierz , lub Hrebenne właściwie to głównym kryterium jest czas oczekiwania na granicy, dlatego przed dojechaniem do granicy chciałem sprawdzić na stronie "granica.gov.pl" czasy oczekiwania na przekroczenie granicy, tylko nie wiem na ile podawane tam czasy są wiarygodne. I jeszcze jedno pytanie we Lwowie w kantorach lepiej opłaca się wymienić złotówki czy euro?
        • Gość: gg Re: Samochodem do Lwowa IP: 194.181.139.* 02.09.15, 22:29
          Budomierz , nie ma drogi po stronie ukraińskiej , "granica.gov.pl" czasy oczekiwania na przekroczenie granicy jest to lipa , czasem mają awarię kompów po którejś ze stron i wtedy jest nieciekawie , ostatnio godzinka niecała na granicy . Nie ma potrzeby wymiany euro czy zielonych jeden i ten sam stosunek do złotówki , tu jest kurs aktualny valuta.online.ua/ukr/
          • Gość: Robuś Re: Samochodem do Lwowa IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.15, 22:38
            Super wielkie dzięki. Czyli w ciemno na przejście w Korczowej, garść złociszy w kieszeń, wymiana we Lwowie i cieszyć się zwiedzaniem miasta.
            • Gość: gg Re: Samochodem do Lwowa IP: 194.181.139.* 02.09.15, 23:18
              A uważaj szczególnie na drodze , prawka większość ma za łapówki , no i nieco narwani , kozaczą na drodze
              • Gość: Robuś Re: Samochodem do Lwowa IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.15, 22:56
                Jeszcze raz dzięki, będę uważał choć strachliwy nie jestem, myślę że nie będzie gorzej niż na bałkanach które przejechałem kilkakrotnie łącznie z albanią, tam to dopiero mają wyobraźnie do jazdy
    • Gość: sbt Re: Samochodem do Lwowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.15, 20:13
      Podepnę się pod wątek, ponieważ też planuję dojazd do Lwowa samochodem. Na ile aktualne są informacje o licznych patrolach wymuszających łapówki na kierowcach za rozliczne wykroczenia? Wiem że kiedyś bez łapówki ciężko było się nawet za granicę dostać, ale może teraz się zmieniło? ;)
      • Gość: gg Re: Samochodem do Lwowa IP: 194.181.139.* 07.09.15, 20:50
        Witam , kilka lat temu wziatki były normą nawet za niewinność musieli wykonać normę i podzielić się z górą za biurkiem . Obecnie jadąc zgodnie z prawem można uniknąć mandatu lub łapówy . Trzeba głównie uważać na prędkość oraz linię ciągłą , która jest niekiedy malowana w durny i niezrozumiały sposób , przykładem może być droga Korczowa Lwów .
        Nie wolno w czasie kontroli okazywać paniki i strachu pewność siebie i grzeczne ale stanowcze zachowanie nieraz zbijało ich z pantałyku . Sam byłem świadkiem jak gościa na opolskich numerach który dostał ataku paniki skasowali na 150pln . Podsumowując nie ma co się przejmować , nie wiem tylko jak POLICJA Lwowa się zachowuje a i zielona karta obowiązkowo .
        Proponuję jeszcze zanotować sobie tel. dyżurny konsulatu we Lwowie
    • nawrocony82 Re: Samochodem do Lwowa 19.09.15, 22:59
      Kilkukrotnie byłem na Ukrainie na przestrzeni ostanich lat, jezdzilem tez na Zakarpacie sam samochodem (w góry) i powiem tak: nigdy nie zostałem zatrzymany do kontroli choc mijałem wiele patroli, stosujesz po prostu zasadę - przestrzegam przepisów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka