Dodaj do ulubionych

Przez Mołdawię

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 08:59
Czy ktos jechał przez Mołdawię?Jak to jest w praktyce?Na www.map24.pl pokazali
mi,że to najprostszy(najkrótszy dojazd).Wie ktoś jak to jest?
Obserwuj wątek
    • Gość: Przemek Re: Przez Mołdawię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 16:34
      Na Krym nie ale do Odessy tak przez Mołdawie.Jeżeli wybierasz taką trasę musisz się trzymać lewej strony Dniestru wtedy ominiesz
      Priedniestrowie.Polecam dobrą mapę map24.interia.pl/ Jak chcesz wyznaczyć trasę
      wpisujesz miejsce startowe np.Warszawa nastepnie miejsce docelowe Odessa miejsca posrednie Causeni , Corcmaz mapa ci wswietli
      trasę ominiesz priedniestrowie i unikniesz podwójnego przekraczania granicy przy wyjeżdzie z Mołdawi.Możesz wybrać trasę z
      pominięciem Mołdawi.Miłyj podróży Pozdrawiam.
    • Gość: Przemek Re: Przez Mołdawię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 16:47
      Jesli nie wpiszesz miejsc pośrednich mapa pokaże trase przez Nadniestrze. Paliwo tankuj na Ukrainie jest tańsze niż Mołdawi.
      • Gość: lucjagor Re: Przez Mołdawię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 17:59
        Dzięki.Jeśli jechałeś tamtędy,to proszę jeszcze o informacje na temat dróg,jakie
        są?Nasuwa mi się pytanie:skoro jest bliżej do Odessy przez Mołdawię,to czemu
        popularniejsza jest droga przez Ukrainę?Czy kryją się za tym jakieś niespodzianki?
        • Gość: Przemek Re: Przez Mołdawię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 08:53
          Jechałem w zeszłym roku przełom sierpnia i września.Stan dróg był podobny dotych na Ukrainie. By wjechać do Mołdawi na granicy trzeba zapłacić opłatę klimatyczną
          INFORMACJE DLA KIEROWCÓW. Nie jest wymagane międzynarodowe prawo jazdy. Przy wjeździe samochodem do Mołdowy pobierane są następujące opłaty: opłata ekologiczna (ważna przez miesiąc) dla pojazdów osobowych - w wysokości około 10 USD, ciężarowych i autobusów - około 12 USD, opłata za wjazd i przejazd przez Mołdowę dla samochodów osobowych - 5 USD, autobusów do 30 miejsc - 30 USD plus 0,10 USD za każdy kilometr drogi, autobusów powyżej 30 miejsc - 40 USD plus 0,15 USD/km, samochodów ciężarowych do 36 ton - 25 USD plus 0,25 USD/km. Należy unikać jazdy samochodem o zmierzchu i nocą - na drogach często spotyka się nieoświetlone pojazdy, a nawierzchnia dróg jest bardzo nierówna. W miastach oświetlone są tylko główne ulice. Dozwolona prędkość w terenie zabudowanym to 60 km/godz., a w niezabudowanym - 90 km/godz. Sieć stacji benzynowych, warsztatów naprawczych, przydrożnych barów jest poza Kiszyniowem rzadka. Podróżujący na obcych numerach rejestracyjnych muszą się liczyć z częstymi kontrolami policji drogowej.
          Będąc w Mołdawi nie byłem ani razu zatrzymywany i kontrolowany przez policję.Na Ukrainie natomiast trzy razy zostałem zatrzymany i płaciłem mandat za przekrocazenie prędkości. Drogi są nie oznakowane dwa razy pomylłem drogę na Ukrainię i raz w Mołdawi. Wyjeżdzając o godz 8.30 z Warszawy w Kiszyniowie byliśmy o godz 1.0.Nie polecam jazdy nocą zdarzają się samochody nie oświetlone. Ja tą trasę wybieram ponieważ mam znajomych w Kiszyniowie i 60 km od Odessy w Mołdawi. Większość ludzi omija Mołdawię bo nie chce jechać przez Nadniestrze.Od południa Mołdawi można je ominąc ale trzeba jechać jak podałem wcześniej. Obejrzyj dokłanie mapę miejscowość Purcari nad Dniestrem na tej wysokości po drugiej stronie kończy się granica z Nadniestrzem a zaczyna z Ukrainą .Trzeba uważać żeby od południa nie wjechać na Ukrainę ponieważ tam nie ma drogi i trzeba z powrotem przejechać przez terytorium Mołdawi.Jeśli pojedziesz tą trasą co podałem wcześniej nie bedzie problemu. Pozdrawiam
          • Gość: domin Re: Przez Mołdawię IP: *.chello.pl 09.08.06, 10:10
            Z turystycznego punktu widzenia Naddniestrze to spora atrakcja. Warto by sie
            zatrzymać na kilka godzin w tym skansenie komuny. Niemniej na granicach mogą
            chcieć podarków. Jak kto lubi. Byłem bez auta, więc ciężko doradzić. Jak
            będziesz jechać przez Mołdawię to zobacz koniecznie Orheiul Vechi. Niesamowite
            wrażenie. Tipova też super, ale trzeba odbić trochę. No i podziemne winnice w
            Cricovej czy Milestii Mici... Tyle, że prowadząc auta nie można pić:(
    • borysek krym.blox.pl 09.08.06, 12:52
      Według mnie jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest jazda długa, ale przynajmniej po dobrych drogach przez Uściług, Kijów i Odessę - wszystkie inne trasy są koszmarne!
      • borysek Re: krym.blox.pl 09.08.06, 12:54
        Chodzi mi głównie o stan nawierzchni (przez Lwów - koszmar) oraz oznaczenia - innymi trasami nie da się jechać w nocy. Ogólnie jazda po zmroku nie jest zalecana, ale czasem nie ma wyboru i wówczas tylko przez Kijów da się jako tako jechać. Pozostałe trasy grożą urwaniem tłumika i kół, nawet w dzień. Chyba że ktoś lubi jechać 80 kmh.
    • Gość: lucjagor Re: Przez Mołdawię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 09:27
      Bardzo dziękuję za informacje.Zyczę miłego lata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka