piegoosek 04.03.10, 00:04 bodajze tzw. HS, czy ktos uzytkuje? warto placic za taki komfort? jest to sporo drozsze rozwiazanie... wyglada fajnie i ma tez inny plus, mozna zastosowac szersze skrzydlo, niz przy otwieranym... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: drzwi przesuwane - taras IP: *.cdma.centertel.pl 05.03.10, 13:05 Witam,ja użytkuje i nie zaluje decyzji.Tarasowka ma 2,8 szer ,drzwi chodza lekko ,a tego sie najbardziej obawiałam mi odradzano je ze względu na awaryjność ,ale od czego jest gwarancja ;)jest to bezpośrednie wyjscie na taras i nie wyobrazalam sobie innego modelu (drzwi tradycyjne otwierane do środka-trzeba zostawic wiecej msc na otwieranie ich i duża powierzchnia odpada od wew salonu ,nie postawisz juz zadnych mebli ,a u mnie stoi ogromny naroznik i pomimo to mam swobodne wyjście na taras . Na zewnatrz przy kilku osobach na tarasie +meble ogrodowe znowu masz ograniczenie)Jedynie czego zaluje to listwa biegnąca po srodku tafli szkla tzw wzmocnienie i zabezpieczenie ,aby w razie stluczki pow.szkla byla mniejsza i tym samym nie stwarza wiekszego zagrozenia,w sumie wiem ,ze jest to potrzebne -szczególnie wtedy gdy moja suczka o słusznej wadze ponad 40 kg skacze łapskami na okno ,ale ........bez tego wyglądalo by ładniej.Co do ceny nie była taka straszna zamawiałam kilkanaście okien i dostałam spory rabat ,znajomi ktorzy mają zwykle tarasówki zalują ,że nie wybrali takiego rozwiazania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: drzwi przesuwane - taras IP: *.163.246.94.artcom.pl 05.03.10, 15:03 mylisz sie tradycyjne drzwi na zawiasach sa praktycznie niezniszczalne te suwane szlag trafi predzej czy pozniej powod? kurz i nieczystosci w prowadnicach doprowadza do blokowania mechanizmu co przy zawiasach jest niemozliwe piszesz o dodatkowej przestrzeni? guzik prawda nikt dzisiaj nie mebluje salonow meblosciankami drzwi suwane zawsze ogranicza wyjscie na taras przynajmniej o szerokosc jednego skrzydla do bani z takim wynalazkiem pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: drzwi przesuwane - taras 05.03.10, 16:56 ale Ckormwell, co do brudu, myslie o takim rozwiazaniu, gdzie mechanizm jest od wewnatrz mieszkania, dlaczego ma sie tam tak "syfic"? rozumiem na zewnatrz, ale wewnatrz? otwierane skrzydlo zabiera miejsce, bo jesli otworze dwa skrzydla po 1m szerokosci, jedno w prawo, drugie w lewo, to jednak mnie to sporo ograniczy; a suwance,akurat w moim przypadku otwieralabym na okno stale i po prawej i lewej stronie (mam otwor szerokosci 4,8m), chcialabym, aby wszystkie okna/drzwi byly po 1,2m, czego w skrzydle otwieranym sie nie da uzykac, a teraz szkoda mi zmniejszac otwor, aby np. uzyskac symetrie... jakos drzwi suwane bardziej do mnie przemawiaja, dodatkowy plus dla tego rozwiazania, to niskie progi! Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: drzwi przesuwane - taras 05.03.10, 16:57 przepraszam za pomylke w nicku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: drzwi przesuwane - taras IP: *.163.246.94.artcom.pl 05.03.10, 17:15 niskie progi to twoj wymysl masz drzwi suwane w mieszkaniu? ja mam w szafie niby nikt przez nie nie chodzi ale co 5 lat trzeba oczyscic prowadnice i rolki z kurzu powiedz co zagraza drzwiom na zawiasach? ano NIC beda sluzyly bezawaryjnie dopoki drzwi sie nie rozleca 4.8m to faktycznie duzo na skrzydlowki proponuje przemyslec sprawe suwane i tak sa drozsze poza tym skrzydlowki ze stalym srodkiem sa tez bez sensu twoj wybor wg mnie lepsze sa skrzydlowki na dodatkowym slupku suwane to tylko tani blichtr bez merytorycznego wytlumaczenia pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: drzwi przesuwane - taras 05.03.10, 17:36 co 5 lat? ja praktycznie przy kazdym odkurzaniu czyszcze prowadnice szafy suwanej i mam sporo kurzu... mam kuzyna, ktoremu suwance sluza od 15 lat bez zarzutu, i to z szyba antywlamaniowa, wiec sporo ciezsza od normalnych... wiem, jestem juz nastawiona i nic juz pewnie ie odwiedzie mnie od tej decyzji... a juz o slupku to nie chce slyszec, wybacz :) nie po to zdecydowalam, ze przeszklenie i wyjscie na taras bedzie takie szerokie, zeby teraz wprowadzic slupek :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: drzwi przesuwane - taras IP: *.163.246.94.artcom.pl 05.03.10, 17:55 chwila chwila masz otowr 4.8m wiec dzielisz dziada na 3 czesci po 1.6m w jednym miejscu jest slupek ok 15 cm po calkowitym otwarciu drzwi zawiasowych ogranica cie tylko 15cm slupek a teraz pytanie za 100 punktow jaka uzyskasz powierzchnie otwarcia przy drzwiach suwanych??! jest mi obojetne ile maja elementow chociaz jezeli maja 3 elementy przy 2 prowadnicach to juz calkowita kicha pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: drzwi przesuwane - taras 05.03.10, 19:13 nie, nie chce otwierac calej przestrzeni 4,8m. chce podzielic otwor na 4 rowne czesci, wiec po 1,2m, otwierane/przesuwane tylko dwa srodkowe skrzydla, dwa boczne stale, nawet nie uchylne! mniej do mycia, jestem pragmatykiem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: drzwi przesuwane - taras 05.03.10, 19:14 bo zrozumialam, ze piszesz o slupku miedzy otwieranymi skrzydlami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: drzwi przesuwane - taras IP: *.cdma.centertel.pl 05.03.10, 19:50 nie masz zielonego pojęcia; te suwane szlag trafi predzej czy pozniej powod? kurz i nieczystosci w prowadnicach doprowadza do blokowania mechanizmu co przy zawiasach jest niemozliwe jest coś takiego jak gwarancja ,a kurz i smieci nie zbierają ci się w zwyklych oknach ,drzwiach?Aaaaa i wymyslono jeszcze odkurzacz! nikt dzisiaj nie mebluje salonow meblosciankami ??hm ciekawy tok myslenia kiedyś rozumiem zastawiano takowymi okna tarasowe?A ja lubie rozsiąsć sie na kanapie i oglądac widoki za oknem własnie w takiej pozycji i nie zastawiać przy tym wyjścia na taras suwane i tak sa drozsze suwane to tylko tani blichtr bez merytorycznego wytlumaczenia widze niezdecydowanie ,ale może ktoś kto to pisal nie miał poprostu pojęcia i wychodzi z zalożenia ,że takie drzwi sa poprostu złe tak jak zimą ma byc zimno itd itp Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: drzwi przesuwane - taras 05.03.10, 20:42 zapomnialam podziekowac uzytkownikowi :) tez dostalismy w ofercie spory rabat, ale i tak procentowo, to spory koszt z calosci :) moze znajdzie sie jeszcze jakis uzytkownik? dzieki wielkie! kiedy pytam znajomych, na co zdecydowaliby sie, nie majac ograniczen finansowych, to kazdy mowi, ze przesuwne :) Odpowiedz Link Zgłoś
chanelka Re: drzwi przesuwane - taras 06.03.10, 08:54 Ja mam bezprogowe okno tarasowe HS o dł. 2,7 m podzielone na dwie części - jedna stała, druga przesuwna, ale niestety jeszcze nie mieszkam :-( Wstawione zostało we wrześniu 2009. Jak na razie wszystko jest super. Mamy szyby P4 i jest bardzo ciężkie, dlatego chodzi troszkę ciężej niż ze zwykłymi szybami, ale ja jestem zachwycona. Jednym z powodów było to, że chcę przy oknie tarasowym postawić duży stół a przy zwykłym oknie musiałabym go cały czas przesuwać. Poza tym oczywiście wygląd, jest piękne. Latem będzie mogło być otwarte cały czas i nie będzie tarasowało przejścia. Jak na razie nie widzę minusów, mam nadzieję, że tak zostanie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: drzwi przesuwane - taras IP: *.163.246.94.artcom.pl 06.03.10, 11:24 widocznie zle zaprojektowala salon skoro stol sie nie miesci widzilem sliczniusie okna rozwiewne te przesuwne sie umywaja procz mechanizmu otwarcia wazne sa uszczelki mysle ze uszczelki przylgowe tradycyjnych drzwi sa o niebo lepsze od uszczelek drzwi suwanych pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
chanelka Re: drzwi przesuwane - taras 07.03.10, 10:22 Nie ja zaprojektowałam, tylko kupiłam w stanie surowym. Po drugie być może to wszystko co piszesz to prawda, ale wiem, że wkurzałyby mnie takie okna zawalidrogi. Wiem, bo takie miałam w poprzednim mieszkaniu. Były fajne, bo bez słupka i jak je otworzyłam to była duża przestrzeń do wyjścia na taras, ale nie zmienia to faktu, że, szczególnie latem, przeszkadzały. Ja wolę swoje przesuwne. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek-dortmund Re: drzwi przesuwane - taras 07.03.10, 12:36 Hi, kiedys okna przesuwane byly zlej jakosci, robiono bledy przy montazu i dlatego takie okna sa problematyczne, najpozniej po 10 latach sie zaczynalo. Nie wiem jak sie sprawuja nowszej generacji okna przesuwane, ale nawet u siebie zamontowalem 2 pary 2 skrzydlowo otwieranych okien na balkon i wygladaja naprawde stylowo no narazie nie ma zadnego problemu: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/826a9b89ca113ab4.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f4d83bb2d033d87a.html Wolalbym 3 pary, wygladalo by lepiej i wiecej swiatla by wpadalo. Odpowiedz Link Zgłoś
e-mail Re: drzwi przesuwane - taras 25.04.10, 17:07 Ja mam na tarasie drzwi przesuwane ze szkła. Świetna sprawa, chociaż dopiero 2 lata nam sie sprawdzają. Początkowo waliliśmy w nie głową całą rodziną, bo drzwi nie mają tradycyjnej ramy (z drewna czy pcv) ale teraz jest dobrze. Niestety nie wiem gdzie w polsce takie kupić, bo my sciągnęliśmy z czech (liberec). W każdym razie polecam drzwi przesuwane. Odpowiedz Link Zgłoś