16.02.04, 08:22
czy istnieje jakiś sposob na to by zobaczyc dane na HDD nie uzywajac sys
oper, gdzie system plikow to NTFS? Pier*****y DOS nie widzi tego systemu
plikow.
Obserwuj wątek
    • gray Re: NTFS 16.02.04, 08:28

to raczej normalne, że nie widzi i nie zobaczy bo nie ma pojęcia co to jest NTFS.
      • baal82 Re: NTFS 16.02.04, 08:35
        ale czy jest jakis sposob zeby zobaczyc te dane, bo qrcze system mie sie nie
        odpala a nie chce mi sie formatowac HDD i od nowa wszystko instalowac. do
        wczoraj mialem 2 systemy oper i zlikwidowalem pierwsza partycje z sys oper
        gdzie byl plik boot.ini, i teraz nie wiem czy jest jakis sposob zeby go tam
        wrzucic? chyba ze dysk podlacze do innego kompa. qrcze to jest mysl. ale poza
        tym czy, nie majac mozliwosc podlaczenia drugiego dysku, mozna jakos zobaczyc
        te dane??
    • Gość: indis See: Knoppix IP: *.lubin.dialog.net.pl 16.02.04, 08:38
      Oczywiscie, że istnieje. W jakimś komp magazynie ukazała się wersja Knoppix
      3.4. Komputer musi mieć możliwość boot z CD-Romu.
      Wkładasz płytke z Knoppiksem
      odpalasz komputer
      jak pojawi się napis "boot:"
      to wpisujesz: knoppix lang-pl
      i hejda
      Knoppix udostępnia NTFS w trybie Read-only, na dyskietkę mozna zapisywać bez
      problemów, na pamięci wymienne np. FlaszDisk - trzeba troche pokombinować.
      Tu jest formu knopiksowe:
      www.linuxweb.cyb3r.org/viewforum.php?f=18
      i.
      • baal82 Re: See: Knoppix 16.02.04, 08:55
        dzieki serdeczne,
        niech ci to Bog w dzieciach wynagrodzi :D
      • Gość: piecyk gazowy Re: See: Knoppix IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.04, 09:43
        A dlaczego mi Aurox Live CD nie czyta partycji NTFS?
    • Gość: jap Re: NTFS IP: 195.136.36.* 16.02.04, 09:01
      NTFS Reader for DOS (freware):
      www.ntfs.com/products.htm
    • maciejpoczta Re: NTFS 16.02.04, 09:56
      A nie możesz naprawić pliku boot.ini z konsoli odzyskiwania?
      • baal82 Re: NTFS 16.02.04, 10:08
        nie wiem czy czytales poprzednia moja wypowiedz ale usunalem pierwsza partycje
        a na niej byl plik boot.ini a teraz nie mam jak go wrzucic. ale przed chwila
        sciagnalem sobie programik dzieki ktoremu moge podejrzec pliki na NTFS'ie
        • Gość: jap Re: NTFS IP: 195.136.36.* 16.02.04, 10:15
          Wycinając pierwszą partycję, wyciąłeś nie tylko plik boot.ini, ale też boot
          record. Można by go spróbować odtworzyć.
          • baal82 Re: NTFS 16.02.04, 10:17
            w jaki sposob???
            • Gość: jap Re: NTFS IP: 195.136.36.* 16.02.04, 11:31
              baal82 napisał:

> w jaki sposob???

Nie bawiłem się w to, bo nie było potrzeby, ale spróbuj według tego:
              support.microsoft.com/default.aspx?scid=KB;PL;229716
              • Gość: Erwin re. systemroot IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 22:21
                Mnie najbardziej zainteresowal ta mozliwosc:

SYSTEMROOT
                Polecenie systemroot ustawia bieżący folder roboczy na folder %SystemRoot%
                instalacji systemu Windows, do której użytkownik jest aktualnie zalogowany.

Jakie to niesie za soba korzysci ?
    • Gość: indis Knoppix again IP: *.lubin.dialog.net.pl 16.02.04, 20:53
      Chciałbym, żebyś mnie dobrze zrozumiał: w podany sposób możesz jedynie
      odczytywać dane z NTFS. Zapis z Knx na NTFS jest niemozliwy (albo tak
      niebezpieczny, że nikt go nie zaleca). Mozna natomiast zapisywać na fat32.

• baal82 Re: Knoppix again 18.02.04, 08:42
        no tak tylko ja musze dodac plik boot.ini bo go tam niet. :(
    • Gość: kk Re: NTFS i do Piecyka. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 18:24
      Facet, coś ty się czepnął tego, żeby zobaczyć te pliki ? Z tego co widzę,
      niewiele by ci to dało /bez obrazy/. Ale przecież masz inne możliwości.
      Podczas uruchamiania systemu, już na poziomie biosu, wciśnij F8. Pokażą ci się
      możliwości, o których napisałem. Spróbuj trybu awaryjnego, spróbuj odzyskania
      systemu, spróbuj ostatniej dobrej konfiguracji. Jest jeszcze dysk ratunkowy,
      spróbuj z niego uruchomić kontrolera plików systemowych /bodajże w xp będzie to
      sfc/.
      P.S. Do Piecyka.
      Z dystrybucji linuxa bodajże tylko mandaryna jest skonfigurowana tak, by
      montowała automatycznie partycje ntfs. W pozostałych popularnych wersjach należy
      montować je samodzielnie. Aurox, zrobiony na podbudowie RH, też tego oczywiście
      nie potrafi, ale możesz mu w tym pomóc. A więc właściwie skonfigurować plik
      fstab oraz skompilować moduł do obsługi tego systemu plików /zazwyczaj trzeba go
      ściągnąć z netu/. Tak naprawdę nie istnieje jeszcze idealne rozwiązanie odnośnie
      obsługi ntfs z poziomu innych systemów. Myślę, że to dobrze o nim świadczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka