Dodaj do ulubionych

gruntowanie ścian

12.09.11, 20:52
Witam,
naczytalam się wszędzie, że przed położeniem kolorowej farby (mam lateksową beckersa) potrzebne jest jej zagruntowanie. W kilku natomiast miejscach było napisane, że jesli ściana była dwukrotnie pomalowana farba emulsyjną, to już tego nie trzeba robić i jestem w związku z tym w kropce. Mam mieszkanie oddane przed dewelopera ok 10 miesięcy temu, wg jego opisu to sciana jest pokryta tynkiem gipsowym jednowarstwowym i pokryta 2x farbą emulsyjną.
Nałożyłam troche próbki tej farby (tam, gdzie ma zakryc zabudowa, wiec można było trochę poszaleć ;)) i nic się nie łuszczy, nie ma pęcherzy.
Czy w zwiazku z tym mam kupić grunt, jeśli tak, to będę bardzo wdzięczna za podpowiedź jaki.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • black_marimba Re: gruntowanie ścian 15.09.11, 16:07
      Uważam, że z wyborem farby nie trafiłeś dobrze. Magnat jest o wiele lepszy, ale to nie moja sprawa.

Jeśli chcesz ryzykować nie gruntuj, jednak przezorny zawsze ubezpieczony i radzę Ci zagruntować wtedy będziesz miał pewność. po za tym bąble i pęknięcia niekoniecznie muszą się pojawić po tygodniu.

I ostatnia rada grunt i farba muszą być od tego samego producenta.
      • renik_j Re: gruntowanie ścian 15.09.11, 16:55
    • Gość: cromwell Re: gruntowanie ścian IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 15.09.11, 20:14
      trzeba odroznic malowanie scian surowych
      od malowania renowacyjnego
      grunt stosujemy w wiekszosci do surowych scian
      ogranicza chlonnosc i stabilizuje podloze
      w twoim przypadku malujesz renowacyjnie
      poszukaj sobie w sieci czy rzeczywiscie trzeba gruntowac stabilne sciany
      i jak postepowac w przypadku malowania renowacyjnego
      jezeli juz

tak na marginesie
      masz glowe na karku
      skoro farba wyschla i nic sie nie dzieje
      badz pewna na 99% ze bedzie oki
    • lo.ri Re: gruntowanie ścian 27.11.11, 13:13
      ja mimo wszystko zawsze wolę zagruntować, szczególnie, że nie raz trzeba wyrównać tu i tam ścianę szpachlą i wtedy już na pewno musisz zagruntować. Ostatnio kupiłem grunt śnieżki, nie był drogi a dał rade.
      A jeśli chodzi o farbę to tez jestem zwolennikiem Magnata ;-)
    • targimeblowe Re: gruntowanie ścian 27.11.11, 19:16
      zawsze trzeba nakładac grunt przed malwoaniem, ja używa unigrunta
    • ikaria80 Re: gruntowanie ścian 29.11.11, 10:34
      Grunt nie tylko zmniejsza chłonnośc podłoża ale także powoduje,że farba jesli jest tego samego producenta co grunt ładnie się wiąże ze sciana.Purchle i łuszczenie farby może nastapić po tygodniu lub miesiącu ,nie musi od razu.Zagruntuj gruntem producenta farb i spij spokojnie.
    • Gość: alfi Re: gruntowanie ścian IP: *.cela.pl 03.12.11, 18:41
      używałem do gruntowania lateksowego gruntu śnieżki . na to kolor z barw natury. wszystko dobrze się pokryło, plamy nie powyłaziły, farba się trzyma.
      • pawelek01431 Re: gruntowanie ścian 09.12.11, 18:39
        grunt śnieżki to żaden grunt.ludzie jeśli chcecie poprawnie zagruntowac i wzmocnic podloze zapomnijcie o radach tych fachowcow ktorzy polecaja unigrunty i wszystkie grunty typowo marketowe ( dowiedzialem sie u sprzedawcy ze unigrunt byl na rynku pierwotnie gruntem do glazury ale nie zmieniajac skladu zmieniona zostala etykieta i niby nadaje sie na sciane) polecam grunty wyrownujace chlonnosc marek takich jak caparol,sigma coatings czy dekoral professional.Pamietajcie dobry grunt nie to nie farba podkladowa.On ma wyrownac chlonnosc i wzmocnic podloze a nie poprawic sile krycia!
        • ikaria80 Re: gruntowanie ścian 12.12.11, 09:57
          Zgadzam się z jednym małym wyjątkiem.Powinno zastosować się grunt tej samej firmy ,którą mamy zamiar malować.Dopiero w przypadku gdy taka firma nie posiada w swojej ofercie typowych gruntów powinniśmy rozejrzeć się za czymś innym.
    • cromwellinzynier Re: gruntowanie ścian 12.12.11, 12:12
      Nic nie gruntuj wystarczy jak dodasz lakieru szkutniczego do farby i po kłopocie, wszytko pójdzie jak z płatka:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka