Gość: sypka IP: 213.25.164.* 29.06.06, 11:22 Muszę wymienić instalcje wodną. Hydraulik proponuje rury plastikowe, podobno z takich się teraz robi nowocześnie. Jakie jest Wasze zdanie - jakiego materiału najlepiej użyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: valdi Re: z czego rury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 11:49 ja u siebie robiłem wode tez w palstiku... pare lat juz funkcjonuje i nie mam zadnych problemów.. poza tym jest łatwa i szybka w montażu.. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: z czego rury 29.06.06, 11:50 Jak ktoś mi mówi,że to nowocześnie,to ja kończę rozmowę.Podstawowe kryterium to jakość,szczególnie jak położysz na tym kafelki i duperelki.Nowoczesność,to kryterium dla snobów.Owszem może być lepsze i wtedy do zastosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
cola33 Re: z czego rury 09.07.06, 09:46 Miedziane i tylko miedziane, a ten hydraulik niech w plastiku połozy sobie kable elektryczne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: z czego rury IP: *.48.jawnet.pl 09.07.06, 12:22 hydraulik ma racje i nie chodzi tu o nowoczesnosc:) wymieniaj na plastikowe tylko zgrzewane nie klejone masz wybor wiec odpusc sobie miedz "nowoczesne" instalacje robione sa teraz ze stalowych rur ocynkowanych producent chyba mysli ze ludzie maja skleroze i nie pamietaja zasyfionych rur kamieniem;) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: z czego rury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 12:39 Polecam miedziane - niezawodne i nie pozwalają, w przeciwieństwie do plastikowych, na rozwój w rurach z zimną wodą różnych drobnoustrojów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: z czego rury IP: *.57.jawnet.pl 10.07.06, 11:09 zbyszku wszystkie przylacza wodne do budynku robione sa z rur plastikowych nie miedzianych liczac metry biezace rury i jej przekroj bakterii powinno by kilka razy wiecej gdzie tu logika? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: z czego rury 09.07.06, 12:40 Moje doswiadczenie w Polsce z polskim hydraulikiem - u ktorego chcialam miedz - oni boja sie miedzi, wola plastikowe (tu uwaga, to ma byc zgrzewany plastik). We Francji odnawiam kamienny dom na wsi, i zaden zadniutki hydraulik nie zrobi nic innego jak miedz. Ktora jest "wieczna" jak twierdza, i gdzie trudnosc polega na spawaniu, ma byc dokladniutka robota. Dodam, ze instalacja gazowa NIE moze byc z platiku, miedz obowiazkowa (tutaj, w Polsce takze zelazo). Do kaloryferow wodnych takze miezd lub zelazo. W zwiazku z tym przy budowie nowego, czy odnowie totalniej, to wszystko leci z miedzi. Wystarczy pojsc do byle jakiego marketu majstekowania we Francji (np. Leroy), i zobaczyc co sprzedaja - miedz (glownie) i troche (malo) plastikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: z czego rury IP: *.48.jawnet.pl 09.07.06, 13:04 elu troche nie tak nawet dziecko potrafi lutowac miedziana instalacje wiec nie pisz o fobiach polskich hydraulikow;) sek w tym ze wszedzie tam gdzie wymagany jest odbior instalacji wody uzytkowej sanepid odzruca wszelkie wstawki z miedzi nie wnikam dlaczego jest przepis i tego trzeba sie trzymac po drugie w instalacji z miedzi dlugo czuc jeszcze paste lutownicza mysle ze nie jest to zdrowe a jesli chodzi o rygory higieniczne to ci jeszce powiem ogladalem program roberta maklowicza akurat gotowal na poludniu francji o zgrozo w kuchni staly emaliowane gary u nas za taki numer grozi wyrzucenie lacznie z wyciepnieciem:) moze dlatego kuchnia francuska jest taka smaczna? sam juz nie wiem:) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: z czego rury 09.07.06, 13:47 A dlaczego nie piszemy o fobiach francuskich hydraulików? Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: z czego rury - emaliowane gary 09.07.06, 14:42 Ahhh ? Emaliowane gary nie dozwolone ? Nie wiedzialam, mam w Wwie stare garki po s.p. Mamusi, takze emaliowane. U mnie we Francji jest pelno emaliowanych garnkow, bez problemu hygieny (znaczy trzeba je myc jak wszystkie gary, ale gdy sie myje to bez problemu). Pojecia nie mialam, ze Sanepid odrzuca wstawki miedziane, i ze to moze tlumaczyc dlaczego polscy hydraulicy nie chcieli mi miedzi zrobic. To wlasnie oni mi wlasnie powiedzieli, ze problem ze spawaniem. > po drugie w instalacji z miedzi dlugo czuc jeszcze paste lutownicza > mysle ze nie jest to zdrowe Nic nie rozumiem, nic nie czuc. Patrzylam hydraulikowi na rece gdy spawal na wsi, najwyrazniej "topil" patyczek miedziany nad zlaczem (taki patyczek sie zostal na podlodze). Zadnego smrodu nie bylo. Powtarzam, ze nie wiem dlaczego, ale tu sie robi miedz, i 60 milionow ma miedz. Gdyby byly problemy ze zdrowiem, to dawno by byl skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: z czego rury - emaliowane gary IP: *.57.jawnet.pl 10.07.06, 11:06 przegraliscie mundial wiec nie bede drazyl tematu;) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: z czego rury - emaliowane gary IP: *.gazownia.szczecin.pl 11.07.06, 10:59 dla wyjaśnienia oboje macie racje , to są dwie różne technologie , w polsce instalacje c.o. i ciepłej i zimnej wody użytkowej (w miedzi) wykonuje się na tak zwany lut miękki ( cyna ) natomiast w francji jeżeli chodzi o inst. c. i z.w.u. wykonuje się spawaną ( lutowaną ) tzw. lutem twardym - dlaczego prawde mówiąc nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwilowo Re: z czego rury - emaliowane gary IP: 82.160.108.* 26.07.06, 19:07 witam Gaz w Polsce można tylko na tzw lut twardy wykonać, inaczej gazownia nie dopuści instalacji do użytku i nie zamontuje gazomierza. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: z czego rury - emaliowane gary IP: *.48.jawnet.pl 26.07.06, 19:29 dokladnie jeszcze dodam ze do lutowania twardego redukcje gwintowane powinny byc wykonane z brazu nie mosiadzu tylko kto tego w polsce przestrzega laduje sie mosiezne trzeba uwazac zeby nie przegrzac zlacza watpie czy francuscy hydraulicy potrafia cos takiego zrobic;) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: z czego rury - emaliowane gary 26.07.06, 20:13 Gość portalu: cromwell napisał(a): > dokladnie > jeszcze dodam ze do lutowania twardego redukcje gwintowane > powinny byc wykonane z brazu nie mosiadzu Musialam pogooglowac i poszukac tablic elementow, inaczej nie potrafie przetlumaczyc. Miedz - cuivre (fr), cupper (en) - Cu. Cyna - zinc - Zn. ?? - étain (fr) - Sn. Mosiadz - laiton (fr), CuZn(ilestam). Braz - bronze (fr), CuSn(ilestam), plus domieszki. Braz jest glownie do dekoracji, tzn przedmioty do patrzenia na nie. Chyba sie pomyliles - a moze ja z tym tlumaczeniem ? Etain jest nie zdrowy, laiton jest OK, u mnie kurki sa z laiton jaune ("zlote", 70% miedzi, 30% cyny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: z czego rury - emaliowane gary IP: *.48.jawnet.pl 26.07.06, 20:51 na temat wlasciwosci brazow i mosiadzow tysiace ludzi zdobylo tytuly naukowe temat rzeka moja wina znowu niepotrzebnie zaczalem przepraszam dodam ze cenie sobie twoje wypowiedzi sa ciekawe czesto z nich korzystam a przede wszystkim cenie cie za to ze starasz sie pomoc jak tylko mozesz proponuje dac sobie spokoj z glupimi rurami pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś