leehuu 04.02.08, 18:15 Witam! Mam pytanie! Czy można położyć tarakotę na podłodze na której są płytki PCV? Czy muszę zrywać to PCV? I ewentualnie jak i czym najlepiej je zrywać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tynkiozdobne.pl Re: Terakota na PCV! 05.02.08, 10:29 Nie zgodzę się. Jeśli PCV trzymają się na prawdę mocno, to przy użyciu porządnego kleju elastycznego nic się nie będzie działo. Przykład to, między innymi, spory hol w starej kamienicy, gdzie leżą od kilku lat płyty gresowe, polerowane, 50x50, w dodatku klejone na elastyczny klej expresowy Mapei. Próby zrywania PCV kończyły sie całkowitym uszkadzaniem posadzki, ale nawet nie to było tak istotne, jak ilosć pracy włożona w zdjęcie tych płytek. Trzymały się znakomicie podłoża :). Podsumowując: jeśli są licho przyklejone to usuwać. Jeśli nie to zostawić, inaczej po ich skuciu powierzchnia będzie nadawała się tylko do szpachlowania masa wyrównującą lub pod wylanie posadzki samopoziomującej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Terakota na PCV! IP: 80.48.1.* 05.02.08, 13:26 Jest tylko kwestią czasu, kiedy te płytki położone na pcv zaczną się odspajać. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tynkiozdobne.pl Re: Terakota na PCV! 05.02.08, 18:26 Takie stwierdzenie nie podparte jakimś argumentem mija się z celem. Podałem ten jeden tylko przykład. Nie dodałem, że jest to sklep na parterze i jak dotąd to jedyny problem to śliskość samego gresu w tym holu podczas opadów, szczególnie śniegu. Pierwszym objawem odpsajania byłaby zapewne wykruszająca się fuga lub nawet pękanie. Nic sie nie dzieje. Inny przykład to wyklejona kuchnia i przedpokój u innego klienta. Również wszyscy są zadowoleni :). Kleje elastyczne mają sporo syntetycznych dodatków. Jeśli ktoś się obawia może zainwestować w kleje w 100% syntetyczne na bazie żywic. Są to jednak produkty już znacznie droższe. Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Terakota na PCV! 05.02.08, 21:40 A po co się zastanawiać czy będzie dobrze czy nie, po co zastanawiać się nad doborem kleju i podobnymi pierdołami jak można skuć PCV i się nie zastanawiać i mieć pewność. Nie twierdzę, że się nie uda, ale po co się tym zajmować, jak się skuje to na pewno się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
tynkiozdobne.pl Re: Terakota na PCV! 05.02.08, 22:30 Ależ ja nie twierdzę, że nie można tego zrobić. Po prostu jeśli widzę, że samo skucie, często bardzo mocno przytwierdzonych płytek, jest wręcz kłopotliwe, a potem powoduje, że resztki kleju trzeba usuwać skrobakami i wyrównywać wszystko pod końcowy klej, to decyzja jest jedna. Jednak jeśli płytki same odchodzą po lekkim podważeniu to jak najbardziej należy je usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś