Dodaj do ulubionych

Terakota na PCV!

04.02.08, 18:15
Witam! Mam pytanie! Czy można położyć tarakotę na podłodze na której są płytki
PCV? Czy muszę zrywać to PCV? I ewentualnie jak i czym najlepiej je zrywać?
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Terakota na PCV! 05.02.08, 09:14
      zrywać, najlepiej skutecznie.
      • tynkiozdobne.pl Re: Terakota na PCV! 05.02.08, 10:29
        Nie zgodzę się. Jeśli PCV trzymają się na prawdę mocno, to przy użyciu porządnego kleju elastycznego nic się nie będzie działo. Przykład to, między innymi, spory hol w starej kamienicy, gdzie leżą od kilku lat płyty gresowe, polerowane, 50x50, w dodatku klejone na elastyczny klej expresowy Mapei. Próby zrywania PCV kończyły sie całkowitym uszkadzaniem posadzki, ale nawet nie to było tak istotne, jak ilosć pracy włożona w zdjęcie tych płytek. Trzymały się znakomicie podłoża :). Podsumowując: jeśli są licho przyklejone to usuwać. Jeśli nie to zostawić, inaczej po ich skuciu powierzchnia będzie nadawała się tylko do szpachlowania masa wyrównującą lub pod wylanie posadzki samopoziomującej.
        • Gość: życzliwy Re: Terakota na PCV! IP: 80.48.1.* 05.02.08, 13:26
          Jest tylko kwestią czasu, kiedy te płytki położone na pcv zaczną
          się odspajać. pzdr.
          • tynkiozdobne.pl Re: Terakota na PCV! 05.02.08, 18:26
            Takie stwierdzenie nie podparte jakimś argumentem mija się z celem. Podałem ten jeden tylko przykład. Nie dodałem, że jest to sklep na parterze i jak dotąd to jedyny problem to śliskość samego gresu w tym holu podczas opadów, szczególnie śniegu. Pierwszym objawem odpsajania byłaby zapewne wykruszająca się fuga lub nawet pękanie. Nic sie nie dzieje. Inny przykład to wyklejona kuchnia i przedpokój u innego klienta. Również wszyscy są zadowoleni :). Kleje elastyczne mają sporo syntetycznych dodatków. Jeśli ktoś się obawia może zainwestować w kleje w 100% syntetyczne na bazie żywic. Są to jednak produkty już znacznie droższe.
            • jarecki_2 Re: Terakota na PCV! 05.02.08, 21:40
              A po co się zastanawiać czy będzie dobrze czy nie, po co zastanawiać się nad
              doborem kleju i podobnymi pierdołami jak można skuć PCV i się nie zastanawiać i
              mieć pewność. Nie twierdzę, że się nie uda, ale po co się tym zajmować, jak się
              skuje to na pewno się uda.
              • tynkiozdobne.pl Re: Terakota na PCV! 05.02.08, 22:30
                Ależ ja nie twierdzę, że nie można tego zrobić. Po prostu jeśli widzę, że samo skucie, często bardzo mocno przytwierdzonych płytek, jest wręcz kłopotliwe, a potem powoduje, że resztki kleju trzeba usuwać skrobakami i wyrównywać wszystko pod końcowy klej, to decyzja jest jedna. Jednak jeśli płytki same odchodzą po lekkim podważeniu to jak najbardziej należy je usunąć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka