Dodaj do ulubionych

Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się

IP: 10.140.12.* / 192.118.48.* 15.05.01, 15:33
Ełczanie ze wszech stron ! Apeluję o trochę większą aktywność, bo nawet na
forum Suwałk jest więcej postów.

Wspominajcie Ełk, kumpelki, kumpli, imprezy, wydarzenia....
Może ktoś sie odezwie, może ktoś skomentuje. Ja chętnie poczytam o Ełku
dzisiejszym i wczorajszym, o polityce i plotkach....
Na kilku stronach są różne księgi gości, niestety w większości opanowane przez
bzdurne wpisy z obelgami, albo jednozdaniowe 'X pozdrawia Ełk'.
Spróbujmy zrobić coś ciekawszego !

Obserwuj wątek
    • Gość: Harry Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się do Mobb IP: 152.163.195.* 16.05.01, 07:50
      Mobb
      Kim jestes kolego i skad nadajesz? Widze, ze jestes entuzjasta. Powiedz cos o
      sobie.
      • Gość: Mobb Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się - do Harry IP: *.ppp.eranet.pl 16.05.01, 13:17
        Harry,
        wydaje mi sie ze niekoniecznie nalezy korespondencje na temat Elku zaczynac od
        mojej tozsamosci. Nie wiem tez czy jestem entuzjasta. Lubie po prostu czytac o
        Elku, pod warunkiem ze jest to cos co sie do czytania nadaje. I pomyslalem ze
        moze sa tez inni ktorzy chetnie by cos napisali/poczytali. Wydaje mi sie ze
        post na temat Elk/Lyck moze byc calkiem niezlym poczatkiem.
        Na wszelki wypadek odpowiem na Twoje pytania - jestem oczywiscie Elczaninem,
        nadaje z Warszawy, rocznik 1971
        • Gość: luego Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się - do Harry IP: *.bial.gazeta.pl 03.06.01, 18:09
          Mobb, tez jestem z Elku, ale teraz los mnie rzucil do Bialegostoku, rocznik 1973
          Ciekawe czy sie znamy...? uczyles sie w ogolniaku? :))
          Lubie przyjezdzac do Elku, bo to magiczne miasto. Szkoda ze ludzi, ktorzy to
          widza, jest tak niewielu... Chce sie mylic.
          ale jakis taki marazm, znieruchomienie panuja, co widac nawet tutaj...
          dlaczego do licha? ludzie z Elku zawsze byli zajebisci!
          • Gość: mobb Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się - do Luego IP: 10.140.12.* / 192.118.48.* 06.06.01, 09:30
            Tak, uczylem sie w ogolniaku.
            • Gość: luego Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się - do Mobb IP: *.bial.gazeta.pl 06.06.01, 19:02
              To musze Cie znac, przynajmniej z widzenia, Mobb! Swiat jest taki maly :))))
              Co porabiasz? Naprawde chcesz wrocic do Elku?
              kurcze, zagladam tu teraz codziennie zeby sprawdzic czy ktos cos dopisal.
              Ten dreszczyk emocji.... :))) Slowo daje. Bardzo fajne uczucie.
              • Gość: Mobb Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się IP: 10.140.12.* / 192.118.48.* 07.06.01, 11:35
                Przynajmniej wydaje mi się że chciałbym wrócić. Obawiam się że w praktyce to
                może być trudne, chociażby ze względu na rynek pracy. A tutaj jestem bo jest
                dużo łatwiej, przynajmniej jeśli chodzi o materialną stronę życia.
                Wydaje się, że okazałaś zdziwienie moją chęcią powrotu. Znam sporo osób
                pochodzących z Ełku, które mówią to samo, znam też sporo podobnych opinii osób
                z innym małych miast - o tym że marzą o powrocie.
                Ale nie znam nikogo kto to zrobił - mam na myśli popracował parę lat i podjął
                decyzję, że już wystarczy.
                • Gość: luego Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się IP: *.bial.gazeta.pl 07.06.01, 13:20
                  No wlasnie... ja tez nikogo takiego nie znam. To wszystko to tylko takie piekne
                  deklaracje, ale ludzie boja sie niewiadomego! A przeciez wiadomo, jak teraz
                  jest z praca. Nikt w ciemno nie zaryzkuje, nie majac gwarancji, ze popracuje
                  przynajmniej dluzej niz rok. I nic w tym dziwnego. Czasy mamy szczegolnie
                  wredne.
                  Nie wiem, czy ja bym jednak chciala wrocic na stale. Nie znalazlam jeszcze
                  swego miejsca tak naprawde. to znaczy znalazlam, ale na razie nie moge tam
                  zamieszkac!
                  • Gość: Mobb Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się IP: *.mcnet.pl 07.06.01, 15:36
                    A tak z ciekawości - to gdzie jest to miejsce które wybrałaś ale nie możesz w
                    nim zamieszkać ?
                    • Gość: luego Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się - do Mobb IP: *.bial.gazeta.pl 07.06.01, 16:46
                      Praga czeska, to moje ukochane miejsce :))))
                      kiedys tam zamieszkam ale jeszcze nie teraz
                      bylam tam milion razy i wystarczy ze wysiade z pociagu i juz czuje sie jak u
                      siebie... znasz to uczucie?
                      nadmienie, ze zaczelam tam jezdzic zanim zwalily sie tam te wielkie tlumy
                      turystow (brr)
                      :)))
                      • Gość: mobb Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się - do Mobb IP: *.mcnet.pl 08.06.01, 14:24
                        chyba trochę takie uczucie znam. Pamiętam jak na początku studiów tęskniłem za
                        Ełkiem.
                        Wtedy zawsze wracając z Warszawy do Ełku już połowie drogi - będąc w
                        Białymstoku - czułem że jestem u siebie :)))
                  • mobb Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się 04.07.02, 23:20
                    Więc jak Ełczanie łączycie się czy nie ???
                    Lu - co się zmieniło w ciągu tego roku - nadal wolisz jechać do Pragi ?
                    A może już czas wrócic do Ełku ?

• Gość: koRnac Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się do Mobb IP: *.daewoo.com.pl 04.03.02, 11:20
        Zapraszam do siebie na stronie, gdzie jest spis emailowy elczan .
        www.elk.prv.pl
    • Gość: Mobb LIPA IP: 10.140.12.* / 192.118.48.* 22.05.01, 14:04
      eee, widze ze moj apel poskutkowal...
      tandeta, same leniwce tu bywaja
      • Gość: Klon Re: LIPA IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.01, 02:28
        Eeee... łczanie i inni. Opowiedzcie lepiej jak tam u Was na Mazurach jest i jak
        drzewiej bywało... ????
        u nas w olsztynie nuda...
        • Gość: mobb Re: LIPA IP: 10.140.12.* / 192.118.48.* 31.05.01, 11:31
          W Olsztynie jest całkiem ladnie, to chyba fajne miasto co ? Myślę że to że się
          ktoś nudzi zależy chyba w duzym stopniu od niego samego...
          Jesli chodzi o Elk to nie jest to centrum wydarzen kulturalnych,ale mozna sobie
          czas organizowac w rozny sposob, przede wszystkim łono natury jest
          wszechdostępne i można sobie na nim poużywać na wiele różnych sposobów.

A jak drzewiej bywało - myślę że tak samo fajnie, tylko że jak ja byłem mały to
          wiele rzeczy wydawało mi się naprawdę dużych - myślę o ulicach, domach. Teraz
          jak na to wszystko patrzę to znacznie się wszystko skurczyło.

Poza tym powstało sporo nowych budowli - np czy ktos z was pamięta skwerek przy
          Wojska Polskiego - za plebanią dużego kościoła. Ja pamiętam, jeździłem sobie
          tamtędy czasem rowerkiem...
    • asiia Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się 22.06.01, 06:39
      Serdecznie pozdrawiam wszystkich z Ełku. Serce zaczęło mocniej pikać na widok
      nazwy mojego miasta, ale trafilam na jakies bzdurki. Wreszcie w tym miejscu cos
      rozsadniejszego. wyjechałam z Ełku w 1980 r. po ukonczeniu ogolniaka, ale
      zawsze z sentymentem wspominam to miasteczko i na hasło "Ełczanie-łączcie się!"
      natychmiast do was się (sercem i duszą) dołączam, chociaż fizycznie jestem dość
      daleko. Tam to już pewnie nikt mnie nie pamięta. szczecinianka
      • Gość: mobb Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się IP: 213.158.197.* 24.06.01, 00:00
        Coś rozsądniejszego ? Może z czasem się pojawi, na razie rokowania są kiepskie.
        Hasło o łączeniu napisałem w przypływie sił, ale chyba słabo działa to na
        innych.
        pozdrawiam - mobb
        • asiia Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się 24.06.01, 00:00
          Nie byłam w Ełku kilka lat, ciekawa jestem zmian: czy oczyszczono wreszcie to
          potwornie brudne jezioro? Czy macie jeszcze ul.Armii Czerwonej, kilka lat temu
          jeszcze była, chociaż cała Polska zmieniła nazwy ulic / w niektórych miastach
          nawet 30% /. Słyszałam, że Ełk stał się miastem bardzo świątobliwym, podobno
          macie największy na świecie pomnik /żyjącego/ papieża? Nasz Szczecin nie gorszy-
          też mamy! Kiedyś Urban w "Nie" mnie ubawił, że wasze klerykalne władze chcąc
          przypodobać się kościołowi chcą zmienić herb Ełku i jeleniowi dołożyć insygnia
          biskupie, albo chociaż klęcznik.Kłopot tylko gdzie: z przodu brak miejsca, z
          tyłu nieprzystojnie. A jak tam teraz, po wizycie papieża? Mam nadzieję, że
          nadal można lubić to miasto. Ełk, większości mile się kojarzy. Natomiast
          rodowici Szc zecinianie straszą swoje dzieci Suwałkami:" jak będziecie źle się
          uczyć to studiować będziecie na Uniwerytecie w Suwałkach" -autentyk!!!
          Pozdrowienia dla Ełczan. Dawniej Ełczanka, teraz Szcecinianka
          • Gość: manio Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 24.06.01, 00:00
            asiia napisał(a):

> Nie byłam w Ełku kilka lat, ciekawa jestem zmian: czy oczyszczono wreszcie to
            > potwornie brudne jezioro?
            Jezioro od 25 lat nie jest zanieczyszczane, jestes moja rowiesniczka wiec
            pamietasz w jakim bylo stanie. Mozna sie w nim kąpać - zbudowano plaże miejska (
            wiesz gdzie topiono bele drewna ? - tam jest teraz plaża)

Czy macie jeszcze ul.Armii Czerwonej - jest ale Armii Krajowej, kilka lat temu
            > jeszcze była, chociaż cała Polska zmieniła nazwy ulic - o to nieprawda
            zmieniono natychmiast nawet Lenina ( proponowalem na Lenona ale nie przeszło/ / w
            niektórych miastach
            > nawet 30% /
            . Słyszałam, że Ełk stał się miastem bardzo świątobliwym, podobno
            > macie największy na świecie pomnik /żyjącego/ papieża? TAK !!!! TO Nasz
            pomnik !!! No może nie całkiem nasz bo podobno do końca nie spłacony.Jest to nie
            tylko największy pominik JP2 ale również największy dziadek parkingowy (stoi na
            środku placu sapera)

Nasz Szczecin nie gorszy
            > -
            > też mamy! Kiedyś Urban w "Nie" mnie ubawił, że wasze klerykalne władze chcąc
            > przypodobać się kościołowi chcą zmienić herb Ełku i jeleniowi dołożyć insygnia
            > biskupie, albo chociaż klęcznik.Kłopot tylko gdzie: z przodu brak miejsca, z
            > tyłu nieprzystojnie.
            Oczywiście mamy nowy herb - zajebisty !!! - maszkarny matołko-jeleń z czerwonym
            kutasem !!!! nad nim oczywiście instgnia biskupie - a co sie kurna będziemy
            szczypać !

A jak tam teraz, po wizycie papieża? OK. obok pomnika mamy nowy pałac biskupi i
            nowego biskupa ( poprzednik w uznaniu zasług awansował na arcy do B-stoku)
            Mam nadzieję, że
            > nadal można lubić to miasto. Ełk, większości mile się kojarzy. Natomiast
            > rodowici Szc zecinianie straszą swoje dzieci Suwałkami:" jak będziecie źle się
            >
            > uczyć to studiować będziecie na Uniwerytecie w Suwałkach" -autentyk!!!
            Nie ma z tym problemu uniwersytet działa nawet w Ełku. Nas wychowawca straszył
            Politechniką Wieczorową w Prostkach - to nadal niematerialna grożba

> Pozdrowienia dla Ełczan. Dawniej Ełczanka, teraz Szcecinianka

Pozdrowienia dla Szczecinianki
            Ełczanin , teraz i na wieki

• Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się Do asila IP: *.proxy.aol.com 25.06.01, 00:00
            asiia napisał(a):

> Nie byłam w Ełku kilka lat, ciekawa jestem zmian: czy oczyszczono wreszcie to
            > potwornie brudne jezioro? Czy macie jeszcze ul.Armii Czerwonej, kilka lat temu
            > jeszcze była, chociaż cała Polska zmieniła nazwy ulic / w niektórych miastach
            > nawet 30% /. Słyszałam, że Ełk stał się miastem bardzo świątobliwym, podobno
            > macie największy na świecie pomnik /żyjącego/ papieża? Nasz Szczecin nie gorszy
            > -
            > też mamy! Kiedyś Urban w "Nie" mnie ubawił, że wasze klerykalne władze chcąc
            > przypodobać się kościołowi chcą zmienić herb Ełku i jeleniowi dołożyć insygnia
            > biskupie, albo chociaż klęcznik.Kłopot tylko gdzie: z przodu brak miejsca, z
            > tyłu nieprzystojnie. A jak tam teraz, po wizycie papieża? Mam nadzieję, że
            > nadal można lubić to miasto. Ełk, większości mile się kojarzy. Natomiast
            > rodowici Szc zecinianie straszą swoje dzieci Suwałkami:" jak będziecie źle się
            >
            > uczyć to studiować będziecie na Uniwerytecie w Suwałkach" -autentyk!!!
            > Pozdrowienia dla Ełczan. Dawniej Ełczanka, teraz Szcecinianka

Ja rowniez nie bylem w Elku dosc dlugo, bo az kilkanascie lat. Jak wyjezdzalem z
            Elku w latach osiemdziesiatych to jezioro bylo jednym wielkim sciekiem. Podobno
            teraz zmienilo sie to calkowicie.

Dziwie sie Tobie, ze pasjonujesz sie prasa wydawana przez Urbana. To zupelnie nie
            na czasie. Ale sama nie wiesz czego szukasz. Z jednej strony pasjonuje Ciebie
            przezytek jakim jest Urban, a z drugiej przeszkadza Tobie nazwa ulicy Armii
            Czerwonej. Zastanow sie co piszesz.
            Ludziom w Polsce popieprzylo sie w glowach juz z biedy i przeszkadza im pomnik
            papieza. Nic dziwnego skoro nadal Urban jest u Was w modzie. Wizyta Papieza to
            zaszczyt dla kazdego panstwa czy miasta, ktore Papiez odwiedza. Tym bardziej dla
            Elku. Dlatego warto bylo upamietnic wizyte Papieza w Elku. Chociazby dlatego, ze
            taka wizyta wiecej w Elku nie nastapi przez najblizsze kilkaset lat.
            Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe, ze w wielu krajach swiata tylko ze wzgledu na
            to, ze Papiez jest Polakiem opinia Polski wzrosla i dzieki temu odroznia sie
            Polakow od przybyszy z Trzeciego Swiata czy Rosjan?

Byly Elczanin
            z USA
            • Gość: lelek Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się Do asila IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 25.06.01, 00:00
              Gość portalu: Adam napisał(a):

> Dziwie sie Tobie, ze pasjonujesz sie prasa wydawana przez Urbana. To zupelnie n
              > ie
              O gustach sie nie dyskutuje , jesli lubisz czytaj pisma z kruchty, to zawsze na
              czasie

> na czasie. Ale sama nie wiesz czego szukasz. Z jednej strony pasjonuje Ciebie
              > przezytek jakim jest Urban, a z drugiej przeszkadza Tobie nazwa ulicy Armii
              > Czerwonej. Zastanow sie co piszesz.
              > Ludziom w Polsce popieprzylo sie w glowach juz z biedy
              Chłopie to Tobie bieda rozum zjadła !!!!!! Czy znasz drugi taki kraj w którym
              wystawia się pominiki osobom żyjącym ( choćby i wybitnym) poza KRLD !?

Mam nadzieje że w USA stawia się pomniki na miare swoich własnych możliwości
              finansowych i w celu realiacji prywatnych ambicji , bo ten pomnik powstał z pychy
              i skromnych składek biednych mieszkańców diecezji.
              Sam Papież na pewno nie cieszyłby się z tak bałwochwalczego podziękowania za
              wizytę. Są tysiące możliwości godniejszego ucczenia Jego imienia .

i przeszkadza im pomnik
              > papieza. Nic dziwnego skoro nadal Urban jest u Was w modzie.
              Coś się uczepił tego Urbana , płaci Ci za reklamę ? Reklama zbędna bo i tak
              czyta go o 1 000 000 osób za dużo.

Wizyta Papieza to
              > zaszczyt dla kazdego panstwa czy miasta, ktore Papiez odwiedza. Tym bardziej dl
              > a
              > Elku. Dlatego warto bylo upamietnic wizyte Papieza w Elku. Chociazby dlatego, z
              > e
              > taka wizyta wiecej w Elku nie nastapi przez najblizsze kilkaset lat.

Słusznie , poprzedni mieskańcy naszego miasta ucczcili podobną wizytę ( 1938 rok)
              nazywając plac przy dużym kościele imieniem swojego Furera.

> Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe, ze w wielu krajach swiata tylko ze wzgledu n
              > a
              > to, ze Papiez jest Polakiem opinia Polski wzrosla i dzieki temu odroznia sie
              > Polakow od przybyszy z Trzeciego Swiata czy Rosjan?
              >
              Ubawiłeś mnie do łez, dobrzez znam opinię o Polakach ( a szczególnie w USA) i
              nawet tysiąc wizyt Jana Pawła II nic w tej materii nie zmieni. Na to trzeba
              tysiecy wizyt tysięcy wykształconych i obytych w świecie Polaków a nie ciemnych
              dupków bez znajomości języka i wykształcenia.
              > Byly Elczanin

no i dobrze że były, dość nam własnych ciemniaków, możesz dołożyć do pomnika bo
              jeszcze nie spłacony

> z USA

• Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się Do leleka IP: *.proxy.aol.com 26.06.01, 00:00
                Tylko ciemniak moze w dzisiejszych czasach czytac Urbana i patrzec na swiat
                poprzez pryzmat jego prasy. Nie rozumiesz, ze ta ideologia, ktora on
                reprezentuje jest przegrana i nie sprawdzila sie w nowoczesnym swiecie.

Znasz opinie o Polakach w swiecie, ale chyba o takich ciemniakach jak Ty,
                ktorzy wpadaja na Zachod i za psie pieniadze wykonuja brudne roboty i wracaja
                do Polski, zeby sobie kupic tani samochod czy traktor. Na takich Polakow mowi
                sie, ze potrzeba im litosci i Boga.

Ja kolego skonczylem studia w Stanach, jestem obywatelem amerykanskim i z
                ciemniakami, Twego pokroju ktorzy wpadaja tutaj na zarobek nie mam nic
                wspolnego. Cale szczescie, ze oprocz nich jest sporo wyksztalconej Polonii w
                Stanach lekarzy, adwokatow, dziennikarzy czy naukowcow. Wsrod wyksztalconych
                Amerykanow papiez cieszy sie popularnoscia.
                W ogole w Stanach nikt nie wstydzi sie swojej religii i kazdy jest z niej dumny.
                Za przyklad moga sluzyc Zydzi, ktorzy ze wzgledu na swoja religie odrozniaja
                sie na codzien nawet wygladem, ubraniem, dieta, zachowaniem sie, i osiagneli
                fortuny o ktorych Ty mozesz tylko pomarzyc oraz wplywy w polityce swiatowej jak
                zadna inna nacja.

Jesli chodzi o pomniki Papieza, to jest kilka w Stanach i to zbudowanych nie
                przez Polonie, ale przez amerykanskich katolikow na pamiatke jego wizyt.

Widzisz frajerze, a Ty siedzisz w malym miasteczku daleko od szosy, na pewno
                bez pracy, pieniedzy i jestes sfrustrowany z tego powodu. Dlatego plujesz na to
                co ceni caly swiat cywilizowany.

Przy okazji poducz sie historii. Hitler nigdy w Elku nie byl. Przejezdzal tylko
                kolo Elku w drodze do swojej kwatery pod Ketrzynem.

byly Elczanin
                z USA
    • Gość: asiia Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się-do mobba, lelka, maryjana IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.01, 03:43
      Ojej, prostym pytaniem o zmiany w Ełku, wywołałam wilka z lasu, czy inne hydry,
      a nawet Adama z USA.Nie chciałam urazić niczyich uczuć.Papieża szanuję, chociaż
      mój światopogląd odbiega od prawd głoszonych przez Kościół. Nie podoba mi się
      natomiast bałwochwalczy kult papieża i stawianie pomników za życia.Adam siedzi
      w USA i nie wie co się u nas święci (w przenośni i dosłownie).Rola Kościoła
      bardzo się w ostatnich latach zmieniła. W tej kwestii zgadzam się z "mobbem" -
      list z 26.06. Niepokoi mnie ekspansywność z jaką ta instytucja zdobywa władzę,
      już zyskawszy nadmierne przywileje. Obserwując działalność Kościoła trudno
      uwierzyć, że dzieje się to w państwie świeckim.W szczegóły się nie wdaję, bo to
      rozległy temat. Z perspektywy USA pewnie tego nie widać i Amerykanów to nie
      dotyka.
      Adamie, oceniasz pismo Urbana, ale na jakiej podstawie skoro go nie czytasz?
      Co do prasy, to nie wiem co jest teraz modne. Czytam różne gazety, aby mieć
      szersze spojrzenie, ale nie wszystko przyjmuję bezkrytycznie.Publicznie
      przyznaję się, że czytam też czasem "Nie", które odsłania nieraz ciekawe
      sprawy.Razi mnie oczywiście wulgaryzm tego pisma a i do treści podchodzę z
      dużym dystansem.
      Manio, dzięki za wiadomości o mieście. Myślałam, że z tym herbem to była to
      żartobliwa propozycja, a tu niespodzianka: Urban nie kłamał.
      Lelek-podobała mi się cała twoja odpowiedź Adamowi, a to najlepsze ">Były
      Ełczanin z USA ->>no i dobrze,że były..."
      Adam, nie bądź takim nadętym bucem (niezrozumiałe słowo?-tłumaczyć?), który
      wszystkich obraża bez powodu, źle to o tobie świadczy. Dobrze Maryjan to
      podkreślił: "o widzę,że jesteś prawdziwym katolikiem i ta... miłość do
      bliźnich". Polonia z USA ma spaczone pojęcie o tym co się u nas dzieje.Zawsze
      widać to po odmiennych od naszych wynikach wyborów.Głosujecie na historię i
      legendę.Adam musisz wziąć pod uwagę, że wiadomości, które do was docierają nie
      tworzą prawdziwego obrazu naszej rzeczywistości, o której tak zajadle
      dyskutujesz.W ostatnim liście już, na szczęście, złagodniałeś i tak jest lepiej.
      Dziękuję wszystkim za odparcie ataku Adama i to rzeczowymi argumentami!!
      A hasło brzmiało:"Ełczanie wszystkich krajów-łączcie się"- aleśmy się
      zjednoczyli... Ełczanka ze Szczecina - Asiia
      • Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów - Do asila IP: *.proxy.aol.com 30.06.01, 07:30
        Ekspansywnie wladze zdobywa w Polsce nie Kosciol, ale SLD. Przekonasz sie otym
        w najblizszych wyborach. Boze co oni w tej Polsce zrobili z waszymi mozgami?
        Wlasnie na takich osobach jak Ty czytelnikach Nie, komuna w Polsce moze sie
        dobrze oprzec i egzystowac. Urban chyba nie wie nawet ile w Polsce ma swoich
        fanow.
        Polonia glosuje na demokracje i na postep. Natomiast wiekszosc Polakow w Polsce
        glosuje na historie i ta zacofana oddajac swoje glosy na bylych towarzyszy
        PZPR, ktorzy przez swoje byle rzady wgonili Polske w zacofanie i dystans jaki
        dzielil nas od Zachodu zdaje sie 40 lat w rozwoju.

Jesli chodzi o Nie to wpadl mi wiele lat temu w reke egzeplarz, ktory z Polski
        przywiozl jeden z fanow Urbana. Tak wiec wiem co ta gazeta repezentuje i kogo.
        Jest to zwykly brukowiec, ktory przez wulgaryzmy i tania sensacje wzbudza
        zainteresowanie czytelnika najczesciej tego prostego. Jak tak dalej pojdzie to
        w Polsce niedlugo moze zacznie wydawac gazety Rakowski i Kiszczak. Na pewno
        znalezliby "gromady" fanow.

Ja nikogo nie obrazam. Czego nie moge powiedziec o Tobie w Twoim ostatnim
        liscie.

Piszesz, ze chcesz jednoczyc Elczan, ale w jakim celu, przeciwko komu i czemu?
        Czy ma to byc fan Club Urbana?

Byly Elczanin

Ciesze sie, ze juz byly

• Gość: Maryjan Re: Ełczanie wszystkich krajów - Do Adama IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 01.07.01, 09:51
          Drogi Adamie !!

Myślalem że w wyniku wymiany postow nieco wymiękłeś , ale nie !!!!
          Ty niestyety jesteś przypadkiem nieuleczalnym. Niestety dalej nie masz racji i
          Twoje poglądy nie maja nic wspólnego z powszechnymi w kraju. Należysz do opcji
          dewocyjno - konfesyjnej którą trudno nazwać przyszłością narodu ( chośby z racji
          średniej wieku).
          A już pisałeś tak zrónoważone posty. Masz bardzo gorącą głowę.

> Ekspansywnie wladze zdobywa w Polsce nie Kosciol, ale SLD. Przekonasz sie otym
          > w najblizszych wyborach. Boze co oni w tej Polsce zrobili z waszymi mozgami?

Kochany , wielokrotnie podkreślałem że najlepszą kampanią SLD ( czasem nazywamy
          ich żartobliwie LSD) uczyniły totalnie nieudolne i kompromitujące Polaków jako
          naród rządzy bliskiej Ci pożal się Boże prawicy. To fakt a o faktach nie warto
          dyskutować. Ekspanywność kościoła nie da się porównać z ekspansywnością
          jakiejkolwiek partii .

I tu już zupełnie Cię zdziwię : wielu księży ( a znam również i wypowiedź
          biskupa) cieszy się z przewidywanego zwycięsta LSD twierdząc że pod ich rządami
          kościół ma się dużo lepiej , rządzący neofici są bardzie chojni w udzielaniu
          przywilejów i dotacji. To nie kpina to fakt !!! Sam słuszałem podobne
          zarzuty "gdyby rządziło w mieście SLD dostalibyśmy dużo więcej niż od prawicy"

> Wlasnie na takich osobach jak Ty czytelnikach Nie, komuna w Polsce moze sie
          > dobrze oprzec i egzystowac. Urban chyba nie wie nawet ile w Polsce ma swoich
          > fanow.
          > Polonia glosuje na demokracje i na postep. Natomiast wiekszosc Polakow w Polsce

Przegądając wyniki wyborów polonijnych i porównując to z działalnością partii i
          osób , które otrzymały najwięcej głosów należy stwierdzić że zupełnie inaczej
          rozumiemy demokrację i postęp. Demokracja to nie rządy matołów nie poddających
          się jakiejkolwiek krytyce a trudno mówić o postępie w pozycji "na kolanach"
          W kraju podobnie głosują jedynie stare dewotki-idiotki sterowane ręcznie przez
          proboszcza.

> glosuje na historie i ta zacofana oddajac swoje glosy na bylych towarzyszy
          > PZPR, ktorzy przez swoje byle rzady wgonili Polske w zacofanie i dystans jaki
          > dzielil nas od Zachodu zdaje sie 40 lat w rozwoju.

Popełniasz kolejny błąd dodając do siebie komunisów do kupy. 40 letnie rządy
          Buzków i im podobnych nieudaczników byłyby podobnym nieszczęściem. Działania
          polityków oceniam po ich czynach a nie werbalnych deklaracjach. Często politycy
          deklarujący się jako jedyni prawicowcy są zwykłymi prymitywnymi bolszewikami nie
          mającymi pojecia o gospodarce, rynku a często zwykłej uczciwiści. W każdej opcji
          politycznej są zatem ludzie i ludziska.
          Co do historii to też nie jest tak - to oszołomowata prawica ciągle rozdapuje
          rany i przekopuje cmentarze - żyje przeszłością nie umiejąc poradzić sobie z
          teraźniejszością . Podział nie przebiega zatem na granicy dobry-zły.

Swoją droga zazdroszczę Ci ostrości spojrzenia i komforu obserwacji z daleka.
          Tu nie jest to takie łatwe , a chwilowe autorytety szybko przechodzą w niebyt.

> Jesli chodzi o Nie to wpadl mi wiele lat temu w reke egzeplarz, ktory z Polski
          > przywiozl jeden z fanow Urbana. Tak wiec wiem co ta gazeta repezentuje i kogo.
          > Jest to zwykly brukowiec, ktory przez wulgaryzmy i tania sensacje wzbudza
          > zainteresowanie czytelnika najczesciej tego prostego. Jak tak dalej pojdzie to
          > w Polsce niedlugo moze zacznie wydawac gazety Rakowski i Kiszczak. Na pewno
          > znalezliby "gromady" fanow.

Wszysto to prawda , to pismo często niesmaczne . Ale tak jest pisane . I nie masz
          racji że adresowane jest do "prostego czytelnika". Zapewniam Cię że czytają je
          posłowie czy ministrowie nie tylko LSD i ogólnie ludzie władzy i
          gospodarki . "Prosty czytelnik" nie czta żadnej prasy bo go to nie ineteresuje.

Osobiście nie czytam tego tygodnika z przyczyn pozaideowych - z braku czasu
          wybieram pisma poważniejsze , choć nie kwestionuję trafnych często opinii
          głoszonych w "NIE"

>
          > Ja nikogo nie obrazam. Czego nie moge powiedziec o Tobie w Twoim ostatnim
          > liscie.

Faktyczne Twój język znacznie złagodniał. To dobry objaw . Różnić się należy
          ładnie.

> Piszesz, ze chcesz jednoczyc Elczan, ale w jakim celu, przeciwko komu i czemu?
          > Czy ma to byc fan Club Urbana?

Urban nie jest ełczaninem więc czemu chcesz byśmy się z nim jednoczyli.
          Łączmy się dla samego łączenia się w kraju gdzie wszyscy są podzieleni !!!!!
          > Byly Elczanin
          >
          > Ciesze sie, ze juz byly
          >
          >
          Nie ciesz się bo to nieładnie , po cholerę piszesz posty do ełczan ? Szanuj
          odmienne poglądy innych bo nikt nie ma monopolu na prawdę a takie przekonanie
          było i jest powodem wielu nieszczęść naszego miata i kraju.
          >

mieszkaniec Ełku - MARYJAN
          • Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów - Do Maryjana IP: *.proxy.aol.com 02.07.01, 09:07
            Gość portalu: Maryjan napisał(a):

> Drogi Adamie !!

> Myślalem że w wyniku wymiany postow nieco wymiękłeś , ale nie !!!!
            > Ty niestyety jesteś przypadkiem nieuleczalnym. Niestety dalej nie masz racji i
            > Twoje poglądy nie maja nic wspólnego z powszechnymi w kraju. Należysz do opcji
            > dewocyjno - konfesyjnej którą trudno nazwać przyszłością narodu ( chośby z racj
            > i
            > średniej wieku).
            > A już pisałeś tak zrónoważone posty. Masz bardzo gorącą głowę.

Drogi Maryjanie:
            Ty rowniez zaczales juz pisac zrownowazone posty i myslec rozsadnie. Jesli chodzi
            o goraco glowe to przeczytaj swoj ostatni list. Nie sadze, zebys nalezal do
            opcji, ktora bylaby przyszloscia naroda. Jestes goracym zwolennikiem lewicy, a
            nie wiesz, ze lewica to przeszlosc i to ta ktora sie niesprawdzila
            Nie licze Twoich lat, ale do mlodziezy z racji wieku chyba sie nie zaliczasz? Tak
            wiec nawet ze wzgledu na wiek powinienes patrzec trzezwo na swiat, a nie na
            obietnice bez pokrycia komunistow przebranych w wolnorynkowe szmatki.

> Kochany , wielokrotnie podkreślałem że najlepszą kampanią SLD ( czasem nazywamy
            >
            > ich żartobliwie LSD) uczyniły totalnie nieudolne i kompromitujące Polaków jako
            > naród rządzy bliskiej Ci pożal się Boże prawicy. To fakt a o faktach nie warto
            > dyskutować. Ekspanywność kościoła nie da się porównać z ekspansywnością
            > jakiejkolwiek partii .
            >
            > I tu już zupełnie Cię zdziwię : wielu księży ( a znam również i wypowiedź
            > biskupa) cieszy się z przewidywanego zwycięsta LSD twierdząc że pod ich rządami
            >
            > kościół ma się dużo lepiej , rządzący neofici są bardzie chojni w udzielaniu
            > przywilejów i dotacji. To nie kpina to fakt !!! Sam słuszałem podobne
            > zarzuty "gdyby rządziło w mieście SLD dostalibyśmy dużo więcej niż od prawicy"

> Przegądając wyniki wyborów polonijnych i porównując to z działalnością partii i
            >
            > osób , które otrzymały najwięcej głosów należy stwierdzić że zupełnie inaczej
            > rozumiemy demokrację i postęp. Demokracja to nie rządy matołów nie poddających
            > się jakiejkolwiek krytyce a trudno mówić o postępie w pozycji "na kolanach"
            > W kraju podobnie głosują jedynie stare dewotki-idiotki sterowane ręcznie przez
            > proboszcza.

Polonia nikt nie steruje w glosowaniu. Na prawice glosuje mlodziez jak i ludzie
            starsi. Widocznie w Polsce komuna za malo dala ludziom po glowie, ze nadal
            znajduje tylu entuzjastow. Pamiec ludzka bywa krucha i zawodna.

> Popełniasz kolejny błąd dodając do siebie komunisów do kupy. 40 letnie rządy
            > Buzków i im podobnych nieudaczników byłyby podobnym nieszczęściem. Działania
            > polityków oceniam po ich czynach a nie werbalnych deklaracjach. Często politycy
            >
            > deklarujący się jako jedyni prawicowcy są zwykłymi prymitywnymi bolszewikami ni
            > e
            > mającymi pojecia o gospodarce, rynku a często zwykłej uczciwiści. W każdej opcj
            > i
            > politycznej są zatem ludzie i ludziska.
            > Co do historii to też nie jest tak - to oszołomowata prawica ciągle rozdapuje
            > rany i przekopuje cmentarze - żyje przeszłością nie umiejąc poradzić sobie z
            > teraźniejszością . Podział nie przebiega zatem na granicy dobry-zły.

Jak sie nie myle to lewica tez przez kilka lat w nowej Polsce sprawowala wladze.
            I co Polsce przyniosly rzady Olina, Cimoszewicza? Co Polsce przyniosla
            prezydentura Kwasniewskiego? Jak sie nie myle obiecal on w pierwszej kampanii
            wyborczej mieszkania ludziom w Polsce. Gdzie sa te mieszkania?

Wkrotce do wladzy dojdzie upragniona lewica i juz Polacy nie beda na rzad
            narzekac, bo w Polsce sytuacja jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki zmieni
            sie.
            Tymczasem nie zdajecie sobie w Polsce sprawy, ze z pustego w prozne to i Salomon
            nie naleje. Pomiedzy Polska i Zachodem jest taki dystans jak pomiedzy Rosja i
            Polska. W Polsce nigdy nie bylo i nie bedzie tak jest w Niemczech, Anglii czy
            Belgii. I Polska tego dystansu nie przeskoczy. Skladaja sie na to uwarunkowania
            historyczne, geograficzne i kulturowe. Jesli ktos w Polsce ludziom obiecuje
            dobrobyt po zmianie rzadow to jest zwyklym hochstaplerem czy oszustem i chodzi mu
            tylko o zdobycie wladzy.

> > Ciesze sie, ze juz byly

> Nie ciesz się bo to nieładnie , po cholerę piszesz posty do ełczan ? Szanuj
            > odmienne poglądy innych bo nikt nie ma monopolu na prawdę a takie przekonanie
            > było i jest powodem wielu nieszczęść naszego miata i kraju.

Jesli chodzi o prawde to lewica nie powinna zabierac glosu w tej sprawie. To byli
            i sa stroze klamstwa i ciemnosci. Wybieracie na glowe panstwa bylego sekretarza
            KC i ministra do spraw mlodziezy w rzadzie PRL, ktory jeszcze nie tak dawno
            propagowal komunizm wsrod mlodziezy i plul na Zachod. A teraz usilnie zabiega o
            wejscie do Zachodu i swoim dawnym wrogom przypina ordery za walke z nim samym w
            przeszlosci.

byly Elczanin
            • Gość: Maryjan Re: Ełczanie wszystkich krajów - Do Adama - i dosyć IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 14.07.01, 10:10
              > Drogi Maryjanie:
              > Ty rowniez zaczales juz pisac zrownowazone posty i myslec rozsadnie. Jesli chod
              > zi
              > o goraco glowe to przeczytaj swoj ostatni list. Nie sadze, zebys nalezal do
              > opcji, ktora bylaby przyszloscia naroda. Jestes goracym zwolennikiem lewicy, a
              > nie wiesz, ze lewica to przeszlosc i to ta ktora sie niesprawdzila
              > Nie licze Twoich lat, ale do mlodziezy z racji wieku chyba sie nie zaliczasz? T
              > ak
              > wiec nawet ze wzgledu na wiek powinienes patrzec trzezwo na swiat, a nie na
              > obietnice bez pokrycia komunistow przebranych w wolnorynkowe szmatki.

Drogi Adamie !
              Jesteś nieokrzesany ! Twoje niesamowite chamstwo jest zupełnie niepojęte !
              Należę do pokolennia które aktywnie zaczęło pracować w wolnej Polsce, nie jestem
              więc zatem gówniarzem ale trudno nazywać mnie zgredem.
              Jestem gorącym i aktywnym zwolennikiem przemian gospodarczych w Polsce i w żadnym
              poście nie deklarowałem sympatii do komuny. Zdobyłem w tym kraju cenione wszędzie
              wykształcenie i nauczyłem języków . Mogę pracować wszędzie. Z racji wykształcenia
              i wykonywanego zawodu doskonale orientuję się w stanie gospodarki i wprost
              odczuwam głupotę rządzących.
              Ty wybrałeś emigrację i mądrzysz się ze swoich dalekich pozycji . To bardzo
              wygodne ale trudno o obiektywizm.
              Mie mam ochoty na dalszą polemike z Tobą. Najlepszym komentarzem do Twojej obrony
              prawicy jest dzisiejsza sytuacja kraju - ogromny deficyt finansów publicznych,
              korupcja na najwyższych stanowiskach - czy to znak rozpoznawczy prawicy ?
              Jeśli tak, to dziękuję !
              Czy w USA ktokolwiek głosuje na złodzieja i bankruta ?
              Takim ludziom amerykanie nie podaja nawet ręki!

do wladzy dojdzie upragniona lewica i juz Polacy nie beda na rzad
              > narzekac, bo w Polsce sytuacja jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki zmien
              > i
              > sie.
              > Tymczasem nie zdajecie sobie w Polsce sprawy, ze z pustego w prozne to i Salomo
              > n
              > nie naleje. Pomiedzy Polska i Zachodem jest taki dystans jak pomiedzy Rosja i
              > Polska. W Polsce nigdy nie bylo i nie bedzie tak jest w Niemczech, Anglii czy
              > Belgii. I Polska tego dystansu nie przeskoczy. Skladaja sie na to uwarunkowania
              >
              > historyczne, geograficzne i kulturowe. Jesli ktos w Polsce ludziom obiecuje
              > dobrobyt po zmianie rzadow to jest zwyklym hochstaplerem czy oszustem i chodzi
              > mu
              > tylko o zdobycie wladzy.

No i o co Ci chodzi ? Dlaczego tak nienawidzisz Polski i tak żle jej życzysz ?
              Jasne że nie będziemy drugą Japonią ( a to obiecywał Lechu) . Najłatwiej wyjechać
              z kraju i puszczć bąki w kierunku Polski. Myślisz że w tym kraju nie został nikt
              wartościowy i mądry ? Albo że ostatnie rządy prawicy (?) przybliżyły na do
              zachodu? Nie chcę aby jakikolwiek rząd mi z czegokolwiek nalewał - jestem
              odpowiedzialny za siebie i wystarczy aby nikt mnie nie oszukiwał i nie rozkradał
              moich uczciwie zapłaconych podatków.
              Największą historyczną karą dla lewicy będzie przejęcie włądzy po pożal się Panie
              Boże prawicy. Młodego pokolenia Polaków nie dzielą już ideologie w takim stopniu
              i takiej zapiekłości jak pokolenia styropianu i starszych.
              Oczekujemy rządów ludzi mądrych, wykształconych ( a był przezydent i V-ce premier
              po zawodówce !) uczciwych i zaangażowanych w swoją pracę.
              Nie zdajesz sobie sprawy że oststanie rządy prawicy zadały jej cios w plecy na
              długie lata , a krzywdy jakie zrobiła nie zostaną szybko zapomniane. Nie są to
              krzywdy iluzoryczne lecz wymierne w astronomicznych kwotach i nie można ich
              zrzucić na lewicę .
              To nie było przelewanie z pustego w próżne to było przelewanie w dziurawe wiadro.

Nie oczekuję po rządach lewicy niczego . Nie wierzę w cudowne recepty. Nie jestem
              ich wyborcą . Zastanawiam się czy będę czyimkolwiek wyborcą. Liczę jednak po
              cichu na odrobine rozsądku i przewidywalność następnej ekipy bo dobrze życzę
              mojemu miastu i krajowi.

w rzadzie PRL, ktory jeszcze nie tak dawno
              > propagowal komunizm wsrod mlodziezy i plul na Zachod. A teraz usilnie zabiega o
              >
              > wejscie do Zachodu i swoim dawnym wrogom przypina ordery za walke z nim samym w
              >
              > przeszlosci.
              >
              > byly Elczanin

Kwas wisi mi identycznie jak i ludzie głoszący podobne jak Ty pierdoły. Nawet nie
              wiesz jak Wam blisko do siebie. Niczym nie jesteś od niego lepszy i wydzielacz
              podobne jady, a Kwachu cicho siedzi , nie gada bzdur i nie kompromituje nas
              debilnymi wypowiedziami. Najlepiej aby został prezydentem dożywotnio i tak gówno
              może.

Maryjan
              • Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów - Do Maryjana IP: *.proxy.aol.com 16.07.01, 07:02
                > Drogi Adamie !
                > Jesteś nieokrzesany ! Twoje niesamowite chamstwo jest zupełnie niepojęte !
                > Należę do pokolennia które aktywnie zaczęło pracować w wolnej Polsce, nie jeste
                > m
                > więc zatem gówniarzem ale trudno nazywać mnie zgredem.
                > Jestem gorącym i aktywnym zwolennikiem przemian gospodarczych w Polsce i w żadn
                > ym
                > poście nie deklarowałem sympatii do komuny. Zdobyłem w tym kraju cenione wszędz
                > ie
                > wykształcenie i nauczyłem języków . Mogę pracować wszędzie. Z racji wykształcen
                > ia
                > i wykonywanego zawodu doskonale orientuję się w stanie gospodarki i wprost
                > odczuwam głupotę rządzących.
                > Ty wybrałeś emigrację i mądrzysz się ze swoich dalekich pozycji . To bardzo
                > wygodne ale trudno o obiektywizm.
                > Mie mam ochoty na dalszą polemike z Tobą. Najlepszym komentarzem do Twojej obro
                > ny
                > prawicy jest dzisiejsza sytuacja kraju - ogromny deficyt finansów publicznych,
                >
                > korupcja na najwyższych stanowiskach - czy to znak rozpoznawczy prawicy ?
                > Jeśli tak, to dziękuję !
                > Czy w USA ktokolwiek głosuje na złodzieja i bankruta ?
                > Takim ludziom amerykanie nie podaja nawet ręki!

Maryjanie:
                Jesli chodzi o nieokrzesanie i chamstwo to przeczytaj wulgaryzmy w swoich postach
                i wtedy moze zobacysz kto jest nieokrzesany i uprawia chamstwo.
                Widze, ze jestes despota i nie mozesz scierpiec, ze ktos ma inny punkt widzenia i
                inne poglady niz TY.

Wiem, ze w Polsce maja dobrze jedynie kombinatorzy, malwersanci, zlodzieje i
                bandyci. Natomiast ci co pracuja uczciwie i ciezko nic prawie z tego nie maja.
                Stad tez rozumiem Twoja frustracje i rozczarowanie do obecnych wladz.
                A jaki jest komentarz do Twojej obrony lewicy? Obietnice Millera bez pokrycia?
                Jaki jest znak rozpoznawczy lewicy? Lewica tez mial rzady w swoich rekach. I co
                zrobil dobrego dla Polski Olin albo Cimoszewicz?

Masz racje w USA nikt nie glosuje na zlodzieja i bankruta i nikt nie podalby reki
                takim ludziom. Ale w USA nikt nie glosowalby na komunistow, nawet na bylych.
                Czy wiesz, ze w USA dla wszystkich ktorzy ubiegaja sie o staly pobyt lub
                obywatelstwo sa pytania o przynaleznosc w przeszlosci do partii komunistycznej.
                Jesli ktos nalezal w przeszlosci do partii komunistycznej i przyzna sie do tego
                to moze zapomniec nawet o pobycie stalym w USA, nie mowiac juz o obywatelstwie.
                Widzisz jak tutaj nie lubia komuny.

Nigdy nie pisalem i nie napisze, ze nienawidze Polski. Zeby tak bylo to nie
                byloby mnie na tym forum.

> Największą historyczną karą dla lewicy będzie przejęcie włądzy po pożal się Pan
                > ie
                > Boże prawicy. Młodego pokolenia Polaków nie dzielą już ideologie w takim stopni
                > u
                > i takiej zapiekłości jak pokolenia styropianu i starszych.
                > Oczekujemy rządów ludzi mądrych, wykształconych ( a był przezydent i V-ce premi
                > er
                > po zawodówce !) uczciwych i zaangażowanych w swoją pracę.
                > Nie zdajesz sobie sprawy że oststanie rządy prawicy zadały jej cios w plecy na
                > długie lata , a krzywdy jakie zrobiła nie zostaną szybko zapomniane. Nie są to
                > krzywdy iluzoryczne lecz wymierne w astronomicznych kwotach i nie można ich
                > zrzucić na lewicę .
                > To nie było przelewanie z pustego w próżne to było przelewanie w dziurawe wiadr
                > o.
                >
                > Nie oczekuję po rządach lewicy niczego . Nie wierzę w cudowne recepty. Nie jest
                > em
                > ich wyborcą . Zastanawiam się czy będę czyimkolwiek wyborcą. Liczę jednak po
                > cichu na odrobine rozsądku i przewidywalność następnej ekipy bo dobrze życzę
                > mojemu miastu i krajowi.

Lewica nie poniosla zadnej kary. Po zmianie systemu w Polsce tak jak niektorzy
                proponowali nalezalo uznac PZPR za organizacje przestepcza i wszystkich jej
                bylych czlonkow pozbawic prawa do sprawowania jakichkolwiek funkcji w rzadzie i
                administracji panstwowej. Dzisiaj nie byloby problemu lewicy. Niestety znalazl
                sie Mazowiecki i kilku mu podobnych, ktorzy wprowadzili polityke grubej kreski i
                teraz maja za swoje.

> Kwas wisi mi identycznie jak i ludzie głoszący podobne jak Ty pierdoły. Nawet n
                > ie
                > wiesz jak Wam blisko do siebie. Niczym nie jesteś od niego lepszy i wydzielacz
                > podobne jady, a Kwachu cicho siedzi , nie gada bzdur i nie kompromituje nas
                > debilnymi wypowiedziami. Najlepiej aby został prezydentem dożywotnio i tak gówn
                > o
                > może.
                To tylko za siedzenie w Palacu ma zyc w luksusie Kwas. Prezydent powinien cos
                robic, a nie tylko siedziec dozywotnio. Pomysl na co ida twoje podatki?

Adam
        • Gość: asiia Re: Ełczanie wszystkich krajów - Do asila IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.01, 04:10

> Wlasnie na takich osobach jak Ty czytelnikach Nie, komuna w Polsce moze sie
          > dobrze oprzec i egzystowac. Urban chyba nie wie nawet ile w Polsce ma swoich
          > fanow.
          Nie jestem fanką Urbana, chociaż czytam "Nie". A dla pokuty za ten występek
          słucham radia "Maryja", więc mam wybaczone (a i uciechy sporo przy tym!).
          Adam, skontaktuj się z tym radiem, tam bardzo cenią Polonię.Mają dla Was
          specjalne konto, dla ułatwienia podają nr przed każdą modlitwą.
          Radio "Maryja" (ma zasięg w USA) polecam, bo znajdziesz tam pełne zrozumienie dla
          swoich poglądów.
          >Piszesz, ze chcesz jednoczyc Elczan, ale w jakim celu, przeciwko komu i czemu?
          > Czy ma to byc fan Club Urbana?
          Czytam Urbana, czytam i Adama z USA, ale sympatii do żadnego z nich nie czuję.
          Fan-klubu nie będzie.
          Można jednoczyć się także dla dobra jakiejś sprawy, a nie zaraz "przeciw komu
          i czemu". Na tym forum chodziło nam o nasze ulubione miasto Ełk.
          >Byly Elczanin
          >Ciesze sie, ze juz byly
          Ja bym tak nie powiedziała, chociaż zostałam w Szczecinie i dobrze mi tu.
          Uważam też, że Szczecin na tle innych dużych miast polskich jest jednym
          z ładniejszych, co zawdzięczamy głównie paru wybitnym Niemcom z przełomu
          IX i XX wieku /doceniliśmy ich w plebiscycie: "Szczecinin XX wieku"/
          Nie zapominam jednak,że Ełk też ma swój urok. Miasto i ludzi z sentymentem
          wspominam i z wielką ciekawością wyłapuję wszelkie informacje dotyczące Ełku.
          Muszę się tam wreszcie wybrać, może jeszcze tego lata, w charakterze "stonki
          turystycznej". Kilka lat temu (w wakacje) miałam wrażenie,że większość ludzi na
          ulicach Ełku to wczasowicze. Czyżby Ełk stał się miastem turystycznym? Za moich
          czasów tak nie było.
          Była Ełczanka-Asiia
          • Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów - Do asila IP: *.proxy.aol.com 08.07.01, 10:39
            Hej Asila:

Gratuluje trzezwosci pogladow i polecam sluchania radia Havana albo Phenian.
            Jedynie tam komunizm znajduje sie jeszcze w ofenzywie. I tam znalazlabys
            zrozumienie dla swoich lewicowych pogladow i wrogosci do kosciola.

Z tego co wiem nikt z zarzadu Radia Maryja nie byl zwiazany z zadnym
            prymitywnym rezimem i nie byl tak skompromitowany i znienawidzony jak wydawca
            gazety NIE.

Asila ty i wielu ludzi w Polsce jestescie w jakims obledzie. Swoja agresje za
            trudnosci dnia codziennego kierujecie przeciwko Kosciolowi. Czy to Kosciol
            spowodowal w Polsce bezrobocie i biede?
            Niedlugo po wyborach bedziecie mieli upragniony lewicowy rzad, ktory zapewni
            wam dobrobyt, zlikwiduje bezrobocie, da mieszkania ludziom, uzdrowi polska
            wies, etc. Ale nie zdajecie sobie sprawy, ze zaden rzad zarowno prawicowy czy
            lewicowy z pustego w prozne nie naleje. W Polsce moze byc lepiej, ale nigdy
            nie bylo i nie bedzie tak jak jest w Niemczech, Anglii czy Stanach. Polske
            dzieli od Zachodu taka roznica kulturowa jak Rosje od Polski. I Polska tego nie
            przeskoczy ze wzgledu na uwarunkowania kulturowe, geograficzne i historyczne.
            Jesli ktos ludziom w Polsce obiecuje po zmianie rzadu dobrobyt to jest zwyklym
            oszustem i szarlatanem.

Szczecin to ladne i duze miasto. Mam pewne zwiazki ze Szczecinem. Ale osobiscie
            wolalem zawsze Gdansk.

Jesli chodzi o Elk to o ile pamietam w sezonie letnim w latach 70-tych i 80-
            tych bylo tam sporo turystow. Widocznych w samym miescie jak i w okolicznych
            lasach nad jeziorami.
            Czy oczyszczono juz w Elku jezioro? W centrum miasta jezioro, to naprawde rzecz
            niezwykle atrakcyjna. Szkoda jednak, ze przez wiele lat wladze miejskie nie
            wykorzystaly tej zalety i wpuszczaly tam scieki miejskie.

Moze w koncu w Elku zaczna budowac normalne domy, a nie takie blokowiska jak
            kiedys Chamowo i Mogador, przypominajace koszary karnego wojska.

Pozdrawiam
            Adam, byly Elczanin
        • asiia Re: Ełczanie wszystkich krajów /USA-też/-Do Adama -byłego Ełczanina 08.07.01, 04:23
          Adam, moja odpowiedź, parę wierszy wyżej, pomyłka przy adresacie: asila do asiia
          Wszystkiego dobrego, Asiia

• Gość: manio Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się-do asiia IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 01.07.01, 10:14
        pozdrowienia z Ełku,
        ale się wszystko skomlikowało !!!!

dziewię się że p. Adam pisze posty pod hasłem , które w prostej lini wywodzi sie
        od "Proletariusze wszystkich krajów łaczcie się !!!" co było wieloletnim znakiem
        rozpoznawczym komuszków.
        Nawet przy tak obojętnej ideowo korespondencji potrafimy targać sie po szczękach.
        To smutne.
        W Ełku na szczęście piękna pogoda, upał 28 C w cieniu. Gonię zatem nad jezioro w
        poszukiwaniu ciszy i chłodu.

Nie pozabijajcie się postami w międzyczasie !

manio

• Gość: mobb Nastała cisza - dziękujemy Ci Adamie IP: 10.140.12.* / *.icomverse.com 04.07.01, 13:04
      Hehe, nikt juz nic nie pisze.
      W sumie pewnie nie warto. I tak cokolwiek sie powie to kolega Wszystkowiedzący
      Polonus wyzwie od komuchów, prostaków, wieśniaków i zaściankowców.

Teraz już wiemy że zawsze możemy liczyć na rodaków zagranicą. Będziemy siedzieć
      cichutko, czasem tylko jeśli łaskawie pozwolisz zapytamy nieśmiało Twój
      Niomylny Majestat o radę.

Dziękujemy Ci Adamie !
      • Gość: Adam Re: Nastała cisza - dziękujemy Ci Adamie IP: *.proxy.aol.com 05.07.01, 08:10
        Widze, ze masz kolego dobry humor. Szkoda, ze wisielczy. Kazdy ma prawo do
        swojego punktu widzenia i do wlasnego zdania. A ze jest on inny od wielu
        elckich koresponentow forum nic na to nie poradze.

Nie zamierzam nikomu udzielac rad ani nikogo wyzywac o co mnie posadzasz.
        wdalem sie jedynie w dyskusje na Forum, ktore jest przeznaczone do dyskusji i
        wyrazania wlasnych opinii.

Niestety, ale niektorzy atakujacy Kosciol i prawice sprawiaja wrazenie
        komuchow, mimo, ze nimi nie sa.

Pozdrawiam
        Adam, byly Elczanin
        • Gość: mobb Re: Nastała cisza - dziękujemy Ci Adamie IP: *.mcnet.pl 06.07.01, 18:47
          Każdy ma prawo do swojego punktu widzenia. Tyle tylko, że Twój punkt widzenia
          sięga najwyżej czubka Twego własnego nosa. Uważasz się za nieomylnego i nie
          bierzesz nawet pod uwagę, że możesz mylić się lub czegoś po prostu nie czuć.
          Nie jestem zwolennikiem SLD, i być może inni którzy się tu wypowiadali nie są
          nimi również.
          Problem w tym że nie ufam już niestety żadnym politykom podpierającym się
          historią walki z komuną.
          W rezultacie trudno jest znaleźć kogoś na kogo chciałoby się zagłosować.
          Dla Ciebie 'białe jest białe, czarne jest czarne'. Wydaje się, że z biegiem
          czasu ta czystość kolorów przestała juz niestety istnieć.
          • Gość: asiia Re: Ełczanie wszystkich krajów-nastała cisza, bo szkoda słów ..... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.01, 07:25
            Szkoda słów na dyskusje z Adamem. Bujna wyobraźnia dopisuje mu treści, których
            w postach nie ma. Z wielką łatwością przypisuje interlokutorom poglądy, których
            nie deklarowali. Jeszcze ta "przenikliwość", z jaką ocenia ludzi i sytuację w
            naszym kraju. Sensu nie ma polemika z kimś tak szczelnie zaimpregnowanym na
            argumenty. Widzę, że Maryjan podjął jeszcze jedną próbę- dając opis naszej
            rzeczywistości. Niestety, tak to wygląda, ale Adam z pewnością wie lepiej....
            Pozdrowienia dla prawdziwych Ełczan - Asiia
            • Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów-nastała cisza, do ASILA.... IP: *.proxy.aol.com 16.07.01, 20:46
              Jesli chodzi o Maryjana to on nie prowadzi dyskusji tylko despotycznie narzuca
              swoj punkt widzenia i swoje poglady innym. A jesli ktos sie z nim nie zgadza to
              on ubliza po prostu.

Piszesz pozdrowienia dla prawdziwych Elczan. Otoz prawdziwych Elczan juz w Elku
              nie ma. Dlatego, ze prawdziwi Elczanie to Niemcy. Prawie wszyscy z Elku uciekli
              przed "wyzwoleniem". A Po wyzwoleniu zostalo ich w Elku i okolicach tylko 1000
              osob i tez wyjechali pozniej do Niemiec. Dzisiejsi mieszkancy Elku to ludnosc
              naplywowa po 1945 roku i ich potomkowie. A nie zadni prawdziwi Elczanie. A ci
              dzisiejsi "prawdziwi Elczanie" ktorych pozdrawiasz to dawni szabrownicy ktorzy
              przyjechali do Elku po wojnie i ich potomkowie.
              • Gość: mobb Re: Ełczanie wszystkich krajów-nastała cisza, do Adama-Szabrownika IP: 213.158.201.* 17.07.01, 09:29
                I po raz kolejny obrzydliwie ubliżasz...
                Mówiąc o szabrownikach masz na myśli chyba siebie i swoją rodzinę - sam
                przecież pisałeś o wspomnieniach i dawnych zdjęciach Ełku od swojej rodziny.
                Mówimy o Ełczanach jako o ludziach, którzy się tu urodzili i myślą o Ełku jak
                w rodznnym mieście. Nikt tu nie powołuje się na historię i nie przeczy
                przeszłości.
                A wiedzą o Ełku nie musisz się po raz kolejny chwalić - kilka razy już to tutaj
                zrobiłeś (chociaż nie mogę się oprzeć wrażeniu że jesteś fałszywym i nadętym
                bufonem, który zasiada do komputera z monografią Ełku i odgrywa historyka-
                erudytę)
                Odnośnie zaś interpretacji naszych wypowiedzi - Ty po prostu nie umiesz czytać -
                tak jak od początku nie jesteś w stanie zuważyć że pisze tu "Asiia" a
                nie "Asila".
                Tak samo interpretujesz to co my tu piszemy - przeczytasz początek zdania i
                resztę dopowiadasz według własnej ideologii, nie omieszkawszy wstawić kilku
                obraźliwych oszczerstw.
                • Gość: luego Re: Ełczanie wszystkich krajów-nastała cisza, do wszystkich IP: *.bial.gazeta.pl 17.07.01, 10:55
                  Ludzie o co Wam wszystkim chodzi? Dosyc, dosyc i dosyc!
                  Juz mi sie odechcialo tutaj zagladac, bo tylko umiecie sie obrzucac wzajemnymi
                  obelgami! Musicie uparcie „miec ostatnie slowo”??? To nie bedzie mialo konca!
                  Czasami warto zastosowac w praktyce powiedzenie „Mowa jest srebrem, a milczenie
                  zlotem”! Niektorzy chyba nie potrafia milczec. A szkoda.
                  Piszecie cale traktaty, zeby jakos przekonac innych, ze to WLASNIE WY MACIE
                  RACJE, a tak naprawde nie macie pojecia o tolerancji.
                  Nie jest niczym wstydliwym NIE CHCIEC DYSKUTOWAC Z CHAMSTWEM I GLUPOTA, bo po
                  cholere? I nie kieruje tego do nikogo konkretnego. Pozdrawiam serdecznie
                  nadal Elczanka, choc mieszkajaca gdzie indziej
                  • Gość: Maryjan Re: Ełczanie wszystkich krajów-nastała cisza, do wszystkich IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 10:43
                    czywiście masz rację, trzeba być tolerancyjnym. Wszy , pluskwy i muchy plujki
                    też są dziełem Boga i należy pogodzic sie z ich istnieniem . Czsem jednak o tym
                    zapominamy i odganiamy je lub dusimy bezmyślnie.
                    Do wszystkiego należy mieć dystans i nie brać wszystkich wypowiedzi poważnie.
                    Tak traktuję swoje elaboraty o czym świadczy mój dwuznaczny nick.
                    Adam również żartuje pisząc o szbrownikach z kraju którego potęga powstała w
                    wyniku szabru i beszprawnego zagarniecia majątku prawowitych właścicieli
                    Ameryki - Indian oraz niewolniczej pracy Czarnych. Każda wojna była klęską
                    naszego kraju i kolejnym biznesem Ameryki .
                    Nawołuję zatem do tolerancji i zakończenia tej niepotrzebnej dyskusji z której
                    nie ma mądrego wyjścia. Szkoda że tak brzydko to się potoczyło. Z drugiej
                    strony to jeszcze nigdy nie czytałem tak przykrych postów. Żygowiny.
                    • Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów-nastała cisza, do Maryjana IP: *.proxy.aol.com 18.07.01, 20:57
                      Ja rowniez nie czytalem nigdy tak przykrych i chamskich postow jak Twoje. Nie
                      spotkalem sie jeszcze, zeby ktos tak ublizal jak TY i lobuzersko dochodzil
                      swoich racji. Albo ta agrsja z Twojej strony. Musisz pochodzic ze wsi albo z
                      biednej wielodzietnej rodziny.
                      Pamietaj, ze ublizajac komus sam sie osmieszasz i ponizasz.

Kazdy wie jak powstala Ameryka. Nie zapominaj jednak, ze po kazdej wojnie
                      Ameryka wyciagala Europe z nedzy i pomagala jej sie odbudowac. Zeby nie Ameryka
                      i plan Marshalla to nie wiadomo jakby wygladala dzisiaj Europa Zachodnia.

Adam
                      • Gość: Maryjan Re: Ełczanie wszystkich krajów-nastała cisza, do Adama IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 09:45
                        czytasz co piszesz ?
                • Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów-nastała cisza, do mobb IP: *.proxy.aol.com 17.07.01, 20:15

> I po raz kolejny obrzydliwie ubliżasz...
                  > Mówiąc o szabrownikach masz na myśli chyba siebie i swoją rodzinę - sam
                  > przecież pisałeś o wspomnieniach i dawnych zdjęciach Ełku od swojej rodziny.
                  > Mówimy o Ełczanach jako o ludziach, którzy się tu urodzili i myślą o Ełku jak
                  > w rodznnym mieście. Nikt tu nie powołuje się na historię i nie przeczy
                  > przeszłości.

Nikomu nie ublizam, tak jak Ty to zrobiles w stosunku do mnie. Nie jestem
                  potomkiem szabrownikow, poniewaz moja rodzina mieszkala w Elku za panowania
                  Trzeciej Rzeszy. Tak wiec przybyszami nie byli. A to wlasnie przybysze byli
                  szabrownikami bo rwali i grabili wszystko co zostalo po prawdziwych Elczanach.
                  Zajmowali ich domy, gospodarstwa, korzystali z ich pozostawionych mebli, dobytku
                  i jeszcze handlowali tym.

O zdjeciach nie pisalem. Pisal o nich "lelek". Czytaj uwazniej.

Jesli chodzi o interpretancje twojego pojecia prawdziwi Elcznie, to tak jakby
                  teraz jakis Ukrainiecc ze Lwowa powiedzial, ze jest prawdziwym Lwowianinem.

> A wiedzą o Ełku nie musisz się po raz kolejny chwalić - kilka razy już to tutaj
                  >
                  > zrobiłeś (chociaż nie mogę się oprzeć wrażeniu że jesteś fałszywym i nadętym
                  > bufonem, który zasiada do komputera z monografią Ełku i odgrywa historyka-
                  > erudytę)

Nie czytam monografii Elku, bo nie ma w nich na pewno prawdy. Posiadam pewna
                  wiedze o Elku o d swoich krewnych, ktorzy przezyli "wyzwolenie" Elku, pozniej
                  najazd szabrownikow i zbrodnie UB dokonywane zaraz po wojnie nie tylko na
                  ludnosci niemieckiej, ale i na wielu wartosiowych Polakach.

Nikogo nie obrazam i nie mam zamiaru obrazac. Mam inny punkt widzenia i inne
                  poglady, ktorych nie umiecie uszanowac.

Adam
                  • Gość: mobb Nastała cisza - do Adama - i spadama IP: 213.158.201.* 17.07.01, 22:41
                    > Nikomu nie ublizam, tak jak Ty to zrobiles w stosunku do mnie. Nie jestem
                    > potomkiem szabrownikow, poniewaz moja rodzina mieszkala w Elku za panowania
                    > Trzeciej Rzeszy. Tak wiec przybyszami nie byli. A to wlasnie przybysze byli
                    > szabrownikami bo rwali i grabili wszystko co zostalo po prawdziwych Elczanach.
                    > Zajmowali ich domy, gospodarstwa, korzystali z ich pozostawionych mebli, dobytk
                    > u
                    > i jeszcze handlowali tym.
                    >
                    Oczywiście - wcale nie ubliżasz, Ty tylko powiedziałeś cytuję "A ci
                    dzisiejsi "prawdziwi Elczanie" ktorych pozdrawiasz to dawni szabrownicy ktorzy
                    przyjechali do Elku po wojnie i ich potomkowie."
                    W ustach Adama z USA nie jest to oczywiście obelga, jest to 'inny punkt widzenia
                    którego inni nie potrafią uszanować'.
                    >
                    > O zdjeciach nie pisalem. Pisal o nich "lelek". Czytaj uwazniej.
                    Przepraszam jeśli się pomyliłem. Nie zmienia to moich wątpliwości na temat
                    Twoich 'Ełckich wywodów'.
                    >
                    > Jesli chodzi o interpretancje twojego pojecia prawdziwi Elcznie, to tak jakby
                    > teraz jakis Ukrainiecc ze Lwowa powiedzial, ze jest prawdziwym Lwowianinem.
                    >
                    Nikt tu nie pisał o Ełczanach 'z dziada pradziada', tylko o ludziach którzy
                    spędzili tu jakąś część życia, co najmniej dzieciństwo i czują emocjonalny
                    związek z miastem. Pisałem to już wcześniej, ale nie dziwisz mnie bo to nie
                    pierwsza rzecz która do Ciebia nie trafia.
                    >
                    > > A wiedzą o Ełku nie musisz się po raz kolejny chwalić - kilka razy już to
                    > tutaj
                    > >
                    > > zrobiłeś (chociaż nie mogę się oprzeć wrażeniu że jesteś fałszywym i nadęt
                    > ym
                    > > bufonem, który zasiada do komputera z monografią Ełku i odgrywa historyka-
                    > > erudytę)
                    >
                    > Nie czytam monografii Elku, bo nie ma w nich na pewno prawdy. Posiadam pewna
                    > wiedze o Elku o d swoich krewnych, ktorzy przezyli "wyzwolenie" Elku, pozniej
                    > najazd szabrownikow i zbrodnie UB dokonywane zaraz po wojnie nie tylko na
                    > ludnosci niemieckiej, ale i na wielu wartosiowych Polakach.
                    >
                    Czy zaraz powiesz że po tym wszystkich przejawach prześladowania zdecydowałeś się
                    wyjechac budować Amerykę ? Czy wystąpisz z wnioskiem o przyjęcie w szeregi
                    kombatantów ?
                    Swoją drogą jestem pewien że istnieją już monografie zawierające prawdziwe
                    informacje o historii miasta.
                    >
                    > Nikogo nie obrazam i nie mam zamiaru obrazac. Mam inny punkt widzenia i inne
                    > poglady, ktorych nie umiecie uszanowac.
                    >
                    Oczywiście pojęcie poglądów i ich posznowania podlega Twojej własnej definicji.
                    Poddaję się napływającym ze wsząd sugestiom. Jesteś przypadkiem nieuleczlanym.
                    • Gość: Adam Re: Nastała cisza - do mobb IP: *.proxy.aol.com 18.07.01, 09:15
                      > Nikt tu nie pisał o Ełczanach 'z dziada pradziada', tylko o ludziach którzy
                      > spędzili tu jakąś część życia, co najmniej dzieciństwo i czują emocjonalny
                      > związek z miastem. Pisałem to już wcześniej, ale nie dziwisz mnie bo to nie
                      > pierwsza rzecz która do Ciebia nie trafia.

To co pisalem, tez do ciebie nie trafia. A wiec vice-versa.

> Czy zaraz powiesz że po tym wszystkich przejawach prześladowania zdecydowałeś s
                      > ię
                      > wyjechac budować Amerykę ? Czy wystąpisz z wnioskiem o przyjęcie w szeregi
                      > kombatantów ?

Przesladowani byli moji dziadkowie i krewni. Ameryki nie trzeba budowac bo jest
                      juz wystarczajaco zbudowana. daj Boze, zeby Polska kiedykolwiek byla tak
                      zbudowana jak Ameryka teraz.
                      Podobno w Polsce kombatantow jest pod dostatkiem. Zeby Polska miala tyle naprawde
                      kombatantow ilu podawalo i podaje sie za nich przez caly czas to sama by wojne
                      wygrala i jeszcze rozgromila Rosje.

> Swoją drogą jestem pewien że istnieją już monografie zawierające prawdziwe
                      > informacje o historii miasta.

Jesli istnieja jakies monografie to nie zawieraja calej prawdy. Sa zdarzenia i
                      fakty nie wygodne dla wielu. A przeciez jesli pisze sie historie i przemilcza sie
                      niektore fakty, a inne przekreca to nie jest to historia.

> Oczywiście pojęcie poglądów i ich posznowania podlega Twojej własnej definicji.
                      > Poddaję się napływającym ze wsząd sugestiom. Jesteś przypadkiem nieuleczlanym.

Ty rowniez nalezysz do przypadkow nieuleczalnych i rzadkich okazow.

Adam

• Gość: lelek Re: Ełczanie wszystkich krajów-nastała cisza, do A from USA IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 11:01

> O zdjeciach nie pisalem. Pisal o nich "lelek".
                    >

pisałem o zdjęciach ale nie w tym wątku i nie do Ciebie. Z wymiany mysli w tym
                    wątku zrezygnowałem dużo wcześniej , przewidujac marny niestety koniec.
                    Pozdrawiam wszystkich szbrowników , nocników i mechaników .

Wasz lelek ( to nocny ptak i nie odmienia się : leleku , ale biorąc pod
                    uwage twoje skromne Adamie możliwości , wybaczam )
                    • Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów-nastała cisza, do leleka IP: *.proxy.aol.com 19.07.01, 07:03

> pisałem o zdjęciach ale nie w tym wątku i nie do Ciebie. Z wymiany mysli w tym
                      > wątku zrezygnowałem dużo wcześniej , przewidujac marny niestety koniec.
                      > Pozdrawiam wszystkich szbrowników , nocników i mechaników .

Wiem, ale ktos omylkowo posadzil mnie, ze to ja pisalem o tych zdjeciach.
                      >
                      > Wasz lelek ( to nocny ptak i nie odmienia się : leleku , ale biorąc p
                      > od
                      > uwage twoje skromne Adamie możliwości , wybaczam )

W wyrazie "szabrownikow" popelniles blad i napisales szbrownikow. Ale znajac
                      Twoje ograniczone mozliwosci, wybaczam

Gratuluje swietnej ksywy leleku.

Adam
                      • Gość: lelek Re: Ełczanie wszystkich krajów-nastała cisza, do A from USA IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 09:40
                        mów mi lelku nie leleku , jeśli już musisz . Faktyczne popełniłem literówkę z
                        pośpiechu przepraszam. Żyjemy w ciągłym pośpiechu .
                        Ogranicz złośliwości a inni odpłacą Ci podobnie. Wyluzuj się .

lelek ( a pełna nazwa nocnego ptaka to : Lelek Kozodój - co juz nie brzmi tak
                        pieknie)
                        • Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów-nastała cisza, do lelka IP: *.proxy.aol.com 20.07.01, 06:53

> Ogranicz złośliwości a inni odpłacą Ci podobnie. Wyluzuj się .

Jesli chodzi o powyzsze zdanie dotyczace zlosliwosci i wyluzowanie sie to w
                          pierwszej kolejnosci powinien przeczytac je czlek ukrywajacy sie pod ksywa
                          Maryjan.
                          Niestety inni nie moga sie pogodzic z tym, ze ktos ma inny punkt widzenia od
                          nich. Porownuja zaraz kazdego kto sie z nimi nie zgadza do insekta, ktorego
                          nalezy zabic. Czyzby tak wygladala w Polsce tolerancja?

> lelek ( a pełna nazwa nocnego ptaka to : Lelek Kozodój - co juz nie brzmi tak
                          > pieknie)

Musze powiedziec, ze nie spotkalem jeszcze takiego ptaka.

Pozdrawiam
                          Adam

• Gość: lelek Re: Ełczanie wszystkich krajów-nastała cisza, do A from USA IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 20.07.01, 09:24
                            > Jesli chodzi o powyzsze zdanie dotyczace zlosliwosci i wyluzowanie sie to w
                            > pierwszej kolejnosci powinien przeczytac je czlek ukrywajacy sie pod ksywa
                            > Maryjan.
                            > Niestety inni nie moga sie pogodzic z tym, ze ktos ma inny punkt widzenia od
                            > nich. Porownuja zaraz kazdego kto sie z nimi nie zgadza do insekta, ktorego
                            > nalezy zabic. Czyzby tak wygladala w Polsce tolerancja?

Moim zdaniem to przypisujesz Maryjanowi złe intencje , ja odczytuję jego post
                            zupełnie inaczej : okazujemy tolerancję dokuczliwym często insektom ( czasem
                            tylko odruchowo i bezmyslnie je tłyuczemy) a brak nam cierpliwości w stosunku do
                            ludzi. Jego post nie dotyczył tylko Ciebie a był raczej filozoficzną zadumą nad
                            tym wątkiem dyskusyjnym. Dotyczył również moich wcześniejszych postów.
                            Ty wydajesz się być przewrażliwiony i na jakiekolwiek żartobliwe uszczypliwości
                            reagujesz nieproporcjonalną agresją. Chwalisz się korzeniami rodowymi w III
                            Rzeszy a prezentujesz typowe wady polskiego piekła. Sam nie jestem swięty i też
                            Ci wcześniej trochę dopiekłem , ale Twoja odpowiedź udowodniła że czas zakończyć
                            korespondencję co na dłuższy czas uczyniłem. Nie poruszam drażliwych tematów bo
                            nie warto - nie traktujesz interlokutora jako równorzędnego partnera.

>
                            > > lelek ( a pełna nazwa nocnego ptaka to : Lelek Kozodój - co juz nie brzmi
                            > tak
                            > > pieknie)
                            >
                            > Musze powiedziec, ze nie spotkalem jeszcze takiego ptaka.
                            a bo to rzadki ptak polskich lasów ( widziałem i słyszałem)

Pozdrawiam
                            Lelek
                            >

• Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów-nastała cisza, do lelka IP: *.proxy.aol.com 20.07.01, 10:22
                              > Moim zdaniem to przypisujesz Maryjanowi złe intencje , ja odczytuję jego post
                              > zupełnie inaczej : okazujemy tolerancję dokuczliwym często insektom ( czasem
                              > tylko odruchowo i bezmyslnie je tłyuczemy) a brak nam cierpliwości w stosunku d
                              > o
                              > ludzi. Jego post nie dotyczył tylko Ciebie a był raczej filozoficzną zadumą nad
                              >
                              > tym wątkiem dyskusyjnym. Dotyczył również moich wcześniejszych postów.
                              > Ty wydajesz się być przewrażliwiony i na jakiekolwiek żartobliwe uszczypliwości
                              >
                              > reagujesz nieproporcjonalną agresją. Chwalisz się korzeniami rodowymi w III
                              > Rzeszy a prezentujesz typowe wady polskiego piekła. Sam nie jestem swięty i też
                              >
                              > Ci wcześniej trochę dopiekłem , ale Twoja odpowiedź udowodniła że czas zakończy
                              > ć
                              > korespondencję co na dłuższy czas uczyniłem. Nie poruszam drażliwych tematów bo
                              >
                              > nie warto - nie traktujesz interlokutora jako równorzędnego partnera.

Nie wiem czy czytales wszystkie posty Maryjana do mnie?
                              Jesli tak wyglada jego filozoficzna zaduma, to jest ona efektem nietolerancji,
                              ksenofobii i despotyzmu.

Forum dyskusyjne nie jest po to, zeby dopiekac jeden drugiemu, a jak zabraknie
                              argumentow ublizac i ponizac. To sa wlasnie elementy polskiego piekla. Cale
                              szczescie, ze prowadzilem dyskusje z Maryjanem przez internet a nie osobiscie, bo
                              widze, ze jest on gotowy dochodzic swoich argumentow na piesci.
                              Dyskusja nie polega na tym, zeby jeden drugiemu przytakiwal i gloryfikowal go.
                              Dyskusja to wymiana pogladow, a poglady i punkt widzenia na dana sprawe kazdy
                              moze miec rozny.
                              Istota tolerancji i demokracji jest uszanowanie pogladow wszystkich mimo, ze sa
                              one nie raz sprzeczne z naszymi.
                              Czasami jak czytam te posty to wydaje mi sie, ze pisza tutaj dzieci czy malolaty.
                              Tylko dzieci jak nie zgadzaja sie to zaraz jeden drugiemu naubliza albo dolozy.
                              To samo dzieje sie tutaj na forum miasta Elku.

Jesli mam inny punkt widzenia i nie zgadzam sie z interlokutorem to nie znaczy,
                              ze nie traktuje go rownorzednie. Ale to nie powod do obelg i agresji ze strony
                              interlokutora, chyba, ze jest on despota.
                              • Gość: lelek Re: Ełczanie wszystkich krajów-nastała cisza, do lelka IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 20.07.01, 15:31
                                gadał dziad do obrazu ...

piszesz jakby nie o Twoje rownież posty chodziło. Uderz się w piersi. Nie
                                bronię Maryjana ( ani siebie bo się z nim w zasadzie zgadzam) ale Twoje odzywki
                                biją wszystkich na głowę, a już wyzwanie nas wszystkich od potomków
                                szabrowników jest absolutnym rekordem świata. Ja wiem że się ze mna nie
                                zgodzisz ale to Twoje posty są bardziej agresywne a argumenty mało wyszukane.
                                Zraziłeś tym wszystkich dyskutantów a wątek zapowiadał sie ciekawie. Mieliśmy
                                się łączyć , ewentualnie wspominać i wymieniać poglądy . Nie chodziło o
                                przekonanie do swoich jedynie słusznych poglądów. Jakąkolwiek próbę przekory
                                traktujesz jak agresywny atak na swoja osobę.
                                Panujacy w Ełku upał znacznie spowalnia wszelkie reakcje i łagodzi emocje -
                                czego i Tobie życzę
                                Lelek

P.s.
                                a kiedy Ty śpisz ? Twpje posty przychodzą o egzotycznych dla USA porach. Może
                                po prostu jesteś niewyspany ?

• Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów-nastała cisza, do lelka IP: *.proxy.aol.com 21.07.01, 07:45

>Nie bronię Maryjana ( ani siebie bo się z nim w zasadzie zgadzam) ale Twoje
                                  >odzywki biją wszystkich na głowę, a już wyzwanie nas wszystkich od potomków
                                  > szabrowników jest absolutnym rekordem świata. Ja wiem że się ze mna nie
                                  > zgodzisz ale to Twoje posty są bardziej agresywne a argumenty mało wyszukane.
                                  > Zraziłeś tym wszystkich dyskutantów a wątek zapowiadał sie ciekawie. Mieliśmy
                                  > się łączyć , ewentualnie wspominać i wymieniać poglądy . Nie chodziło o
                                  > przekonanie do swoich jedynie słusznych poglądów. Jakąkolwiek próbę przekory
                                  > traktujesz jak agresywny atak na swoja osobę.

Dziwna jest mentalnosc ludzi w Elku. Ublizaja i maja pretensje, ze sie ktos tego
                                  nie przyjmuje z pokora. Trudno takie epitety jak porownywanie kogos do idiotek-
                                  dewotek albo czyichs postow do zygowin uznac nie za personalne ataki czy obelgi.
                                  Jesli chodzi o szabrownikow to byla to konkretnie odpowiedz na list kobiety
                                  uzywajacej ksywy Asila, ktora przekazala pozdrowienia tylko dla prawdziwych
                                  Elczan. Probowalem wiec wyjasnic jej kim sa prawdziwi Elczanie, a kim ludzie
                                  przybyli tam po wojnie. Ciekawego odkrycia dokonala ta kobieta; jesli ktos ma
                                  inny punkt widzenia to nie jest prawdziwym Elczaninem?
                                  Ja tez myslalem, ze powspominam dawne czasy z Wami na forum i porozmawiam o Elku.
                                  Niestety nie udalo sie. Wielu ludzi cierpi tam nadal na koltunerstwo i
                                  zasciankowosc. Dyskutuje z ludzmi na roznych forum i chatach i jeszcze nikt mi
                                  tak nie naublizal jak ludzie z Elku. Czemu inny jest poziom dyskusji ludzi z
                                  zamieszkalych na Zachodzie czy nawet w Polsce w takich miastach jak Warszawa czy
                                  Gdansk? Zarowno Maryjan jak i Asila maja prawo do swoich pogladow i nie mam
                                  zamiaru zmieniac ich pogladow, osobowosci, punktu widzenia czy religii. Nie
                                  rozumiem dlaczego ci adwersarze lobuzersko atakuja kazdego kto sie z nimi nie
                                  zgadza?
                                  > Panujacy w Ełku upał znacznie spowalnia wszelkie reakcje i łagodzi emocje -
                                  > czego i Tobie życzę

To dobrze. Moze ten upal zlagodzi i Wasze emocje, a szczegolnie Maryjana.

> a kiedy Ty śpisz ? Twpje posty przychodzą o egzotycznych dla USA porach. Może
                                  > po prostu jesteś niewyspany ?

Nie narzekam na brak snu i na niewyspanie. Pisze, spie i robie to na co mam
                                  ochote wtedy kiedy mi sie chce, a nie na pore. Stac mnie na to.

Adam

• Gość: ??????? Re: Proletariusze i Ełczanie .......... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.01, 09:36
                                    Proletariusze wszystkich krajów - ja Was bardzo przepraszam
                                    Karl Marx

Ełczanie wszystkich krajów - ja Was bardzo przepraszam
                                    Adam ?
                                  • Gość: lelek Re: Ełczanie wszystkich krajów-nastała cisza, do lelka IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 23.07.01, 09:50

.. i to by było na tyle. "Stać mnie na to" - mocne "amerykanskie" słowa.

pozdrawiam (mimo że sie nie zgadzam)

Lelek ( Lyck, Masuren in Polen)

P.S.
                                    A jak to było z Hitlerem w Ełku ? , w źródłach niemieckich wyczytałem że był
                                    przejazdem w naszym mieście , na pamiątkę czego plac przy duzym kościele oraz
                                    ulicę Bahnhoffstr. ( obecnie Armii Krajowej) nazwano jego imieniem.
                                    Możesz coś bliżej na ten temat skrobnąć ?

• Gość: rudziako Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się IP: *.focal6.interaccess.com 29.08.01, 06:31
      Spragniony wiadomosci z mojego rodzinnego miasta przeczytalem wszystkie posty
      na forum.Niestety nie tego sie spodziewalem.Nie powiem , jakis "byly
      Elczanin" , "byly obywatel III Rz...", polaczek leczacy swoje kompleksy za
      oceanem od lat, nazwal mnie "potomkiem szabrownikow".Niemile , ale i
      nieprawdziwe.Tak sie sklada , ze jestem wlasnie w USA i przyznam , ze opinie
      "Adama , ktorego na to stac" sa dosc popularne wsrod Polakow ktorzy kraj
      pamietaja tylko przez mgle (czasami wywolana alkocholem i nie mowie tego ze
      wzgledu na posty Adama).Zadnego pojecia , ale wiele rad i pomyslow.Panowie,chce
      sie powiedziec- to wracajcie i pokazcie jak!!!!
      Adam- bo jestemy w Stanach , tu wszyscy mowimy sobie po imieniu nie!, czy to
      ze nigdy nie bedziesz Amerykaninem tak cie gryzie?
      Szkoda czasu na udowadnianie ze , Adi nie ma pojecia o czym mowi on sam robi
      to najlepiej.
      Teraz ja o Elku.To prawda ze to magiczne miasto.Nie zepsuje tego nawet inwazja
      klerykalow i ukladow "...biskup z komisazem -king...".
      Studiuje bardzo daleko od Elku , tam nazywaja mnie "krzyzekiem" i Elk kojaza z
      morzem , wyroznia mnie to i budzi ciekawosc.Nie wiem gdzie rzuci mnie los , ale
      kiedys i tego jestem pewien zamieszkam w Elku.
      Pozdrawiem wszystkich zainteresowanych.
      PS- Adam jezeli chcesz wysilic sie na odpowiedz to daruj-
      "Czasami lepiej milczec i wydawac sie glupim ,niz odezwac sie i udowodnic ze
      sie jest" ( i co pewnnie jestem czcicielem Urbane , komuchem i masonem???)
      PS2-Specjalne pozdrowienia dla A$i gdzies w sasiednim stanie.
      rudziako
      • Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się Do rudziako IP: *.proxy.aol.com 29.08.01, 07:09

> Spragniony wiadomosci z mojego rodzinnego miasta przeczytalem wszystkie post
        > y
        > na forum.Niestety nie tego sie spodziewalem.Nie powiem , jakis "byly
        > Elczanin" , "byly obywatel III Rz...", polaczek leczacy swoje kompleksy za
        > oceanem od lat, nazwal mnie "potomkiem szabrownikow".Niemile , ale i
        > nieprawdziwe.Tak sie sklada , ze jestem wlasnie w USA i przyznam , ze opinie
        > "Adama , ktorego na to stac" sa dosc popularne wsrod Polakow ktorzy kraj
        > pamietaja tylko przez mgle (czasami wywolana alkocholem i nie mowie tego ze
        > wzgledu na posty Adama).Zadnego pojecia , ale wiele rad i pomyslow.Panowie,chce
        > sie powiedziec- to wracajcie i pokazcie jak!!!!
        > Adam- bo jestemy w Stanach , tu wszyscy mowimy sobie po imieniu nie!, czy to
        > ze nigdy nie bedziesz Amerykaninem tak cie gryzie?
        > Szkoda czasu na udowadnianie ze , Adi nie ma pojecia o czym mowi on sam robi
        > to najlepiej.
        > Teraz ja o Elku.To prawda ze to magiczne miasto.Nie zepsuje tego nawet inwazja
        >
        > klerykalow i ukladow "...biskup z komisazem -king...".
        > Studiuje bardzo daleko od Elku , tam nazywaja mnie "krzyzekiem" i Elk kojaza z
        >
        > morzem , wyroznia mnie to i budzi ciekawosc.Nie wiem gdzie rzuci mnie los , ale
        >
        > kiedys i tego jestem pewien zamieszkam w Elku.
        > Pozdrawiem wszystkich zainteresowanych.
        > PS- Adam jezeli chcesz wysilic sie na odpowiedz to daruj-
        > "Czasami lepiej milczec i wydawac sie glupim ,niz odezwac sie i udowodnic ze
        > sie jest" ( i co pewnnie jestem czcicielem Urbane , komuchem i masonem???)
        > PS2-Specjalne pozdrowienia dla A$i gdzies w sasiednim stanie.
        > rudziako

A wlasnie, ze jestem Amerykaninen, posiadam obywatelstwo amerykanskie i jestem
        republikaninem. Czuje sie natomiast Polakiem. I dlatego wdalem sie w obledna
        dyskusje na forum, ale nie po, zeby tacy wakacjusze jak Ty mnie ublizali.Pewnie,
        ze taki rzadki okaz jak Ty musi budzic ciekawosc. Tylko ciekawe u kogo? Moze u
        polskich pijakow z Jackowa?
        Klerykalami to sobie ust nie wycieraj, bo nie jestes tego godny.

Adam

• Gość: mobb Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się Do Adama IP: *.mcnet.pl 29.08.01, 09:55
          Adam,
          Jestem pełen dobrej woli żeby uwierzyć w Twoje amerykańskie aspiracje. Niestety
          nie mogę i to czyni Ciebie niewiarygodnym. Mam różnych znajomych w Stanach, tak
          jak różni są tam Polacy - od zagubionych nałogowców do wykształconych ludzi z
          ustaloną pozycją.
          Pomijam tych którzy ciężko pracują, często nielegalnie. Ale właśnie ci nawet
          dobrze ustawieni, z obywatelstwem amerykanskim, na porządnych stanowiskach w
          dużych koncernach, twierdzą że zawsze będą traktowani jak ktoś napływowy, nieco
          gorszy i pewnego pułapu przez to nie pokonają.
          Więc teksty ''jestem amerykaninem-republikaninem''.... wzbudzają politowanie,
          formalnie - czy też w swoich wyobrażeniach jesteś nim, ale obawiam się że w
          świadomości społecznej jesteś tylko Polaczkiem... i będziesz nim do końca życia.
          • Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się Do mobb IP: *.proxy.aol.com 30.08.01, 08:07

> Adam,
            > Jestem pełen dobrej woli żeby uwierzyć w Twoje amerykańskie aspiracje. Niestety
            >
            > nie mogę i to czyni Ciebie niewiarygodnym. Mam różnych znajomych w Stanach, tak
            >
            > jak różni są tam Polacy - od zagubionych nałogowców do wykształconych ludzi z
            > ustaloną pozycją.
            > Pomijam tych którzy ciężko pracują, często nielegalnie. Ale właśnie ci nawet
            > dobrze ustawieni, z obywatelstwem amerykanskim, na porządnych stanowiskach w
            > dużych koncernach, twierdzą że zawsze będą traktowani jak ktoś napływowy, nieco
            >
            > gorszy i pewnego pułapu przez to nie pokonają.
            > Więc teksty ''''jestem amerykaninem-republikaninem''''.... wzbudzają politowanie,
            > formalnie - czy też w swoich wyobrażeniach jesteś nim, ale obawiam się że w
            > świadomości społecznej jesteś tylko Polaczkiem... i będziesz nim do końca życia

Wszystko zalezy od miejsca, sytuacji i ludzi z jakimi sie ktos zadaje w Stanach.
            Nie wiem moze twoji znajomi znalezli sie w nieodpowiednim miejscu i w
            nieodpowiednim czasie.
            Na pewno wyda ci sie to dziwne. Ale wyobraz sobie, ze w Stanach niektorzy Polacy
            i w ogole obcokrajowcy osiagneli wyzsza stope zyciowa i lepsze stanowiska niz
            Amerykanie, ktorzy sie tutaj urodzili. Sa to wyjatkowe sytuacje, ale sa spotykane.
            Pierwsza sprawa, zeby emigrant osiagnal dobra pozycje spoleczna w Stanach to
            amerykanskie wyksztalcenie i obywatelswto.
            Wyobraz sobie, ze Polacy(oczywiscie z obywatelstwem amerykanskim) sa nieraz
            dyrektorami i menadzerami w amerykanskich firmach. Mozna spotkac polskich
            lekarzy, adwokatow, dziennikarzy wyksztalconych w Stanach, a nawet profesorow na
            uniwersytetach. I na nich nikt nie powie Polaczek.
            Moj kolega Polak, wyksztalcil sie w Stanach, zrobil doktorat i jest na
            Manhattanie dyrektorem kliniki medycznej i zatrudnia samych lekarzy Amerykanow 70
            i ponad 200 osob personelu i administracji. Czy uwazasz, ze ktorys z tych
            amerykanskich lekarzy bedzie go dyskryminowal, ze jest on Polakiem. Wrecz
            przeciwnie sa bardzo grzeczni i kazdy dba o jego wzgledy.
            Ja pracuje dla rzadu amerykanskiego w Ministerstwie Handlu. Kieruje pewnym
            dzialem w tej instytucji i ode mnie zalezy, ktory z ubiegajacych sie Amerykanow o
            prace bedzie pracowal w moim dziale czy nie. A praca jest dobra i zarobki
            wysokie. I nikt mi z moich podwladnych amerykanskich nie zarzucil, ze jestem z
            pochodzenia Polakiem.
            Stany to nie Skandynawia, ze immigrant nie moze miec lepszej pozycji niz rdzenny
            obywatel ich panstw.

Czytaj uwazniej posty jesli zdecydujesz sie zabrac glos. Pisalem, ze jestem
            obywatelem amerykanskim czyli Amerykaninem i czlonkiem partii republikanskiej,
            ale czuje sie Polakiem. Moze nie potrzebnie czuje sie Polakiem i popieram
            Polskosc skoro ktos taki jak Ty ubliza mi od polaczkow.
            Zamiast siedziec przy komputerze na polskim forum z sentymentu do starego kraju i
            sluchac obelg powinienem w tym czasie pojsc sobie na Broadway do teatru lub jakis
            show.
            Pamietaj, ze Zbigniew Brzezinski tez urodzil sie w Polsce w W-wie i wieku 11 lat
            wyjechal z Polski nie do Stanow, ale do Canady. W Stanach zjawil sie pozniej i
            zostal doradca prezydenta Cartera ds. bezpieczenstwa osiagajac pozycje o ktorej
            wielu rodowitych Amerykanow nie mogloby sobie nawet pomarzyc. Albo Madelaine
            Albreight urodzona w Czechach Zydowka, ktora byla doradca prezydenta Clintona.
            Czy ktos do tych ludzi mial w Stanach pretensje ze wzgledu na ich pochodzenie?
            Wrecz przeciwnie cieszyli sie uznaniem Amerykanow jako dobrzy i konsekwentni
            politycy.

Adam

• Gość: mobb Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się Do Adama IP: *.mcnet.pl 30.08.01, 08:57
              Przede wszystkim nie ubliżałem Tobie i nie nazwałem Ciebie Polaczkiem.
              Napisałem że w świadomości społecznej będziesz tylko Polaczkiem, miałem na
              myśli Amerykę oczywiście. Jeśli masz dobrą pracę i zostałeś w niej uznany to
              oczywiście nikt wprost nie powie nic złego o Twoich korzeniach, szczególnie nie
              podwładni. Poza tym myślę że praca dla administracji państwowej niekoniecznie
              odzwieciedla całą rzeczywistość, być może tam podejście do spraw narodowości
              jest lepsze.

Nie neguję tego że są Polacy którzy odnieśli sukces, ale są to jednostki
              naprawdę wybitne, takie wyjątki potwierdzające regułę.
              Ale wybitnych są promile, albo części promili i nie oni tworzą opinię o
              społeczności. A ta opinia nie jest dobra i pracodawaca mając do wyboru
              Amerykanina i Polaka z pewnością łatwiej zaufa ''rodowitemu'' Amerykaninowi.
              I na pewno Polak musi sobie zapracować na to zaufanie i być lepszym żeby
              osiągnąć stanowisko, które w podobnej sytuacji Amerykanin osiągnąłby mniejszym
              nakładem energii. A jeśli chodzi o naprawdę wysokie stanowiska - to zdarza się
              to proporcjonalnie rzadziej.
              • Gość: Maryjan Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się Do mobb IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 30.08.01, 14:56
                pracowałem legalnie w Niemczech i byłem krótko w USA. Twój opis postrzegania
                obcokrajowców dotyczy dokładnie sytuacji niemieckiej. Tam zawsze będziesz obcy ,
                a zły akcent zawsze pietnowany. Możesz byc Niemcem z 3xD a mimo to pochodząc ze
                wschodu będziesz zawsze szykanowany lub co najmniej gorzej akceptowany.
                Stany to zupełnie inna bajka. Nie odczuwałem tam jakiejkolwiek presji z powodu
                swojego pochodzenia. Jeśli znasz język i masz zawód w którym udowodnisz swoją co
                najmniej przeciętną przydatność nikomu nie przyjdzie do głowy ubliżać Ci z powodu
                złego akcentu czy polskiego pochodzenia, to nie europa tu wszyscy kiedyś
                przyjechali a angielski nie jest jedynym językiem w którym mówi Ameryka.
                Zupełnie inna sytuacja dotyczy osób , które trafiaja do USA bez znajomości języka
                i zupełnie nie przygotowane na to co ich spotka. Zdani są na łaske różnych
                cwaniaków wykorzystujących ich bezwzględnie. Niewyobrażalne warunki mieszkaniowe,
                marne zarobki ( szczególnie teraz przy niskim kursie dolara) łatwo prowadzą do
                gorzały, a tam juz tylko kroczek do polskiego piekła. Tak się rodzi opinia o
                Polaczkach i żarty o nich jako o przymulonych półgłówkach.

Tak więc i nie masz racji i masz. Nie generalizuj .
                • Gość: Halina W Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się Do mobb IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 17.09.01, 17:37
                  Swieta prawda. I nie wolno generalizowac, bo jesli zaczniemy watek o tym jak
                  sie Polakom w Stanach NIE POWIODLO, to bedzie 100 tys. historyjek, ale jesli
                  ktos zacznie mowic o tym jak sie Polakom POWIODLO - to bedzie nastepnych 100
                  tys. historii. Zalezy gdzie ucho przylozyc.
                  Mieszkam w Kanadzie i tu sie generalnie Polakom dobrze powodzi, ale
                  malkontentow tez mozna znalesc, jak wszedzie zreszta.
                  ELK POZDRAWIAM i chcialam dodac, ze im dalej jestem od mojego miasta, tym
                  bardziej do niego tesknie.
                  Pozdrowienia dla wszystkich Elczan
                  Halina Wyluda-Kazmierczak
    • Gość: tomko26 Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 23.09.01, 13:28
      Miło byłoby kiedyś spotkać się w jakiejś fajnej knajpce i pogadać, by nie
      wymieniać tylko myśli w wirtualnej przestrzeni
      • Gość: luego Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się IP: 10.20.33.* 23.09.01, 15:22
        A Ty Tomku w Elku nadal mieszkasz?
        Bo my, jak to wynika z rozmow, zesmy sie troszke chyba porozjezdzali. Chociaz
        ja nie jestem zbyt daleko, rzadko bywam w domu. Niestety.
        Ale tez mi taka mysl przemknela raz przez glowe...
        • Gość: manio Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 24.09.01, 21:58
          "żywe" rozmowy nie maja ognia takiego jaki daje forum. Spotkanie grozi zawsze
          rozczarowaniem , a późniejsze wypowiedzi mogą juz nie być takie szczere do bólu.
          Napiszcie jak było jeśli spotkanie dojdzie do skutku.

pozdrawiam
          • Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się IP: *.proxy.aol.com 25.09.01, 09:04
            Uwazam, ze pomysl spotkania sie wszystkich tutaj piszacych jest sam w sobie
            niezly. Osobiscie jak bylbym w Polsce to na takie spotkanie przyszedlbym.
            Ocywiscie, ze tutaj na forum kazdy swobodny, bo prawie wszyscy uzywaja ksyw.
            Ale podobno nikt z nas nie gryzie, wiec mozna byloby sie spotkac i porozmawiac.

Kto wygral wybory w Elku? A jednak Miller byl taki pewny siebie, a nie jest
            nadal wiadome czy bedzie mial wiekszosc w Sejmie. Grozi mu wejscie w koalicje,
            ale czy ten cynik zgodzi sie wejsc w koalicje z kims? Powinien wejsc w koalicje
            z Samoobrona. Lepper ostudzilby go troche.

Adam
            • Gość: tomko26 Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 28.09.01, 22:55
              Ełk tym razem na czerwono zagłosował: Czepułkowski - SLD (6604), kobylińska -
              PiS (1117), Nowacki - LRP (1032), a reszta bardzo słabo. Jedynym
              parlamentarzysta z Ełku będzie (jest) Czepułkowski. Do wtorku wydawło się, że
              po raz kolejny posłanką będzie Z. Kobylińska. Po ponownym przeliczeniu głosów
              zabrakło jej 553, by wejść do parlamentu, wyprzedzil ją facet z pozycja nr 1 na
              liscie. Szkoda, ze nikt z prawicy nie dostal sie z Ełku. Zresztą szkoda
              analizowac tę całą sytuację - mam tego na co dzień w pracy i po dosyć dużo,
              więc wystarczy. Co do spotkania - może w przyszłości coś wypali z tymi, którzy
              aktualnie mieszkają w Ełku i okolicach.
          • Gość: tomko26 Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się - do manio IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 28.09.01, 22:48
            alez maja mają taki ogien i rozmowy na zywo; a czym sie rozczarowac? fizjonomia?
            przeciez nikt nie mowi o spotkaniach matrymonialnych, ale dyskusyjnych i
            towarzyskich; internet tofajna rzecz, ale warto pamiętać, że żyjemy w realu i w
            realu jest zupelnie inaczej, parwdziwie. Tu można udawać, pozować, choć nie
            ukrywam, że dokonywanie wpisów czy poznawanie ludzi na czacie jest pasjonujące.
            Pozdrawiam
            • Gość: manio Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się - do tomko26 IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 29.09.01, 11:14
              Gość portalu: tomko26 napisał(a):

> alez maja mają taki ogien i rozmowy na zywo; a czym sie rozczarowac? fizjonomia
              > ?
              Oczywiscie że nie o to chodzi. Pisząc o rozczarowaniu miałem na mysli wyłacznie
              przeżcia intelektualne. Pisemna wartkośc wypowiedzi nabiera często zupełnie innej
              dynamiki "na zywo". Mam tu na mysli np posty wymieniane z Adamem. Gdybysmy
              spotkali sie to prowadzilibysmy bardziej ugrzecznione rozmowy .

> przeciez nikt nie mowi o spotkaniach matrymonialnych, ale dyskusyjnych i
              > towarzyskich; internet tofajna rzecz, ale warto pamiętać, że żyjemy w realu i w
              >
              > realu jest zupelnie inaczej, parwdziwie. Tu można udawać, pozować, choć nie
              > ukrywam, że dokonywanie wpisów czy poznawanie ludzi na czacie jest pasjonujące.

Wydaje mi się że właśnie internet pozwala na bardziej szczere wypowiedzi, a real
              częście zmusza nas do zachowania konwenansów. Tu nigdy do końca nie wiesz z kim
              rozmawiasz co ma swój ukryty urok.

Pozdrawiam też z Ełku - manio

• Gość: tomko26 Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się - do luego IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 27.09.01, 16:58
          Tak Luego - mieszkam w Ełku. Tu wróciłem po studiach. Tu mam pracę, mam
          nadzieję, że stąd będę miał żonę. Tu czuję się najlepiej. Odpoczywam na
          basenie, nad jeziorem - spacerując, jeżdżąc rowerem, wędrując. Ale czy w
          przyszłości nie wyjadę na trochę z tego pięknego miejsca - nie wiem. Póki co za
          pół godziny wybieram się na jesienny spacer.
    • Gość: mobb w kwestii formalnej IP: *.ppp.eranet.pl 23.10.01, 21:16
      Hmm...hmmm...

Panie Marszałku Lepper, Wysoka Izbo, Panie i Panowie Ełczanie,

Na wstępie mego wystąpienia chciałbym powiedzieć że bardzo się cieszę że liczba
      postów na forum Ełku rośnie, jest nas coraz więcej a Szczuren został magistrem.

Wszystko to niezmiernie mnie cieszy, ale muszę z przykrością stwierdzić że z
      coraz mniejszym zainteresowaniem tu zaglądam.
      Liczba postów rośnie, ale mam nieodparte wrażenie że bardziej jest to już czat
      niż forum. Ze 3 osoby piszą do siebie po jednym zdaniu...szkoda tracić czasu
      ładowanie i czytanie.
      Mam nadzieje że nikogo nie urażę, ale wydaje mi się że nie to jest celem forum.
      Jeśli ktoś chce poczatować albo kieruje swoje posty do konkretnej osoby to
      niech idzie na czat, albo wysyła maile.

Nie wiem czy ktoś jeszcze czuje to co ja, chciałem tylko wyrazić swój żal.
      Wpadam tu żeby przeczytać coś ciekawego, śmiesznego, wzburzającego
      (Adam :)))...ale ostatnio straszna bieda panuje.
      Jeśli wszystkim ten klimat pasuje, to po prostu znaczy że to ja jestem w
      błędzie.

pozdrawiam,
      mobb
      • Gość: szczuren Re: w kwestii formalnej IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.01, 21:59
        Mobb łatwo Ci przychodzi krytyka, ale przeczytaj swoje posty z maja gdy
        zaczynałeś tem temat. Toż to jawny czat. Zgadzam się z Tobą w "kwestii
        formalnej"- Forum nie powinno być do rozmów jeden na jeden. Tylko dlaczego
        tematy sporej części uczestników zaczynają się: Ełczanie wszystkich krajów
        łączcie się; do ........ (tutaj jest nick adresata).
        Tak już po prostu jest, że podejmując polemikę lub zagadnienie wolimy zwrócić
        się do konkretnej osoby a potem już łatwo : ktoś pyta mnie , ja odpowiadam
        zainteresowanemu i nawiązuje się mimowolnie dialog.
        Osobiście nie odczuwam zniesmaczenia krótkimi postami. Podobnie jak Ty kiedy
        zaczynałeś działalność na forum ( a może chodzi mi o Luego) czuję dreszczyk
        wchodząc na "Gazetę" i sprawdzając co nowego napisano.
        Może chwilowo brak jakiś konkretnych tematów ale mogę Cię zapewnić że po 01.11
        to sie zmieni. Większość z nas przyjedzie przecież do swoich bliskich, coś
        usłyszymy, podpatrzymy- trzeba bedzie to skomentować. A gdzie lepiej to można
        zrobić niż na Forum?
        Pozdrawiam
        • Gość: Adam Re: w kwestii formalnej IP: *.proxy.aol.com 24.10.01, 08:26
          Forum jak sama nazwa wskazuje powinno sluzyc do dyskusji dla calego gremium.
          Ale jesli ktos ma do kogos indiwidualne pytania odnosnie wypowiedzi ktora dana
          osoba przeslala, to nie widze przeszkod, zeby ktos odpowiedzial konkretnej
          osobie na zarzuty czy uwagi, ktore zostaly postawione na forum.
          nie jestem zwolennikiem pisania esji, ale jednozdaniowe odpowiedzi i zapytania
          do niektorych osob sa dziwne. Co innego jesli ktos porusza zlozony temat.

Ja tez tutaj wpadam, zeby sie odprezyc i dowiedziec sie czegos ciekawego o Elku
          i Elczanach. Ostatnio dowiedzialem sie gdzie kto zlowil najwieksza i
          najsilniejsza rybe oraz bagnach Kozika. Przypomina to sezon ogorkowy. Ale
          wiedzy nigdy dosyc.

Pozdrawiam
          Adam

• Gość: manio Re: w kwestii formalnej IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 24.10.01, 20:53
        Gość portalu: mobb napisał(a):

> Hmm...hmmm...
        >
        > Panie Marszałku Lepper, Wysoka Izbo, Panie i Panowie Ełczanie,
        >
        Święta prawda ! ale ile można dyskutować o pomnikach i grobach przodków ( a
        propos pomników to j.e. biskup planuje budowę nowego tym razem mam nadzieję że za
        własne wyrwane ludziom osobiście pieniądze).
        Miałkość tematów powoduje brak ognia ( nawet u Adama) . Panie i Panowie do
        boju !!! Prowokujcie , obrażajcie , bulwersujcie !!! Inaczej to forum padnie jak
        Unia Wolności i cała prawica w naszym ukochanym kraju. Nie bądźcie tak zgodni,
        nie poklepujcie sie po ramionach - to może dać szansę zaistnienia forum. Piszcie
        źle lub dobrze byle głośno !
        Poza tym faktycznie nuda ....
        • Gość: luego w kwestii braku tematow? IP: *.bial.gazeta.pl 25.10.01, 14:13
          no wlasnie, ja tez tylko zagladam, ale wlasciwie nie mam o czym pisac
          ryb nie lowie, na ewentualne spotkanie nie przyjade bo pracuje, nie mam takich
          sportowych wspomnien, jak Wy, i tak naprawde nie wiem co sie w Elku teraz
          dzieje, bo ostatnio bylam tu w sierpniu... rany! jak dawno...
          albo trzeba zalozyc jakis pikantny watek (ale ten z domami publicznymi sie
          srednio chyba sprawdzil hahahah, wiec sama nie wiem...) albo... sama nie wiem
          pozdrawiam
          luegosss
  • Gość: lelek Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się Do leleka IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
    jesteś przerażający !!
    szkoda słów. Zostań w Ameryce. Nigdy nie zrozumiesz Polaków.
    T

• Gość: mobb Re: Do Adama w kilku kwestiach IP: *.mcnet.pl 26.06.01, 00:00
    Szanowny Adamie,

Obrzucanie się inwektywami nie jest dobrym pomysłem, niezależnie od tego jakie
    i gdzie skończyłeś studia.
    Problem polega na tym że straciłeś kontakt z rzeczywistością, żyjesz
    wspomnieniami i swoimi wyobrażeniami o dzisiejszej Polsce.
    Prawda jest daleka od Twoich wyobrażeń. Sporo się zmianiło od czasu kiedy
    Kościół jednoczył ludzi i stanowił pewną oazę wolności. Dzisiaj Kościól
    niewątpliwie za bardzo angażuje się we władzę. I widoczne są jego wpływy na
    władze różnych szczebli, niestety a może szczegónie na władze miejskie w małych
    miastach, jak w Ełku.
    Idea pomnika jako pamiątki wydarzenia nie była może zła. Ale jej realizacja
    była fatalna, w dużym stopniu na pokaz - niech będzie szybko, największy, na
    największym placu i za pieniądze których nie ma, nie ma nawet do dzisiaj...
    Urban stanowi dla Ciebie symbol dawnych złych czasów i zakłamanego ustroju.
    I niewątpliwie to prawda, Urban jest tym symbolem, jest też złym i cynicznym
    człowiekiem. Ale w naszej rzeczywistości, której Ty już pewnie nie jesteś w
    stanie zrozumieć, jego gazeta obnaża często fakty o których trudno dowiedzieć
    się z innych źródeł. Najczęściej są one przedstawione w formie drwiny,
    prowokacji, ale przeważnie zawierają prawdę. I herb miasta Ełku akurat jest
    bardzo dobrym tego przykładem, jego zmiana była zupełnie zbędna. I znakomita
    większość mieszkańców Ełku takie właśnie reprezentuje stanowisko. Ale któż
    liczyłby się ze zdaniem mieszkańców, władza ma zawsze rację - niestety to
    zdanie pozostaje aktualne nawet po zmianie ustroju.
    Jeśli chodzi o zdanie na temat Polaków to doskonale wiesz że jest złe. Polak to
    w powszechnym mniemaniu często głupek, brudas i złodziej. Jasne że są - jak w
    każdej nacji - uczciwi i pracowici ludzie, są też światli obywatele, mądrzy i
    wykształceni, ale to nie zmienia stereotypu Polaka. I fakt że papież jest
    Polakiem ma znaczenie jak powiedziałeś dla ludzi wykształconych i religijnych.
    Ale nie sądzę żeby miał duży wpływ na isniejący stereotyp.
    Jeśli chodzi o Żydów - to prawda że istnieje wśród nich grupa ortodoksyjnych
    wyznawców, którzy ubiorem i zachowaniem uzewnętrzniają swoją przynależność
    religijną. Jednak to nie oni robią fortuny, więc wydaje mi się że wyciągasz
    zbyt daleko idące wnioski.
    Na zakonczenie dodam że nie czytam gazety Urbana. Afery w sferze władzy nie
    pasjonują mnie, mimo że często o nich słyszę. Doskonała większość ludzi
    będących w Polsce u władzy zabiega głównie o własne kariery i interesy.
    Tak, wiem - to my ich wybieramy - i to mnie właśnie najbardziej przeraża !

alem sie rozpisal :)
    pozdrawiam,
    mobb
    • Gość: lelek Re: łączmy się mobb !! IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
      Mobb , cieszę się że są tacy Goście jak ty.
  • Gość: Maryjan Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się Do leleka IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
    Kochany Adasiu

> Tylko ciemniak moze w dzisiejszych czasach czytac Urbana i patrzec na swiat
    > poprzez pryzmat jego prasy. Nie rozumiesz, ze ta ideologia, ktora on
    > reprezentuje jest przegrana i nie sprawdzila sie w nowoczesnym swiecie.

Urban nie reprezentował i nie reprezentuje jakiejkolwiek ideologii , jego pismo
    jest tygodnikiem opiniotwórczym o dużym nakładzie, czytanym przez posłów,
    ministrów itd. Nie rozumiesz zatem że sprawa nie w ideologii lecz raczej w dobrym
    smaku - to pismo nie jest w dobrym smaku i mało kto publicznie przyznaje się do
    tej lektury.

> Znasz opinie o Polakach w swiecie, ale chyba o takich ciemniakach jak Ty,
    > ktorzy wpadaja na Zachod i za psie pieniadze wykonuja brudne roboty i wracaja
    > do Polski, zeby sobie kupic tani samochod czy traktor. Na takich Polakow mowi
    > sie, ze potrzeba im litosci i Boga.

O widzę że jesteś prawdziwym katolikiem : ta widoczna w Twoim piśmie miłość do
    bliżnich i szacunek dla ich ciężkiej pracy ! Fascynujące ! A ten szacunek dla
    współziomków ! Symptomatyczny dla polskiego piekła w Stanach. Niestety nie jesteś
    oryginalny.

> Ja kolego skonczylem studia w Stanach, jestem obywatelem amerykanskim i z
    > ciemniakami, Twego pokroju ktorzy wpadaja tutaj na zarobek nie mam nic
    > wspolnego. Cale szczescie, ze oprocz nich jest sporo wyksztalconej Polonii w
    > Stanach lekarzy, adwokatow, dziennikarzy czy naukowcow. Wsrod wyksztalconych
    > Amerykanow papiez cieszy sie popularnoscia.
    > W ogole w Stanach nikt nie wstydzi sie swojej religii i kazdy jest z niej dumny
    > .
    i odcinasz się stanowczo od tych biedaków ? Ty naprawdę skończyłeś jakąś uczelnię?
    Sądząc po poziomie Twoich wywodów to chyba kupiłeś dyplom na pchlim targu. Ludzie
    o takich poglądach jak ty doprowadzają właśnie do powrotu komunistów do władzy w
    Polsce.

> Za przyklad moga sluzyc Zydzi, ktorzy ze wzgledu na swoja religie odrozniaja
    > sie na codzien nawet wygladem, ubraniem, dieta, zachowaniem sie, i osiagneli
    > fortuny o ktorych Ty mozesz tylko pomarzyc oraz wplywy w polityce swiatowej jak
    >
    > zadna inna nacja.
    >
    To prawda . Zapominasz jednak o podstawowym fakcie : Żydzi są niesamowicie
    solidarni . Byłem kilkakrotnie w Izraelu i widziałem pomoc jakiej udziela państwo
    a i prywatni obywatele swoim współziomkom mimo że zazwyczaj nie łączy już ich
    religia i język. Tak więc nie truj i nie posługuj się takim przykładem w
    kontekście relacji polsko-polskich w Stanach . Zawiść i bezwzględny wyzysk to
    opis stosunków między Polakami w Stanach - czego smutnym przykładem Twój post

> Jesli chodzi o pomniki Papieza, to jest kilka w Stanach i to zbudowanych nie
    > przez Polonie, ale przez amerykanskich katolikow na pamiatke jego wizyt.
    >
    i bardzo dobrze , pod warunkiem że robili to nie przymuszani i za swoje
    pieniądze , czego z pewnością nie można powiedzieć o komitecie budowy pomnika w
    Ełku.

> Widzisz frajerze, a Ty siedzisz w malym miasteczku daleko od szosy, na pewno
    > bez pracy, pieniedzy i jestes sfrustrowany z tego powodu. Dlatego plujesz na to
    > co ceni caly swiat cywilizowany.

A tu kochany to wystają Ci wiechcie z butów. Opluwasz interlokutora a przy okazji
    moje kochane miasto. Wstyd !!!! Tak ełczanie nie zachowują sie nawet w stosunku
    do nieprzyjaciół. Popraw się bądź zamilcz.

>
    > Przy okazji poducz sie historii. Hitler nigdy w Elku nie byl. Przejezdzal tylko
    >
    > kolo Elku w drodze do swojej kwatery pod Ketrzynem.

A tu też nie masz racji - polecam Twojwj uwadze książkę byłego mieszkańca naszego
    miasta Zygfryda Lenza , który szczegółowo opsuje również te sprawy w tym również
    zmiany nazw ulic i placów w Lyck''u.

> byly Elczanin
    > z USA

nie przyznawaj się że jesteś ełczaninem bo nam wstyd za Ciebie

Maryjan
    • Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się Do Maryana IP: *.proxy.aol.com 27.06.01, 00:00
      Twoj jak i wielu innych mieszkancow Elku idol Urban
      byl w czasach PRL piewca i propagatorem ideologii
      komunizmu jak i socjalizmu w najskrajnieszej formie.
      Niestety nadal znajduje grono naiwnych zwolennikow.

Polonia glosuje zawsze na prawice. Natomiast elektorat
      lewicy to czytelnicy NIE, mieszkancy malych miasteczek
      i popegeerowskich wsi w Polsce. Duze miasta glosuja w
      Polsce zawsze na prawice. To o czyms swiadczy.
      Ale za kilka miesiecy bedziecie mieli w Polsce raj, bo
      rzady obejmie wyteskniona lewica.

Jesli chodzi o zawisc to Ty lepiej nie zabieraj glosu
      na ten temat. 50 km od Elku lezy Jedwabne. Caly swiat
      dowiedzial sie jak wyglada polska zawisc.

Tak to prawda, ze Zydzi sa solidarni i laczy ich silne
      poczucie wiezi emocjonalnej dzieki temu osiagneli to o
      czym wiekszosc Polakow moze tylko pomarzyc. Zyd, nie
      pije, nie kradnie samochodow ani nie okrada sklepow,
      nie napada na nikogo, szanuje swoje swieto i za zadne
      pieniadze nie bedzie pracowal w swoje swieto. A Polak
      za pare dolarow bedzie zasuwal w niedziele czy w
      Wielkanoc. W Stanach nie znajdziesz Zyda robotnika.
      Jesli Zyd nie ma biznesu, to jest lekarze czy
      adwokatem, albo wykladowca na uniwersytecie badz
      zajmuje wysokie stanowisko.

Czy nadal w Polsce ludzie jeszcze pija ta wodke?

A propos kolego czy jestes moze ze wsi? Uzyles slowa
      wiechcie. Czy mozesz wyjasnic mi co ten termin
      oznacza?

Znam tworczosc Siegfrieda Lenza, a nawet mialem okazje
      poznac go osobiscie bedac w Niemczech. Wsrod
      rodowitych Elczan Niemcow nie cieszy sie on zbytnia
      popularnoscia. Wiele w jego tworczosci przeinaczen i
      fantazji pisarskiej wynikajacej z tesknoty utraconego
      Heimat. Moze czytales jego ksiazke Heimatmuseum? Po za
      tym zyciorys ma nieciekawy. Szedl zawsze z duchem
      czasu. Byl w Hitler Jugend, a pozniej wstapil do
      Kriegsmarine na ochotnika. Kiedy losy wojny byly
      przesadzone zdezerterowal.

To ja za takich Elczan jak Ty i Twoji koledzy musze
      sie wstydzic, ze opluwacie papieza i kosciol oraz
      glosujecie na lewice.

byly Elczanin
      z USA
      • Gość: mobb Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się Do Maryana IP: *.mcnet.pl 27.06.01, 00:00
        Adamie,

doskonały, prawdziwy Polonusie, pierwszy wśród sprawiedliwych, najmądrzejszy
        wśród najmądrzejszych !
        Przeczytaj jeszcze raz posty które wywołały tę burzę i zacytuj mi proszę w
        którym miejscu ktoś opluwa papieża.

Pozdrawiam,
        mobb
      • Gość: Maryjan Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się Do Adama IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 27.06.01, 00:00

> Twoj jak i wielu innych mieszkancow Elku idol Urban
        > byl w czasach PRL piewca i propagatorem ideologii
        > komunizmu jak i socjalizmu w najskrajnieszej formie.
        > Niestety nadal znajduje grono naiwnych zwolennikow.
        A w którym miejscu mojego posta wyczytałeś mija fascynację Urbanem ?
        Szkoda mi czasu na czytanie jego pisma , każdy w Polsce ma dość włąsnych
        zajęć i problemów
        > Polonia glosuje zawsze na prawice. Natomiast elektorat
        > lewicy to czytelnicy NIE, mieszkancy malych miasteczek
        > i popegeerowskich wsi w Polsce. Duze miasta glosuja w
        > Polsce zawsze na prawice. To o czyms swiadczy.

Generalizujesz i dlatego nie jest to prawda, zresztą prawica prawicy nierówna -
        Ty zdajesz się reprezentować tą fundamentalną zamknietą na jakikolwiek argumenty.

> Ale za kilka miesiecy bedziecie mieli w Polsce raj, bo
        > rzady obejmie wyteskniona lewica.

Olwam to kto rządzi . Tak naprawdę nie ma to znaczenia.

> Jesli chodzi o zawisc to Ty lepiej nie zabieraj glosu
        > na ten temat. 50 km od Elku lezy Jedwabne. Caly swiat
        > dowiedzial sie jak wyglada polska zawisc.

A jak to się ma do naszej dyskusji ? To argument demagogczny i antypolski. Żaden
        naród nie jest bez win. Żydzi też mają swoje rachunki krzywd do zapłacenia .

> Tak to prawda, ze Zydzi sa solidarni i laczy ich silne
        > poczucie wiezi emocjonalnej dzieki temu osiagneli to o
        > czym wiekszosc Polakow moze tylko pomarzyc. Zyd, nie
        > pije, nie kradnie samochodow ani nie okrada sklepow,
        > nie napada na nikogo, szanuje swoje swieto i za zadne
        > pieniadze nie bedzie pracowal w swoje swieto. A Polak
        > za pare dolarow bedzie zasuwal w niedziele czy w
        > Wielkanoc. W Stanach nie znajdziesz Zyda robotnika.
        > Jesli Zyd nie ma biznesu, to jest lekarze czy
        > adwokatem, albo wykladowca na uniwersytecie badz
        > zajmuje wysokie stanowisko.

Jasne Żydzi to sami geniusze , a my to parchy niegodne ich spojrzenia. Człowieku
        Ty masz jakieś kompleksy ! Nic nie jest czarne albo białe. Twoje wywody dawno
        odbiegły od tematu zasadniczego jakim był obraz Polaka w Stanach czy ogólnie na
        zachodzie. Niestety nie jest pozytywny. Znasz pewnie co najmniej kilkadziesiąt
        amerykańskich jok''ow o Polakach.

> Czy nadal w Polsce ludzie jeszcze pija ta wodke?

znacznie mniej bo albo są zajęci własną karierą i pracą albo ich na to nie stać.

> A propos kolego czy jestes moze ze wsi? Uzyles slowa
        > wiechcie. Czy mozesz wyjasnic mi co ten termin
        > oznacza?

Nie nie jestem ze wsi ( ale nawet gdybym był to nie wizę powodu do hańby) ale
        kocham polską wieś i każdą wolną chwilę spędzam nad jeziorem ( bez względu na
        pogodę i porę roku). To co , nawet chłopaka ze wsi uważasz za gorszy gatunek
        rodzaju ludzkiego? Już nie tylko biednego robotnika budującego pomyślność
        Amaryki ?

Uważasz się za niesamowitego erudytę , więc nie będę Ci tego tłumaczył bo jestem
        pewien że tylko udajesz że nie wiesz

> Znam tworczosc Siegfrieda Lenza, a nawet mialem okazje
        > poznac go osobiscie bedac w Niemczech. Wsrod
        > rodowitych Elczan Niemcow nie cieszy sie on zbytnia
        > popularnoscia. Wiele w jego tworczosci przeinaczen i
        > fantazji pisarskiej wynikajacej z tesknoty utraconego
        > Heimat. Moze czytales jego ksiazke Heimatmuseum? Po za
        > tym zyciorys ma nieciekawy. Szedl zawsze z duchem
        > czasu. Byl w Hitler Jugend, a pozniej wstapil do
        > Kriegsmarine na ochotnika. Kiedy losy wojny byly
        > przesadzone zdezerterowal.

czytałem no i co z tego ? Nie ośmielam się krytykować cudzego życiorysu , poza
        tym uważam że z jego punktu widzenia zachował się patriotycznie.
        Przyznaje Ci trochę racji co do twórczości samego Lenza. Jednak fakty opisuje
        dość rzetelnie. Fantazja ponosi go tylko przy ich interpretacji
        >
        > To ja za takich Elczan jak Ty i Twoji koledzy musze
        > sie wstydzic, ze opluwacie papieza i kosciol oraz
        > glosujecie na lewice.

A nie wstydź się bo nie ma czego.Nie głosuję na lewicę i w zasadzie to nie bardzo
        mam na kogo głosować. Prawica w ostatnim okresie całkowicie się skompromitowała
        nieudolnymi rządami, łapówkarstwem , kumoterstwem itd. Tylko werbalnie różni się
        od lewicy.
        Dzięki głupim działaniom urzędników kościelnych młodzież nie garnie się do
        Kościoła i moim zdaniem laicyzacja Polaków osiągnie za ok 10 lat poziom Niemiec
        czy Francji.
        Jeden z najmądrzejszych księży polskiego Kościoła śp. ks. Tischner powiedział że
        nikogo od Kościoła nie odwiodło samo czytanie Marksa , a często głupie gadanie i
        postępowanie proboszcza. I tylko o to mi chodziło . Jeśli sądzisz inaczej to
        Twoje prawo. Życie szybko zweryfikuje kto ma rację .

Nie opluwamy Papieza i Kościoła. Papież to nie figurka na placu a Kościół to nie
        pałac biskupa. Budowa pomnika budziła i budzi wątpliwości również wśród księży (
        osobiście znam takich). Jestem praktykującym katolikiem co nie znaczy że
        bezkrytyczne przymuję wszystkie działania urzędników kościelnych i ulegających im
        urzędników magistratu.

>
        Maryjan z Ełku

• Gość: Adam Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się Do Maryjana IP: *.proxy.aol.com 27.06.01, 00:00
          Laicyzacja w Polsce nie jest spowodowana wina ksiezy czy Kosciola, ale
          przewrotnoscia Polakow. Za komuny jak Kosciol byl dyskryminowany i niektorym
          zabraniano chodzic do Kosciola wtedy Koscioly byly pelne. Natomiast mlodziez
          robila strajki w szkolach, zeby moc powiesic krzyz. Teraz kiedy pod wzgledem
          religijnym jest wolnosc i ksiadz przychodzi do szkoly uczyc religii mlodziez
          niechetnie uczeszcza na religie i do Kosciola.
          Ludzie zapominaja w Polsce, ze do Kosciola chodzi sie nie dla ksiedza tylko dla
          Boga. Jak komus sie niepodoba proboszcz to nie bedzie chodzil do Kosciola albo
          stanie sie ateista? Przeciez to absurd.

Ksiadz Tischner to postac kontrowersyjna. W wielu sprawach ma racje, ale w
          niektorych przesadza.

Oczywiscie znam dowcipy o polish jokes, ale zmienia sie to i to w duzej czesci
          dzieki Papiezowi i kilku innym wybitnym Polakom. Pomysl jak amerykanski katolik
          mocno wierzacy moze opowiadac antypolskie dowcipy skoro przychodzi do kosciola
          i zastaje w nim portrety i popiersia Papieza Polaka, a jego proboszcz w
          kazaniach wielokrotnie powoluje sie na slowa Papieza i stawia go za wzor oraz
          podczas mszy modli sie za niego. Dla amerykanskiego katolika w takim momencie
          automatycznie obraz Polski i Polakow staje sie inny i za to warto postawic
          Papiezowi niejeden pomnik.
          Nawet Zydzi potencjalni przeciwnicy religii katolickiej wypowiadaja sie dobrze
          o papiezu. Ale jak pojawia sie Jedwabne.........

Pamietaj jesli chodzi o Polakow w Stanach to sa to nie tylko turysci, ktorzy
          wpadli zarobic na czarno i dzieki ktorym powstaly kiedys polish jokes. Sporo
          jest juz Polonii wyksztalconej, majacej stanowiska. Czesto w amerykanskich
          szpitalach mozna spotkac polskich lekarzy, ktorzy wyksztalcili sie w Stanach.
          Albo w urzedach amerykanskich na wysokich stanowiskach tez znajda sie Polacy.
          Sa i polscy adwokacim czy ludzie z wielkimi business.

Zgadzam sie z Toba, ze prawica kompromituje sie w Polsce ciaglymi sporami,
          podzialami i zwalczaniem siebie nazwzajem. Korzystaja z tego komunisci, ktorzy
          sa zjednoczeni w jednym bloku.
          Wiesz nieraz pytali sie mnie Amerykanie po co Polacy walczyli tyle lat z komuna
          skoro komuniste wybieraja na prezydenta w wolnych wyborach? To samo pytanie i
          ja zadalbym chetnie wielu rodakom w kraju.

byly Elczanin
          z USA
          • Gość: Maryjan Re: Ełczanie wszystkich krajów - łączcie się Do Maryjana IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 27.06.01, 15:10

> Ludzie zapominaja w Polsce, ze do Kosciola chodzi sie nie dla ksiedza tylko dla
            > Boga. - to prawda ale wielu księży zapomina że poświcili swoje życie służbie a
            nie otrzymali stanowiski dajace im przewagę nad wiernymi

Jak komus sie niepodoba proboszcz to nie bedzie chodzil do Kosciola albo
            > stanie sie ateista? Przeciez to absurd.

A tu się grubo mylisz nie słyszysz i nie widzisz tych księży w akcji. Ich postawa
            byłaby nie do pomyślenia w Twoim kraju a za komuny również tak się nie
            zachowywali ( i to wcale nie za strachu). Biskup również faworyzuje nie dobrych
            pasterzy ale dobrych , obrotnych karbowych. Dochodzi dosytuacji że na wybór
            dzielnicy w której kupuje się mieszkanie zależy również od tego kto jest
            proboszcem w parafii - ludzie unikają tej w której pracuje łobuz.
            Wyrosło nowe pokolenie młodzieży , które nie ulega sentymentom i realnie ocenia
            świat i ludzi ( w tym księży) i żadne umoralniajace gadki nic nie znaczą jeśli
            codzienne obcowanie z księdzem mówi im co innego.