Dodaj do ulubionych

Fan-club Chamowa zaprasza

IP: *.krak.gazeta.pl 17.10.01, 13:14
Ja jestem pierwszym członkiem i zarazem założycielem. Lubię te osiedle, w
bajorku ryba pluska, w Relaksie bilardy stukają. Lubię też pawilon z blachy
falistej i sporo innych rzeczy. Ogłaszam również konkurs bez nagród: kto
zgadnie, skąd się wzięła zwyczajowa nazwa tego przesympatycznego osiedla?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Lapusz Re: Fan-club Chamowa zaprasza IP: *.brog.com.pl 17.10.01, 14:23
      Pawilon budzi respekt. Raz, nie tak dawno, nie chcieli mnie wypuścić z zakupów,
      bo zostałem podejrzany o skitranie sznurka za pazuchą, he, he. Pawilon , a
      raczej sąsiadujący z nim murek to zresztą z tego co widać swoiste centrum
      spotkań towarzyskich starszych i zmęczonych mieszkańców osiedla. Lapusz -
      legitymacja członkowska klubu nr 2.
      • Gość: klima Re: Fan-club Chamowa zaprasza IP: *.krak.gazeta.pl 17.10.01, 15:48
        Nie tylko starszych. Musisz wiedzieć, drogi przyjacielu, że pod Pawilonem
        zbierają się już trzy pokolenia załogantów, podobnie zresztą jak pod
        Gołębnikiem. Najstarsi mają po 60-ce, najmłodsi około 20. Wszyscy lubią alkohol
        i dialogi na świzeżym powietrzu
    • Gość: szczuren Re: Fan-club Chamowa zaprasza IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.01, 18:57
      Nie lubie Chamowa, nie chce być w fanklubie. Postaram się jednak rozszyfrować
      zagadkową nazwę. Moja wiedza mówi mi, iż "Chamowo" wzięło się od pierwszych
      mieszkańców tamtejszych bloków, którzy w większości przypadków pochodzą ze wsi.
      Tak zostali nazwani przez "miastowych". Nie lubie Chamowa bo zawsze jak byłem
      młodszy bałem się tam chodzić (zostałem tamże również beszczelnie skrojony z
      kasy).
      • Gość: Adam Re: Fan-club Chamowa zaprasza IP: *.proxy.aol.com 18.10.01, 08:22
        Ja rowniez nie lubie Chamowa i nigdy nie chcialbym nalezec do takiego fan clubu.

Jak bylem malym dzieckiem to pamietam ten teren gdzie pozniej wybudowano
        Chamowo. Byly tam piekne laki, pola, bajorka, strumyki. Byl to teren gdzie
        mieszkancy miasta chodzili w lecie na spacery, albo robili sobie pikniki, zeby
        odpoczac. Pod koniec lat 70-tych powstaly tam pierwsze bloki i pawilon handlowy
        (supersam). Faktycznie na poczatku niemalze wsyscy lokatorzy, ktorzy sie
        wprowadzali tam byli prosto ze wsi. Meble do blokow przywozili furmankami. A w
        tym pawilonie to kupujacymi byli chlopi w baranich czapkach i gumowcach oraz
        chustkowe baby. Na poczatku z tego osiedla i z tych ludzi to byl smiech i nikt
        nie chcial tam mieszkac.
        Pozniej w miare rozbudowy osiedla przenosili sie tam Elczanie na wieksze
        mieszkania. Byla to jednak nieciekawa dzielnica, gdzie mozna bylo dostac na
        boki.
        Nie wiem jak jest tam teraz???

Podobno w Elku powstala jeszcze inna nowa dzielnica Konieczki. Nazwa pochodzi
        od wsi Konieczki, ktora byla i chyba jeszcze jest tam w poblizu.
        Jak wyjezdzalem z Polski to byly jedynie plany budowy osiedla Konieczki.

Jakie sa te Konieczki? Czy lepsze jest Chamowo czy Konieczki?

Pozdrawiam
        Adam
    • Gość: Lapusz Re: Fan-club Chamowa zaprasza IP: *.brog.com.pl 18.10.01, 08:41
      Ja też kilka razy wpierdol dostałem, ale z tego co pamiętam przayjemność ta
      dotknęła mnie na zamościu, zdarzyło się też w okolicach orzeszkowej, natomiast
      na chamowie nie, chociaż bywałem tam dośćczęsto, także w godz. wieczornych.
      • Gość: klima Re: Fan-club Chamowa zaprasza IP: *.krak.gazeta.pl 18.10.01, 14:18
        Widzę, że nie było problemem rozszyfrowanie nazwy. Co do postu Adama - są takie
        ładne pocztówki Ełku z lat siedemdziesiątych, na których wyraźnie widać, że
        miasto kończy się na ulicy Sikorskiego, wtedy bodajże Polnej.
        Ludzkość osiedla szybko się ucywilizowała, w zęby można wyłapać jak wszędzie.
        Dla mnie się podoba, bo pola blisko.
        Co do pytania Adama o Konieczki: wybudowały się już dawno, a Chamowo przy nich
        to szczyt polskiej myśli architektonicznej. Ciaśniej, mniej przestrzeni, bloki
        dłuższe. Ale też da się żyć.
        jeszcze do Adama: po Konieczkach wybudowano jeszcze jedno duże
        osiedle ”Jeziorna”, albo Baranki, mówiąc po ludzku. Bardzo przyjemne miejsce,
        bloki już z tych ładniejszych, no i na nadjeziornej skarpie. jedyny problem to
        ukryty w lesie Bakutil, jak wieje zły wioatr to na osiedlu cięzko oddychać, tak
        śmierdzi trupami
        Pozdrawiam
        • Gość: Adam Re: Fan-club Chamowa zaprasza Do klima IP: *.proxy.aol.com 18.10.01, 19:57
          Dziwne to, ze nadal buduje sie na wsiach jak Konieczki czy Barany, a w samym
          miescie nic sie nie robi.

Pamietam o planach budowy osiedla Baranki jak wyjezdzalem z Polski. To teraz
          chyba jezioro Zabie Oczko lezy juz w Elku. Jak tak dalej pojdzie to Elk polknie
          Nowa Wies Elcka. Na pewno miejsce jest ladne, skoro na skarpie i blisko jeziora.
          A jak mieszkancy osiedla Baranki? Pamietam, ze kiedys mieszkancy wsi Barany
          cieszyli sie zla slawa. Bylo tam sporo zabijakow takich co siekiera badz nozem
          cieli bez ostrzezenia.

Pozdrawiam
          Adam
    • Gość: Carlitto Re: Fan-club Chamowa zaprasza IP: 195.94.222.* 16.12.01, 18:10
      Pozdrawiam Fan Club Chamowa! A jednocześnie chciałbym dołączyć swoje
      wspomnienia z czasów kiedy na Chamowie było naprawdę fajnie. Tylko tutaj można
      było zlowić niezłego szczupaka w bajorku, tylko tutaj można było oberwać z byka
      od jednego z braci Galińsich, tylko tutaj kwiat młodzierzy ełckiej mógł sie
      cieszyć wlnością słowa i czynu... A teraz tylko dicho i haj laif. Relaks owszem
      klub o mocnych tradycjach, ale stałych bywalców co raz mniej. Nawet blaszak
      stosuje promocje na oranżadę w butelkach byle by tylk o przyciągnąć klienta.
      Myslę, że Klima mnie zrozumie, że to wszysko już mineło. W każdym razie
      przeslanie mojego listu jets proste: koledzy z Chamowa łączmy się, aby pamięć o
      dawnej świetności nie zaginęła. A tak w ogóle Klima to byś może kiedyś wpadła
      do Stolycy?
      • Gość: klima Re: Fan-club Chamowa zaprasza IP: *.bratniak.krakow.pl 17.12.01, 00:16
        witaj Carlitto, miło, że się pojawiłeś. Ja w Wawrszawie tylko przejazdem
        ostatnio, nie mam czasu w gości przyjechać. Ale już niedługo się spotkamy, na
        Chamowie oczywiście...
        pozdrawiam
        klima
    • Gość: Adam Re: Fan-club Chamowa zaprasza IP: *.proxy.aol.com 17.12.01, 08:10
      Nie naleze do fan-clubu Chamowa i nie bylem mieszkancem tego osiedla.
      Nie wiem czy pamietacie jak w koncu lat 70-tych wybudowano pierwsze bloki na
      Chamowie i pawilon handlowy to dla mieszkancow Chamowa uruchomiono linie
      autobusowa. Nie pamietam juz numeru autobusu. Pamietam, ze autobus zaczynal
      trase przy ul. Armii Czerwonej, przystanek mial na przeciwko LOK, nastepny
      przystanek byl naprzeciwko poczty, dalej na Wojska polskiego i skrecal w ul.
      Polna gdzie mial dwa przystanki i dalej do ul. Lukaszewicza, Suwalskiej,
      Dabrowskiego i do Armii Czerwonej. jak dzis pamietam napis na atobusie "Autobus
      bez Kontrolera" Polnoc II. Tak Chamowo to bylo wtedy osiedle poza miastem cos w
      rodzaju kolonii.

Jak juz zbudowali to osiedle to mogli postawic jakies ciekawsze budynki, a nie
      szaro-bure blokowiska niczym koszary dla karnego wojska.

Pozdrawiam fan-club Chamowa
      Adam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka