Dodaj do ulubionych

Nasze aleje

04.06.06, 21:08
Klikniecie? Na stronie TVP Olsztyn trwa sonda
Czy powinno się wycinać przydrożne drzewa, aby poprawić bezpieczeństwo jazdy
na drogach Warmii i Mazur?
ww6.tvp.pl/3303.dzialy
Zanim klikniecie, spójrzcie na te zdjęcia
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=708&w=42682042&a=42688437
Obserwuj wątek
    • tralala33 Re: Nasze aleje 04.06.06, 21:25
      I jeszcze trochę zdjęć.
      Tak jeszcze jest:
      www.sadyba.free.ngo.pl/html/aleje_galeria%20zdjec1.htm
      A tak już bywa:
      www.sadyba.free.ngo.pl/html/aleje_galeria%20zdjec3.htm
      • koks77 Re: Nasze aleje 04.06.06, 22:14
        Jest też tak:
        www.safetycenter.navy.mil/photo/images/images-101-150/photo135_1p.jpg
        oraz tak:
        a nierzadko tak: www.northoldhamfire.org/mva060703.htm
        +++
        • tralala33 Re: Nasze aleje 04.06.06, 22:28
          Wycięcie drzew nic nie da jeśli drogi będą nadal pelne dziur i kolein a polscy
          kierowcy nadal będą po nich szarżować. Na Mazurach i na Warmii potrzebne są
          nowe drogi, tylko na to nigdy nie ma pieniędzy. Więc proponuje się półśrodki -
          wyciąć drzewa. I jeszcze przy tym zarobić, bo drewno można sprzedać.
          • koks77 Re: Nasze aleje 04.06.06, 22:33
            Budowa dróg odpada, wycinanie też nieładne więc masz inny pomysł?
            W tej patowej sytuacji pozostaje liczenie trupów i takie ozdabianie przydrożnych
            drzew: www.tychypp.republika.pl/Moje%20obrazy/wos3.JPG
        • tralala33 Re: Nasze aleje 04.06.06, 22:31
          Przy okazji - dałeś dwa razy to samo zdjęcie
          Tak sobie patrzę - nie wydaje mi się, żeby to była aleja. Co więcej, wygląda na
          to, że to drzewo nie rosło bezpośrednio przy drodze. Ktoś musiał szybko jechać,
          żeby tak daleko wylecieć z drogi i owinąć się wokół drzewa. Noga z gazu, będzie
          bezpieczniej.
          • koks77 Re: Nasze aleje 04.06.06, 22:35
            <Noga z gazu, będzie bezpieczniej.> Jesteś tak mocny/mocna, żeby powiedzieć to
            rodzinom tych, którzy `pogibli` w "alejach"?
            • ralston Re: Nasze aleje 07.06.06, 20:33
              Koksie drogi, nie da się ukryć, że niemała część pogibszych w alejach nadużyła
              niestety nieco tego lub owego. I niekoniecznie mam na myśli alkohol czy
              narkotyki. Raczej chodzi mi o brawurę i brak wyobraźni.
              Ale nie uważam, że to jest powód do wycinania drzew i niszczenia bezpowrotnego
              tak istotnego elementu mazurskiego krajobrazu.

Rals sentymentalny.
              • koks77 Re: Nasze aleje 07.06.06, 21:13
                Zgadzam się, że powodem jest brawura podyktowana głupotą, ale póki co głupota
                nie jest karana w Polsce karą główną, więc dlaczego sankcjonować ją wobec
                głupich kierowców? Z dwojga złego wolę wycięcie drzew niż kolejnych klientów w
                parku sztywnych.

Ps. www.radio5.com.pl/elk/artykul.php?id=8000
                • ralston Re: Nasze aleje 07.06.06, 21:21
                  Nie wiem. Łatwo mi się wymądrzać, bo w życiu przejechałem już za kierownicą
                  dobrze ponad 300 tysięcy kilometrów i w tym czasie miałem tylko dwukrotnie
                  niegroźną stłuczkę. A szpalerów mi po prostu bardzo szkoda. Chciałbym zachowania
                  choćby kilku takich dróg...
                • mrozosia Re: Nasze aleje 07.06.06, 21:21
                  Glupi kierowcy sami sie karaja...
                  A drzewa nie sa niczemu winne
                  A kto ma zginac to i tak zginie..i akurat nie my o tym decydujemy
                  • ralston Re: Nasze aleje 07.06.06, 21:27
                    mrozosia napisała:

> A kto ma zginac to i tak zginie..i akurat nie my o tym decydujemy

Eeee... no taki determinizm mi nie leży. Jakiś wpływ na to, co robimy chyba w
                    końcu mamy?
                    • mrozosia Re: Nasze aleje 08.06.06, 16:21
                      No to jakis zloty srodek?
                      Bo za niekontrolowana wycinka nie jestem
                  • koks77 Re: Nasze aleje 07.06.06, 21:29
                    nie życzę Ci, doświadczyć śmierci kogoś bliskiego na cholernym drzewie...ale
                    jest tak, że punkt widzenia zmienia się wraz z takim doświadczeniem...
                    • ralston Re: Nasze aleje 07.06.06, 21:32
                      To są na pewno sytuacje, których nie chcielibyśmy doświadczyć. Ale z dwojga
                      złego łatwiej mi się pogodzić z faktem śmierci na skutek uderzenia w drzewo, niż
                      jak to się stało udziałem mojej ś.p. Cioci - uderzenia rowerzysty przez pijanego
                      kierowcę poloneza...
                      • koks77 Re: Nasze aleje 07.06.06, 21:39
                        Nie wiem czy wolę jedną sytuację tragedii od drugiej, ale tak się jakoś składa,
                        że jedyne sytuacje w których sam jestem zagrożony jako rowerzysta lub
                        automobilista to właśnie pijani rowerzyści, przynajmniej jeden rocznie wjedzie
                        mi pod koła :)) i to najczęściej po zmroku; fatum jakoweś.
                        • ralston Re: Nasze aleje 07.06.06, 21:44
                          Kilka razy miałem nieoczekiwane nocne spotkanie z nieoświetlonym rowerzystą, lub
                          pieszym (łosia pod Osowcem nie liczę) - ale szczęśliwie w ostatniej chwili
                          udawało mi się wyminąć.
                          Sam jak jeżdżę rowerem po zmroku to zakładam odblaskową kamizelkę. To naprawdę
                          fantastyczny wynalazek...
                          • koks77 Re: Nasze aleje 07.06.06, 21:50
                            Fantastyczny to musi być widok (nocą) :-DD
                            Ja jestem dopiero na etapie "orzeszka" na głowiznę
                            • ralston Re: Nasze aleje 08.06.06, 20:58
                              W listopadzie ubiegłego roku jeździliśmy w ten sposób we dwóch gdzieś między
                              Budziskiem a Sejnami i dalej Gibami. Nie było kierowcy, który by na nasz widok
                              nie dał po heblach. :))) I o to chodzi.
              • mobb Re: Nasze aleje 08.06.06, 09:49
                a co z tymi którzy kończą na drzewie zepchnięci, lub uciekając przed
                szarżującymi ? Są zbyt lekkomyślni bo jadą zadrzewionymi drogami ?
                • nikadaw1 Re: Nasze aleje 08.06.06, 11:25
                  BTW dzis w Wyborczej jest całostronicowa reklama Stowarzyszenia na rzecz Ochrony
                  Krajobrazu Kulturowego Mazur Sadyba. nawet nie wiedziałam,ze cos takiego istnieje.
                  • mazurek8 Re: Nasze aleje 08.06.06, 19:58
                    Się wtrącę. Jeden z moich przyjaciół wracał maluchem do domu. Z kolegami. Przed
                    wioską wbili się w drzewo, w piękne, wielkie drzewo. Jeden trup na miejscu,
                    drugi nie draśnięty, mój przyjaciel ze złamaną miednicą, przebitym płucem i
                    pękniętą czaszką przeżył.
                    Puenta jest taka, że w wiosce, w której mieszkają ci ludzie, nie mówi się o
                    wycięciu drzewa. Mówi się o tym, że chłopaki, którzy całą trójką pili do
                    nieprzytopmności, mogli te 3 kilometry wrócić na piechotę.
                    uściski z Krakowa
                    K.
                    • manio15 Re: Nasze aleje 09.06.06, 22:17
                      ale to juz było forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
                      f=80&w=17483164&a=26669499 , znowu zakrzywienie przestrzeni , czy tylko wątek
                      taki poruszający?
                      • mobb Re: Nasze aleje 09.06.06, 23:11
                        z pewną nieśmiałością zasugeruję że to Klima ma zakrzywienia i powtarza te same
                        wątki w swoich artykułach ... a my tylko komentujem co miszcz napisze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka