Dodaj do ulubionych

Olsztyn to: (czyli wątek o stolicy regionu)

13.11.07, 20:35
Olsztyn to:
- brak przemysłu
- brak zakładu utylizacji odpadów
- brak tramwajów
- hala widowiskowa robiąca za bazar
- brak tramwajów
- brak portu
- brak hali z lodowiskiem
- brak browaru

Elbląg to:
- miasto przemysłu cięzkego (Alstom, Siemens, ABB)
- miasto posiadające zakładu utylizacji odpadów
- miasto posiadające tramwaje
- miasto z porządną halą widowiskową nie robiąca za bazar
- miasto z portem morskim
- miasto z halą z lodowiskiem
- miasto z browarem

wątek ten powstal przy współudziale:
światowego
leona.1
z forum Olsztyn z portalu gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • ralston Re: Olsztyn to: (czyli wątek o stolicy regionu) 13.11.07, 21:18
      A od siebie dodałbym jeszcze, że Olsztyn to:
      - brak tramwajów
      • netuszka Re: Olsztyn to: (czyli wątek o stolicy regionu) 17.11.07, 15:46
        Olsztyn to piękne miasto;
        - o dużej liczbie mieszkańców a przy tym niskim skażeniu środowiska,
        - pełne jezior (w samym mieście 7),
        - z piękną starówką,
        - liczącym się Uniwersytetem z wieloma interesującymi kierunkami,
        - posiada multikino,
        - duże centrum handlowe i wiele mniejszych,
        - miasto się rozwija, osiedla rozbudowują się, jest dobry dostęp do szpitali,
        szkół, miasto jest swietnie zlokalizowane pod wględem połączeń drowoych i
        kolejowych, oczywiście brakuje lotniska ale z czasem.. Dobrze się tu mieszka,
        niebawem ruszy tez potrzebna obwodnica, osobiście kocham to miasto ale
        przenioslam swoje życie do Ełku i też tu jest miło, na swoj sposob podobnie
        (jeziora).
        Naprawdę głupio i naiwnie porównywać Olsztyn do Elbląga sądząc że Elbląg ma
        więcej atutów, to zabawne bo Elbląg jest dużo mniejszym miastem i jeszcze
        niedawno należał do innego województwa.
        W warmińsko-mazurskim najatrakcyjniejszym i najważniejszym ośrodkiem jest
        Olsztyn, Elbląg zajmuje drugie pod względem liczenia się w województwie miasto,
        a trzecim jest oczywiście Ełk;)
        PS. a co do trtamwajów to Olsztyn mial je przed wojną czego ślady widoczne są
        na starówce, a obecnie są robione plany uruchomienia linii tramwajowej ulicą
        Sikorskiego.
        • freeman8 Re: Olsztyn to: (czyli wątek o stolicy regionu) 17.11.07, 23:19
          Córuś!
          Tramwaje były i po wojnie. Trollejbusy też.
          Sam nimi jeździłem. Ulgowy bilet kosztował 5 gr!
          A Elbląg ma komplesy w stylu bliźniąt.
          • netuszka Olsztyn to stolica regionu. 18.11.07, 12:49
            freeman od kiedy jestes moim tatuśkiem?
            --
            Ta rozmowa jest niefajna; smutne że na forum Ełku ktoś zachwyca się Elblągiem
            leżącym na drugim skraju województwa, nie mającym nic prawie wspólnego z Warmią
            i Mazurami? Nie podoba sie niektórym stolica województwa -no trudno na sile
            przekonywać nikogo nie będę, ale szkoda że niektorzy Ełczanie mają takie
            spojrzenie.
            A co do tramwajów to nie są one wyznacznikiem rozwoju miasta, w ogole nie są
            zbyt dobre z banalnego powodu; iż czynią dużo hałasu i Olsztyniacy niekoniecznie
            chcą je mieć, ale jednak z uwagi na to że kiedyś je mieliśmy, a do tego tramwaje
            odciążyłyby autobusy miejskie to argumenty przeważają jednak za uruchomieniem
            linii tramwajowej.
            Elbląg znam i mam tam znajomych, ale nie ma nad czym sie zachwycać, miasto te
            jest mniejsze od Olsztyna, nie ma takiego znaczenia i tramwaj tego nie zmieni ;)
            Aha i jeszcze coś wczesniej bylo napisane że Olsztyn nie ma browaru, widze że
            ktoś kompletnie nie zna Olsztyna pisząc takie glupoty, może sie nudził i miał
            zły dzień, hmm w każdym razie napisał niemądry post pozbawiony argumentów.
            • manio15 Re: Olsztyn to stolica (?) regionu. 18.11.07, 16:39
              nie wiem dlaczego sfrustrowanego elbążanina przypisujesz do ełczan.
              Nic nam do Olsztyna a tym bardziej do Elbląga. Choć animozje między
              nimi są nam znane i po części rozumiem że Elbląg nie czuje
              specjalnie bliskich więzi z Olsztynem. Olsztyn tez nie zabiega w
              żaden sposób aby integrowac województwo. Wystarczy poczytac
              lokalną "Wybrczą", Olsztyńską czy posłuchać radia Olsztyn. Tak jakby
              świata nie było poza Olsztynem. Jakieś kompleksy metropolitalne
              mają? to miasto ładne ale nie takie znowu ogromne , a mentalnośc
              urzędasów często zupełnie prowincjonalna jakby rodem z naszych
              ukochanych Suwaliszek. Licytacje na "manie" i "nie manie" podobnie.
              freeman to nasz forumowy nestor to i wypada się ciszyc że z
              serdecznością zwraca sie "córuś" - to ewidentny wyraz ciepłej
              sympatii , sympatycznego ełczanina.

synuś manio
              • manio15 Re: Olsztyn to stolica (?) regionu. 18.11.07, 16:47
                a tu link dowodowy w sprawie sfrustrowanych z Elbląga
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=56&w=71959519
              • freeman8 Re: Olsztyn to stolica (?) regionu. 19.11.07, 19:37
                Synuś!
                Według Twojego zapisu winienem być jako nestor : stary, zgarbiony,
                z lagą i długą siwą brodą.
                A ja na powrót zaprzągłem się w kierat bo przyszłoby tera zgnuśnieć
                przy oknie i kompie. Taki tu ruch i wena, że aż strach.
                Niedługo Rals z Lu będą pisać po sylabie a potem po jednej literce
                aby szybciej doczekać jubilejnej cyfry i zaskoczyć wszystkich
                zdążeniem swoim.
                Ex Nestor
                • ralston Re: Olsztyn to stolica (?) regionu. 19.11.07, 21:02
                  Hmmm... po sylabie... na to nie wpadłem...
                • manio15 Re: Olsztyn to stolica (?) regionu. 19.11.07, 22:25
                  freeman8 napisał:

> Synuś!
                  > Według Twojego zapisu winienem być jako nestor : stary,
                  zgarbiony,
                  > z lagą i długą siwą brodą.
                  > A ja na powrót zaprzągłem się w kierat bo przyszłoby tera
                  zgnuśnieć
                  > przy oknie i kompie. Taki tu ruch i wena, że aż strach.
                  > Niedługo Rals z Lu będą pisać po sylabie a potem po jednej literce
                  > aby szybciej doczekać jubilejnej cyfry i zaskoczyć wszystkich
                  > zdążeniem swoim.
                  > Ex Nestor
                  jesteś Nestorem w swnsie wiedzy o rgionie erudycji i tylo to miałem
                  wyłacznie na myśli :)
                  znajacy swoje miejsce w szeregu manio
            • student_el do netuszka - odnosnie browaru 19.11.07, 13:38
              Przeciez olsztynski browar upadł? a elbląski jest jednym z czterech najwiekszychw Polsce.
              • ralston Re: do netuszka - odnosnie browaru 19.11.07, 14:41

Ale co z tego?
                • student_el Re: do netuszka - odnosnie browaru 19.11.07, 18:25
                  To było poinformowanie netuszki!
                  • ralston Re: do netuszka - odnosnie browaru 20.11.07, 09:36
                    Ale dalej pytam i co z tego?
                    • student_el Re: do netuszka - odnosnie browaru 20.11.07, 13:42
                      Jakbys sie nie wtracil w dyskusje do netuszki to nie mialbys tego problemu :P
                      • ralston Re: do netuszka - odnosnie browaru 20.11.07, 14:24
                        Ależ to nie ja mam problem :)
                        • student_el Re: do netuszka - odnosnie browaru 20.11.07, 18:16
                          Ja też nie :P
                          • ralston Re: do netuszka - odnosnie browaru 21.11.07, 14:58
                            A kto tu przyszedł o browarach, tramwajach i innych prawić? I
                            przekonywać że z ich powodu ktoś tam jest lepszy od kogoś?
                            • student_el Re: do netuszka - odnosnie browaru 22.11.07, 08:37
                              A czy nie chciałbyś aby Ełk podlegał pod Białystok?
                              • ralston Re: do netuszka - odnosnie browaru 22.11.07, 08:51
                                A co za różnica kto się Ełkiem nie interesuje?
                                • luego Re: do netuszka - odnosnie browaru 22.11.07, 10:32
                                  ralston napisał:

> A co za różnica kto się Ełkiem nie interesuje?

Rals, to bylo GENIALNE!!! :)
                                  • ralston Re: do netuszka - odnosnie browaru 22.11.07, 11:05
                                    Miewam rzadkie przebłyski.
        • student_el Do netuszka 19.11.07, 13:36
          Ile Twoim zdaniem ma mieszkańców Elbląg? Tylko 40.000 mniej niż Olsztyn. Więc to jest rozmiar dwóch dużych blokowisk.
          Powierzchnia Elbląga wynosi 80km kw. Powierzchnia Olsztyna 86 km kw. Ale na te przykład podam, że powierzchnia stolicy Danii, Kopenhagi wynosi 86km kw. A np takie Świnoujście ma 197 km kw. A Malmo w Szwecji (miasto o 30 tysiecy wiecej mieszkancow od Olsztyna) ma 65 km kw. Chce tylko zwrocic uwage, ze to tylko w Polsce miasta rozrastaja sie do duzych metraży;)

Olsztyn nie ma Multikina, tylko multipleks Helios.
          www.heliosnet.pl/
          Multikino jest w Elblągu.
          www.multikino.pl/elblag/
          Elbląg też ma centra handlowe (np CH Ogrody, CH Zielone Tarasy), ale to chyba nie jest wyznacznik wielkomiejskości?

Jezeli wrocilibysmy w przeszlosc to co kiedys byl0o w Olsztynie czy w Elblągu, to Elbląg wychodzi na tym o wiele lepiej, w Elblągu produkowano wszystko przed wojną, od cygar po łodzie podwodne (poprzez samochody, kolej, ciezki przemysl maszynowy). Nie poruszam juz inncyh watkow historycznych, bo nie chce zanudzac.

Elbląg też się rozwija, też się w nim buduje, a obecnie najważniejsza inwestycją miejską jest już rozpoczęra budowa Modrzewiny wraz z Parkiem Technologicznym, możesz to obejrzeć na filmie zprezentacją, zachęcam. Jest to krótka prezentacja Elbląga oraz inwestycji Parku Technologicznego.
          www.umelblag.pl/EPT.mpg

• manio15 Re: Do netuszka 19.11.07, 22:29
            dobra , masz racje, Elblag to metropolia a Olsztyn wiocha. Tylko co
            nas to obchodzi? to forum Ełku i wasze śmieszne antagonizmy nam
            lottajom.Wiesz gdzie. Uważasz że to Elbąg powinien byc stotycą? Bo
            ma większe kino i browar? a co by to zmieniło?
            • student_el Re: Do netuszka 20.11.07, 08:34
              My nie chcemy byc stolica, chcemy miec rownouprawnienie wladzy. Tak jak np w Lubuskim jest.
              • student_el Re: Do netuszka 20.11.07, 08:35
                P.s. rozumiesz chyba zbulwersowanie Elblążan, że nie są zadowoleni, ze rzadzi ktos slabszy, ktos kto ma tylko dwa blokowiska od nas wiecej.
                • ralston Re: Do netuszka 20.11.07, 09:35
                  Żądam równouprawnienia w rządzeniu dla Rapy. Oni tam mają taką
                  piramidę, jakiej w żadnym Elblągu nie ma. Rapa rządzi!
                  • student_el Re: Do netuszka 20.11.07, 13:43
                    Niech będzie.
                    • freeman8 Re: Do netuszka 20.11.07, 14:58
                      Wreszcie zgoda.
                      Powtórzmy za Wieszczem: "Zgoda, zgoda i ...Bóg rękę poda."
                      Dalsze ciągnięcie wątku nie miało sensu.
                      Rapa zwyciężyła.
                      Gratuluję Rals.
                      • ralston Re: Do netuszka 20.11.07, 15:08
                        Rapa rulez!
                        • student_el Re: Do netuszka 20.11.07, 18:17
                          Rapa rulez, ale co Olsztyn zrobi dla Rapy?
                          • ralston Re: Do netuszka 21.11.07, 14:59
                            Ta... jasne. Elbląg wybudowałby im browar i założył tramwaje. A z
                            tym Olsztynem to przechlapana sprawa...
                            • student_el Re: Do netuszka 22.11.07, 08:36
                              a gdzie jest ta netuszka?
                              • netuszka Re: Do netuszka 22.11.07, 15:09
                                Rany ile postów! ty chyba nie masz co robić?? a ja
                                po prostu nie mam czasu na takie głupoty ;)
                                Nie chce mi sie odpowiadać na twoje zachwyty nad Elblągiem i dokopywanie
                                Olsztynowi, nie mam nic do Elbląga ale jak przeczytalam glupia krytyke Olsztyna
                                to zareagowałam. Jako olsztynianka musiałam to skomentować, no ale szybko
                                odkryłam że masz straszny kompleks swojego miasta i rozmowa z tobą nic nie
                                zmieni, ty będziesz powtarzał swoje, zatem gadaj zdrów.
                                A co do Olsztyna to negatywne nastawienie wobec centralnego ośrodka jest typowe,
                                i niby co ma konkretnie robić dla miasta czego rzekomo nie robi, a samorządy są
                                od czego? każdy z nich walczy o swoje, równie dobrze możemy wszyscy narzekać na
                                Warszawe bo oni to dopiero stolica hoho i wszystko dla siebie bierze, a Polska
                                wschodnia wiadomo dostanie ochlapy... Nie lubie takiego negatywnego gadania
                                choćby było zgodne z rzeczywistością, po prostu narzekanie nic nie zmienia.
                                A tak poza wszystkim dodam, że moim zdaniem w Ełku dzieje się na plus, miasto
                                jest coraz ladniejsze i cieszę się z podejmowanych nowych inwestycji, z pomyslu
                                poszerzenia granic itp.
                                pozdrawiam;)
                                i kończę już rozmowę na temat Elbląga ;)

PS. Studencie z Elbląga jak masz jakiś problem ze swoim miastem to lepiej
                                podyskutuj o tym na forum Elbląga, albo może Olsztyna ;)
                                • student_el Re: Do netuszka 23.11.07, 12:30
                                  Nie moja wina jest ze watek ktos chcial rozwinac:P Ja tylko czekalem na odpowiedz twoja.
                                  Coz zarzucilas kilka rzeczy wiec musialem wyprostowac kilka spraw;)
                                  • ralston Re: Do netuszka 23.11.07, 13:00
                                    Hehe - w Białymstoku potraktowali wątek z właściwą atencją. Nikt nie
                                    odpowiedział :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=71961231
                                    • student_el Re: Do netuszka 28.11.07, 10:57
                                      zieeeeeeeeeeeeeeeeeeww

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka