wielkopolskawschodnia 18.11.06, 17:43 Czy August Repphan (1844-1924), warszawski przemysłowiec, był wnukiem Beniamina? Albo chociaż czyim synem był... Każda wskazówka będzie mile widziana. :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalamata99 Re: Repphanowie 13.12.06, 23:42 Caly wieczor grzebalem sie w moich calisianach i nie udalo mi sie znalezc zandych informacji. W ogole uderzylo mnie to, ze brak jakichkolwiek biografii tej szalenie waznej dla Kalisza rodziny! Najwiecej informacji jest u S. Malyszki, ktory omawia grobowce Repphanow na Rogatce. Wynika z tego, ze Benjamin mial trzech synow: Jana, Augusta (a moze Fryderyka Augusta) i Wilhelma. Byc moze Twoj August byl synem w.w. (Fryderyka?) Augusta, bo datowo to by pasowalo. W kazdym razie kontrast miedzy iloscia informacji o Fibigerach, a brakiem takowych o Repphanach jest niezwykly. Slownik Biograficzny Wielkopolski Pld-Wsch w ogole nie ma Repphanow, a przeciez to byli najwieksi kaliscy przemyslowcy, no i do tego tworcy cukrowni w Zbiersku. Wyglada mi na to, ze jest do wypelnienia duza luka dotyczaca rozwoju przemyslu ( i w ogole miasta) w XIX wieku. Moze inni forumowicze maja jakies wskazowki bibliograficzne? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Repphanowie 14.12.06, 00:00 kalamata99 napisał: > Slownik Biograficzny Wielkopolski Pld-Wsch w ogole nie ma R > epphanow, a przeciez to byli najwieksi kaliscy przemyslowcy, no i do tego tworc > y cukrowni w Zbiersku. Wyglada mi na to, ze jest do wypelnienia duza luka dotyc > zaca rozwoju przemyslu ( i w ogole miasta) w XIX wieku. Ta książka to żenada. Jeszcze nie udało mi się znaleźc praktycznie nic, czego bym potrzebował :( Odpowiedz Link Zgłoś
jawnuta3 Re: Repphanowie 15.12.06, 15:50 Słownik Wielkopolski Płd-Wschodniej jest pisany systemem holenderskim. Co do Repphanów, polecam Polski Słownik Biograficzny, jedyna rzecz, która w tak nagłej potrzebie ratuje. Chyba tom 31, biogramy sa autorstwa prof. Szwarca. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Repphanowie 15.12.06, 21:18 Jezli widziales te biogramy to moglbys odpowiedziec na pytanie w.w. od ktorego zaczal sie ten watek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Repphanowie IP: *.tktelekom.pl 16.12.06, 00:12 Ależ Jawnuta jest "ponad" takie rzeczy! Odpowiedz Link Zgłoś
jawnuta3 Re: Repphanowie 20.12.06, 08:52 No i masz rację!!! Urywać się z pracy, jeździć po bibliotekach, archiwach, zadawać pracownikom tych instytucji dziwne pytania, umieszczać w internecie po to tylko, by jakiś urzędas i profan w jednej osobie zachciał w ramach rozrywki w czasie nudnej pracy coś przeczytać, nie! Jestem ponad to! A propos, może Ty w ramach relaksu coś ciekawego napiszesz? Chyba, że nie masz nic ciekawego do powiedzenia i napisania! Pozostaje zatem czytanie. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
jawnuta3 Re: Repphanowie 20.12.06, 08:47 Biogramy czytałem, niestety, notatek nie zrobiłem, ksero też nie posiadam. Jeżeli uda mi się wyrwać do biblioteki zrobię ksero, zeskanuję i prześlę na Twoje konto. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 August Repphan 21.12.06, 20:24 Nie przyszedl Mahomet do gory to gora przyszla do Mahometa - nie czekajac na jawnute sam w koncu poszedlem do biblioteki uniwersyteckiej i znalazlem informacje o Repphanach. Tak jak podal jawnuta jest to w t.XXXI. August R. faktycznie byl synem Fryd. Augusta (1807-1888) bratem Pawla (1845-1915) i Emila Karola (1848-1931) oraz wnukiem Beniamina (1768-1831). Na str. 117 jest troche informacji o A.R., ze zalozyl w 1899 Tow. Akcyjne Fabryki Maszyn, Odlewni i Kotlarni z kapitalem zakladowym 2 mln. rubli, co bylo rekordem w Krol. Polskim. Firma jednak padla w czasie kryzysu gospodarczego w 1902. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Inni Repphanowie 21.12.06, 20:40 Nie chcialem podawac za duzo informacji o innych Repphanach w poprzednim poscie, a sa to rzeczywiscie dane fascynujace. Przypomnialo mi sie zreszta, ze znalem autora, prof. Andrzeja Szwarca, kiedy jeszcze byl studentem. To syn prof. Haliny Klab-Szwarc, slynnego asa wywiadu AK (mam ksiazke z jej wspomnieniami wojennymi, m.in. z Kalisza, ale to juz inna historia). Beniamin R. zbudowal fortune rodzinna i oprocz prowadzenia fabryki udzielal tez pozyczek ziemianom: Bon. Niemojowski byl mu dluzny 12600 zl, Alojzy Prosper Biernacki 4800, a Trampczynscy, wlasciciele Kalinowej i Piwonic ponad 100 tys zl! 28.VII.1831 zorganizowal rozruchy czeladzi, aby powitac wojska rosyjskie, ale wladze polskie to uspokoily (choc powstanie juz padalo), B.R. zostal aresztowany i uwieziony w Sieradzu, gdzie zmarl na cholere 4.VIII.1831. Syn B.R. Fryderyk August przejal fabryke i do manufaktury kupowal welne z owiec ze Zbierska i Petryk, nalezacych do jego brata Wilhelma. Mial tez liczne domy i ogrody w Kaliszu i okolicach. Z synow Fr.A.R. Emil Karol (1848-1931)pracowal w fabryce, a od stryja odkupil Petryki i Zbiersk z cukrownia, stajac sie najwiekszym bogaczem w kaliskiem, podobno samych podatkow zaplacil w 1900 r. ok. 300 tys. rubli. Dzialal dobroczynnie (straz pozarna, cyklisci itp), dal az 200 tys. na budowe szpitala i 200 tys. na budowe szkoly, ktora z powodu wojny otwarto dopiero 1.IX.1919, (to ta na Polnej, czy ona nadal nazywa sie Repphana?). W 1910 wszystko sprzedal i wyniosl sie do Berlina, podejrzewam, ze mialo to zwiazek z rozwodem z pierwsza zona i slubem z pewna pania z Berlina. Wesolych Swiat, dzis pierwszy dzien zimy, ale sniegu brak. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Inni Repphanowie 22.12.06, 09:59 To jest teraz Szkoła Podstawowa nr 5, nie wiem czy ona kiedykolwiek nosiła imię Repphana, ale mój tata mówił o niej "szkoła Repphana" i sam do niej chodził. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Inni Repphanowie 22.12.06, 13:40 A swoja droga to zastanawiam sie, gdzie Repphanowie mieszkali. Willa Fibigerow istnieje do dzisiaj, palace lodzkich bogaczy staja sie atrakcja Lodzi, a co pozostawila po sobie najbogatsza rodzina w XIX-wiecznym Kaliszu (oprocz budynku fabryki i szkoly nr.5)? Odpowiedz Link Zgłoś
jawnuta3 Re: Inni Repphanowie 22.12.06, 18:37 Wydaje mi się, że Repphanowie mieszkali tam, gdzie posiadali najbardziej reprezentacyjny zakład, czyli na ul. Niecałej. Kalisz, niestety nie posiada takiej ilości pałacyków jak np. Łódź. Budowanie takich siedzib było domeną burżuazji, ale tej z II poł. XIX w. Odpowiedz Link Zgłoś
jawnuta3 Re: August Repphan 22.12.06, 18:33 No, nasz rodzimy Mahomecie, wydaje mi się, że coś Tobie wysyłałem na adres kalamata99@gazeta.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: August Repphan 22.12.06, 19:01 W ogole nie zagladam do poczt gazety wiec szkoda, ze nie zawiadomiles mnie wczesniej, bo oszczedzilbym sobie wycieczki do biblioteki. W kazdym razie dziekuje za biogramy i doceniam wysilek. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Reppanowie 04.08.07, 15:38 Słyszałem od zaprzyjaźnionego ewangelika że dwie ostatnie Repphanówny dożyły swych ostatnich dni w domu opieki społecznej w Kaliszu. Jedna z ewangeliczek (tez już nie żyjąca) przynosiła im tam obiady. było to grubo po wojnie. swoja droga na cmentarzu jest sporo grobów Repphanów ale wszystkie są zaniedbane. Sit transit gloria mundi. Ciekawe jakie są wzajemne pokrewieństwa tych osób. Na pewno Reppanowie byli spokrewnieni z Scholzami czyli z Szolcem Rogozińskim. Ta wyprawa na Kamerun była wiec sfinansowana z fortuny Repphanów. W olbrzymiej krypcie pod kaplicą znajduje sie ok 15 pochówków w tym niektóre w ozdobnych sarkofagach. Najstarsi Repphanowie min Beniamin i Baltazar pochowani są w malutkich trumienkach wiec w jakimś okresie ich kości przełożono. Po Repphanach zachowała się sie tez ciekawa pamiątka w postaci kamiennego umocnienia rzeki na przeciw teatru. Na jednym z głazów wykute są inicjały i data 18.... Jak byłem dzieckiem to one były zawsze zasłonięte wodą teraz już nie. Widać poziom rzeki się obniża Odpowiedz Link Zgłoś