Gość: ewelina IP: *.sti.net.pl 04.04.08, 21:53 Spytam o coś, co pośrednio również ma związek z makijażem. Czy istnieje powiedzmy "bezpieczna" ilość opalania w solarium. Np. gdybym chicała iść na 10 min co 10 dni, czy możnaby uznać to za bezpieczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdalenabojan Re: pytanie o opaleniznę 06.04.08, 02:55 Nie ma sensu na 10 minut co 10 dni. 1.10 minut jak na pierwsze opalanie to za duzo (mozesz podraznic skórę) 2.a odstęp 10 dni jest za długi ,strasznie sługo będzie trwało uzyskanie widocznego odcienia Zeby cos było widać potrzeba około 10 seansów co 2-3 dni i najlepiej zaczynać od 5 minut.Potem dla podtrzymania opalenizny wystarczy co 4 dni. Ale jak nie byłaś nigdy na solarium zacznij od 4-5 minut,nawet jezlei obsługa powie ze minimalny czas do wykupienia to 8 minut u nich w salonie.I skorzystaj z łózka o nizszej mocy. Jest taka strona , www.solarium.pl - tam są rózne porady i co najważniejsze rekomendowane salony. Widziałam takze wyliczenia ile skóra jest w stanie przyjac minut opalania w ciagu roku aby to było bezpieczne - poszperaj w google. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelina Re: pytanie o opaleniznę IP: *.sti.net.pl 07.04.08, 22:25 Bardzo dziękuję za podpowiedź :) Zastanawiam się jednak czy mojej skóry przed korzystaniem z solarium nie powinien zobaczyć dermatolog. Kiedyś dużo opalałam się na słońcu i mam na ciele wiele pieprzyków różnej wielkości i koloru. Czy aby to nie jest przeciwskazaniem? Może dla niektórych są to dziwne pytania - ale tyle się mówi o raku skóry, że trudno nie bać się opalania. Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenabojan Re: pytanie o opaleniznę 08.04.08, 01:01 Powinien obejrzeć. Po oparzeniach słonecznych i intensywnym opalaniu z czasem pojawiaja się duze ,rozlane jakby piegi - szczególnie na ramionach i plecach.Ale sa płaskie i widac ze to przebarwienia skóry a nie dodatkowa narośl. Najbardziej niebezpieczne są przebarwienia i pieprzyki które są lekko wypukłe,mają nierówne brzegi ,bardzo ciemne lub takie jakoby cieliste. Pewnie lekarz bedzie odradzał opalanie i w solarium i na słoncu.Bedzie miał rację jezeli chodzi o starzenie skóry. Ale na pewno warto isc i dac sie cała obejrzec. Odpowiedz Link Zgłoś