Dodaj do ulubionych

WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA

06.08.05, 12:26
Jestem ze Słupska, mam 17 lat, kocham moje małe miasto i tu się najlepiej
czuję. Nie mam nic do Koszalina, ale wolę swoje miasto. Po prostu. Koniec
tematu uprzedzenia koszalińskie....
( do Koszalina jeżdze czasem na kręgle do Emki )

Jestem ciekaw obiektywnych opinii na temat: zalety i wady Słupska i
Koszalina. Tylko proszę was naprawdę o obiektywne oceny. A może są spraay,
które te dwa miasta mogłyby organizować razem, na pewno oba miasta mają wiele
wspólnych problemów. Od razu tylko zaznaczam, że jestem przeciwnikiem
Województwa Środkowopomorskiego, przysporzyłoby to tylko nowych uprzedzeń (
m.in. sprawa rządzenia, podziału pieniędzy i stolicy)....
Obserwuj wątek
    • andre3b Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 06.08.05, 12:56
      A ja jestem zwolennikiem SP więc nie mamy o czym mówić... Powiem tylko, że
      Słupsk to takie dziwne miasto, które chyba nie ma ambicji, nie chce samo
      decydowac o sobie i patrzy maślanymi oczkami na Gdański , który i tak je olewa.
      Słupszczanie to mili ludzie, ale chyba trochę zakompleksieni i podatni na
      manipulację, bo ciągle twierdzą,że Koszalin w przypadku powołania SP ich ograbi
      co jest bzudrą bo według projektu stolice mają być dwie, a instytucje mające
      największy wpływ na podział pieniędzy ( Sejmik, Marszałek) mają być ulokowane w
      Słupsku. Gorzów i Zielona Góra bardzo się nienawidzą, ale o likwidacji
      Lubuskiego nie chcą słyszeć!!! Coś w tym musi być:) Pozdrawiam
    • pianista_17 Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 06.08.05, 16:59
      Powiem ci, że w Słupsku naprawde zle sie nie mieszka. Nedzy nie ma. Mysle, ze
      obrazasz slupszczan mowica, ze nie maja wiekszych ambicji i patrza "maslanymi"
      oczyma na Gdansk. Mysle, ze raczej ignoruja Gdansk, Slupsk tworzy odrebny
      region.... Ja na pewno nie mam kompleksu, ze pochodze ze Slupska. Sa tu dobre
      szkoly srednie, PAP na przyzwoitym poziomie, kilka imprez. m.in. Festiwal
      Pianistyki Polskiej. Jest troche znanych slupszczan, ktorzy cos osiagneli, np.
      Dariusz Terefenko, Bogdan Kułakowski ( pianisci) i Natalia Sikora. Nie mamy sie
      czego wstydzic. Slupsk z Koszalinem nie musza byc wojewodztwem, zeby razem cos
      osiagnac. Po co marnowac czas na formalnosci. Po co znowu maja byc nieuniknione
      przepychanki polityczne i administracyjne. W Koszalinie rzadzi teraz PO, tak
      sadze, w Slupsku niestety SLD ( ubolewam nad tym, bo znam charakter hipokryty
      Kobylinskiego) - myslisz, ze porozumieliby sie? Chyba nie tak predko

Ja rozumiem Koszalin, bo wy niecierpicie Szczecina , czytalem artykuly o
      niesprawiedliwosciach przy podziale pieniedzy w waszym wojewodztwie. No coz,
      zycze powodzenia waszemu regionowi w walce o sprawiedliwosc. Bo to juz
      tajemnica Poliszynela, ze Szczecin was okrada. Ale co Slupskowi do tego?
      • andre3b Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 06.08.05, 17:58
        Oczywiście , ze tworzy oddzielny region i to właśnie z Koszalinem. przejawem są
        tu choćby media które są wspólne takie jak PR Koszalin, Głos Pomorza, Głos
        Koszaliński/Słupski, Radio Vigor, a także wiele instytucji których zakichane
        "metropolie" nie zdołały rozwalić np. Izba Lekarska w Koszalinie, czy Urząd
        Morski w Słupsku. A ponieważ miasta są ta podobne do siebie pod względem,
        wielkości i potencjału, oraz problemów powinny tworzyć również region pod
        względem administracyjnym. Moje wnioski o braku ambicji Słupska wynikają z wielu
        dyskusji na ten temat na wielu forach w przeciegu kilku lat i nikogo tu nie
        chciałem obrazić. Teksty typu " Lepiej być biednym przy Gdańsku niż bogatym z
        Koszalinem" po prostu mnie rozwalają na łopatki. Przeglądam bardzo wiele forów i
        np. taki Radom , który był w 1998 roku jednogłośnie za Warszawą teraz płacze,
        narzeka i zazdrości Kielcom niezależności. Przejżyj też fora Bielska-Białej,
        Częstochowy, Kalisza...A ile jest zadymy wokół powiatów? Nie jesteś wstanie
        zliczyć. Reforma z 1998 roku to tragiczna pomyłka i na pewno się podział zmieni
        tylko nie wiadomo jeszcze w jakim kierunku. Nie twierdze też , że w Słupsku się
        źle żyje, w Koszalinie też jest nieźle i mimo zepchnięcia tych obu miast na
        głęboką prowincję pseudometropolii nieźle sobie radzą co nie oznacza że jest
        dobrze... Pozdrawiam
        • pianista_17 Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 06.08.05, 20:11
          Myślę, że jednak marudzisz. Może lepiej byloby dla Koszalina, wreszcie nikt by
          was nie okradal i pieniadze bylyby dzielone rowno. Ale po co nowa
          administracja, nowe ceregiele. To chyba troche obciach dla Koszalina i Słupska,
          ze mialyby sie ubiegac o wojewodztwo , kiedy to samo robia takie miasta jak
          Bielsko-Biala, albo Czestochowa. Ale Radom, Kalisz, Koszalin i Slupsk? Daj
          spokoj. W te wakacje bylem w Rzeszowie i naprawde nie wiem, dlaczego takie
          miasto jest stolica wojewodztwa. Zupelnie nie wygdala na stolice.

Slupsk jest w regionie slupskim i ma Gdansk gdzies , tak samo jak i Gdansk ma
          Slupsk gdzies. Jestesmy wolnym regionem, prawie niezaleznym. Po co psuc u nas
          ta harmonie, ktora sie jako tako sprawdza. Miasto powoli, ale pieknieje, cos
          sie tu dzieje, bezrobocie powoli , ale systematycznie spada, przyjezdza duzo
          turystow z Niemiec, ludzie zaczynaja dbac o swoje domy i ogolnie o czystosc w
          miesci. Uwierz mi, ze to sie naprawde widzi. Ta poprawe.
          Mariaz z Koszalinem wprowadzilaby tylko niepokoj i nerwy. Tak to juz jest
          miedzy naszymi miastami. A jak bylo w PRL-u? No coz, mysle, ze jest w tym
          troche prawdy, ze Slupsk stracil. M.in Liczbe mieszkancow na rzecz waszego
          miasta, bo przed woj. koszalinskim Slupsk byl wiekszym miastem...
          Zielona Gora i Gorzow maja swoje wojewodztwo, bo po prostu trudno byloby
          podzielic tak duzy teren na wojewodztwa. A zreszta to sa dwa niezle miasta,
          ktore deklasuja Slupsk, a nawet Koszalin.
          Slupsk - miasto ponizej 100 tys. mieszkancow i Koszalin - troche powyzej tej
          liczby mialyby byc wojewodztwem? Daj spokoj!

Pisales o wspolnych mediach. Mysle, ze to tylko prowizorka, bo przeeciez kazdy
          wie, ze Glos Pomorza nie liczy sie w Koszalinie, a Glos Slupski w Slupsku. Te
          gazety ukazuja sie w regionie srodkowopomorskim, zeby nie zostac gazetami
          lokalnymi. Tylko dlatego. A radia? No coz, Radia Koszalin to nie sluchaja nawet
          w Koszalinie, sprawdz wyniki sluchalnosci w Pressie, nawet slupskie Radio Vigor
          wyprzedza koszalinskie radio w waszym regionie....
          A poza tym niestety ludzie i ze sluspkiego i koszalinskiego regionu malo
          czerpia informacji z mediow. Wystarczy popatrzec na wyniki sprzedazy obu
          konkurencyjnch gazet....
          • andre3b Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 07.08.05, 00:52
            To po co cała ta dyskusja. Jesteś taki sam jak pozostałe słupskie marudy... Po
            co zakładasz ten cały wątek o współpracy? Nic nas niełączy , media
            koszalińsko-słupskie to dno, po co rozbudowana administracja, mimo że to dodatkowe
            miejsca pracy, a Gorzów i ZG to wspaniałe aglomeracje i co tam Koszalinowi z
            nimi sie równać!!! Piszesz banały o "pieknieniu"( nawet Bobolice pieknieją)
            Słupska i o jakiejś niezależności Słupska od Gdańska i harmonii! Jestscie
            zaplutą prowincją( tak samo jak Koszalin), wasza niezalezność kończy się na
            granicach powiatu grockiego i tyle. Większość Słupszczan jest z niezrozumiałych
            dla mnie względów uprzedzona do Koszalina i bez względu na argumenty zawsze
            będziecie mówili "NIE". Wspomincia że Koszalin Was doił przed 30 laty, a
            jednocześnie usmiechacie się do
            dojącego Was Gdańska!!!Paranoja!!! Zbudujmy między naszymi miastami mur ,
            zapomnijmy o sobie i ...AMEN
            ps. Czy to się Tobie podoba czy nie miasto o statusie województwa zawsze się
            będzie lepiej rozwijało bo tam gdzi jest władza , są i pieniądze oraz
            inwestorzy... Koszalin wyszedł do Was z konkretna propozycją, ale jeżeli w
            referendum powiecie "NIE" to moim zdaniem nic na siłę...
          • pedro21 Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 07.08.05, 10:39
            ze mialyby sie ubiegac o wojewodztwo , kiedy to samo robia takie miasta jak
            > Bielsko-Biala, albo Czestochowa. Ale Radom, Kalisz, Koszalin i Slupsk?

A w czym "takie miast" są lepsze od Radomia, Kalisza i Koszalina?

Jestesmy wolnym regionem, prawie niezaleznym. Po co psuc u nas
            > ta harmonie, ktora sie jako tako sprawdza

Buhahahahahhahahhahahahahahhahaahhahahahahahhahhahaha

A jak bylo w PRL-u? No coz, mysle, ze jest w tym
            > troche prawdy, ze Slupsk stracil. M.in Liczbe mieszkancow na rzecz waszego
            > miasta, bo przed woj. koszalinskim Slupsk byl wiekszym miastem...

Teraz odpływa jeszcze więcej ludzi...Słupsk jest teraz przy Gdańsku jeszcze
            mniejszym miastem niż był za "panowania" Koszalina i w czasie
            niezależności(1975-98)Władze Słupska same przyznają że stracenie przez miasto
            statusu stutysięcznego znacznie ogranicza zainteresowanie inwestorów.

Zielona Gora i Gorzow maja swoje wojewodztwo, bo po prostu trudno byloby
            > podzielic tak duzy teren na wojewodztwa.

No jeszcze większy teren pomorza środkowego jakoś udało sie podzielić...

A zreszta to sa dwa niezle miasta,
            > ktore deklasuja Slupsk, a nawet Koszalin.

Buhahahahahahhahahahhhhaahahahahahahhahahahahaha Tego to ja już w ogóle nie
            rozumiem. W czym nas deklasują? Powiedz bo umieram z ciekawości ? Tylko nie pisz
            że mają parę tysięcy wiecej mieszkańcw bo znowu padne ze śmiechu:)

Na koniec, wracając do Twojego pierwotnego postu osobiście nie widzę niczego w
            Słupsku, czego nie ma w koszalinie więc zupełnie nie ma mowy o tym żeby Słupsk w
            jakiejś kwestii uzupełniał Koszalin. Zupełnie nia mam potrzeby do Was jeździć

• pianista_17 Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 07.08.05, 11:32
      Andre, czy ja cie tam zwa! To nie ja zaczalem dyskusje nt.
      Srodkowopomorskiego, od razu uprzedzilem, ze ta sprawe zostawiamy. To jest
      trudna sprawa i nie ma sensu o niej gadac, skoro obie strony juz sobie
      wyjasnily, ze nie palaja do siebie szczegolna zyczliwoscia i ze Slupsk nie ma
      ochoty na polaczenie sie z Koszalinem. I tyle! Chyba powinno to dotrzec do was!

Oczywiscie twoje argumenty za wojewodztwem sa ciekawe i na pewno realne, ale ja
      tez musze poslugiwac sie jakimis argumentami za moim zdaniem ( czyli przeciw
      wojewodztwu), chociaz bylyby one pewnym nagieciem. Ale przeciez nie mowie nic
      nieprawdziwego, chocby o mediach ( bo jestem pewien, ze mam w nich wieksze
      rozeznanie od ciebie).

To nie miala byc dyskusja na temat wojewodztwa, tylko wad obu miast i
      ewentualnej wspolpracy, ktora nie bylaby uwarunkowana polaczeniem formalnym.
      Nie twierdze , ze Slupsk jest lepszym miastem od Koszalina, to sa podobne
      miasta, ale o popierzonej historii. A rany latwo sie nie goja, zwlaszcza, ze
      chocby u nas w Slupsku z pokolenia na pokolenie mowi sie o Koszalinie jako PRL-
      owskim wyzyskiwaczu Slupska.
      Ja ci, andre powiem, ze nawet mnie w jakims stopniu przekonales do tego
      wojewodztwa, ale chyba u mnie przyzwyczajenie i obawy co do Koszalinka biora
      gore. Bo kto ma wladze i pieniadze, zmienia sie nie do poznania. Tak na pewno
      byloby i z wladzami waszego miast, bo nagle okoazaloby sie ,ze Koszalin ma
      strasznie duzo potrzeb i po latach wyzyskiwania przez Szczecin nalezy mu sie
      rekompensata. Oczywiscie na rzecz Slupska
      • andre3b Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 07.08.05, 13:16
        Widzisz i cała dyskusja jest bezsensu bo nic do Ciebie nie przemawia. Ile razy
        można pisać ,że w SP podział pieniedzy odbywałby sie w Słupsku, ponieważ tam
        miałby siedzibe sejmik i Urząd Marszałkowski? Jezeli ktoś w tym układzie miałby
        się obawiać to Koszalin Słupska, a nie odwrotnie no ale cóż wam nie można tego
        wbić do głowy. Po co te wszystkie bzdurne argumenty i wspomnienia PRL-u o
        jakims wyzysku. Powidz otwarcie że Słupszczanie nienawidzą Koszalina, że mają go
        głęboko w nosie i choćby nawet pełnia władzy nowego województwa była w Słupsku
        to nie chcą ( jak to sie wyraziłeś)z Koszalinkiem mieć nic wspólnego. Masz 17
        lat i czerpiesz wiedzę z jakiś słupskich opowiastek o wyzysku, ale jak zapytam
        się Ciebie o konkrety dotyczace tych zarzutów to nie otrzymam odpowiedzi...
        Kochacie Gdańsk- OK, Nie czujecie się okradani i zaniedbywani-OK, Pasuje Wam
        rola dalekiej, kresowej prowincji-OK. Tylko jak jest tak wspaniale to po co
        Wasze władze ciągle płaczą że Gdańsk na to nie dał, na tamto nie dał, a Teatr
        Muzyczny w Gdyni dostał całą pulę,a wy nie, że miliony wydaja na droge w
        Gdańsku, aSłupsk nic nie dostał itp... Zdecydujcie sie wreszcie bo mam wrażenie
        ze macie rozdwojenie jaźni
        • pianista17 Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 07.08.05, 20:02
          Wiesz co ,powiem ci andre, ze mnie przekonales, na pewno zmusiles do myslenia
          nad wojewodztwem. Zgadzam sie z toba w wielu kwestiach, to chyba sluszne,ze
          powinno sie zapomniec o dawnych uprzedzeniach, to historia , do ktorej nie
          powinno sie wracac.
          Mam nadzieje, ze na referendum w sprawie wojewodztwa przyjdzie w Slupsk duzo
          osob i zaglosuja za wojewodztwem. Bede przekonywal moich kolgow i kolezanki z
          liceum, zeby tez zaglosowali. W koncu wielu z nas naprawde jest przywiazanych
          do swojego miasta i chcialoby tu jednak w przyszlosci zostac.

Naprawde andre, przekonales mnie! Miejmy tylko nadzieje, ze stanie sie cud i
          nowa partia, ktora wygra wybory, a bedzie to na pewno PiS i PO, bedzie chciala
          zmienic plan administracyjny. A mam co do tego pewne watpliowsci, bo w
          Pomorskiem jest zaglebie Prawicy i na pewno nie beda chcieli zmniejszac
          wielkosci tego terenu....

Pozdrawiam
          • andre3b Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 07.08.05, 23:13
            Powiem jaka jest sytuacja. Za SP jest Pis, Samoobrona, LPR(oczywiście poza tym
            waszym małym posłem Strągiem :)),przeciwko PO, SLD to sam nie wie czego chce i
            kij mu w oko:) Tak naprawdę 100% za SP to tylko Samoobrona no ale idea SP nie
            jest warta tyle żeby na nich głos oddawać:) Kaczyński powiedził niedawno w
            K-linie, że przy obecnym chorym podzile administracyjnm nie widzi powodu dla
            którego nie miałoby powstać 17-te województwo tym bardziej że decyzja z 1998
            roku o "olaniu" naszego regionu była czysto polityczna i nie ma uzasadnienia
            ekonomicznego, historycznego i w ogóle żadnego.
            Jeżeli już doszłoby do przeforsowania ustawy , ktora jest w sejmie to będzie
            wyglądało tak:
            Urząd Wojewódzki w Koszalinie, Sejmik w Słupsku. Reszta urzędów podzielona po
            równo miedzy oba miasta. Koszalin ma regionalne Polskie Radio i ulokowane są w
            nim centrale dwóch regionalych gazet więc w Słupsku mógłby powstać Odział
            TVP(podobna sytuacja ja w Lubuskim). Nowe władze nowego województwa powinny się
            na początek postarać o właczenie naszego reginu w plany budowy autostrad( nasz
            region jako chyba jedyny jest w tej kwestii totalnie olewany) bo bez tego nie ma
            rozwoju... Najwazniejsze jest w pierwszej kolejności dogodne połączenie między
            K-linem i Słupskiem, ponieważ rozbicie urzędów wojewódzkich na dwa miasta
            powoduje pewne niedogodności dla tego docelowo czas przejazdu tych 70 km
            powinnien być bardzo krótki, tym bardziej że drugą ważną inwestycją powinniem
            być Port Lotniczy dla Środkowego Pomorza, który mógłby powstać w Rędzikowie i
            wtedy dogodny i szybki dojazd z Koszalina jest niezbedny. Władze wojewódzkiie
            powinny równiez wspomóc rozwój PAP w Słupsku żeby docelowo powstał Uniwersytet
            Środkowopomorski. Uwazam że to nie głupi pomysł, Koszalin- politechnika, Słupsk-
            uniwersytet. Oczywiście to są podstawowe rzeczy, ale według mnie najistotniejsze
            dla rozwoju regionu, bo tylko dobra komunikacja drogowa i lotnicza z reszta
            kraju i Europy oraz zaplecze naukowe zapewnią rozwój.
            Pozdrawiam
            • pianista17 Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 08.08.05, 11:10
              Hmm, to dobrze,ze Kaczynski i PiS nie widza problemu w powstaniu naszego
              wojewodztwa, bo wlasnie na Kaczory mam zamiar zaglosowac w tych wyborach. Zeby
              jeszcze byl wybrany jakis pozadny prezydent w Slupsku, tak, zeby skonczyly sie
              tu przepychanki polityczne, ktore hamuja prace i rozwoj...ech, ale to chyba
              tylko marzenia

Podzial na urzedy o jakim mowisz rzeczywiscie jest sprawiedliwy, i jak tak
              mialoby byc, to spoko. Chociaz, szczerze mowiac nie wierze w powstanie TVP
              Srodkowopomrskie, bo chyba nawet w Lubuskiem i Warmnisko-Mazurskiem nie ma
              oddzialow glownych. A co do gazet regionalnych, to nie zauwazyles, ze juz od
              jakiegos czasu Glos POmorza - glowna siedziba przeniosla sie do Slupska? Juz
              chyba od dobrego roku! A Glos Koszalisnki przeniosl sie w Koszalinie do budynku
              GP i zajal tam wiekszosc miejsca. Uwazam, ze to dobry podzial tych gazet

Jesli chodzi o lotnisko, to mysle, ze nie ma wiekszych perspektyw na otwarcie
              go w Redzikowie. Juz kiedys byl otwarty ten port przez Kobylinskiego i nie
              wypalilo, bo za malo ludzi latalo. Poza tym bliskosc portu lotniczego w
              Trojmiescie, ktore przewozi duza czesc regionu.
              Mysle, ze lepiej byloby miec lotnisko w Zegrzu Pomorskim ( pisano o tym w
              Reczpospolitej w weekend) - to ma wieksze szanse rozwoju i rywalizowania ze
              slabym Szcecinem i mocniejszym Gdanskiem.

PAP Uniwersytetem? Hmm, niedawno byly takie plany, ale nasza uczelnia nie
              spelnia wielu wymogow. Szkoda, chociaz nie zamierzam i tak tam studiowac.
              Poziom jednak odstaje...
              • andre3b Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 08.08.05, 11:43
                Chociaz, szczerze mowiac nie wierze w powstanie TVP
                Srodkowopomrskie, bo chyba nawet w Lubuskiem i Warmnisko-Mazurskiem nie ma
                oddzialow glownych.

I tu się mylisz kolego, ponieważ właśnie niedawno powstał OTVP Gorzów i w iogóle
                jest tendencja żeby każde woj. miało TVP tak jak jest to z PR:)

to nie zauwazyles, ze juz od
                > jakiegos czasu Glos POmorza - glowna siedziba przeniosla sie do Slupska? Juz
                > chyba od dobrego roku! A Glos Koszalisnki przeniosl sie w Koszalinie do budynku

To ze teraz dwie gazety w Koszalinie są w jednej siedzibie to wiem( mają tego
                samego wydawcę), a jeśli chodzi o Głos Pomorza to z ich stron internetowych i ze
                stopki wynkia że to jednak Koszalin jest centralą( siedziba naczelnego) ale
                mniejsza z tym bo i tak zawsze redakcje były niezależne z własnymi mutacjami i
                granica "ważności" odziału była zawsze dość płynna i cienka:)

> Jesli chodzi o lotnisko, to mysle, ze nie ma wiekszych perspektyw na otwarcie
                > go w Redzikowie. Juz kiedys byl otwarty ten port przez Kobylinskiego i nie
                > wypalilo, bo za malo ludzi latalo

No tak ale nie było wtedy tanich lini i nawet Gdańsk wtedy cienoiwał:)

> PAP Uniwersytetem? Hmm, niedawno byly takie plany, ale nasza uczelnia nie
                > spelnia wielu wymogow. Szkoda, chociaz nie zamierzam i tak tam studiowac.
                > Poziom jednak odstaje...

Tak jest teraz ale kto powiedził, ze nie ma się to zmienić za kilka lat:) Czy
                już ta uczelnie spisaliście na straty? Przy Gdańsku nie uda się wzmocnić PAP,
                poniewż nie jest to w interesi UG , który raczej chciałby wchłonąc słupską
                uczelnię, a nie mieć konkurenta w województwie..

• budrys77 Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 08.08.05, 11:44
                Tak się dziwnie składa, że w Gorzowie i w Olsztynie od 1 stycznia 2005 istnieją
                ODDZIAŁY regionalne TVP3. www.tvp.pl/tvp3lubuska. Podobnie od 1 lipca w
                Gorzowie rozpoczął działalność Wojewódzki Sąd Administracyjny czyli w dawnej
                strukturze oddział NSA. Pzdr
                • andre3b Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 08.08.05, 12:08
                  A tak sie Gorzów bronił przed Zieloną Górą w 1998 roku:) Teraz w życiu nie
                  oddaliby województwa mimo ze do najbogatszych nie należy, ale przynajmnie sami
                  decydują o swoim losie... A jeśli chodzi o Elbląg to teraz walczą z Olsztynem o
                  Sejmik:) Tak trzymac ! Sprawiedliwość w miastach o podobnej wielkości i
                  potencjale musi być:)
                  • budrys77 Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 08.08.05, 14:35
                    Mimo, że nie mieszkam w Koszalinie, a w lubuskim właśnie, lubię bardzo oba
                    miasta wspomniane w poście. Znacznie lepiej znam Koszalin, a co do jego zalet
                    to wymienię przede wszystkim nadmorskie położenie i niezłe szkolnictwo wyższe.
                    Koszalin ma spory potencjał i osobiście uważam że powinien rozwijać się w
                    kierunku Bałtyku, tworząc z gminą Mielno jeden organizm. Brakuje mi w
                    Koszalinie wydzielonego centrum, ponieważ Al. Zwycięstwa sztucznie rozdziela
                    miasto na dwie części. Plac Staromiejski też wymaga sporych inwestycji. No
                    i ... obwodnica. pzdr
                    • andre3b Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 08.08.05, 14:48
                      Trochę nie rozumiem tego sztucznego podziały Koszalina na dwie częsci przez ul.
                      Zwycięstwa:) Jak zechciałbyś mi to wytłumaczyć to byłbym wdzięczny. Jeśli chodzi
                      o rynek i obowdnice to w pełni się zgadzam:0
                      Pozdrowienia
                    • pedro21 Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 08.08.05, 15:01
                      To jest jakiś dziwny sterotym mówiący że Koszalin to Zwycięstwa i odnogi.
                      Przeciez wystarczy popatrzeć na plan miasta żeby się przekonać że to
                      nieprawda.równie dobrz możnaby powiedzić że Koszalin sztucznie dzieli 1-go Maja,
                      Monte cassino, Armii Krajowej, 4-go Marca , JPII, czy Władysława IV. Zwycięstwa
                      wcale nie jest strategiczną ulicą i wcale nie o największym ruchu
                      • budrys77 Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 08.08.05, 15:32
                        Chodzi o zwartość zabudowy oraz przeznaczenie Śródmieścia dla ruchu pieszego.
                        Al. Zwycięstwa to typowa trasa średnicowa z pasmami ruchu. Z tego co pamiętam z
                        zeszłego roku, na żadnym przejściu dla pieszych nie było świateł, a samochody
                        pędziły jak szalone. Jest to rozwiązanie urbanistyczne poniekąd przestarzałe,
                        powszechnie stosowane w okresie wczesnego PRL. Obecnie wyłącza sie Śródmieścia
                        miast dla samochodów i jest to tendencja ogólnoświatowa. W Koszalinie byłoby to
                        raczej niemożliwe. Gorzów nie posiada starówki, ponieważ spaliła ją
                        przyjacielska Armia Czerwona;), a przjaciele z Zielonej Gory nie pozwolili
                        odbudować za starego podziału. Istnieje jednak tzw. Nowe Miasto z deptakiem.
                        Jest to kilka ocalałych kwartałów kamienic secesyjnych (jak poznańskie Jeżyce)
                        z szachulcowym układem ulic. Obecnie budowana obwodnica, umożliwi również
                        zamknięcie dla ruchu ulic w okolicach katedry i odtworzenie dużego Starego
                        Rynku (prawie bez zabudowy historycznej niestety). Polecam www.gorzow.pl i
                        webcam na żywo z tej strony. Pozdrawiam Koszalin który bardzo lubię:)
                        • budrys77 Re: WADY I ZALETY KOSZALINA I SŁUPSKA 08.08.05, 15:44
                          na www.gorzow.pl obejrzyjcie po lewej stronie dział "Gorzów" gorzowskie
                          kamienice i fotogaleria. Są tam dość ciekawe zdjęcia. Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka