ederlezi1981
21.09.09, 19:47
Chyba był taki wątek (ale: 1. mam fatalny, modemowy net i ledwo chodzi, a istotny jest czas), ale trudno. Własnie próbuję ustalić czy i do kiedy przysługują mi bezpłatne świadczenia medyczne.
Więc po kolei:
Mam 28 lat, nie posiadam małżonka, rodziców ani innych osób (siostra z rentą rodzinną), prowadzę jednoosobowe gospodarstwo domowe (rolnego ani działalności gospodarczej takoż).
Teraz- krótko, bo to była krótka umowa- jestem zatrudniona do 30 września na podstawie umowy o pracę. Kończę studia doktoranckie, jestem na ostatnim roku. Od października będę miała na cały rok akademicki w 2 miejscach umowy o dzieło z prawami autorskimi.
I wobec tego zdołałam ustalić, że:
- na pewno do 30 dni po ustaniu bieżącej umowy o pracę mam ubezpieczenie,
- byc może 90 dni od końca roku akademickiego (czyli do końca stycznia)- ale tu już mam wątpliwości ; pytanie, czy przedłużenie terminu oddania pracy by cos dało,
- umowa o dzieło, jak mniemam, nie daje mi niczego (cho, czy któraś z uczelni nie mogłaby mnie ubezpieczyć na tej podstawie?
- bycie siostrą rencistki, z którą nie mieszkam niczego mi chyba nie daje,
- nie spełniam kryterium dochodowego, by wystąpić z wnioskiem o wydanie stosownej decyzji przez prezydenta (burmistrza lub wójta) gminy właściwej ze względu na swój adres zamieszkania - poza tym pytanie- gdzie- tam, gdzie jestem zameldowana na pobyt stały, czy czasowy...
A, wyczytałam, że moge się ubezpieczyc dobrowolnie- ale to są ponad dwie stówy miesięcznie, na co mnie średnio stać.
Z róznych powodów aktualnie nie chcę, czy nie bardzo mogę (to straszliwie skomplikowane jest)zarejestrować się w PUPie ani podjąć normalnej pracy etatowej.
Za wszelkie sugestie i rady bede bardzo wdzięczna.