Dodaj do ulubionych

depilacja woskiem

03.05.10, 23:30
tyle tu kobiet mam nadzieję, że dowiem się więcej niż na "urodzie"

byłam ostatnio na depilacji woskiem całych nóg. Po pierwszym zabiegu włoski
odrosły dość szybko, już po 8 dniach były całkiem duże. Potem zrobiłam
depilatorem a potem znowu do kosmetyczki. Po drugim zabiegu po 2 dniach mam
już moce ciemne włoski na łydkach.
I już sama nie wiem czy tak już ze mną jest czy to może kosmetyczka zchrzaniła
sprawę. Bo jeśli pierwsza opcja to ja dziękuję pomęczę się z depilatorem -
czasowo wyjdzie lepiej niż z dojazdem do kosmetyczki a finansowo na plus.
Jeśli 2 opcja to wypróbuję inną.
Jest jeszcze mozliwość taka, że muszę iść na kilka zabiegów by włosy osłabły i
wtedy czas między nimi się wydłuży. Fajnie by było gdyby to było 3-4 tygodnie.
Jak myslicie? Jak to u Was wygląda?
Dodam tylko, że wcześniej przez lata używałam depilatora ale też w
międzyczasie golenie maszynką bo:
-brak czasu na depilator
-wrastanie
Obserwuj wątek
    • madzioreck Re: depilacja woskiem 04.05.10, 01:24
      Widzisz, czas, w jakim włosy odrosną po depilacji, zależy tylko od naszych
      włosów. A to, że po drugim zabiegu włoski odrosły szybciej niż po pierwszym może
      być spowodowane tym, że włosy, które mamy na całych nogach, są w różnej fazie
      wzrostu. Wyrwane nie odrastają wszystkie naraz, w tym samym tempie, tylko jakby
      partiami. Kosmetyczka nie wyrwie woskiem włosków, które dopiero mają zamiar
      wyjść spod skóry, a jedynie te, które są na tyle długie, aby wosk dobrze je
      oblepił i złapał.
      Gdybym mogła korzystać z metod polegających na wyrywaniu włosków, wybrałabym
      raczej depilator, którym można na bieżąco usuwać niedobitki - na wosk trzeba iść
      z odrośniętymi włoskami, co oznacza konieczność chodzenia jakiś czas z mało
      gładkimi nogami, tudzież futrem na nich, jak to jest w moim przypadku :)
      • bebe.lapin Re: depilacja woskiem 04.05.10, 11:02
        na poczatku trzeba sie troche przemeczyc, ale po kilku razach wloski powinny
        odrastac o wiele wolniej i byc mniej widoczne. ja osobiscie uwazam te metode za
        najbardziej efektywna i najprostsza, jesli chodzi o nogi, tyle ze nie zawsze mam
        czas, zeby sie za to zabrac. z tym, ze ja nogi robie sobie sama - kupuje woski w
        takich opakowaniach roll-on, podgrzewam w podgrzewaczu (ale pozna i w garnku z
        woda, tylko trzeba uwazac, zeby sie nie poparzyc)i juz. :D

pachy i bikini robic samej sobie odradzam :D
        • normalna_ja Re: depilacja woskiem 04.05.10, 19:34
          depiluję wszystko woskiem na gorąco sama.
          od 6 lat do zeszłego roku - depilator, od roku wosk na ciepło właśnie. pomimo
          tych kilku lat depilacji włosy po wosku zaczynam czuć 'pod ręką' po 4 dniach.
          jednak są rzadsze i jaśniejsze.
          depilacja nóg, rąk, bikini, pach zajmuje mi 2 godziny, ale uważam, że warto się
          przemęczyć raz na jakiś czas :)
          a, wszystko zależy od owłosienia. i wydaje mi się, że żadna w tym wina
          kosmetyczki. z czasem będą odrastać wolniej i będą słabsze.

[wosk na ciepło jest mz o wiele skuteczniejszy niż na zimno w plastrach - na
          podst. własnego doświadczenia]
          • madzioreck 2 godziny 04.05.10, 20:51
            Hehe, mnie 2 godziny zajęło kiedyś "zrobienie" samych nóg, pomagał mi 7-letni
            wtedy siostrzeniec, darł pasy z tyłu łydek ;)
            Kolejny raz, przed ślubem i podróżą, zadzwoniłam jednak do koleżanki kosmetyczki
            - w 10 minut było po wszystkim, jednak wprawa to wprawa. Ale darła ze mnie pasy
            w tempie kosmicznym, a ja leżałam z poduszką w zębach :)
            Niestety, ta depilacja była prawie 2 lata temu, a ja wciąż walczę z wrastającymi
            włoskami, zostają nieładne blizny :/
            • turzyca wrastanie wlosow 04.05.10, 23:22
              Ja sie wlasnie powoli zastanawiam, czy nie zaczac sie depilowac pumeksem.
              Przynajmniej lydek. Bo golenie mnie irytuje, a po depilacji dowolna metoda
              (depilator, wosk, pasta cukrowa) wlosy sa na tyle oslabione, ze zaczynaja
              wrastac. Depilacja pumeksem byla metoda szeroko opisywana w damskich
              czasopismach minionej epoki, a ostatnio gdzies czytalam opis proby i brzmial
              zachecajaco. W sumie to taki mniej bajerancki odpowiednik "magicznych tarczek do
              depilacji".
          • bebe.lapin Re: depilacja woskiem 05.05.10, 10:48
            o rany, jak dajesz rade sama sobie zrobic bikini i pachy? przedramiona ok,
            troche z tym gimnastyki, ale potrafie, natomiast reszta...za kazdym razem, kiedy
            probowalam robic bikini, to efektu nie bylo, natomiast byly male krwiaczki :D
            • normalna_ja Re: depilacja woskiem 05.05.10, 18:47
              nie wiem, czy to pytanie do mnie skierowałaś bebe.lapin, jeśli tak to już
              odpisuję :)
              co do pach i bikini - idzie gładko. motywacją do depilowania bikini woskiem jest
              to, iż włosy tu nie odrastają przez ok. 2 tygodnie! motywacją do depilowania
              pach jest świadomość, że po ok. 4 dniach dopiero zaczną włosy wyrastać, a nie
              tak jak po goleniu od razu pojawią się czarne kropki i włosy kilka godzin po

ja sobie krwiaczki robię pod kolanami. no nie umiem jakoś tam oderwać plastra
              ładnie i elegancko :).
              • madzioreck Re: depilacja woskiem 05.05.10, 19:27
                Bikini - zgodzę się, ale pod pachami można sobie jednak narobić krwiaków, skórę
                tam powinno się trochę naciągnąć, co może być trudne przy pewnych rodzajach skóry.
              • bebe.lapin Re: depilacja woskiem 06.05.10, 11:41
                ale ja mam wrazenie, ze pod pachami kazdy wlosek rosnie sobie w inna strone,
                wiec trudno tam manewrowac...wystarczy, ze widze, jak kosmetyczka musi robic
                malymi kawaleczkami i jak sie nameczy, a ma dwie rece do dyspozycji przeciez :D

co do bikini
    • idziejoannaoch Re: depilacja woskiem 04.05.10, 20:41
      ja używam od jakichś dwóch lat praktycznie wyłącznie depilatora przy depilacji
      nóg. Raz skusiłam się na wosk u kosmetyczki, ale było bez wow. Jak czasem mogę
      sobie pozwolić na poważniejsze zapuszczenie się i depiluję sobie już dość
      zarośnięte nogi, to efekt jest prawie jak przy maszynce do golenia. Ale mimo
      tego, że już tyle czasu depiluję w ten sposób nogi, to i tak po tygodniu mam już
      włoski wyczuwalne pod ręką, a po dwóch widoczne z bliska gołym okiem. Są,
      jednak, pewne przesądzające zalety depilatora: po pierwsze skóra jest znacznie
      gładsza niż po użyciu maszynki, kiedy używałam maszynki miałam suchą, łuszczącą
      się skórę na nogach, a teraz mam gładką i miękką. Poza tym, te włoski, które
      odrastają są dużo mniejsze i delikatniejsze, więc nawet po jakichś dwóch
      tygodniach mogę wyjść do ludzi w krótszych spodniach albo iść na basen. Co
      prawda może się zdarzyć, że ktoś zobaczy, że nie mam idealnie gładkich nóg, no
      ale to chyba nie jest taka straszna tragedia i wstyd. Generalnie podchodzę z
      pewnym dystansem do swojego owłosienia, po prostu zakładam, że ludzie miewają
      włosy na nogach i rękach i do końca się z tym nie wygra, bez ogromnych nakładów
      pieniężnych, np na depilację laserową
    • bell9 Re: depilacja woskiem 04.05.10, 22:16
      a ja proponuję Ci spróbować cukrem. Ja co prawda mam tylko doświadczenie z pachami, ale po wosku miałam tak jak ty-szybko odrosły te które "niezałapały się na rawanie".Kosmetyczka zaproponowała mi depilację cukrem, troszkę dłużej to trwa, troszke wiecejwg.mnie boli ale efekt bardziej mnie zadowolił.Cukrem "rwie się" w inną stronę niż woskiem, dłużej odrastają i inaczej się 'wrastają"

depilacjawoskiem.com.pl/depilacja-pasta-cukrowa
      • idziejoannaoch depilacja pastą cukrową 04.05.10, 22:25
        ja do końca nie ogarniam depilacji pastą cukrową, próbowałam sama ją
        przygotować, ale albo wychodziła mi kula o konsystencji modeliny, która była co
        prawda plastyczna, tak, jak miało być w przepisie, ale do niczego się nie
        przyklejała, a tym bardziej nie wyrywała, albo mi wychodził taki gęsty syrop.
        Jak wy to robicie? :)
        • turzyca Re: depilacja pastą cukrową 04.05.10, 23:28
          Trafilam na te instrukcje:
          forum.gazeta.pl/forum/w,24024,48863647,97247817,Re_pasta_cukrowa.html
          wyszlo mi calkiem calkiem. Tylko sporo czasu zezarlo, ale brak wprawy tez trzeba
          brac pod uwage. Przed przyklejeniem trzeba uszczkniety kawalek nieco pomiedlic,
          ale bez przesady bo zbyt dlugo miedlony przestaje sie kleic. Bolesnosc w
          porownaniu z woskiem duzo mniejsza. Ale problemu oslabionych wlosow, ktore przy
          odrastaniu nie moga sie przebic przez skore w moim przypadku nie rozwiazuje.
    • balbina11 Re: depilacja woskiem 07.05.10, 23:57
      Niestety mam ojca w typie południowca i zbędne owłosienie odziedziczyłam po nim
      (to na głowie, niestety nie). Walczyłam z tym maszynką (bez sensu, bo zostają
      czarne kropki i zaraz odrastają), depilatorem (wrastają koszmarnie), wosk (ok,
      częsty peeling eliminował częściowo wrastanie). Bikini robiłam laserem. Teraz
      odkryliśmy z M pastę cukrową (on robi). M ma swój sposób, bo robi ją bardziej
      "płynną", nakłada jak wosk i zrywa za pomocą pociętej kuchennej ściereczki. Mamy
      z tym zabawę, a ja pozbywam się problemu z nóg, bikini, pach na dłuższy czas.
    • wielebnna Re: depilacja woskiem 11.05.10, 01:03
      w miarę regularna depilacja depilatorem zlikwidowała część owłosienia (albo
      wyłysiałam już ze starości)
      najwygodniejszą metoda dla mnie jest wosk na gorąco roll - on z podgrzewacza -
      idzie piorunem - sama w pół godziny załatwiam całe nogi

pokusiłam się dziś o laser pod pachami - zobaczymy
    • joana.mz Re: depilacja woskiem 11.05.10, 15:38
      dzięki za wpisy, będę jeszcze próbować. Zerknęłam na allegro i widzę, że zestaw
      do wosku jest całkiem nie drogi (porównując do wizyty u kosmetyczki). Poza tym
      depilacja bikini przyniosła zadawalające efekty
    • greylin Re: depilacja woskiem 11.05.10, 20:23
      Może miałaś za krótkie włoski?
      U mnie, jak mam za krótkie to nie wyrywają się tylko urywają i dosłownie za
      moment odrastają (jak po goleniu).
    • indigo-rose Re: depilacja woskiem 17.10.10, 17:10
      Ja jestem chyba jakimś ciężkim przypadkiem jeśli chodzi o bikini. Nogi - włoski typu pajęczyna, pozbywam się ich banalnie metodą dowolną. Pachy - przyzwyczaiłam się do depilatora, w zasadzie teraz też odrasta mi tam bardziej puszek niż włosy. Za to bikini... masakra. Grube i rosnące prawie poziomo i to w prędkości światła, co oznacza, że:
      - po kilkunastu h są już szorstkie ciemne kropki, niestety przejechanie maszynką (oczywiście z użyciem pianki!) powoduje milion zacięć w miejscu wyrastania włosa = zaczerwienione kropki;
      - jestem uczulona na kremy depilujące, w dodatku przejechanie szpachelką też wywołuje zacięcia, co w tym momencie wydaje mi się trochę niebezpieczne,
      - niezależnie od stopnia naciągnięcia skóry, po depilatorze i wosku również zostają mi krwawe kropki (w dodatku obie próby robiłam po użyciu kremu znieczulającego, bo chyba bym nie wytrzymała na żywo).
      Próbowałam pastę cukrową, ale ona nie klei się do włosków wystarczająco. Jeśli robię coś źle z woskiem, to może rozwiązaniem byłoby pójście do kosmetyczki. O ile wytrzymam z moim niskim progiem bólu. Ale zaczynam się obawiać, że to moje włoski rosną jakoś dziwnie i jestem przypadkiem beznadziejnym :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka