Dodaj do ulubionych

[LWW] gdzie oddać stare ubrania ?

20.09.10, 21:52
Wątek zakładam jako spin-off wątku na XXL
forum.gazeta.pl/forum/w,99117,116439176,116439176,Jak_dlugo_przechowujecie_za_male_ciuchy_.html
Jako alternatywa przechowywania ubrań, które przestały na nas pasować, aż my same schudniemy, ewentualnie wejdzie w nie nasza córka albo wnuczka, nasuwa się nieodparcie oddanie ciuchów jakiejś organizacji charytatywnej. Jak piszą dziewczyny nie za bardzo opłaca się sprzedaż używanych (i niemodnych) ciuchów na allegro - pracy przy wystawianiu sporo, a ceny niskie.
Tylko dokładnie komu je oddać ?
Zaznaczam, że cały czas mam na myśli worek pełen czystych i niezbyt znoszonych ubrań dla dorosłych.

1. caritas / parafie - W mojej parafii panie z koła charytatywnego nie zbierają ubrań. Caritas warszawski o niczym takim na swojej stronie nie informuje.

2. dawne "pojemniki PCK", obecnie już nie PCK. Należą między innymi do firmy wtórpol, która nimi handluje.
www.wtorpol.com.pl/main,pl.html
Niby lepiej do takiego kontenera, a nie do śmieci, ale ja wolałabym swoje rzeczy ODDAĆ potrzebującym.

Czy macie inne pomysły ?
Obserwuj wątek
    • roza_am Re: [LWW] gdzie oddać stare ubrania ? 20.09.10, 22:05
      > Czy macie inne pomysły ?

Rodzina? Znajomi?
      Powodzianie?
      Uchodźcy?

PCK:
      Przekaż dary rzeczowe dla naszych podopiecznych

PCK prowadzi całoroczną zbiórkę darów rzeczowych dla osób ubogich, rodzin wielodzietnych oraz bezdomnych. Organizujemy także zbiórki dla ofiar klęsk i katastrof w Polsce i zagranicą. Hojność i życzliwość darczyńców są szczególnie ważne w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy.

Dary można przekazać do oddziałów Polskiego Czerwonego Krzyża w całym kraju.

Prowadzimy całoroczną zbiórkę:

* Środków czystości i higieny osobistej
      * Artykułów do pielęgnacji niemowląt
      * Sprzętu rehabilitacyjnego i leków
      * Mebli i sprzętu gospodarstwa domowego
      * Odzieży, pościeli oraz innych tekstyliów
      * Przyborów szkolnych
      * Produktów spożywczych i żywności (z aktualną datą przydatności do spożycia)
    • kaga9 Re: [LWW] gdzie oddać stare ubrania ? 20.09.10, 22:20
      Niektóre redakcje (głowy nie dam, czy nie np. "Przyjaciółka") pośredniczą w przekazywaniu m.in. ubrań potrzebującym. Z tego, co pamiętam, widziałam w którymś z pisemek ogłoszenia konkretnych rodzin (oczywiście bez personaliów), na co reflektują.
    • turzyca Re: [LWW] gdzie oddać stare ubrania ? 20.09.10, 22:40
      Luzne skojarzenia:
      - fora pomocowe typu pomocna emama,
      - powodzianie tj. organizacje lub prywatne osoby, ktore im pomagaja.
    • roza_am Re: [LWW] gdzie oddać stare ubrania ? 20.09.10, 23:06
      Bywają jeszcze czasem takie spotkania z wymianą ciuchów - np. w knajpach czy babskich klubach.
    • zarin Re: [LWW] gdzie oddać stare ubrania ? 20.09.10, 23:27
      > 2. dawne "pojemniki PCK", obecnie już nie PCK. Należą między innymi do firmy wt
      > órpol, która nimi handluje.
      > www.wtorpol.com.pl/main,pl.html
      > Niby lepiej do takiego kontenera, a nie do śmieci, ale ja wolałabym swoje rzecz
      > y ODDAĆ potrzebującym.

A nie jest tak, że sprzedają część, żeby pokryć koszty, a reszta ubrań idzie dla potrzebujących?
      • victoria1985 Re: [LWW] gdzie oddać stare ubrania ? 21.09.10, 07:56
        pewnie przekazują ileś procent z tego co na tym zarobią ale sądzę że jest to bardzo mały procencik
      • magdalaena1977 Re: [LWW] gdzie oddać stare ubrania ? 21.09.10, 08:16
        zarin napisała:
        > A nie jest tak, że sprzedają część, żeby pokryć koszty, a reszta ubrań idzie dl
        > a potrzebujących?
        No właśnie nie.
        Jak te pojemniki pojawiły się na ulicach, ludzie byli przekonani, że oddają ubrania PCK a za ich pośrednictwem biednym. Ale potem w kilku gazetach ukazały się artykuły, że za umieszczenie logo na pojemniku PCK dostaje parę groszy, a ubrania zbiera na sprzedaż firma wtórpol. Ludzie byli oburzeni i dlatego PCK wycofało swój znak.
    • maheda Ja oddaję tutaj 21.09.10, 09:40
      www.emmaus.pl/

Tam istotnie można oddać rzeczy.
      • zazulla emaus 21.09.10, 15:34
        Dodam, że w Rzeszowie też funkcjonuje Emaus. Co prawda nie oddawałam im rzeczy ale kupowałam od nich.
        • maheda Emaus Warszawa - noclegownia dla kobiet 21.09.10, 16:26
          Widzę, że też coś jest:

Emaus. Noclegownia dla bezdomnych kobiet Wspólnoty Katolickiej ...
          chlebzycia.org.pl
          Stawki 27, Warszawa
          tel. 22 838 44 50
    • anna-pia Re: [LWW] gdzie oddać stare ubrania ? 21.09.10, 09:57
      Ja oddaję do Caritasu, biorą - informacji nie ma, zadzwoniłam i się dowiedziałam. Poszukaj, może np. jest w okolicy noclegownia dla kobiet, dom samotnej matki czy coś takiego - też biorą (koleżanka po schudnięciu oddała całą szafę właśnie do takiego domu, kobiety często trafiają tam z tym, co na grzbiecie).
      • maith Re: [LWW] gdzie oddać stare ubrania ? 21.09.10, 20:29
        O, dom samotnej matki, noclegownia dla kobiet, dobry pomysł :)
        Faktycznie tam chyba jest największa szansa, że się moje przedbiubiowe ciuszki przydadzą :)
    • jul-kaa Re: [LWW] gdzie oddać stare ubrania ? 21.09.10, 10:53
      MARKOTy chyba przyjeżdżają i zabierają, moja babcia tak oddawała.
    • aankaa można też tu 21.09.10, 20:48
      gratyzchaty.pl/
      wystarczy porobić zdjęcia, napisać rozmiary i czekać (krótko) na chętnych. Odbiór osobisty lub wysyłki po uprzednim wpłaceniu na konto
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka