Dodaj do ulubionych

Dom Pod Biustonoszami

24.02.11, 21:35
Wiedziałyście, że jest taki w Warszawie? Któraś (bez góglania!) powie, gdzie?
Turzycy zakazuję rozwiązywania zagadki!
Ja się dziś dowiedziałam o jego istnieniu, bardzo się podekscytowałam, aż chyba pojadę oglądać. Może by go tak objąć honorowym patronatem Lobby? :)
Aż dziw, że nikt na Lobby jeszcze o tym nie wspomniał :)
Obserwuj wątek
    • ja_joanna Re: Dom Pod Biustonoszami 25.02.11, 00:21
      Bez turzycy ani gugla – zapomnij! :D

Brzmi intrygująco! Ale ja w Warszawie ostatnio nie bywam to nie wiem.
      • turzyca Re: Dom Pod Biustonoszami 25.02.11, 00:31
        > Brzmi intrygująco! Ale ja w Warszawie ostatnio nie bywam to nie wiem

To nie jest ostatnio. Ten dom stoi mniej wiecej tak samo dlugo jak jego nazewniczy blizniak o nazwie jeszcze bardziej uroczej czyli Dom Pod Sedesami. Tylko na szczescie nie przeszedl takiej makabrycznej renowacji fasady.
        • anna-pia Re: Dom Pod Biustonoszami 25.02.11, 01:46
          Turzyca, ciebie tu miało nie być! ;)
        • ja_joanna Re: Dom Pod Biustonoszami 25.02.11, 05:29
          Dom pod Sedesami??? LOL
          Ja tylko wiem, gdzie wielki ToiToi stoi, ale to chyba nie to samo?
          • azymut17 Re: Dom Pod Biustonoszami 25.02.11, 08:08
            A ja wiem tylko, gdzie jest Dom pod Karczochem - powinnam była uczestniczyć w forum Kuchnia ;-)
            Ale może to ta sama okolica?
          • turzyca Re: Dom Pod Biustonoszami 25.02.11, 13:10
            Marszalkowska, niedaleko Swietokrzyskiej. Teraz wyglada tak: i54.tinypic.com/2a6jzar.jpg , ale wczesniej wygladal tak: i52.tinypic.com/zve6mr.jpg i z racji tych otworow zostal tak a nie inaczej nazwany.

Zabawnym trafem Dom Pod Sedesami ma cos wspolnego zarowno z Domem Pod Karczochem jak i z Domem Pod Biustonoszami. Dom Pod Sedesami jest bowiem efektem przebudowy prowadzonej przez Bohdana Lacherta gmachu zaprojektowanego przez Marconiego, ktory byl tez tworca Domu czy tez Palacu Pod Karczochem. Ten sam Bohdan Lachert projektowal Dom Pod Biustonoszami, stojacy na miejscu kamienicy zburzonej w trakcie wojny.
            • ja_joanna Re: Dom Pod Biustonoszami 25.02.11, 17:55
              Chodziłam tam jako dziecko do ortodonty! :)))))
            • brykanty Gdzie jest karczoch? 25.02.11, 19:52
              Turzyco, ale ten karczoch nigdzie się nie zachował, prawda? Czy dobrze zrozumiałam, że nikt go nie widział od połowy XIX w.? Czy w czasie kolejnych przebudów i dobudowywania przybudówek jednak się uchronił?
              Większość zdjęć w sieci jest na tyle kiepska, że nie bardzo w ogóle widać budynek. A w Al. Ujazdowskie to jeszcze ze dwa tygodnie nie będę miała kiedy pójść, żeby sprawdzić.
              • turzyca Faktycznie nie ma 26.02.11, 18:44
                Ja go ogladalam dosc dokladnie w trakcie kursu przewodnickiego i karczocha jako zywo nie bylo.
                Najlepsze zdjecie jest chyba na stronie ambasady Litwy: pl.mfa.lt/ambPL/m/m_images/wfiles/i0x2z0187.jpg i tez calkiem przyzwoicie widac brak jakichkolwiek karczochow na dachu.

A mi sie Corazzi pochrzanil z Marconim, nie wiem jakim cudem.
            • zazulla Re: Dom Pod Biustonoszami 26.02.11, 17:58
              Hmmm, ja tu nie widzę nic kojarzącego się z biustonoszem :(
              • palacsinta Re: Dom Pod Biustonoszami 26.02.11, 18:11
                zazulla napisała:

> Hmmm, ja tu nie widzę nic kojarzącego się z biustonoszem :(

Bo to chyba było nawiązanie do mieszczącego się tam niegdyś sklepu z bielizną i informującego o tym szyldu.
            • edhelwen Re: Dom Pod Biustonoszami 26.02.11, 18:48
              to jest Dom Pod Sedesami? A gdzie są te sedesy?? bo mi się to w ogóle nie kojarzy
        • nomina Re: Dom Pod Biustonoszami 25.02.11, 11:56
          Jej, jak to nam się stolica rozwija.

Ja prosta, breslauerowska prowincjuszka, to się nie wyznaję na tym nowoczesnym dyzajnie :).
          • zenobia44 Re: Dom Pod Biustonoszami 27.02.11, 10:44
            prowincja akurat, przed wojną drugie miasto w Niemczech (pod wieloma nie zawsze chlubnymi względami)
            ale zaraz, Wrocław nie gęś i swoje sedesy ma - tak niektórzy nazywają czasem te wieżowce na Manhattanie, tfu... Grunwaldzkim:)

Domu pod Biustonoszami dalej nie widziałam, to ta ambasada Litwy?
    • kubeczka Re: Dom Pod Biustonoszami 27.02.11, 14:33
      Jako stara warszawianka mam jedno skojarzenie "kamienica pod cyckiem", róg Chmielnej i Nowego Światu. https://www.ceraco.pl/gal/chmielna-przewieszki05.jpg

Tytułowy "cycek" to podobno ta wypukłość nad drzwiami narożnego budynku po prawej stronie.
      • maheda Brawo :) n/t 27.02.11, 14:36
      • zazulla Re: Dom Pod Biustonoszami 27.02.11, 15:49
        Ja nie Warszawianka, więc posłużyłam się google :)
        wczorajidzis.blogspot.com/2010/09/to-co-lubie-w-moim-miescie-xxv-akcja.html
        Niestety sedesów ani biustonoszy nie widzę nadal, widocznie moja wyobraźnia jest spaczona dzisiejszym designem tych przedmiotów.
        • maheda No tutaj widać... 27.02.11, 16:17
          i55.tinypic.com/2wrm2p4.jpg

Że na pierwszym piętrze jest BIELIZNA ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka