heliamphora
03.04.11, 18:36
W sieci trudno znaleźc na ten temat coś, co nie jest reklamą, ale pomyślałam, że może Wy wiecie? Chodzi mi o zjawisko prowadzenia w Polsce firmy i jednocześnie zatrudnienia się na ułamek etatu w którymś z krajów UE (często w Wielkiej Brytanii czy na Litwie), co daje w myśl prawa unijnego tyle, że ubezpieczenie społeczne płaci się w tym kraju, gdzie się ma umowę o pracę, a w Polsce - czyli tu, gdzie ma się firmę - już nie trzeba. Zagraniczny "ZUS" wychodzi taniej, a przy załatwianiu formalności pośredniczą rozmaite firmy, które na tym zarabiają (i mimo ich zarobku, nadal wychodzi taniej).
Oplacane zagranicą ubezpieczenie zdrowotne daje ponoć prawo do korzystania z opieki medycznej na terenie całej unii (ale tu jest jakaś nieścisłość, bo część źródeł podaje, że ubezpieczenie zdrowotne powinno być opłacane w tym kraju, w którym przebywa się przez większość dni w roku) - więc na mój rozum jeśli np. ktoś pracuje "zdalnie" dla firmy angielskiej, a przebywa w Polsce, to powinien mieć ubezp. zdrowotne w Polsce?
Wiecie coś więcej? A jeśli coś pokręciłam, to mnie oświećcie.