Dodaj do ulubionych

LWW- Do humanistek lub lekarek znających łacinę

11.04.11, 09:47
Dziewczyny, czy któraś wie jaka jest łacińska nazwa gorączki reumatycznej i reumatycznej choroby serca? W angielskojęzycznej literaturze to rheumatic fever i rheumatic heart disease.

Lub może zna namiary na medyczny słownik online angielsko-łaciński lub ewentualnie polsko-łaciński. Nie mogę nigdzie znależć
Obserwuj wątek
    • anna-pia Re: LWW- Do humanistek lub lekarek znających łaci 11.04.11, 10:21
      gorączka reumatyczna
      www.medonet.pl/dolegliwosci,dolegliwosci-profil,1587482,1,goraczka-reumatyczna,index.html
      tego drugiego nie znalazłam
      • anna-pia link 11.04.11, 10:28
        co prawda stary słownik, ale łacina nie zmienia się za bardzo ;)
        www.archive.org/details/completeenglishl00ridduoft
        • anna-pia Re: link 11.04.11, 10:32
          przypomniał mi się ten słownik www.super55.com/ - może się nada
    • brykanty Re: LWW- Do humanistek lub lekarek znających łaci 11.04.11, 10:26
      Gorączka reumatyczna (łac. morbus rheumaticus, ang. rheumatic fever), jeśli wierzyć Wiki. A to drugie to może morbus cordis rheumaticus? Tak wnioskuję z pewnej serbskiej strony

www.mojlekar.com/deseta.asp?search=cordis
      Akutna reumatska bolest srca,neoznačena - Morbus cordis rheumaticus acutus, non specificatus

Może ten adres się przyda, bo tam są różne choroby z międzynarodowym numerkiem, jak się zna numer w klasyfikacji, to łatwo znaleźć.
      -----
      • izas55 Re: LWW- Do humanistek lub lekarek znających łaci 11.04.11, 16:52
        dzięki dziewczyny za te słowniki, bo różnych innych nazw chorób do przełożenia na łacinę mam jeszcze co najmniej kilka ;-)
        • anna-pia Re: LWW- Do humanistek lub lekarek znających łaci 11.04.11, 17:23
          Wiesz, mam prosty sposób na łacinę - dodaję w Google'u do nazwy skrót "łac." i wyszukuje mi wystąpienia nazwa + skrót, po którym najczęściej występuje nazwa łacińska. Wiki z zasady odrzucam :)
          • izas55 Re: LWW- Do humanistek lub lekarek znających łaci 12.04.11, 10:47
            zadziałało bez pudła ;-)
            • anna-pia Re: LWW- Do humanistek lub lekarek znających łaci 12.04.11, 11:15
              musi działać, bo ja nie znam łaciny ni w ząb, umiem za to posługiwać się słownikami ;) a czasem ta łacina potrzebna...
      • nomina Re: LWW- Do humanistek lub lekarek znających łaci 11.04.11, 19:57
        No właśnie, masz numerek? Bo z kodem ICD-10 to już znajdziesz bez problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka