agafka88
18.04.11, 00:55
Pytanie jak w temacie. Zadanie utrudnione o tyle, że obcokrajowiec przebywa obecnie za granicą, ewentualne lekcje mogą odbywać się przez skype, od czasu do czasu na żywo. Nauczycielem z braku lepszego pod ręką mam być ja, chociaż najchętniej zgoniłabym to na kogoś innego ;).
Chciałam zapytać, czy macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Od czego zacząć naukę?
Obcokrajowiec już coś umie, czyli proste przywitania, pożegnania, trochę pojedynczych słów (+ większość rzeczowników dotyczących jedzenia ;)), jakieś proste zwroty w stylu "kolorowych snów", "która godzina?", "na zdrowie". Z akcentem problemów nie ma, raz nawet został wzięty za Polaka ;))
Co do poziomu językowego, jaki chciałabym uzyskać, to wystarczy mi tylko umiejętność rozmowy po polsku na proste, codzienne tematy, takie "small talk". Taki poziom chciałabym uzyskać w mniej więcej rok, da radę?
Wydaje mi się (ale może tylko mi się wydaje), że w tej początkowej nauce nie warto kłaść zbyt dużego nakładu na gramatykę. No ale jak bardzo tą gramatykę ograniczyć? Kiedy wprowadzać deklinację, czy czas przeszły? Co z gramatyki jest niezbędne, a co w pierwszych etapach nauki można sobie darować? Poza tym trochę mnie przeraża wyjaśnianie niuansów polskiej gramatyki po angielsku. Wydaje mi się, że pewne elementy gramatyczne łatwiej będzie wyłapać w trakcie codziennego obcowania z językiem w Polsce.
Trafiłam na sąsiednie gazetowe forum język polski dla obcokrajowców, ale obecnie jest trochę wymarłe, ale mam zamiar poszperać w archiwum.
Z jakich książek najlepiej korzystać? Kiedyś zakupiłam polish in 4 weeks, ale aktualnie nie mam go pod ręką, no i w moje ręce trafiła całkiem przypadkiem książka "Miło mi panią poznać" - jakoś nie zrobiła na mnie najlepszego wrażenia, ale w sumie to ja się nie znam ;)
Czy są jakieś strony internetowe godne polecenia?
Liczę na wszelkie Wasze uwagi i doświadczenia w tym temacie :)