Dodaj do ulubionych

[LWW] Jak nauczyć obcokrajowca j. polskiego?

18.04.11, 00:55
Pytanie jak w temacie. Zadanie utrudnione o tyle, że obcokrajowiec przebywa obecnie za granicą, ewentualne lekcje mogą odbywać się przez skype, od czasu do czasu na żywo. Nauczycielem z braku lepszego pod ręką mam być ja, chociaż najchętniej zgoniłabym to na kogoś innego ;).

Chciałam zapytać, czy macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Od czego zacząć naukę?

Obcokrajowiec już coś umie, czyli proste przywitania, pożegnania, trochę pojedynczych słów (+ większość rzeczowników dotyczących jedzenia ;)), jakieś proste zwroty w stylu "kolorowych snów", "która godzina?", "na zdrowie". Z akcentem problemów nie ma, raz nawet został wzięty za Polaka ;))

Co do poziomu językowego, jaki chciałabym uzyskać, to wystarczy mi tylko umiejętność rozmowy po polsku na proste, codzienne tematy, takie "small talk". Taki poziom chciałabym uzyskać w mniej więcej rok, da radę?

Wydaje mi się (ale może tylko mi się wydaje), że w tej początkowej nauce nie warto kłaść zbyt dużego nakładu na gramatykę. No ale jak bardzo tą gramatykę ograniczyć? Kiedy wprowadzać deklinację, czy czas przeszły? Co z gramatyki jest niezbędne, a co w pierwszych etapach nauki można sobie darować? Poza tym trochę mnie przeraża wyjaśnianie niuansów polskiej gramatyki po angielsku. Wydaje mi się, że pewne elementy gramatyczne łatwiej będzie wyłapać w trakcie codziennego obcowania z językiem w Polsce.

Trafiłam na sąsiednie gazetowe forum język polski dla obcokrajowców, ale obecnie jest trochę wymarłe, ale mam zamiar poszperać w archiwum.

Z jakich książek najlepiej korzystać? Kiedyś zakupiłam polish in 4 weeks, ale aktualnie nie mam go pod ręką, no i w moje ręce trafiła całkiem przypadkiem książka "Miło mi panią poznać" - jakoś nie zrobiła na mnie najlepszego wrażenia, ale w sumie to ja się nie znam ;)

Czy są jakieś strony internetowe godne polecenia?

Liczę na wszelkie Wasze uwagi i doświadczenia w tym temacie :)
Obserwuj wątek
    • wariamiktoria Re: [LWW] Jak nauczyć obcokrajowca j. polskiego? 18.04.11, 20:37
      Wysłałam pytanie koleżankom, które uczyły tak uczniów jednego liceum na wymianie. Myślę, że możesz też zadzwonić tutaj - może nakierują. Wydają też skrypty i podręczniki.
    • marisella Re: [LWW] Jak nauczyć obcokrajowca j. polskiego? 18.04.11, 22:43
      To jest temat-rzeka i podejrzewam, że sukces w pewnej mierze zależy od zapału i umiejętności uczącego się. Na temat metod wypowiadać się nie będę, bo a) musiałabym odświeżyć wiedzę ze studiów, żeby nie pleść farmazonów, b) to dłuuuugi i zawiły temat a ja jak znam życie za jakiś czas wsiąknę w pracę i zniknę z wątku (a tak nie lubię - pojawiać się i znikać ;))

Jeśli Cię kwestie metodyki i inne takie interesują, to możesz zajrzeć do ABC metodyki nauczania jezyka polskiego jako obcego i Z zagadnień dydaktyki języka polskiego jako obcego - to by Ci mogło dać pewne ogólne pojęcie od czego zacząć, jak, o czym pamiętać i w ogóle z czym to się je :) (oczywiście jeśli podejście komunikacyjne Wam odpowiada, bo metod jest ho ho ho i trochę :))

Na pewno powiem Ci, że nie jest różowo w kwestii podręczników. Niby coś tam się cały czas robi, ale w więkoszości to odgrzewanie staroci, przynajmniej w Krakowie. Większość podręczników do polskiego, z którymi miałam styczność, jest niewiele ciekawsza od Rudimenta Latinitatis ;) Do tego robione jak najniższym nakładem kosztów, więc na zdjęciach ujrzysz na przykłąd zdjęcia z wigilii jednego z profesorów (gdzie za choinką stoi kineskopowy telewizor w drewnopodobnej obudowie ;)) albo panią za ladą sklepową, ubraną w czepek i stojącą przy wadze mechanicznej, tej takiej z trójkątną częścią ze skalą. Po prostu powiew świeżości na każdym kroku i zetknięcie ze współczesną kulturą polską ;)

W praktyce lektorzy koszystają z tych podręczników, które z jakiegoś powodu mają narzucone (np. na UJ uczy się początkujących z Cześć, jak się masz, bo tak trzeba i już), ale traktuje się to jako takie bardzo słabe rusztowanie, a lekcje lektorzy prowadzą na bazie materiałów, które przygotowuje się samemu.

Jedyny nowocześnie wyglądający i naprawdę dobry podręcznik, który widziałam, to Hurra po polsku, autorów nie pomnę, ale wydał to krakowski Prolog.
      Universitas jeszcze coś tam wydaje cały czas, ale wydać nie może.

Ze stron w necie, które mogą być pomocne, właściwie aktywnie działającą była tylko ta:
      www.polishforums.com/
      choć to nie jest typowa strona do nauki polskiego, raczej forum, które zrzesza ludzi uczących się w jednym dziale i pozwala powymieniać się problemami, pytaniami itp.

Jak 2 czy 3 lata temu przeczesywałam net w poszukiwaniu czegoś innego to niestety nic bardziej godengo uwagi nie znalazłam (z tego powodu moja magisterka w zamyśle coś wypełniającego tę niszę miała za zadanie stworzyć, ale jak zwykle - rozeszło się po kościach i okazało się, że moją pracę praktyczną profesorowie olewają ciepłym sikiem, bo w sumie bardzije interesuje ich teoria tego, co chciałam zrobić praktycznie :/ no nieważne :))

Wiem, że jakiś czas temu po mojej obronie ktoś, jakaś kobitka z Krakowa chyba, zrobił coś, ale szczegółów nie pamietam, nie wiem nawet, czy to coś jeszcze działa. Dopytam znajomą z roku, ona jest na bieząco :)

I coś mi się jeszcze teraz kojarzy, że link do kilkunastu netowych lekcji polskiego, znalazłam też kiedyś po obronie na tym polishforums, ale to trzeba by tam poszperać. No i tam też jest podlinkowany w jakimś przyszpilonym wątku kanał jednego użyszkodnika, który robił filmiki na youtube. Może nie były to takie typowe lekcje, rozwijające od a do z wszystkie cztery sprawności, raczej takie kilkuminutowe przerywniki (np. seria z alfabetem - literka, a do niej po kilka słów na tę literkę, odczytanych i zilustrowanych). Trochę takie może i bez sensu, ale wyposzczeni uczący się polskiego byli tym zachwyceni :)

No ale to stan z dość dawna, odkąd ja szperałam w tym temacie, wiele nowych miejsc w necie mogło powstać :)

Na koniec, w ramach pocieszenia czy zachęty, napiszę jeszcze tylko, że na takim poziomie jakiego Ty oczekujesz, bywali nieraz niektórzy uczący się po 4-tygodniowym intensywnym kursie w ujotowskiej szkole letniej (miewałam z takimi konsultacje, to się przyjrzałam gagatkom :)) więc i Twojemu obcokrajowcowi w rok może się jak najbardziej udać :)
      • wariamiktoria Re: [LWW] Jak nauczyć obcokrajowca j. polskiego? 19.04.11, 07:32
        Nie dodam nic lepszego niż marisella, odpowiedź od koleżanki wysłałam na maila bo jeszcze ma być więcej i wtedy zapytam ją o publikację na forum. A że teraz było tego niewiele to nie pytałam o forum.
        • wariamiktoria Re: [LWW] Jak nauczyć obcokrajowca j. polskiego? 19.04.11, 17:20
          Wklejam bo dostałam zgodę. Dużo mniej niż to co napisała marisella.
          w początkowej fazie nauczania należy skupić się na podstawowym słownictwie, gramatyka podawana jest stopniowo:) na początku nauka liczebników, potem zaimki, wymowa polskich głosek zajmuje też dużo czasu, czas teraźniejszy i tutaj koniugacja bardzo ważna - przeszły znaczenie później. Przymiotniki i końcówki, radziłabym dużo czytać po polsku, jakieś dialogi układać.
    • agafka88 Rosetta Sotne 13.09.11, 13:27
      W temacie podrzucam link do programu, który jest praktycznie cały czas reklamowany w Anglii:
      www.rosettastone.co.uk/
      Dostępne jest conajmniej kilkanaście języków.
      Dzięki programowi mozna się uczyć też polskiego, program rozwija czytanie, słuchanie, wymowę, pisanie, gramatykę i inne. Program uczy nietypowo, bo nie ma tłmaczeń, nowych słów uczy się na podstawie skojarzeń i obrazków. Wydaje mi się, że może być dobry dla zupelnych początkujących, ale fajnie byłoby podeprzeć cwiczenia z programem jakąś książką z gramatyką.
      www.rosettastone.co.uk/personal/faq
      Program jest dosyć drogi, ale mozna spróbować demo ze strony i zobaczyć czy ta metoda będzie pasować.
    • agafka88 Re: [LWW] Jak nauczyć obcokrajowca j. polskiego? 13.09.11, 13:28
      A tu link do bloga Amerykanina polskiego pochodzenia, który pisze o nauce polskiego i nie tylko:
      www.linguatrek.com/
      Jezeli macie jakieś informacje w temacie wątku, to nadal jestem ciekawa :)
      • kis-moho Re: [LWW] Jak nauczyć obcokrajowca j. polskiego? 13.09.11, 13:40
        > Jezeli macie jakieś informacje w temacie wątku, to nadal jestem ciekawa :)

Ja tez chetnie poczytam jakies dobre rady...
        W przypadku TZ bardzo dobrze sie sprawdzaly kursy w Instytucie Polskim. Jednak od jakiegos czasu z roznych wzgledow nie daje rady na nie chodzic - i tu mamy problem. Staramy sie rozmawiac po polsku, TZ sam sie uczy w domu, ale mam wrazenie, ze troche stoi w miejscu. Gramatyka nie tylko jego, ale i mnie rozklada na lopatki, co dluzsze slowa sa dla niego bardzo trudne do zapamietania - a to jest jego trzeci obcy jezyk, wiec kompletnym beztalenciem jezykowym zdecydowanie nie jest. Trudny ten polski jest jednak...
        • turzyca Re: [LWW] Jak nauczyć obcokrajowca j. polskiego? 14.09.11, 20:08
          Gramatyka nie tylko jego, ale i mnie rozklada na
          > lopatki, co dluzsze slowa sa dla niego bardzo trudne do zapamietania

Niech no ja zgadne, ze nie jest Niemcem... i ze sie nigdy niemieckiego nie uczyl. :D (Ostatno czytalam Marka Twaina w wydaniu z tekstem angielskim na jednej i niemieckim na drugiej stronie, rownolegle, i dotarlo do mnie, ze staly tekst Pratchetta, o inteligentach uzywajacych slow trzysylabowych, w kontekscie niemieckiego nie ma najmniejszego sensu.)

Nie wiem na jakim on jest poziomie, ale moze osluchiwanie sie z jezykiem obcym w postaci ogladania starszych (bo tam wyrazniej mowia) filmow i kabaretow by bylo metoda? Kabaret Starszych Panow jest na youtubie, ostatnio obejrzalam tak "Zone dla Australijczyka". Wada jest brak polskich napisow, ale w ogole trudno znalezc polskie filmy z napisami, przejrzalam domowa kolekcje pod tym katem, bo chcialam ogladac polskie filmy z mowiacymi po polsku Niemkami, i praktycznie nic nie znalazlam, a przejrzalam dobrze ponad 100 filmow. Ale moze to kwestia wydawnia, bo sporo bylo np. z Zwierciadla czy Gazety, malo kupionych luzem. Nie wiem, co robia polscy Glusi.
          No i piosenki, tu akurat mozna zazwyczaj znalezc tekst do tego, wiec bedzie mial wersje sluchana i czytana, a piosenki zostaja w pamieci. Bedzie Ci chodzil po domu i wyl "Milosc Ci wszystko wybaaaaaczy..." ;)
          • kis-moho Re: [LWW] Jak nauczyć obcokrajowca j. polskiego? 14.09.11, 21:26
            > Niech no ja zgadne, ze nie jest Niemcem... i ze sie nigdy niemieckiego nie uczy
            > l. :D

50% :o) Nie jest Niemcem, ale po niemiecku mowi. Poza tym - jest Wegrem, a dla nich dlugie slowa to chleb powszedni. Nie wiem dlaczego, ale to polskie sa chyba jakies, no nie wiem, trudne, inne, za malo samoglosek maja :o)
            Dzieki za pomysly - kabarety wyprobujemy. Dopoki nie beda sie bawic w gry slowne, powinno byc OK.
            > No i piosenki, tu akurat mozna zazwyczaj znalezc tekst do tego, wiec bedzie mia
            > l wersje sluchana i czytana, a piosenki zostaja w pamieci. Bedzie Ci chodzil po
            > domu i wyl "Milosc Ci wszystko wybaaaaaczy..." ;)

Piosenek sie troche boje, od trzech lat spiewa mi jak go najdzie "Agnieszka juz dawno tutaj nie mieszka"... Juz bym wolala "Milosc Ci wszystko wybaaaaaczy..." ;o)
    • agafka88 learn polish with greg 13.09.11, 13:43
      Kanał youtube z kilkoma lekcjami, np. wymową polskich dźwięków:
      www.youtube.com/user/gregloby#grid/user/C31DB0325017936C
      Oraz cąła strona z materiałami do nauczania:
      polish.gregloby.net/
    • maith Re: [LWW] Jak nauczyć obcokrajowca j. polskiego? 14.09.11, 22:09
      Najlepszą metodą nauki języka jest otoczenie delikwenta native speakerami.
      Czym się facet interesuje? Niech pogada o tym z Polakami na forach internetowych może...
      W ramach pracy domowej (zabawy domowej? :)) podrzuć mu parę sensownie wyglądających for tematycznych. Lubi gry komputerowe? Niech pogra trochę z Polakami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka