Dodaj do ulubionych

Plastikowe nakrętki - Kraków

26.05.11, 14:02
Czy któraś z Was zbiera lub wie o kimś, kto potrzebuje plastikowe nakrętki? Mam uzbierane dwa worki, bo kuzynka koleżanki miała za nie dostać pompę insulinową, ale ma ich już wystarczającą ilość. Szkoda ich wyrzucić, jak mogą komuś pomóc. Jeśli będzie taka potrzeba, jest możliwość dalszego zbierania nakrętek w dwóch krakowskich knajpach.
Obserwuj wątek
    • mankencja Re: Plastikowe nakrętki - Kraków 26.05.11, 14:18
      w budynku uj przy ul. wenecja 2 jest karton z nakretkami na jakis tego typu cel.
      • estreno Re: Plastikowe nakrętki - Kraków 26.05.11, 15:27
        Dzięki za info :)
    • besame.mucho Re: Plastikowe nakrętki - Warszawa 26.05.11, 15:15
      Ja nie Kraków, ale się podepnę. Co jakiś czas zawożę nakrętki na działkę, bo synowa mojej sąsiadki zbiera nakrętki na wózek inwalidzki. Ilości nie hurtowe, ot tyle ile mi się w domu z picia wody uzbiera między jednym działkowaniem, a drugim. Gdyby któraś z Was miała jakieś uzbierane, to chętnie przygarnę i jej zawiozę.
      • aankaa Re: Plastikowe nakrętki - Warszawa 26.05.11, 15:49
        w Warszawie można je oddawać w pubie Żagiel (Wisłostrada, niewielki pub vis a vis centrum olimpijskiego). Nawet postawili tam specjalny blaszak żeby nakrętki nie walały się po całej okolicy :) Akcję prowadzi www.dom-rodzina-czlowiek.org/index.php
      • origami_21 Re: Plastikowe nakrętki - Warszawa 27.05.11, 10:23
        Mam uzbierane i zbieram nadal. Ponieważ chciałabym je przekazać na konkretną rzecz dla konkretnej osoby, a nie na cel niezbyt sprecyzowany, to chętnie skorzystam z Twojej propozycji. Możesz mi podać swój adres na gazetowego, żeby mogła je wysłać?
        • aankaa Re: Plastikowe nakrętki - Warszawa 27.05.11, 10:30
          Origami - chcesz wysłać nakrętki do mnie ? A nie lepiej bezpośrednio na adres pubu ? :)
          • origami_21 Re: Plastikowe nakrętki - Warszawa 28.05.11, 14:37
            Chcę je wysłać Besame,niech dziewczyna nie ma pustych przebiegów na działkę:)
            • besame.mucho Re: Plastikowe nakrętki - Warszawa 28.05.11, 16:51
              Origami, wysłałam wczoraj maila :)
              • origami_21 Re: Plastikowe nakrętki - Warszawa 28.05.11, 18:12
                Fakt:)
                Problemy z refleksem mam...
                Odpisałam.
      • marta.walerian Re: Plastikowe nakrętki - Warszawa 01.06.11, 13:25
        Ja mam :) U mnie w pracy nie zbierają, więc zawożę do domu i składuję- również nie ilości hurtowe, ale trochę jest. Chętnie oddam! :)
      • grecz Warszawa-Urząd Dzielnicy Ursynów 01.06.11, 16:06
        Zebrane nakrętki można także wrzucić do specjalnych pojemników znajdujących się na terenie Urzędu Dzielnicy Ursynów.
    • kis-moho Jak to dziala? 26.05.11, 15:37
      Tak off-topowo, z ciekawosci - bo sie zastanawiam, na czym polega to zbieranie nakretek. Probowalam cos wyguglac, ale jedyne co znalazlam to to, ze firmy recyklingowe odkupuja te nakretki za 50 groszy za kg. To chyba trzeba by bylo jakies tony zebrac, zeby dobic do wartosci wozka? Czy to dziala jakos inaczej?
      • aankaa Re: Jak to dziala? 26.05.11, 15:45
        tak jak napisałaś, potrzebne są tony
        • kis-moho Re: Jak to dziala? 26.05.11, 15:53
          OK, rozumiem.
      • besame.mucho Re: Jak to dziala? 26.05.11, 16:36
        Są różne akcje organizowane w porozumieniu przez organizacje charytatywne i firmy recyklingowe typu "zbierz 50 tys. nakrętek, a osoba x dostanie wózek inwalidzki". Przynajmniej ta pani, o której pisałam wyżej, zbiera z powodu takiej akcji, nawet nie pamiętam dla kogo dokładnie ma być ten wózek, w każdym razie dla kogoś z jej rodziny. Jak wpisze się w góglu "nakrętki plastikowe wózek inwalidzki" to wyskakuje całkiem sporo takich akcji, widocznie się to musi sprawdzać.

Swoją drogą popieram ten pomysł. W Polsce różne akcje zachęcające do segregowania śmieci i recyklingu nie za bardzo przynoszą efekty, a takie coś przynosi :). Ostatnio np. o tym rozmawiałam ze znajomym, który chodzi na mecze, i opowiedział mi, że kibice Legii, którzy pewnie w większości nie zaliczają się do ekologów grzecznie segregujących śmieci, elegancko wszyscy przynosili nakrętki, bo zbierali na wózek dla któregoś z nich. Czyli jak jest dobra zachęta, to ludzie będą segregowali chociaż tę część śmieci. Zawsze coś, że te kilkaset tysięcy nakrętek pójdzie do firm recyklingowych, a nie na wysypiska.
        • fanaberia.fanaberia Re: Jak to dziala? 26.05.11, 22:18
          > Czyli jak jest dobra zachęta, to ludzie będą
          > segregowali chociaż tę część śmieci. Zawsze coś, że te kilkaset tysięcy
          > nakrętek pójdzie do firm recyklingowych, a nie na wysypiska.

Wszystko prawda. A dodatkowa korzyść jest taka, że na wysypiska trafią opakowania bez zakrętek i zajmą tam kilkakrotnie mniej miejsca, bo dadzą się spłaszczyć.
    • fanaberia.fanaberia To nie ja, to forum ma czawkę ;) /bt 26.05.11, 22:19

• the_mariska Re: Plastikowe nakrętki - Kraków 26.05.11, 22:28
      Wydaje mi się, że poza celem ekologicznym (mniejsza objętość śmieci niż przy zakręconych butelkach) takie akcje mają raczej niewiele sensu. Więcej tutaj: atrapa.net/legendy/zbiorkasmieci.htm

Ogólnie gorąco polecam ten serwis, strach pomyśleć ile już razy dałam się nabrać na różne pierdoły ;)
      • fanaberia.fanaberia Re: Plastikowe nakrętki - Kraków 26.05.11, 23:01
        > Wydaje mi się, że poza celem ekologicznym (mniejsza objętość śmieci niż przy zakręconych butelkach) takie akcje mają raczej niewiele sensu.

Chyba jednak nie każda jest ściemą. Pierwszy z brzegu przykład z gugla wzięty:
        www.mmlublin.pl/371184/2011/5/14/przynies-nakretki-dzieki-temu-pomozesz-hospicjum-w-lublinie?category=news
        Zresztą Atrapa też wspomina o autentycznych zbiórkach charytatywnych.
      • marta_monika Re: Plastikowe nakrętki - Kraków 01.06.11, 15:54
        Moja kolezanka byla kiedys organizatorem takiej akcji w jednej z lubelskich szkol. Zbierali nakretki na wozek dla jednego z uczniow. No i okazalo sie, ze w calej tej akcji nie chodzilo o nakretki ale wymiane skup surowcow wtornych na gotowke. Mogli zbierac cokolwiek, ale najlepiej by wyszli zbierajac metale, nawet puszki aluminiowe. Po prostu firma zajmujaca sie recyklingiem prowadzaca skup wziela te nakretki w cenie 40 groszy za kilogram i wyplacila im wg cennika pieniadze za uzbierany plastik. Cala szkola zbierala dwa miesiace, rodzice to przewozili do skupu na kilka samochodow a pieniedzy bylo moze na jedno kolko wozka inwalidzkiego. Dla porownania kg puszek kosztuje w skupie 4 zlote (!!) za kg. Dlaczego wiec nakretki?
        • kis-moho Re: Plastikowe nakrętki - Kraków 01.06.11, 16:14
          Dodaj do tego pieniadze wydane na benzyne, czas i prace zbierajacych - nie wiem, czy nie lepiej by na tym wyszli zbierajac po prostu datki na ten wozek, organizujac jakas impreze dobroczynna czy, no nie wiem, jakas aukcje?
    • mam_to_w_nosie Basen AGH 27.05.11, 10:01
      W Krakowie cały czas można oddawać nakrętki na basenie AGH przy Piastowskiej (to nie jest przy
      samej Piastowskiej, tylko przy jakiejś niewielkiej przecznicy). Przy portierni wystawione jest pudło,
      większe ilości pan/pani odbierają również.

Nie wiem jak wyglądają absolutnie wszystkie akcie, ale tam zajmuje się tym ktoś sensowny,
      z tego co wiem od dla mnie wiarygodnych osób, zostały zakupione już dwa wózki. Ale to nie działa
      tak jak kody kreskowe, plakietki z saszetek herbaty itp. Trzeba mieć po pierwsze miejsce na
      składowanie, bo żeby uzyskać jakąś sensowna kwotę trzeba mieć tych nakrętek tony, po drugie
      musi się tym zwyczajnie ktoś zająć - zebrać, zapakować, zawieźć do skupu i sprzedać, a potem
      za te pieniądze może kupić co chce, jeśli zbierał na jakiś cel, np. wózek to kupuje wózek.

Generalnie to nie jest jakaś tam dobra wola firmy X, która za swoje kody paskowe coś tam komuś
      podaruje, tylko zwykła transakcja handlowa - dostajesz kasę za nakrętki, kupujesz komuś wózek /
      pąpę insulinową itp.
    • pinupgirl_dg Katowice 27.05.11, 11:58
      W Katowicach można wrzucić nakrętki do pojemnika wystawionego w Instytucie Matematyki UŚ, przy ulicy Bankowej 14. Mapka dojazdu:
      www.math.us.edu.pl/instytut/plan/mapa.html
      Pojemnik jest wystawiony zaraz za głównym wejściem (od strony Biedronki), pod filarem koło portierni, zawsze można portiera zapytać, gdyby był kłopot ze znalezieniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka