jul-kaa 21.06.11, 23:48 Chcę w nim przechowywać odciągnięte mleko żeby nie gorszyć publicznym karmieniem ;) A tak serio: szukam dobrego litrowego termosu. Ma być lekki i długo trzymać temperaturę. Czy na termosie można grawerować...? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teresa104 Wpisałam w gógle 22.06.11, 00:02 "termos metalowy 1 litr" i wyskakuje dużo wyników, głównie ze sklepów turystycznych. Coś wybierzesz. Rozumiem, że to dla syna na mleko, żeby mu nie zabrakło w czasie pisemnej matury. Odpowiedz Link
jul-kaa Re: Wpisałam w gógle 22.06.11, 00:09 Tereniu, ja też wrzuciłam w gógiel, też mi wypluł, ale ja chcę porządny i sprawdzony. Ma przeca do tej matury dotrwać! Odpowiedz Link
ko_kartka Re: Jaki termos? LWW 22.06.11, 00:10 Najlepsze i najtrwalsze, jakie znam, pochodzą z łódzkich targów, ale to chyba niewiele Ci pomoże :) Nie polecam w żadnym razie żadnych reklamowych, wygranych w konkursach itp. - przeciekają jak Titanic, w związku z czym poddaję w wątpliwość ich zdolność zachowania temperatury płynu dostarczonego. Odpowiedz Link
kis-moho Laken 22.06.11, 00:11 Nie wiem, czy to pomoze, ale napisze, czego nie polecam. Ja mam (mialam?) termos: www.outdoorzy.pl/termosy-kubki-termiczne/180-laken-termos-05l--08l--1l.html Termos dostalam w prezencie i sama nie wiem, co mu zrobilam... W pierwszej podrozy zima nocnym pociagiem sprawdzil sie swietnie, rano mialam jeszcze goraca herbate. Potem wzielismy go na sylwestra, chyba ktos ze dwa razy trzymal w nim kawe. Od tego czasu termos nie dziala - w ramach testu wlalam do niego wieczorem goraca herbate, rano jest zimna. Wiec albo udalo nam sie zepsuc termos, albo termosy Laken sa do niczego. Odpowiedz Link
akna herbata /kawa w termosie 22.06.11, 11:21 Generalnie kawa zrobiona w termosie sprawia, że termos nadaje się później tylko do przechowywania kawy (to tak na marginesie) Odpowiedz Link
kis-moho Re: herbata /kawa w termosie 22.06.11, 11:29 Tak, nie bylam zachwycona ta kreatywnoscia moich znajomych. Ale po umyciu termosu nie bylo czuc ani smaku, ani zapachu kawy. Co zreszta nie ma znaczenia, bo zamiast tego termosu moge wziac zwykla butelke i efekt bedzie ten sam... Odpowiedz Link
elftherinii Re: Jaki termos? LWW 22.06.11, 00:12 Ja mogę polecić firmę FiordNansen. Tylko nie wiem, czy on mieści się w Twojej kategorii "lekki". Na początku użytkowania po kilkunastu godzinach woda wylana na rękę ("No przecież będzie co najwyżej ciepła") oparzyła. Na chwilę obecną, po dobrych kilku latach (o ile nie dłużej) trzyma troszkę słabiej - ale kilka (bliżej 8 niż 4 :) )godzin bez problemu. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: Jaki termos? LWW 22.06.11, 00:16 Ja mam taki najprostszy z ikei, kupiłam bo taniocha i kolor ładny: www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50176940 (ten ma akurat 0,5 litra, ale są też większe, tylko większe widziałam chyba same srebrne, bez kolorowych pasków). Nie przecieka, ale nie testowałam go na wyprawach gdzie by się mógł obijać w plecaku, itd. Tyle co wlewałam kawę, wrzucałam do torebki i szłam na nocny maraton filmowy. Odpowiedz Link
anna-pia Thermos 22.06.11, 09:24 1 litr, trzyma długo, lekki mniej więcej taki www.thermos.com/product_details.aspx?ProdID=489&CatCode=BEVG Odpowiedz Link
teresa104 A w ogóle to kiedyś kupowało się piersiówki 22.06.11, 11:51 Tak mi się przypomniało, albowiem zamiast prać, prasować, pakować się, ogarniać chatę, farbować włosy, depilować nogi, pokrywać je samoopalaczem i umyć lodówkę, postanowiłam raczyć się likierem Sheridan's. I mam ww. czynności w odwłoku. Niech ogranie mnie chaos, entropia i siwizna. Odpowiedz Link
turzyca Re: Jaki termos? LWW 22.06.11, 12:12 Ja mam HC Stuff z firmy Tatonka i trzyma cieplo bardzo grzecznie od paru lat. Ale mam pollitrowke, nie wiem, czy to ma znaczenie. Odpowiedz Link
wodadobra Re: Jaki termos? LWW 22.06.11, 18:43 Jul-koo Bronić będę niczym Ordon reduty termosów z wkładem szklanym. Nie wchłaniają zapachów, a właściwości termoizolacyjne mają bardzo dobre. W zwykłych agiede do kupienia. Nawet takie z korkiem z korka. Poza tym może warto spróbować zestawu szklana butelka + takie cuś na noc na butelkę do mleka modyfikowanego? Chyba się toto też termos nazywa. A izoluje tutaj styropian. Tą ceratę można wek i ładny gustowny kubraczek zmajstrować z kolorowych gałganków i wyszyć inicjały np. Jaśka i ogólnie zbajerować ładniej niż taki termos-pocisk. Odpowiedz Link
antonipotoczek Re: Jaki termos? LWW 14.06.13, 22:13 ja również jestem bardzo zadowolona z termosa firmy Tatonka - sprawdza się w każdych warunkach, serdecznie polecam Odpowiedz Link