Dodaj do ulubionych

LWW Dlaczego w gruźlicy kręgosłupa nie można zzo?

14.08.11, 21:11
Lobbystki, skoro wiecie tyle o bykach, to czym dla Was takie pytanie :)? Dlaczego przeciwwskazaniem do wykonania znieczulenia zewnątrzoponowego jest gruźlica kręgosłupa i co może się stać, gdy się je wykona u osoby mającej tę postać gruźlicy?

A druga sprawa - czy przy dyskopatii Th11-L1 podanie zzo może być powodem, że po tym zzo pogorszył się stan kręgosłupa i bóle miednicy (niewiadomego pochodzenia, ale z udowodnionymi zmianami w funkcjonowaniu mięśni dna miednicy)?
Obserwuj wątek
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: LWW Dlaczego w gruźlicy kręgosłupa nie można 14.08.11, 22:11
      Co prawda anestezjologiem nie jestem, ale domniemywam, że przy gruźlicy mogą być jakieś zrosty pozapalne w obrębie kanału kręgowego. Przez to podanie leku do przestrzeni zewnątrzoponowej może być utrudnione, podobnie jak jego rozprzestrzenianie dalej.
    • teresa104 Gruźlica 14.08.11, 22:46
      Na chłopski rozum - gruźlica powoduje kruchość zajętych tkanek, zmiany, deformacje. Czyli istnieje spotęgowana groźba powikłań takiego znieczulenia, krwiaków, uszkodzeń rdzenia, uszkodzeń kręgów.

Co do dyskopatii i znieczuleń, jak mówi prezydentowa Kwaśniewska, nie mam wiedzy. Jedyną osobą z mojego otoczenia, która miała zzo (a nie ma dyskopatii) jest mój ojciec, który ten typ znieczulenia przy operacji żylaków podudzi zniósł bardzo źle, były komplikacje, brr. Na szczęście ojciec z tego wyszedł, ale nie chce słyszeć o repecie.
      • pierwszalitera Re: Gruźlica 14.08.11, 23:17
        teresa104 napisała:

Jedyną osobą z mojego otoczenia, która miała zzo (a nie ma dyskopatii) jest
        > mój ojciec, który ten typ znieczulenia przy operacji żylaków podudzi zniósł bar
        > dzo źle, były komplikacje, brr.

Mnie też robiono, przy okazji operacji kolana. Nie wspominam źle, nie bolało, to tylko takie trochę nieprzyjemne uczucie ucisku w trakcie wkłuwania. Komplikacji nie było żadnych, a mogłam dzięki temu uniknąć narkozy totalnej i na ekranie śledzić przebieg zabiegu, i zobaczyć moje ciało od środka. ;-)
        • nomina Re: Gruźlica 15.08.11, 00:02
          Dzięki Wam za odpowiedzi. Czyli to jest - na chłopski rozum - ryzyko niedostatecznego znieczulenia lub naruszenia tych kruchych z powodu gruźlicy - hm? - tkanek?

A jak komuś znieczulenie, które miało trzymać kilka godzin w danej dawce, puściło po ok. pół godzinie, ale tak, że ból był, i to silniejszy (od czasu zzo jest znacznie gorzej, fentanyl nie działa za bardzo), za to ruchomość w części od pasa w dół wróciła po ok. 6-8 godzinach, i ten ktoś ma zmiany w kręgosłupie - to te zmiany mogły mieć wpływ na taką "dystrybucję" znieczulenia?
          • teresa104 Mówimy o Tobie, czy ogólnie? 15.08.11, 12:18
            Bo jeśli ogólnie to, jak twierdzą różne źródła, odpowiedź na znieczulenie jest różna. Najczęściej wszystko jest w porządku, czasem dochodzi to znieczulenia "w łaty" (pola znieczulone i pola czujące), niedostatecznego działania, przedwczesnego ustąpienia itd.
            A jeśli o Tobie, to nie lepiej, efektywniej, sensowniej spytać lekarza? Jakakolwiek odpowiedź tu padnie, żadna nie pomoże wybrać odpowiedniego sposobu znieczulenia, nie może być też miarodajnym wyjaśnieniem problemów. Może nawet są tu lekarze, ale zwłaszcza oni będą powściągliwi w diagnozach przez net. Tak mi się zdaje.
            • nomina Re: Mówimy o Tobie, czy ogólnie? 15.08.11, 16:05
              Tereso, tak i tak :). Po zzo właśnie tak silnie mi się pogorszyło (mimo że badania obrazowe nie wskazują na jakieś gwałtowne nasilenie zmian), a po ponad roku - w ramach innej diagnostyki - zaczęto podejrzewać u mnie "latentną postać gruźlicy (pozapłucnej)". A ponieważ lekarze są bezradni w zakresie bólów (moich wszelakich), a mnie już fentanyl nie najlepiej pomaga, zaczęłam zastanawiać się, czy to zzo mogło mieć jakiś związek z kręgosłupem (chociaż żaden lekarz nie umie wskazać związku). I co pytam wujka Gugla, to mi wyrzuca przy powiązaniu haseł "ból kręgosłupa" i "zzo" - strony, gdzie stoi, że przeciwwskazaniem do zzo jest m.in. gruźlica kręgosłupa. Zaciekawiło mnie to więc dodatkowo, bo na żadnej nie było napisane dlaczego. Stąd pytanie, najpierw ogólne, a po Waszych odpowiedziach bardziej prywatne.
        • black_halo Re: Gruźlica 15.08.11, 12:38
          Jestes moja idolka, ja bym umarla na zawal ;d
        • slotna Re: Gruźlica 15.08.11, 13:59
          Moj chlopak zrobil to samo, tj, mial do wyboru pelna narkoze, ale uznal, ze woli ogladac co mu tam robia, zeby miec historyjke do opowiadania przy piwie ;) Twierdzi, ze nudne sie to juz zrobilo w ktoryms momencie i mial poprosic o pelne, ale akurat skonczyli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka