Dodaj do ulubionych

(LWW) Rękawiczki ze sztucznej skóry

25.09.11, 20:24
Czy można kupić gdzieś takie cudo jak rękawiczki ze sztucznej skóry lub zamszu? Już w zeszłym roku próbowałam dorwać coś takiego i niestety fiasko. Wszędzie widzę tylko z prawdziwej skóry , co mi nie odpowiada ze względów praktycznych i higienicznych. Chciałabym sobie swobodnie móc uprać takie rękawiczki. Zupełnie nie rozumiem dla czego w sklepach jest masa rzeczy ze sztucznej skóry - buty, spodnie, spódnice, torebki - z jednym wyjątkiem - rękawiczek.
Obserwuj wątek
    • teresa104 Re: (LWW) Rękawiczki ze sztucznej skóry 25.09.11, 21:40
      Nie widziałam rękawic ze sztucznej skóry. Coś mi się zdaje, że byłyby brzydkie, tak samo jak brzydkie wydają mi się inne skóropodobne wyroby, choć to oczywiście kwestia gustu. Jeśli się nie chce skóry, to wybór rękawic tekstylnych jest ogromny. Ale ja nie o tym. Rękawice zamszowe "codzienne" normalnie piorę w detergencie. Ręcznie, bo w pralce zbijają się w kulki i nie piorą, ani nie wypłukują. Po wyschnięciu są sztywne, ale szybko miękną założone na dłonie. Oczywiście nie potraktowałabym tak rękawic cennych i delikatnych.
    • monika3411 Re: (LWW) Rękawiczki ze sztucznej skóry 25.09.11, 21:55
      Znaczy te na bazarkach we wszystkich kolorach tęczy po 20 zł za parę, to jest prawdziwa skóra???? Eeeee nie wierzę....
      • szarsz Re: (LWW) Rękawiczki ze sztucznej skóry 25.09.11, 22:15
        Za wszystkie nie ręczę, ale jednak wszystkie które ja macałam, to była skóra. Pytanie jest inne, co to za skóra i z jakich zwierzaków zdarta?
        • moniach_1 Re: (LWW) Rękawiczki ze sztucznej skóry 03.10.11, 16:58
          Mi się od razu przypominają te głośne historie o psach obdzieranych ze skóry w Chinach... To by tłumaczyło niskie ceny.
      • zarin Re: (LWW) Rękawiczki ze sztucznej skóry 02.10.11, 21:42
        Tak i to nawet niekoniecznie za 20. Też swojego czasu szukałam i oglądałam nawet takie z marketu za piątkę, na wszystkich było napisane, że skóra.
    • black_halo Re: (LWW) Rękawiczki ze sztucznej skóry 25.09.11, 23:12
      Wedle mojej wiedzy skore moze mozna jakos namoczyc recznie?

Btw, na stronie Wittchen jest jeszcze dzisiaj do polnocy kiermasz i najtansze skorzane ekawiczki z polarem w srodku sa po 69 zlotycb. Moim zdaniem mozna je uprac w wodzie z mydlem. Na chlopski rozum jak wyjdziesz w skorzanym plaszczu na deszcz to od przeciez po tym wysycha i nic mu nie jest, wystarczy jedynie co jakis czas posmarowac specjalnym impregnatem i juz. Rekawiczki pewnie tez. Mozna tez pewnie popryskac w srodku specjalnym sprayem grzybobojczym albo regualrnie przewracac na druga strone i wietrzyc?
    • madzioreck Re: (LWW) Rękawiczki ze sztucznej skóry 26.09.11, 00:15
      Nie wiem, skąd wziąć nieskórzane rękawiczki, ale jeśli chodzi tylko o pranie - na WDPD jest forumka, która pierze w pralce nawet skórzane... kozaki, i ponoć "żyją" i mają się świetnie ;)
    • teresa104 Ponoć w Top Secret są 02.10.11, 21:48
      rękawice ze "skóry ekologicznej". Ciekawam, czy producent pozwala je prać.
      • lafere Re: Ponoć w Top Secret są 02.10.11, 22:53
        Dzięki dziewczyny za rady. Jeśli chodzi o te z prawdziwej skóry to już próbowałam, ale to nie to :) Można je jakoś delikatnie uprać, wiadomo, ale raczej nie jest to zabawa do częstego powtarzania. A przemieszczając się codziennie luksusowymi połączeniami komunikacji miejskiej, mam zapotrzebowanie na takie rękawiczki, które można często i bezproblemowo uprać i łatwo wysuszyć. Z włóczkowych te co szykowniejsze lubią być kosmate, a to z kolei nie dobrze, bo kłaczki się pałętają, włażą do oczu i w ogóle. No kapryśna jestem:D Sprawdzę to Top Secret, dzięki za cynk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka