Dodaj do ulubionych

Wersje ustaw

06.10.11, 13:31
Prowadzący zamiast obiecanych prezentacji, przesłał nam listę literatury, z którą mamy się zapoznać. Samo w sobie nie jest to problemem, ALE. Ale nie znam się na tym, nie wiem, co dokładnie mam ściągnąć, gdy dostaję listę bez dodatku Dz.U. numer itp. Głupieję przy tym, co jest najnowsze... Pomożecie? Mam całą listę rzeczy i byłabym wdzięczna za informację, gdzie i jak mogę sprawdzić, czy wersja, którą mam jest ostateczna?

Chodzi o ustawy i rozporządzenia związane z Policją, ochroną osób i mienia, zabezpieczeń imprez masowych, transportu broni itp.
Obserwuj wątek
    • paskudek1 Re: Wersje ustaw 06.10.11, 13:36
      z tego co wiem ustawa o policji to jedno a ustawa o ochronie osób i mienia to drugie. Nie wiem czy o zabezpieczeniu imprez masowych jest ustawa czy rozporządzenie. Proponuję CI serwis INFOR tam masz dostęp do tekstów ustaw. Najlepiej szukać tekstów jednolitych bo inaczej utkniesz w szukaniu zmian do ustawy:) Kurcze jeszcze w ubiegłym roku szkolnym to bym Ci ustawe o tej ochronie osób podesłała ale w nowej pracy nie mam i już nie pamiętam gdzie szukałam
      • plecha1 Re: Wersje ustaw 06.10.11, 13:44
        Dziękuję, zerknę na ten INFOR :) Prowadzący z innych przedmiotów przyzwyczaili mnie do tego, że jeśli już czasem musieliśmy zerknąć do dokumentów, to podawali, gdzie w Dzienniku Ustaw się to znajduje, a tu mam po prostu gołe "Ustawa o Policji z dnia 6 kwietnia 1990 roku" czy "Ustawa z dnia 22 sierpnia 1997 r. o ochronie osób imienia z późn. zm." i w efekcie się zamotałam z wersjami, bo w necie wiszą różne
        • maith Re: Wersje ustaw 06.10.11, 22:45
          Hmm, no ja tam moim studentom podrzucałam zawsze aktualne wersje, chociaż oprócz tego dostawali też to, co Ty tutaj - spis informacji, skąd się akty prawne bierze i dlaczego koniecznie trzeba poszukać wersji aktualnej (bo jak skończą studia i będą mieli w pracy problem prawny, to nie mają sięgać do materiałów sprzed np. 4 lat, tylko muszą poszukać koniecznie wersji aktualnej).
    • anna-pia ISAP 06.10.11, 14:32
      isap.sejm.gov.pl/

Najlepiej brać ze źródła :)
    • magdalaena1977 Re: Wersje ustaw 06.10.11, 18:22
      IMHO jeśli masz zdawać jakiś egzamin, to obowiązują Cię aktualne teksty ustaw. Najprostszą metodą ich uzyskania jest skorzystanie z programów prawniczych np. z Lexa. Wydaje mi się, że powinien być dostępny w większości bibliotek. W sejmie są tylko wersje pierwotne.

Nie ma sensu podawać numerów dzienników ustaw, bo każda ustawa była kilkanaście . kilkadziesiąt razy nowelizowana i żaden prawnik nie ma czasu nanosić zmian na własną rękę.
      • scarlet_agta Re: Wersje ustaw 06.10.11, 20:36
        magdalaena1977 napisała:

> W sejmie są tylko wersje pierwotne.

Chyba nie tylko pierwotne?

Weźmy choćby ustawę o policji:
        isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19900300179+2011%2410%2415&min=1
        Są dostępne dwie wersje - tekst ogłoszony oraz tekst ujednolicony. I ten drugi zawiera zmiany w tekście pierwotnym.
        Wydaje mi się, że w przypadku rozporządzeń niestety takiego udogodnienia nie ma. :(
        • maith Re: Wersje ustaw 06.10.11, 22:31
          Zgadza się, oprócz tekstów pierwotnych i oficjalnych jednolitych, ISAP sejmu zawiera również opracowania, w których starają się przygotować ujednoliconą wersję tekstu. Z boku zapisują, na podstawie czego ją opracowali (patrzysz na ostatnią datę), a w spisie wszystkich aktów dotyczących np. ustawy o Policji widać, która zmiana jest ostatnia.

Ale prościej Ci będzie wykupić kod dostępu do Lexa na 60 minut z możliwością wielokrotnego logowania do miesiąca.
          lex.pl/?cmd=strona_oferta,2&serwis=26
          • plecha1 Re: Wersje ustaw 06.10.11, 22:41
            O, nie wiedziałam, że są takie krótkie dostępy do Lexa. Bardzo Wam wszystkim dziękuję, pomogłyście mi bardzo :) Prawo trudne być :P
            • kollii Re: Wersje ustaw 06.10.11, 23:33
              a gdybyś chciała ustawy w wersji elektronicznej, służę pomocą, mam stały dostęp w pracy do Lexa :)
    • pitupitu10 Re: Wersje ustaw 07.10.11, 16:55
      plecha1 napisała:

Mam całą listę rzeczy i byłabym wdzięczna za informację, gdzie i jak mogę sprawdzić, czy wersja, którą mam jest ostateczna?

W Internecie: isap.sejm.gov.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka