Dodaj do ulubionych

LWW Rozpoznawanie tekstu, obrobka pdfow - czym?

16.11.11, 13:53
Oczywiscie moge przeklepywac teksty recznie. Ale pouzywalam acrobata pro i sie rozbestwilam. :)
Potrzebuje programu do rozpoznawania tekstow (szczegolnie chetnie ze specjalizacja polska i niemiecka, z gotykiem, jesli to mozliwe (wiem, to trudne), wlacznie, opcja rozszerzenia na cyrylice bylaby mila, ale zdecydowanie niekonieczna), ktory radzi sobie tez ze zmianami w pdfach (bo czasem nie da sie ustalic powierzchni skanowania i mam zbedne marginesy, czasem strony bywaja przekrecone, no i przede wszystkim powinien umiec zapisac swoj odczyt). Nie musi byc darmowy, ale 1000€, ktorych zada Adobe w najprostszej opcji, to jednak nieco za duzo, szczegolnie ze reszty pakietu nie bede uzywac. Ktos wie, czego ja szukam? :)

A jakby sie dalo jeszcze zrobic komentarz do tekstu i ten komentarz potem znalezc, to juz w ogole bylby cud miod. ..
Obserwuj wątek
    • anna-pia ABBYY Fine Reader 16.11.11, 15:15
      U mnie w branży prawie standard ;) O ile dobrze pamiętam, można wypróbować, jak zresztą większość programów do OCR. Jest ich naprawdę dużo, jedyna sensowna rada, jaka mogę ci dać, to pościąganie i potestowanie wersji próbnych (osobiście testowałam chyba kilkanaście).
    • yaal Re: LWW Rozpoznawanie tekstu, obrobka pdfow - czy 16.11.11, 15:48
      Spróbuj pdftransformer.abbyy.com/ - na pewno radzi sobie z różnymi językami, także cyrylicą (acz gotyku nigdy nie próbowałam) i różnymi zmianami w PDF, zaskakująco tani jak na swoje możliwości. Bardziej rozbudowana wersja to finereader.abbyy.com/
    • joankara Re: gotyk 28.11.11, 11:58
      O ocr-ze gotyku jest tu mała dyskusja i koledzy polecają program ABBYY FineReader XIX.
      www.proz.com/forum/polish/199055-ocr_tekst%C3%B3w_pisanych_gotykiem.html
      Niestety, to też nie jest zbyt tanie.
      Do edycji pdf-ów (nie do ocr) używam Infix PDF Editor, kosztuje ok. 100 USD i jest bardzo przyjemny - edytowalne pdf-y można obrabiać i przerabiać, na skany można nalepiać pola tekstowe. www.iceni.com/infix.htm
      Możesz wziać wersję testową za darmo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka