Dodaj do ulubionych

Groupony i insze deale grupowe

12.12.11, 14:09
Przyszłam sobie ponarzekać na własną głupotę, chęć zaoszczędzenia i w ogóle :P

Najpierw nie pojechałam na upojny weekend do Gdańska, bo hotel nie miał terminów (przez parę miesięcy).
Potem zamiast wspaniałego zabiegu kosmetycznego miałam stado siniaków.
A teraz się skusiłam na zabieg spa (!) dla samochodu i czekam do stycznia :P

Oświadczam wszem i wobec, że zanim zakupię jakiś kolejny kupon, pięć razy się zastanowię, czy to ma sens.

Oczywiście poza porażkami były też całkiem fajne deale, ale podsumowując wszystko razem, to jednak daje sobie spokój na najbliższy czas.

A Wy? Miałyście jakieś nieciekawe przejścia z zakupami grupowymi?
Obserwuj wątek
    • heliamphora Re: Groupony i insze deale grupowe 12.12.11, 15:03
      Ja miałam tylko przygody jako niedoszła proponująca zniżkę. Przez pół roku Groupon nas zwodził, zmieniał zdanie, kilkanaście razy prosił o dokonanie zmian w ofercie, potwierdzał coś na 100% i po paru dniach się wycofywał, by w końcu poinformować, że taka usługa jak nasza to jednak nie trafia w jego target. Zmarnowali nam mnóstwo czasu i nerwów.
      • kizombalover Re: Groupony i insze deale grupowe 12.12.11, 15:50
        Ja właśnie wróciłam z gruponowego pobytu w SPA i jestem bardzo zadowolona. Wprawdzie był mały zgrzyt - z winy hotelu - zamknęli basen na niedzielę wieczorem dla serwisu - ale w zamian zaoferowali darmowe masaże i bilard, więc uznaliśmy z mężem, że nam to zrekompensowali.
        Aha, pytałam się o wolny termin PRZED zakupem gruponu. Był to jedyny nasz wolny weekend i pomyślałam, że jednak za duże pieniądze, żeby kupić, a potem się martwić.

Z kosmetyczki też korzystałam, moim zdaniem warto było. Znajomym kupiłam w prezencie wyjście do kawiarni - też zadowoleni.
        Natomiast jako proponentce gruponu (kurs tańca) taka oferta się nie opłacała - reklama żadna, w ciągu 4 lekcji nikt się nie nauczy tańczyć, a wytrwałości kursantom brak, żeby kontynuować. Nie mówiąc o tym, że masa ludzi wykupiła grupony (były przede wszystkim na jogę w szkole, w której prowadzimy zajęcia, dodatkowo na taniec) i w ogóle się nie pojawiła, więc bez numerów kuponów nie było pieniędzy, wzbogacił się tylko grupon.

• yaga7 Re: Groupony i insze deale grupowe 12.12.11, 16:21
          Z tym pytaniem się o wolny termin PRZED zakupem to rewelacyjny pomysł, muszę o tym pamiętać.
          • agafka88 Re: Groupony i insze deale grupowe 12.12.11, 16:46
            Yaga, do tego z każdego grouponu możesz zrezygnować w ciągu 10 dni od daty zakupu. To tak na wypadek gdybyś zapomniała zapytać o termin przed :)
            • yaga7 Re: Groupony i insze deale grupowe 12.12.11, 16:49
              O widzisz, też muszę o tym pamiętać ;)

Czyli w sumie można zakupić, sprawdzić termin, nie pasuje, zrezygnować.
        • greylin Re: Groupony i insze deale grupowe 12.12.11, 16:56
          > i w ogóle się nie pojawiła, więc bez numerów kuponów nie było pieni
          > ędzy, wzbogacił się tylko grupon.

Nie wiedziałam, że tak to działa.

A w temacie: na razie mam niewielkie, ale pozytywne doświadczenia z grouponem.
        • amoureuse Re: Groupony i insze deale grupowe 13.12.11, 13:20
          > Natomiast jako proponentce gruponu (kurs tańca) taka oferta się nie opłacała -
          > reklama żadna, w ciągu 4 lekcji nikt się nie nauczy tańczyć, a wytrwałości kurs
          > antom brak, żeby kontynuować.

A ja właśnie tak trafiłam na taniec brzucha. Najpierw wykupiłam grupon, żeby zobaczyć, jak jest i czy mi się podoba, a później zostałam, bo było super :) Kilka osób też zostało, chociaż masa przyszła na pierwsze 2-3 zajęcia i nawet nie wykorzystała gruponu do końca.
      • yaga7 Re: Groupony i insze deale grupowe 12.12.11, 16:20
        No własnie, czytałam o tym, jak grupon robi usługodawców w konia i że to wcale się dla nich nie opłaca.
        • kasienka.body Re: Groupony i insze deale grupowe 13.12.11, 14:04
          ano nie opłaca się, w ogóle. Zwłaszcza w przypadku sprzedaży towaru, bo usługi to jeszcze jeszcze.
          Mnie groupon strasznie zdenerwował - nie potrafią odpuścić. Wydzwaniają do mnie non stop z propozycją współpracy, nie rozumieją słowa "nie".

Sama z groupona korzystałam raz - wykupiłam pakiet depilacji laserowej i szczerze powiedziawszy mam mieszane uczucia. Zabiegi były wykonywane średnio dokładnie, a po drugim razie (miałam 3 zabiegi) zadzwoniła pani z salonu z informacją, że mają remont i na miesiąc muszą zamknąć, potem po remoncie okazało się, że salon został okradziony i tak odwlekali cały czas ostatni zabieg podając najróżniejsze powody.
    • besame.mucho Re: Groupony i insze deale grupowe 12.12.11, 16:14
      Moje doświadczenia do tej pory są takie: zniżki do sklepów - ok, zniżki na usługi (spa, itd) - nie ok.

Ze zniżki sklepowej korzystałam kilka dni temu - moja babcia zamówiła sobie u mnie na gwiazdkę buty Emu (tak, moja babcia niedługo będzie miała bardziej odlansowaną szafę niż ja ;) ), akurat był na nie groupon, kupiłam, od razu zamówiłam buty, następnego dnia były u mnie, wszystko ok.

Ze zniżek na salony kosmetyczne mam złe wspomnienia - sama nigdy nie kupiłam, ale kupuje moja przyjaciółka i czasem mnie na coś wyciąga. Mikrodermabrazja w moim salonie za pełną kwotę trwa ok. godzinę-póltorej. Tam trwała dziesięć minut. Podobnie inne zabiegi. Przyjaciółka kupiła jeszcze kiedyś depilację laserową (seria zabiegów, tyle ile teoretycznie powinno wystarczyć) - była w paski. Zrobiono jej niedokładnie i miała pasek wydepilowany, pasek włosów, pasek wydepilowany, pasek włosów, itd. Na pewno są i uczciwe miejsca, które ze zniżką dają klientowi tę samą usługę, co bez niej, ale my się akurat za każdym razem nacinałyśmy.
      • yaga7 Re: Groupony i insze deale grupowe 12.12.11, 16:19
        No właśnie też mi się wydaje, że usługi to taka loteria. Ja trafiłam świetnie z fryzjerem, moja mama regularnie trafia z jakimiś zabiegami, ale jednocześnie mam tak niemiłe wspomnienia z jednego gabinetu kosmetycznego, że masakra.

Ale fakt, ze sklepami nie miałam do tej pory problemów, odpukać.
    • schaetzchen Re: Groupony i insze deale grupowe 12.12.11, 18:55
      Jest jeszcze tak, że jeśli grupon się przeterminuje, to zwracają kasę, ale zdaje się tylko do wykorzystania na następne grupony. Nie wczytywałam się szczerze mówiąc ;)
      Moje doświadczenia póki co są pozytywne.
      • jul-kaa Re: Groupony i insze deale grupowe 12.12.11, 21:20
        schaetzchen napisała:

> Jest jeszcze tak, że jeśli grupon się przeterminuje, to zwracają kasę,

SERIO!?
        To by było super! Mam jeden przeterminowany grupon na zdjęcia, zaraz się będę dowiadywać co i jak. Dzięki za informację!
        • yaga7 Re: Groupony i insze deale grupowe 12.12.11, 21:24
          Chyba nie bardzo :(

Info z grupona:
          "Użytkownikowi nie przysługuje żadna forma reklamacji kuponu po zakończeniu okresu jego ważności, jak również nie przysługuje zwrot wpłaconych przez niego środków lub poniesionych kosztów nabycia kuponu."
          • schaetzchen Re: Groupony i insze deale grupowe 13.12.11, 18:28
            Sorry, musiałam pomylić z mydealem, bo też używam.
            • schaetzchen Re: Groupony i insze deale grupowe 13.12.11, 18:33
              Tak, to w MyDeal tak działa:

Czas realizacji zakupionej Usługi na podstawie Kuponu MyDeal jest ściśle określony. Użytkownik jest zobowiązany do odbioru zakupionej Usługi w czasie określonym przez Partnera, który jest podany na stronie MyDeal.pl w warunkach Aukcji. Po upływie określonego czasu Kupon traci ważność. Jeżeli Użytkownik serwisu nie zrealizuje Kuponu w podanym terminie, może zgłosić drogą elektroniczną wniosek do MyDeal sp. z o.o. o zasilenie jego Konta w systemie MyDeal kwotą równą zapłaconej za Usługę. Zgłoszenie takie musi nastąpić w ciągu maksymalnie 6 miesięcy od daty zakupu kuponu. Środki w systemie MyDeal będą ważne przez 6 miesięcy od zasilenia konta i będą mogły zostać spożytkowane wyłącznie na zakup innych Usług w ramach MyDeal.pl. Taka wymiana nie będzie przysługiwała Użytkownikowi, jeśli upłynął ustawowy termin przedawnienia roszczeń związanych z zawartą umową sprzedaży.
    • klymenystra Re: Groupony i insze deale grupowe 12.12.11, 19:25
      Korzystalam 3 razy - raz byl to karnet, raz piercing i raz mikrodermabrazja.
      Dwa pierwsze - super, nie mialam wcale odczucia, ze jestem gorzej traktowana, piercing profesjonalny.
      Zas mikro - no coz. Babka zdarla mi skore, przez 2 dni mnie pieklo i bylo zaczerwienione (do tej pory nigdy tak nie mialam) i nie dalo wcale efektu. Nie wiem, czy to babka niekompetenta czy wina grupona.
      • satia2004 Re: Groupony i insze deale grupowe 12.12.11, 21:47
        klymenystra napisała:
        > Nie wiem, czy to babka niekompetenta czy wina grupona.

Mnie się wydaje, że wszystko zależy od samego usługodawcy. Kiepski gabinet będzie kiepski niezależnie od tego czy to grupon czy nie.

Ja mam doświadczenia w większości pozytywne, korzystam głównie z restauracji. Tylko (na kilkanaście) zdarzyła mi się nieprzyjemna sytuacja ale wydaje mi się, że to była kwestia tych konkretnych bucowatych pracowników. Reszta naprawdę super.
    • zazulla Re: Groupony i insze deale grupowe 12.12.11, 22:31
      + 6 bonów na 600 odbitek - super, chcę więcej w tej cenie w tym serwisie.

+ 4 bony na 400 odbitek w Rzeszowie - super, też chcę więcej.

+ 4 bony na mikrodermabrazję - OK.

+ Manicure. Wszystko ok, mama zadowolona :)

+/- 1 bon na inną mikrodermabrazję - niby ok ale zmieniali lokal i nie odbierali telefonu. Zabieg był ok ale sama firma już nie. Jako tako.

- Kilka zestawów opasek przeciwko komarom - wysyłka trwała ponad miesiąc, skończyło się lato i komary w międzyczasie. Porażka.

- Elastyna czyli jakaś śmieszna plastelino podobna masa do czyszczenia zakamarków. Zero kontaktu, nie wiedziałam czy realizują moje zamówienie czy nie. Sam produkt jakiś dziwny. Nie polecam kl-robot.pl/.

- Opaski magnetyczne dr Levina. Dogadałam się, że zrealizuję bon 2 tygodnie wcześniej niż mówił opis ale przegapili mój przelew za przesyłkę, wysłali za późno, całość trwała prawie miesiąc. Zawartość pognieciona, paskudny chińczyk. Nie polecam www.galeriada.eu :(

Nie będę już kupować towarów, które wymagają ręcznego księgowania przelewu za przesyłkę itp. Najlepiej jak kupuje się kod zniżkowy a wszystko dzieje się automatycznie (najlepiej wyszłam na odbitkach online).
    • anne_stesia Re: Groupony i insze deale grupowe 13.12.11, 07:19
      Kupowałam kilka razy i mam pozytywne odczucia.

Prenumerata InStyle za jakąś śmieszną kwotę - wszystko super.
      Kupony jedzeniowe - naprawdę mi się to opłacało, a sama knajpka cudowna i wrócę tam na pewno.
      Fryzjer - znalazłam wreszcie mojego stałego fryzjera i jestem zachwycona, ale moja pani narzekała, że klienci przychodzą i nie zostają, a ona liczyła, że znajdzie w ten sposób stałych klientów.
      Manicure i henna - przekonałam się, że jednak nikt nie zrobi mi henny lepiej niż ja sama, ale ogólnie jestem zadowolona. Po prostu wiem, że ani manicure, ani henny jednak nie potrzebuję odkąd umiem sama ;)
    • teresa104 Grupon, czyli interes idealny. 13.12.11, 09:48
      Bez względu na to, czy sprzedawca usługi czuje się zrobiony w bambuko, czy klient sarka i się pieni, bo nie może się doczekać, lub otrzymuje usługę niepełnowartościową, grupon zawsze zarobi, stoi czy leży.
    • urkye Re: Groupony i insze deale grupowe 13.12.11, 19:28
      Nie wchodzę na te wszystkie deale;) Za łatwo można się skusić na coś, czego tak na serio w ogóle nie potrzebujemy.
      I tak przy okazji na wyprzedaże też wolę nie chodzić, jeśli nie mam konkretnych rzeczy do kupienia:P
    • genepi Re: Groupony i insze deale grupowe 14.12.11, 08:41
      Groupon pobiera podobno 50% wartości dealu, ale inne portale tego typu niewiele mniej.
      A znacie stronę www.godealla.pl/ - to taki agregat pokazujący oferty z większości portali zakupów grupowych, jak się szuka czegoś konkretnego nie trzeba biegać po różnych stronach tylko wszystko na jednej.
      • yaga7 Re: Groupony i insze deale grupowe 14.12.11, 09:08
        Nie znamy... Niedobra kobieto...
      • kocio-kocio Re: Groupony i insze deale grupowe 14.12.11, 09:39
        50% netto.
        Czyli realnie 75%.
    • 987ania A tu jeszcze lepsza moim zdaniem przeglądarka 14.12.11, 12:40
      www.wesave.pl/warszawa/Znacie?
    • zazulla tekst o oszustwie 03.02.12, 13:13
      lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,11079628,Perfumy_z_Grupera_ze_znizka___kiepski_interes_.html
      • satia2004 Oszukani tylko... przez kogo? 03.02.12, 13:27
        Zawsze w takich sytuacjach ludzie zwalają na pośrednika - czy to Allegro, czy Gruper. Bo pośrednik istnieje a nieuczciwy sprzedawca się zwinął. Rozumiem rozgoryczenie ale mimo wszystko - ryzyko zawsze istnieje. Gruper zwraca pieniądze, które brał ale dlaczego ma zwracać za dodatkowe zakupy, które ktoś zrobił?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka