Dodaj do ulubionych

LWW Załoga G/Wojna planet - kiedy była w TVP?

07.01.12, 01:32
Dziewczyny, kiedy dokładnie leciała w TVP Załoga G (Wojna planet)? Tak coś mi się majaczą lata 82-83, ale nie jestem pewna. Przypomnijcie, proszę :).
Obserwuj wątek
    • teresa104 Załoga Dżi 07.01.12, 09:47
      Jakoś tak musiało lecieć, choć byłabym skłonna przesunąć przedział wcześniej.

Kiedy mój brat (starszy) z kolegami odtwarzali Załogę Dżi, ja mogłam liczyć najwyżej na rolę Zoltara, która sprowadzała się do siedzenia za budynkiem "prądowni" (tak nazywaliśmy osiedlową rozdzielnię, bo jak to się nazywa?) przy drzwiach z piorunem i trupią czachą i czekania, aż mnie złapią. Za to mogłam ich na koniec rytualnie zabić serią z patyka. Co było pewnym odstępstwem od scenariusza, wszak zwyciężała zawsze Załoga Dżi, u nas - Zoltar, prowadzący z nudów sklepik z liśćmi i jagódkami forsycji.
      • nomina Re: Załoga Dżi 07.01.12, 12:44
        Ja byłam Princess :). Ale patrząc na to, jaką rolę Księżniczce podsuwała moja wyobraźnia i w kontekście pewnych traum z dzieciństwa, zastanawiam się, czy Freud nie miałby tu sporo do powiedzenia :).

A poważniej - wyczytałam na forach poświęconych latom 80-tym, że "załoga Dżi" była wyprodukowana w latach 70. I tu jest rozbieżność: bo część osób upiera się, że widziała to w TVP w latach 70. jeszcze, część - że w 80., a w ogóle ponoć Załoga była emitowana tylko raz. Ale telewizja kłamie, więc może...

To uściślenie jest dla mnie bardzo ważne. Bo jeśli to był rok 83 lub końcówka 82, tak bym w 83. miała jeszcze serial we wdzięcznej a emocjonalnej pamięci - to ok, ale jeśli to był rok 81. - to bardzo niedobrze :(.

Hej, Lobbystki! Sama młódź na STOFF-ach? Nikt nie pamięta załogi Dżi?
        • teresa104 Re: Załoga Dżi 07.01.12, 13:14
          W '83 już chodziłam do szkoły i braterska piecza nie była mi potrzebna na podwórku, tym samym nie mogłabym już przymusowo być nielubianym Zoltarem. Dlatego raczej stawiam na '81.

Ale taka dedukcja, hm, no wątłą podstawą jest.
          • nomina Re: Załoga Dżi 07.01.12, 13:39
            Tereso, wszystkie wielkie odkrycia zaczynają się od wątłych podstaw. Dzięki za wsparcie śledcze :).
        • kizombalover Re: Załoga Dżi 09.01.12, 12:48
          Pamiętam załogę, byłam bodajże Markiem (?), ale który to rok był.... na pewno nie przed 80tym :)
          Skecz Smolenia też miałam, na kasecie.... ech.....
          • marciasek z tyłu sklepu warzywniczego 17.01.12, 22:53
            numer 80 w Opolu? :)
    • kotwtrampkach Re: LWW Załoga G/Wojna planet - kiedy była w TVP? 07.01.12, 16:08
      nie pomogę, ja z dzieciństwa pamiętam taki skecz Smolenia, kiedy dwaj sanitariusze (p.ielęgniarze dokładnie) mówią do niego, żeby czegoś nie robił (nie podskakiwał? nie mówił?), bo
      -... sie obudzisz i znów nie będzie teleranka
      - albo przyjdzie pod drzwi załoga dżi (...)

Myślałam, ze to jakieś nieznane mi określenie milicji czy kogoś podobnego :-) właśnie sobie odszukałam na chomiku bajkę :):):) Tyle lat w nieświadomości, hihi, dziękuję!
      • teresa104 To też jakiś trop. 07.01.12, 19:47
        Można szukać, kiedy powstał i został przedstawiony skecz. Czy to czas dogorywającego stanu wojennego, czy już po.
        • nomina Re: To też jakiś trop. 08.01.12, 00:08
          Ten skecz to z 83-ego, jak podają sentymentalne roczniki dekady sukcesu Gierka. Ale to niczego nie przesądza, bo 83 to ostatni rok, który biorę pod uwagę, więc skecz mógł powstać na bieżąco albo na fali popularności bajki sprzed np. 2 lat. A Smoleń miał wtedy synów w wieku bajkowym... Nasze fascynacje były trochę trwalsze niż obecnych małolatów - i ktoś, kto bawił się w Pancernych w wieku lat 6., mógł bawić się i 3 lata później.
          • kotwtrampkach Re: To też jakiś trop. 08.01.12, 01:38
            nomina napisał(a):

> Nasze fascynacje były trochę trwalsze niż obecnych małolatów

i bardziej powszechne - ten sam film oglądali wszyscy, którzy mieli dostęp do TV :) Nie było stu programów, powtórek, mozliwości nagrywania, przenoszenia, rozpowszechniania.. Samych filmów było mniej wyprodukowanych. I siła telewizji była nieziemska :)

ale to już poza tematem
    • aleksandralm Re: LWW Załoga G/Wojna planet - kiedy była w TVP? 07.01.12, 17:12
      Ja tez mam wrazenie ze to bylo cos przed 83... bo pamietam jakos z pierwszej i drugiej klasy...
      Tak wogole, to mozna to kupic na brytyjskim ebayu, zanabylam sobie, obejrzalam i puscilam dalej...
      Tak z perspektywy lat to wydaje sie ten serial taki naiwny, ale dla malolatow to byl szal i uwielbialam zaloge G... :)
    • magdalaena1977 Re: LWW Załoga G/Wojna planet - kiedy była w TVP? 08.01.12, 06:55
      Ja tego serialu w ogóle nie pamiętam, ale jeśli wyświetlano go najpóźniej w 1983 r, to nic dziwnego. W 1983 r. chodziłam do zerówki i byłam na etapie Arabelli ;-)
      • martulka_s Re: LWW Załoga G/Wojna planet - kiedy była w TVP? 08.01.12, 12:00
        Mój małżon wielbiciel załogi dokładnego roku nie pamięta ale mówi, że na pewno jest o tym w tej książce:
        www.klubmord.com/Recenzje/kopiczynski-bartek-333-popkultowe-rzeczy-prl.html
        Niestety książka "u ludzi" chwilowo, więc na razie nie sprawdzę.
        • anna-pia Jak jest w tej książce 08.01.12, 18:48
          to zaraz poszukam jej na półce i sprawdzę.
        • anna-pia Mam :) 08.01.12, 18:56
          Wojna planet, serial animowany (Battle of the Planets), 85 odcinków, reż. David E. Hanson, 1978 - 1982, Japonia/USA. Wg B. Koziczyńskiego ("333 popkulturowe rzeczy... PRL"), pierwsze dwa odcinki TV wyświetliła 14.06.1980, do końca wakacji wyemitowano 8 kolejnych. Powrót do serialu 19.01.1981 (ferie zimowe), potem lipiec 1982, w miarę regularne emisje skończyły się w maju 1983 roku.
          :)
          • martulka_s Re: Mam :) 08.01.12, 19:03
            Teraz będę mu musiała powiedzieć, że miał rację ; ) Może nie zapyta.
      • kasica_k Re: LWW Załoga G/Wojna planet - kiedy była w TVP? 08.01.12, 14:51
        Ale to właśnie dla dzieci było :) Podobny poziom co Arabella mniej wiecej. Z moich wspomnień wynika, że nie wyświetlano go przed 1978, bo wtedy się przeprowadziliśmy, a oglądanie pamietam tylko z "nowego mieszkania".
      • ciociazlarada Re: LWW Załoga G/Wojna planet - kiedy była w TVP? 08.01.12, 19:44
        Do przedszkola poszłam z Twoim rocznikiem (jeśli w nicku to rocznik) i też Załogi G nie pamiętam. W przedszkolu przywiązywaliśmy się do drzew i huśtawek, bo byliśmy na etapie Niewolnicy Izaury:)
        • nomina Re: LWW Załoga G/Wojna planet - kiedy była w TVP? 08.01.12, 22:48
          Anno_Pio, wielkie dzięki :)! Kiedyś na jednym forum za wartościowe wypowiedzi można było stawiać wirtualne piwa - ja Ci stawiam wirtualny stanik :).

Czyli mogłam to pamiętać z ok. 82-83, uff...

Magdaleno, ja jestem z Tobą bliska wiekiem, ale u nas to inaczej wyglądało: nasze przedszkole było przy parku i jak było ciepło, to tam chodziliśmy na spacery i zabawy. Dziewczynki chciały bawić się w dom, ale ja zawsze wolałam zabawy typu wcielanie się w rycerzy tudzież innych szlachetnych (później to była drużyna Robin Hooda - tak właśnie Robin Hooda [wymawianego zresztą cięgiem "robinhuda], a nie Robina), którzy muszą uciekać przed złoczyńcami, wywodząc ich w pole i walcząc z nimi oraz uciekać z niewoli, w której byliśmy torturowani...
          ... psiakostka, psycholog dziecięcy by się chyba załamał :(...
          więc zabawa w dom mnie średnio rajcowała. Zarządziłam więc, żeby zamienić się rolami: my, płeć piękna, idziemy na polowanie, a chłopcy mają w domu gotować. Dla pewności przywiązałyśmy ich wyimaginowanymi łańcuchami. Ale dranie się zrywali z tych łańcuchów i uciekali, więc my za nimi i lałyśmy ich kijami.

Ech, szczenięce lata...

A wiecie, że ja byłam taka grzeczna, że na 5-10-15, jak zaczynała się część nie dla mojego przedziału wiekowego, to nieprzymuszana sama przerywałam oglądanie? I byłam taka dumna, jak skończyłam 10 lat, bo mogłam zostać na drugiej części :).
          • nomina Re: LWW Załoga G/Wojna planet - kiedy była w TVP? 08.01.12, 22:53
            Oj, przepraszam - dygresja o wiązaniu to już była odpowiedź dla Cioci Złej Rady :). Arabelkę oglądałam i lubiłam, ale bardziej mi z takich bajek utkwiła w pamięci Akademia Pana Kleksa. Inwazja Wilków - to było mocne!
            • ciociazlarada Re: LWW Załoga G/Wojna planet - kiedy była w TVP? 08.01.12, 23:10
              O matko, byłam na tym z ojcem w kinie jako mały brzdąc i się poryczałam ze strachu. Traumatyczne przeżycie, do dziś tego cholernego Kleksa nie trawię:-)
        • magdalaena1977 Re: LWW Załoga G/Wojna planet - kiedy była w TVP? 08.01.12, 23:25
          Niewolnica Isaura leciała jak już chodziłam do szkoły (wiosna 1985 ?), ale rodzice nie pozwalali mi jej oglądać.
          • ciociazlarada Re: LWW Załoga G/Wojna planet - kiedy była w TVP? 09.01.12, 17:34
            Leciała od '84, bo wtedy jeszcze chodziłam do zerówki. Na początku też mi rodzice nie pozwalali, ale po kilku odcinkach się poddali jak się okazało, że całe przedszkole się w to bawi, a ja nie nie wiem o co chodzi.

W podstawówce za to leciało W Kamiennym Kręgu i tego już nie oglądałam.
    • clarisse O cholibka ale ciekawy temat mi umknął :) n/t 09.01.12, 14:04

• zmijunia.lbn W sensie że Eskadra Orła? 15.01.12, 22:11
      Jaka że niby Załoga G? Ja jestem z pokolenia oglądającego to cudo w latach 90. i nazywało się wtedy Eskadra Orła. Ideał, cyborg, laska, dziecko i koleś z nadwagą, coby żadna grupa społeczna nie była pokrzywdzona. Latali takim samolotem w kształcie orła i walczyli ze Złogniewem.
      Czy moje dzieciństwo zostało bezpowrotnie zniszczone i powinnam je czym prędzej wyprzeć z pamięci? ;)
      • nomina Re: W sensie że Eskadra Orła? 15.01.12, 22:51
        zmijunia.lbn napisała:

> Jaka że niby Załoga G? Ja jestem z pokolenia oglądającego to cudo w latach 90.
        > i nazywało się wtedy Eskadra Orła. Ideał, cyborg, laska, dziecko i koleś z nadw
        > agą, coby żadna grupa społeczna nie była pokrzywdzona. Latali takim samolotem w
        > kształcie orła i walczyli ze Złogniewem.
        > Czy moje dzieciństwo zostało bezpowrotnie zniszczone i powinnam je czym prędzej
        > wyprzeć z pamięci? ;)
        >
        Bo Ty oglądałaś jakąś kapitalistyczną, politycznie poprawną wersję ;).

A w ogóle jeśli nie wiesz, jak wyglądał "handel walutowy" historyjkami z Donaldów i nie znasz uczucia, kiedy człek z plikiem takowych miał na podwórku większy prestiż i bogactwo niż niejeden badylarz - to Ty wcale nie miałaś dzieciństwa :D.
        • clarisse aaaaaaa... 17.01.12, 12:09
          ... ze Złogniewem?!
          <stara się szybko zapomnieć>
    • anulla1974 Re: LWW Załoga G/Wojna planet - kiedy była w TVP? 17.01.12, 08:44
      Mi się wydaje, że bardziej 81.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka