Dodaj do ulubionych

LWW Word 10 zamiana z i y

23.10.12, 12:18
Pisząc w Wordzie 10 musiałam coś wcisnąć i zamieniło mi się na klawiaturze z i y. Zmiana jest tylko w Wordzie, we wszystkich innych programach (i przy pisaniu na forum) wszystko jest jak było. Czy ktoś wie jak to zmienić?
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: LWW Word 10 zamiana z i y 23.10.12, 12:21
      naciśnij ctrl i shift równocześnie
      • izas55 Re: LWW Word 10 zamiana z i y 23.10.12, 12:25
        kocham cię ;-)
        • jul-kaa Re: LWW Word 10 zamiana z i y 23.10.12, 12:41
          Nie wiem, co odpowiedzieć ;)
          • izas55 Re: LWW Word 10 zamiana z i y 23.10.12, 12:58
            Zarumień się oczywiście ;-).
            Zaoszczędziłaś mi wkurzania się przez resztę dnia, a to zasługuje na specjalne względy.
            • jul-kaa Re: LWW Word 10 zamiana z i y 23.10.12, 14:34
              Cała płonę!
    • akna Re: LWW Word 10 zamiana z i y 23.10.12, 12:41
      i zostaw sobie w ustawieniach językowych tylko polski programisty
      • grecz Re: LWW Word 10 zamiana z i y 23.10.12, 16:04
        Albo zapisz sobie i przyklej do kompa ;) Jak ja ;)
        • moniach_1 [OT] polski programisty 23.10.12, 23:04
          A zna któraś z was może historię dlaczego właściwie w Polsce się nie przyjął polski 214? Na Bałkanach używany jest tylko ten z odwróconym z i y (jak ja się frustruję odwiedzając ich kafejki internetowe ;)), na niemieckiej klawiaturze chyba też... A przecież poza programistami właśnie polskie literki pod altem i dwukropek z shiftem (a rzadko używany średnik bez) zupełnie nie są intuicyjne. Wie ktoś jak to się stało? :)
          • smallfemme Re: [OT] polski programisty 24.10.12, 01:38
            Z prostego powodu (tak podejrzewam) - klawiatury, które były w sprzedaży, miały tradycyjny układ QWERTY i trudno było używać innego układu niż ten opisany na klawiszach. Dla mnie układ polskich liter jest całkiem intuicyjny, znajomy Austriak zdziwił się najpierw, że nie mam polski znaków na klawiaturze, ale uznał ich rozmieszczenia za oczywiste, kiedy pokazałam mu zasadę działania.
            • moniach_1 Re: [OT] polski programisty 24.10.12, 03:17
              > Z prostego powodu (tak podejrzewam) - klawiatury, które były w sprzedaży, miały
              > tradycyjny układ QWERTY i trudno było używać innego układu niż ten opisany na
              > klawiszach.
              A kojarzy ktoś może jak wygląda klawiatura w Czechach czy na Węgrzech, tam gdzie sytuacja powinna być podobna do naszej? Bo właśnie chodziło mi o ten proces który doprowadził do tego, że na przykład w krajach byłej Jugosławii funkcjonują klawiatury dedykowane, a w Polsce chyba przez chwilę były w sprzedaży ale nikt z nich nie korzystał, bo w międzyczasie przyzwyczailiśmy się do wersji dla programistów.

Na zupełnym już marginesie i offtopie od offtopa, Chorwaci i Serbowie dużo częściej niż Polacy pomijają swoje krzaczki na internecie i piszą bez nich na forach i fb. to już zupełnie nie mam pomysłu z czego wynika.

Dla mnie układ polskich liter jest całkiem intuicyjny, znajomy Aust
              > riak zdziwił się najpierw, że nie mam polski znaków na klawiaturze, ale uznał i
              > ch rozmieszczenia za oczywiste, kiedy pokazałam mu zasadę działania.
              Jasne, jest fajnie konsekwentne i całkiem logiczne, więc po chwili praktyki można się przyzwyczaić (chyba że ma się z lub y w nazwisku i ręce same piszą źle ;)). Chodziło mi o to, że jednak ż i ś używamy częściej niż takich znaków, jak średnik, nawias kwadratowy, slash i backslash. Dlatego intuicyjne byłoby, gdyby miały dedykowane klawisze a nie były dostępne pod kombinacją klawiszy. Skąd się wzięły dwie wersje położenia z i y też nie wiem.
              • yaal Re: [OT] polski programisty 24.10.12, 18:10
                Czeska układ jest podobny do polskiego "programisty" (tej z polskimi znakami uzyskiwanymi z altem).

Wersja QWERTZ wzięła się z Niemiec, gdzie Z jest dużo częściej używane niż Y (i bardzo często występuje w zbitce TZ). Pierwsze maszyny do pisania z polskim układem były modyfikowanymi maszynami niemieckimi.

W międzyczasie było jeszcze kilka nieco się różniących polskich układów, ale ten bazowany na amerykańskim QWERTY wygrał ze względu na koszt - można go łatwo używać na amerykańskiej klawiaturze bez przemalowywania oznaczeń na klawiszach, wystarczy zapamiętać tylko dwie zasady (1 - polski znak to alt + litera bez ogonka, 2 - ź, które się nie mieści, jest nad x).
                • maggianna Re: [OT] polski programisty 24.10.12, 20:58
                  Z tego co pamietam to niemiecka nazywa się AZERTY bo tam jeszcze jest pare innych liter przestawionych. Dla kogoś kto tak jak ja pisze bezwzrokowo to dramat, pierwsze co robię jak jestem w delegacji i pracuje na innym komputerze to włączenie angielskiej wersji klawiatury bo inaczej jestem bezradna :-)
                  • yaal Re: [OT] polski programisty 25.10.12, 17:36
                    AZERTY jest francuska <:
                    • indigo-rose Re: [OT] polski programisty 25.10.12, 21:38
                      Ja jednak wolę pisać nawet po francusku na klawiaturze programisty. Już wolę się pogimnastykować, żeby wcisnąć cyrkumfleks nad o, niż uczyć klawiatury od nowa :P
              • kis-moho Re: [OT] polski programisty 05.11.12, 20:32
                > A kojarzy ktoś może jak wygląda klawiatura w Czechach czy na Węgrzech, tam gdzi
                > e sytuacja powinna być podobna do naszej?

Na Węgrzech jest podobna do niemieckiej (tzn. y i z odwrócone w porównaniu z naszymi). Do tego 0 jest przed jedynką, wszelkie myślniki i i dwukropki są w dzikich miejscach, a jak niebacznie coś naciśniesz z prawej strony klawiatury to wyskakują ci różne ő, ú, ű i á.
                Ogólnie koszmar dla nieprzyzwyczajonych, to zero jest najgorsze, szczególnie jak się ma je w jakimś haśle, które wyświetla się w postaci gwiazdek.
    • izas55 teraz piszę umlauty 05.11.12, 17:52
      ZNOWU coś wcisnęłam ;-(. Chyba rzeczywiście jestem wykończona.
      Czy ktoś wie jak znowu sprawić, żebym znowu miała polskie znaki przy pisaniu z altem, zamiast dziwnych znaków np. gotyckiego s. To jest znowu jakaś debilna kombinacja klawiszy w Wordzie 10, która mi zmieniła klawiaturę z programisty na jakąś skandynawską chyba? Czy ktoś wie w którym menu jest zmiana klawiatury w Wordzie?
      • izas55 Re: teraz piszę umlauty 05.11.12, 18:10
        Alt+Shift jakby ktoś pytał......
        Może się kiedyś przyzwyczaję do nowej klawiatury.
      • kasiamat00 Re: teraz piszę umlauty 05.11.12, 20:16
        Z tego co pamiętam to gdzieś w Windowsie daje się odinstalowywać układy klawiatury, polecam wywalić wszystko, co nie jest "polski programisty", bo i tak innych raczej nie używasz.

O, już wiem: Panel sterowanie -> Region i język -> Zmień klawiatury
        • anna-pia Re: teraz piszę umlauty 05.11.12, 22:53
          kasiamat00 napisała:

> Z tego co pamiętam to gdzieś w Windowsie daje się odinstalowywać układy klawiat
          > ury, polecam wywalić wszystko, co nie jest "polski programisty", bo i tak innyc
          > h raczej nie używasz.
          >
          > O, już wiem: Panel sterowanie -> Region i język -> Zmień klawiatury

Panel sterowania -> Region i język -> Klawiatury i języki -> Zmień klawiatury

Zostawić tylko Polski programisty, bo do pisania po angielsku wystarczy :)
        • izas55 Re: teraz piszę umlauty 06.11.12, 09:54
          Ale to nie była kwestia windowsów, tylko worda. Bo we wszystkich innych windowsowych rzeczach działało cacy, a wordzie krzaczki. I chyba również nie chodziło o klawiaturę a wybór zestawu znaków dodatkowych. Na razie działa (do czasu pewnie ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka