Dodaj do ulubionych

DIY awokado

15.01.13, 18:07
Hodowałyście kiedyś awokado z pestki? Mi właśnie wyrosła olbrzymia roślina, już mieszka w doniczce, i ma na samej górze półmetrowej łodygi dwa liście. Net mówi, że liście trzeba urwać, żeby awokado się rozkrzaczyło. Prawda to? Strasznie mi szkoda tych dwóch pierwszych listków i jakoś boję się, że mi roślina padnie - a pierwszy raz udało mi się dojść do etapu przesadzania do doniczki :o)
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: DIY awokado 15.01.13, 18:11
      Nie hodowałam, ale z biologicznego punktu widzenia jak urwiesz czubek czy górne liście, to się rozkrzacza ;)
      Wszystkie roślinki (ale mało ich było), które obcinałam u góry, się rozgałęziały.
      • kis-moho Re: DIY awokado 15.01.13, 18:18
        yaga7 napisała:

> Nie hodowałam, ale z biologicznego punktu widzenia jak urwiesz czubek czy górne
        > liście, to się rozkrzacza ;)

Ale nie wiem, czy to się sprawdzi w sytuacji, kiedy to są jedyne liście :o) Znaczy rozkrzaczyć się pewnie rozkrzaczy, ale czy przeżyje?
    • szarsz Re: DIY awokado 15.01.13, 19:51
      Hodowałam wielokrotnie, zawsze wyrastał badyl z pióropuszem na wierzchu. Zawsze próbowałam obcinać, nigdy się toto nie rozgałęziło. Najczęściej tuż poniżej obcięcia wyrastała jedna gałąź i po miesiącu wyglądało toto tak samo - badyl z pióropuszem. Tylko trochę krzywy.

Porzuciłam hodowlę awokado. Nie chce, to nie, niech się wypcha.
    • kk345 Re: DIY awokado 15.01.13, 21:05
      Myślałam, że będzie tutorial: "jak uszyć sobie s\tanik awokado" :)
      • urkye Re: DIY awokado 18.03.13, 18:31
        Też tak pomyślałam :D
    • ansil Re: DIY awokado 15.01.13, 21:05
      a mi zdechly wszystkie, bo mi ich szkoda bylo obcinac..
      wiec próbuj!
    • zazulla Re: DIY awokado 18.03.13, 13:40
      Wielokrotnie hodowałam, nawet po przesadzeniu do doniczki prędzej czy później umierało, jedna sztuka chyba dość długo nam rosła, nigdy nie ucinałam stożków wzrostu. Moje wyglądały jak te na fotkach z netu.

https://assets.inhabitat.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2012/06/Baby-Avocado-Tree-537x357.jpg

https://www.optiderma.com/uploads/images/avocado-tree-1year.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka