Dodaj do ulubionych

[LWW] ratowanie zamszu

31.01.13, 15:06
W jednym pudełku trzymałam dwie pary butów, w tym zamszowe. Niedokładnie je ułożyłam i na zamszu na zewnątrz mam odciśnięty pasek. Wygląda fatalnie, jakby włosy się zaprasowały. Przeczesanie szczotką do ubrań nie pomogło. Da się to jakoś odratować? Na mokro?
Obserwuj wątek
    • pierwszalitera Re: [LWW] ratowanie zamszu 31.01.13, 16:06
      Do zamszu najlepsze są gumowe szczoteczki, albo taka specjalna gumowa gąbka, wygląda jak duża gumka do wycierania ołówków. Jeżeli częściej kupujesz zamszowe buty, to warto sobie coś takiegu sprawić, bo to czyści, odświeża zamsz i zapobiega odświeconym miejscom najlepiej. Taka gąbka trzyma zresztą lata.https://www.thegoodthings.de/user_html/1333002646/pix/a/n/Wildlederradierer.3.jpg
      Po przetarciu trzeba będzie pewnie jednak trochę odczekać, odciśnięte miejsce powinno się z czasem podnieść. Możesz też spróbować zwilżyć buty specjalnym sprayem do impregnacji zamszu i przeczesać gumką, powinno podnieść się wcześniej. Taki spray to też świetna sprawa. Zaimpregnowany zamsz o wiele dłużej ładniej wygląda.
      • genepi Re: [LWW] ratowanie zamszu 31.01.13, 16:46
        Wodą lepiej nie próbuj bo moze się miejscowo pomarszczyc zamsz. Tą gumkę potwierdzam, ładnie czyści. Kupisz ją w deichmanie za nieduże pieniądze.
        • dar61 Sztorcowanie zamszu 31.01.13, 23:40
          Te szczoteczki z gumką są jeszcze wyposażane - z zadniej swej strony - w czesadło z drobnych drucików. Minizgrzebło.
          Ono lepiej wykona podniesienie zamszu.
          Potem - jw. Częste podgumowywanie szczoteczką i profilaktycznie anty-H2O sprej. I z dala od deszczu :-)
      • milstar Re: [LWW] ratowanie zamszu 31.01.13, 18:28
        Miękka gumka do ścierania też może być.
      • foofo Re: [LWW] ratowanie zamszu 02.08.13, 11:15
        na temat czyszczenia butów z zamszu można znaleźć więcej tu modafon.pl/647-jak-czyscic-buty-zamszowe.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka