Dodaj do ulubionych

LWW przenoszenie nr tel do innego operatora

04.03.13, 09:00
Dziewczyny, na pewno wiecie z doświadczenia lub z przepisów. Postanowiłam po wielu latach przenieść nr tel z Orange do Playa. Umowa z Orange kończy mi się 10.04.2013, w Playu zaczęłam wszystko załatwiać 1.03.2013. Dostałam sms z info (od Playa),że Orange odda mój nr tel dopiero 30.04.2013. Moje pytanie :czy mogą tak, czy mają prawo wydłużyć mi czas trwania umowy bez podpisywania aneksu itp. dlaczego tak wydłużają?
jeszcze do nich nie dzwoniłam ale dziś mam zamiar, ciekawe co powiedzą.
Obserwuj wątek
    • szarsz Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 04.03.13, 09:12
      Tu chodzi o okresy rozliczeniowe, Twój jak widać kończy się 30-go każdego miesiąca. Standardowy okres wypowiedzenia to miesiąc, ale liczony od końca okresu rozliczeniowego.

Ty, podpisującu umowę 1 marca, wpadłaś w najgorszy wariant, bo Twój okres rozliczeniowy dopiero się zaczął, skończy się 30 marca i od tej daty zacznie biec miesięczny okres wypowiedzenia. Który skończy się 30 kwietnia... Niestety, nic z tym nie zrobisz, wszystko jest legalne. Nie wiem natomiast czy da sie negocjować z Orange, nie próbowałam.

Ja robiłam dokładnie to samo przejście, w styczniu, miałam jednak to szczęście, że zaczęłam wszystko załatwiać drugiego, a okres rozliczeniowy kończy mi się czwartego. Więc operatora zmieniłam 4 lutego. Gdybym się spóźniła dwa - trzy dni, to zmiana operatora nastąpiłaby dopiero 4 marca.
      • bell9 Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 04.03.13, 09:23
        dzięki ,logiczne. będę o tym pamiętać jak mąż będzie sie przenosił. ale i tak zadzwonię.
        • szarsz Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 04.03.13, 11:06
          Czekaj, ale tu coś nie gra, napisałaś, że umowa kończy ci się 10.04, zaczęłaś załatwiac wszystko ponad miesiąc wcześniej, więc numer powinni ci oddać 10-tego kwietnia. Nie wiem, skąd mi się wziął trzydziesty?
          Na rachunku powinnaś mieć, kiedy zaczyna i kończy się okres rozliczeniowy.
          • bell9 Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 04.03.13, 11:40
            na ostatniej fakturze za luty napisane jest: za okres 2013.02.01 - 2013.02.28.
            ale tak sie zastanawiam ,że skoro umowa jest do 10.04 i załóżmy liczy sie pełen okres rozliczeniowy to co by było gdybym zdecydowła się na przeniesienie z dniem 28.02. wtedy miesiąc wypowiedzenia do końca następnego okresu rozliczeniowego czyli koniec marca no i co wtedy z tymi 10 dniami w kwietniu?
            • bell9 Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 04.03.13, 11:42
              chyba napisałm to co Ty tylko z innymi datami , sorry
            • szarsz Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 04.03.13, 11:48
              bell9 napisała:

> wtedy miesiąc wypowiedzenia do końca następnego okresu rozliczeniowego czyli koniec
              > marca no i co wtedy z tymi 10 dniami w kwietniu?

Tego nie wiem, bo my przenosiliśmy tak:
              2.01 stycznia podpisanie umowy w play
              4.01 początek nowego okresu rozliczeniowego
              20.01 koniec umowy z orange
              4.02 rzeczywiste przeniesienie numeru.

> na ostatniej fakturze za luty napisane jest: za okres 2013.02.01 - 2013.02.28.

Jeśli okres rozliczeniowy zaczyna się pierwszego, to działa tak, jak Ci napisałam na początku.
              • helenka333 Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 04.03.13, 14:04
                Wszystko jest ok, jak ma okres rozliczeniowy od 1-30, a umowę do 10 kwietnia, to przeniesienie prawidłowo jest na 1.05, nie można wcześniej, przecież abonament płaci się za miesiąc z góry.
            • jolunia01 Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 04.03.13, 15:00
              bell9 napisała:

> ... co wtedy z tymi 10 dniami w kwietniu?

Ogólnie rzecz biorąc, to zrywasz umowę przed terminem jej upływu i operator może naliczyć Ci karę umowną proporcjonalną do okresu skrócenia korzystania. Nie wiem jak masz w umowie, ale generalnie najłatwiej wypowiedzieć umowę na koniec okresu, na który została zawarta, z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia, czyli w tym przypadku 9 marca.
              • szarsz Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 04.03.13, 15:09
                To nie tak, umowę podpisuje się z nowym operatorem a ten zrywa starą w naszym imieniu, przy czym, właśnie po to, aby nie narażać użytkownika na karę, do umowy wpisuje się, że przeniesienie numeru nastąpi po zakończeniu okresu promocyjnego.
                • jolunia01 Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 04.03.13, 15:30
                  Fakt, uzyłam skrótu myslowego, ale miałam na uwadze raczej optymalny termin niz techniczna stronę zagadnienia.
    • kaga9 Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 04.03.13, 16:37
      Ja miałam podobnie. Umowę z Play podpisałam 8 sierpnia, a w Plusie okres rozliczeniowy miałam od 6.każdego miesiąca. Mój numer zaczął działać w Play 6 października. Potwierdzam to, co piszą dziewczyny: wszystko w porządku. Bieżący okres rozliczeniowy się zaczął, więc przepadło.
    • bell9 Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 04.03.13, 16:47
      wszystkie macie rację, ale tylko po trochu. zależy co we wniosek o przeniesienie wpisze nowy operator. Zadzwoniłam do Orange o oto co szię dowiedziałam ( piszę dla przyszłych zmieniających operatora):
      1.jeśli we wniosek wpiszą,że rozwiąznie umowy wg. regulaminu to( u mnie) oznacza to że na koniec okresu rozliczeniwego.jeśli mam umowę do 10.04 to okres rozliczeniowy upływa 30.04 i wtedy "oddają numer"
      2.jeśli we wnoisek wpiszą,że na koniec obecnego okresu rozliczeniowego, czyli z dniem 30.03 to wtedy zrywam umowę przed upłynięciem terminu i musze ponieśc karę ( za10 dni kwietnia = ok.9 zł)
      3. najlepsze rozwiąznie, we wniosek wpisuje się że z dniem zakończenia umowy czyli dokładnie 10.04 i wtedy z tym dniem przechodziłabym do Playa.
      niestety niekompetencja pana z playa :( sprawiła,że mam zaznaczone wg. regulaminu i dopiero pożegnam się z pomarańczką dopiero 30.04
      ot i cała sprawa. Nadmieniam potomnym,że opisuje swój przypadek i to co ja się dowiedziałm u pomarańczowego źródła.
      • kaga9 Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 04.03.13, 19:12
        Wygląda to więc na masową niekompetencję pracowników Playa:( Dlaczego nie stosują tego punktu:
        we wniosek wpisuje się że z dniem zakończenia umowy c
        > zyli dokładnie 10.04 i wtedy z tym dniem przechodziłabym do Playa.
        ??
        • smallfemme Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 05.03.13, 01:57
          Nie oskarżaj wszystkich, u mnie przejście było najszybsze jak to tylko możliwe, wizyta w playu w ostatnich dniach stycznia, przejście z plusa 16 lutego, czyli na koniec trwającego okresu rozliczeniowego. Z tym, że mi umowa kończyła się ok. 14 lutego chyba...
          • kaga9 Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 05.03.13, 17:53
            Masa nie znaczy 100%. Nie oskarżam wszystkich.
      • kk345 Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 05.03.13, 10:36
        > 3. najlepsze rozwiąznie, we wniosek wpisuje się że z dniem zakończenia umowy c
        > zyli dokładnie 10.04 i wtedy z tym dniem przechodziłabym do Playa.
        > niestety niekompetencja pana z playa :( sprawiła,że mam zaznaczone wg. regulami
        > nu i dopiero pożegnam się z pomarańczką dopiero 30.04

Nie. Nawet, jeśli przeniesiesz numer z dniem zakończenia umowy (10.04) to i tak Orange ma prawo do pobrania opłaty abonamentowej do końca najblizszego okresu rozliczeniowego, czyli do 30/04. Tak więc numer co prawda oddadzą 10.04 ale zgodnie z prawem telekomunikacyjnym i tak zapłacisz za dni 11-30/04 zarówno w Orange, jak i w Play. Mozna, ale po co podwajać opłatę? :) Tak więc zwróć honor biednemu pracownikowi Play:)
        • bell9 Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 05.03.13, 15:55
          >Nawet, jeśli przeniesiesz numer z dniem zakończenia umowy (10.04) to i tak Orange ma prawo do pobrania opłaty abonamentowej do końca najblizszego okresu rozliczeniowego, czyli do 30/04

pracownik orange twierdził,że naliczą abonament i rozmowy do 10.04

>Tak więc zwróć honor bi
          > ednemu pracownikowi Play:)

nie taki on biedny, tylko niedoinformowany. bo gdyby był doinformowany wszystkie trzy możliwości by ze mną omówił. wręcz wpisał w umowę że będę u nich od 10. pominę już to że wmawiał mi że nie mają takiego abonamentu jaki sobie wybrałam.
          • kk345 Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 05.03.13, 16:48
            > pracownik orange twierdził,że naliczą abonament i rozmowy do 10.04
            No to się myli:) A jak klient przyjdzie z reklamacją, ze policzyli do 30-ego, to mu się wyjaśni, ze źle zrozumiał i coś pomylił...

> pominę już to że wmawiał mi że nie mają takiego abonamentu jaki sobie wybrałam.
            Pewnie prowizja za tę taryfę jest kiepska:)
          • helenka333 Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 05.03.13, 20:32
            Dobrze, że Ty byłaś doinformowana i mogłaś mu podpowiedzieć :)
            • bell9 Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 06.03.13, 11:18
              > Dobrze, że Ty byłaś doinformowana i mogłaś mu podpowiedzieć :)

nie bardzo, sama doinformowałam sie po fakcie. i nic się nie da zrobić :(
              • kk345 Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 06.03.13, 16:19
                > nie bardzo, sama doinformowałam sie po fakcie. i nic się nie da zrobić :(
                Ale co chciałaś zrobic? Czy naprawdę płacenie za nakladający się okres umowy obu operatorom jednoczesnie to taki dobry interes? Bo nie rozumiem, na czym straciłas w wyniku rad pana z Play? Doradził Ci rozwiązanie, ktore najmniej obciąza Twoja kieszen, w innym przypadku powinien proponować przeniesienie "jednodniowe", na dzień następujący po zlożeniu wniosku i nie przejmowac się oplatami, jakie musisz z tego tytułu poniesc. Facet dzialał na twoja korzysć, a psy się na nim wiesza...
                • bell9 Re: LWW przenoszenie nr tel do innego operatora 07.03.13, 14:55
                  >Doradził Ci rozwiązanie, ktore najmniej obciąza Twoja kieszen, w innym przypadku powinien proponować

po pierwsze nic nie doradził, bo gdyby doradzaał to byłaby jasna sprawa: jest tak,tak i tak.jak Pani chce doradzam to a tamtego nie. Kompletnie nic nie doradzał bo pewnie nie miał pojęcia.

>Facet dzialał na twoja korzysć, a psy się na ni
                  > m wiesza...

nie przypominam sobie aby w którymś miejscu "wieszała na nim psy". stwierdzaiłam jego niedoinformowanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka