Dodaj do ulubionych

[LWW] Krokomierz

31.08.13, 20:54
W ramach nabierania kondycji zdecydowałam, że będę chodzić. Dużo. Lubię. Tyle, że nie mam wyczucia odległości a po drogach krajowych ze słupkami odmierzającymi odległości raczej chodzić nie będę, stąd pomysł krokomierza. Na telefon aplikacji nie ściągnę, bo nie ma kompatybilnych. Nie potrzebuję żadnych bajerów, pulsometrów itp - chodzi mi głównie o pomiar przebytych odległości. Czy możecie polecić jakiś model?
Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • sbarazzina Re: [LWW] Krokomierz 31.08.13, 21:38
      Ja mam krokomierz Omron, o taki

Jest relatywnie mały, płaski, można go zaczepić o kieszeń.
      Można sobie ustawić długość kroku, wtedy pokazuje ilość kroków i pokonaną odległość.

---
      Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
      tnij.org/staniki01
    • virgaaurea Re: [LWW] Krokomierz 31.08.13, 22:17
      Nie napisalas na jakiej dokladnosci Ci zalezy, wiec kilka wariantow;)

- najtanszy krokomierz z decathlonu marka ich wlasna geonaute mocowany do paska (to opcja tansza niz zegarek, ale mniej wygodna, zastanow sie, czy w tym, w czym chcesz chodzic bedziesz miec pasek! Wbrew pozorom to istotne) to 45zl i 2 lata gwarancji;
      Jest to bardzo prosty model, tzn. Mozesz sobie automatycznie lub (po paru spacerach recznie jesli to bedzie na dluzsza mete skuteczniejsze) wprowadzic dlugosc kroku i miec przebyta odleglosc w miare prawdopodobna; oczywiscie tylko w miare - kroki nie sa tak naprawde rownej dlugosci. Czym bardziej pofalowany czy wrecz gorzysty teren - wskazania beda bardziej bez sensu.
      - zakup z allegro, najtansze krokomierze tez dzialaja, przesylka kosztuje wiecej niz krokomierz;)
      Dokladnosc kiepska, jakosc takoz, takie znane to spokey (ogolnosportowa marka, robia rzeczy, imho jakosc bardzo niska, ale niektorzy uzywaja wiec pewnie sie da)

Jesli nie jestes po jakichs przejsciach zdrowotnych to pulsometr do niczego Ci sie nie przyda, tetno nie wzrosnie Ci na tyle, zeby mierzyc strefy tetna, ale rozumiem ze to raczej motywacyjnie a nie odchudzajaco to urzadzenie ma sluzyc;

- wygodniejsza opcja - zegarek sportowy z krokomierzem, nie muisz mocowac do paska, wiec mozesz z tym chodzic praktycznie caly dzien, opcji niewiele wiecej niz w mocowanym do paska, roznia sie tylko tym, gdzie je nosisz; opcje cenowe to albo tanszy decathlonowy geonaute albo timex (i to potrafia byc naprawde b. Ladne zegarki), niby timexy troche kosztuja, ale co jakis czas widze na nie spore promocje i kupilam np. Taki, ktory w regularnej cenie jest ok. 350 ponizej stowy, wiec czasem sie warto rozejrzec.

Natomiast - blad pomiarowy takich urzadzen potrafi byc naprawde spory, jesli potzrebujesz sensownej dokladnosci to zostaje Ci albo zmierzyc trase na google maps, albo objechac ja autem/rowerem albo zegarek sportowy z gps - ale to juz o wiele wiekszy koszt.

Nie odrzucaj zbyt pochopnie opcji z apka na smartfona, przynajmniej przeszukalabym dokladnieczy na pewno nie ma, bo to w Twojej sytuacji cchyba najwygodniejsza opcja by byla.
    • yaal Re: [LWW] Krokomierz 31.08.13, 22:46
      Podstawowe pytanie: ile chcesz na to wydać?
      Bo rozpiętość cenowa jest duża - od modeli podstawowych za mniej niż 10 zł na Allegro (ale ich dokładność zwykle będzie co najwyżej taka sobie), przez gadżety typu Nike Fuelband albo Fitbit, po sportowy zegarek z GPS.
      • milstar Re: [LWW] Krokomierz 31.08.13, 23:26
        Im mniej tym lepiej ;), przy czym nie planuję zakupu z Allegro za 2 zł - słyszałam, że szybko się psują.
    • smallfemme Re: [LWW] Krokomierz 01.09.13, 00:12
      > Na telefon aplikacji nie ściągnę, bo nie ma kompatybilnych.

Nie ma na Twój system, na konkretną wersję systemu czy co? Jeśli masz telefon gpsem, to to najlepsza opcja, najprawdopodobniej bezkosztowa, na początek wystarczy.
    • teresa104 Re: [LWW] Krokomierz 01.09.13, 07:22
      Ja mam krokomierz Sportline model 345 (jak wpiszesz do wyszukiwarki, jest kilka wyników z allegro, z amazon). Mierzy liczbę kroków, odległość w kilometrach i milach, liczbę spalonych kalorii (chyba najmniej wiarygodna dana, ale też najmniej potrzebna). Porównywałam podawaną przez niego odległość z mapkami i błąd nie przekraczał 10%, krokomierz pokazywał zawsze mniej. Błąd się bierze z tego, że zakłada się jakąś długość kroku, a użytkownik ma inną. Myślę, że nawet funkcja ustawienia długości kroku tu niewiele pomoże, jeśli wybierzesz się w teren o zróżnicowanej rzeźbie, gdzie dużo się drobi, przeskakuje. Dlatego tak czy siak trzeba się liczyć, że pomiar odległości będzie obarczony błędem.

Zakłada się go na pasek, ale paska nie trzeba mieć, wystarczy mieć odzież w pasie, o którą da się zaczepić krokomierz, działa też wrzucony do kieszeni spodni (nalicza energiczne szarpnięcia charakterystyczne dla stawiania nogi, u mnie w kieszeniach umiejscowionych wyżej niczego nie nalicza).

Nie pamiętam, ile kosztował, kupiłam w Go Sport dobrych kilka lat temu i nadal działa, co rzadkie dla urządzeń w tych czasach. Ale jak już wymierzyłam wszystko, co chciałam wymierzyć, używam niewiele, i mimo tego, że lubię chodzić, nie mogę sobie pozwolić, żeby chodzić do bólu, dlatego nawet jeśli wskazania krokomierza są mizerne, to nic mi to nie robi, skoro czeka robota i trzeba wracać.

Podsumowując: fajnie się pobawiłam swego czasu i rozumiem chęć posiadania; nie przepłacaj, bo precyzyjnych odległości krokomierz Ci nie pokaże; warto mieć, żeby się przekonać, jak trudno przejść promowane tu i ówdzie 10 tys. kroków dziennie.
    • kry0 Re: [LWW] Krokomierz 01.09.13, 07:48
      Ja teraz dużo chodzę, praktycznie co dzień, jeśli nie idę na siłownię. Rozważałam krokomierz, ale ponieważ mam tablet to za sensowniejsza uznałam opcję aplikacji rejestrującej trasę, zwłaszcza, że przy okazji przemierzam różne dzielnice stolicy. Mam historię spacerów.
    • milstar dzięki n/t 01.09.13, 14:19

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka