Dodaj do ulubionych

LWW sprzęty kuchenne

16.07.14, 22:59
Dziewczyny, ja się zamorduję z tym planowaniem kuchni. Mam projekt, a jakże, 2 abo 3 wersje, maleńka kuchnia, jak bym nie kombinowała, po umieszczeniu w kuchni sprzętów zostaje mi przejście, w które ledwo się zmieszczę :/ Na projekcie wszystko wygląda pięknie, tylko, że np. zaczynamy szukać zmywarki - no i poniżej 60cm głębokości ni huhu. Piekarnik - min. 54cm... to ja kurczę szafki planuję płytsze, żeby dało się normalnie przejść, a tu sprzęty wszystkie wielkie :(
Czy istnieją jakieś takie bardziej... hm, kompaktowe?

Albo (bo możliwe, że odpuszczę oddzielny piekarnik na rzecz zwykłej kuchenki z piekarnikiem, choć wolałabym nie, z różnych względów) czy istnieją kuchenki z piekarnikami z opcją typu "zimne drzwiczki" albo coś?

Osłabia mnie planowanie i lanie z pustego w próżne, co za łupek wymyślił takie mikroskopijne kuchnie, grrr :(

Obserwuj wątek
    • mniickhiateal Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 06:26
      Nie wiem, czy się przydam czy tylko Cię bardziej rozdrażnię, ale czy naprawdę masz tylko takie projekty, że musisz mieć mniejszą głębokość dolnych szafek? Pytam, bo te 60cm głębokości blatu roboczego jednak są tak dość ergonomicznie potrzebne, żeby robiąc cokolwiek na nim nie wściekać się na brak miejsca, czy to na obrócenie stolnicy, czy to odłożenie czegoś do bardziej tyłu, czy to ogólnie na brak przestrzeni do zamaszystej pracy. Raz na rok muszę coś zrobić w kuchni z blatem roboczym na jakieś 50cm i po 10 minutach mam ochotę gryźć i wydrapywać komuś oczy. Że o idącej za tym mniejszą ilością miejsca w dolnych szafkach nie wspomnę - co z jakimiś dużymi pudłami czy garnkami?
      • yaga7 Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 08:07
        Nie wszyscy mają takie kuchnie, ja też mam małą.

U mnie blat roboczy o głębokości 60 cm jest na długości około 80 cm chyba, jak nie mniej, przy czym i tak w głębi tego blatu jest chlebak, toster, czajnik, więc głębokość mojego blatu roboczego to może z 30-40 cm ;)
        Aha, jak zamknę kuchenkę, to blat roboczy mam na pokrywie kuchenki ;)

Hmm, może dlatego nie lubię gotować?
        • mniickhiateal Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 10:36
          yaga7 napisała:

> Nie wszyscy mają takie kuchnie, ja też mam małą.

Tzn. jacy wszyscy, i co to jest takie kuchnie? Bo ja mam 4m2 i uważam, że wygrywam w cuglach, jak chodzi o małość :p Tylko że to moje maleństwo jest maksymalnie funkcjonalnie urządzone.

> U mnie blat roboczy o głębokości 60 cm jest na długości około 80 cm chyba, jak
          > nie mniej, przy czym i tak w głębi tego blatu jest chlebak, toster, czajnik, wi
          > ęc głębokość mojego blatu roboczego to może z 30-40 cm ;)
          > Aha, jak zamknę kuchenkę, to blat roboczy mam na pokrywie kuchenki ;)
          >
          > Hmm, może dlatego nie lubię gotować?

No jak dla mnie to świetny kandydat na powód :)
          • yaga7 Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 10:47
            mniickhiateal napisała:

> Tzn. jacy wszyscy, i co to jest takie kuchnie? Bo ja mam 4m2 i uważam, że wygry
            > wam w cuglach, jak chodzi o małość :p Tylko że to moje maleństwo jest maksymaln
            > ie funkcjonalnie urządzone.

No to wygrywasz ;)
            Sama urządzałaś czy ktoś Ci pomagał?
            I jaki masz kształt, długie a wąskie, czy kwadrat? Bo kwadrat chyba łatwiej sensownie urządzić.
            A możesz opisać, co masz po kolei? :)
            Ja mam trochę większą, ale niewykluczone, że a) za dużo rzeczy, b) urządzona niefunkcjonalnie. W sumie nawet nie tyle niewykluczone, co pewne ;P

> > Hmm, może dlatego nie lubię gotować?
            >
            > No jak dla mnie to świetny kandydat na powód :)

Znaczy muszę wykombinować blat i sprawdzić :)
            • szarsz Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 11:41
              Nooo, to ja z moimi 6.7 metra to mam ful wypas, a zawsze myślałam, ze to mikrokuchnia ;)
              Z tym że ja projektowałam też i kształt kuchni (2.8x2.4) idealnie proste ściany, bez żadnych przeszkadzaczy i też mam super wygodnie, chyba nawet nie chciałabym więcej, bo w mojej wszędzie sięgam stojąc na środku. Nawet i pół stołu mam (drugie pół w salonie).
              • yaga7 Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 11:53
                No dobra, policzyłam i mi wychodzi 7m2... Jakim cudem? Skoro lodówka może stać dosłownie w jednym miejscu, bo w innych się nie mieści, blatu mam tyle co kot napłakał, wszystkie powierzchnie zagracone, dwie osoby w środku to już masakra, koty jedzą prawie że na środku kuchni, bo gdzie indziej nie ma miejsca, żadnych krzeseł tam nie mam, bo się nie mieszczą.
                Pewnie problem polega na tym, że jest długa i wąska - po jednej stronie mogę mieć komplet lodówka + zmywarka + zlew + kuchenka + blat roboczy, a po drugiej mam stół (zagracony) i szafkę.
                Chyba jednak musimy zrobić ten remont :(

Ale ze względu na metraż wycofuję się z wątku, zawsze myślałam, że mam małą kuchnię :(
            • mniickhiateal Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 20:30
              yaga7 napisała:

> Sama urządzałaś czy ktoś Ci pomagał?
              Miałam architektkę.

> I jaki masz kształt, długie a wąskie, czy kwadrat? Bo kwadrat chyba łatwiej sen
              > sownie urządzić.
              Kwadrat 2 na 2.

> A możesz opisać, co masz po kolei? :)

No więc a zatem. Zaczynamy w NW rogu, od dołu do góry:
              zmywarka 45cm - ociekacz zlewu - reling Ikei i na nim suszarka na naczynia
              szafka pod zlewem 45cm - komora zlewu - reling cd, haczyki na patelnie, sitka
              kolumna szuflad 45cm (szuflady są niesamowicie potrzebne, IMO) - blat roboczy - gniazdko elektryczne tuż nad blatem - reling cd, wieszak na folie i ręczniki papierowe
              narożnik ze wspaniałym i pojemnym koszem wyciąganym, wykorzystującym całość przestrzeni i mieszczącym kompletną kolekcje garnków, misek itp. - blat roboczy cd, tutaj w samym kącie stoi KitchenAid, na górze kawałek wolnej ściany
              za zakrętem NE narożnika cd - blatu roboczego cd, tutaj stoi toster i czajnik elektryczny - gniazdko nad blatem - bardzo płytka szafka górna jedna zamykana i obok niezamykana, na przyprawy, herbatę, kawę
              kuchenka z piekarnikiem 45cm - okap
              pojemna szafka cargo 30cm na wszelkie produkty spożywcze sypkie - kolejna zamykana bardzo płytka szafka na makarony itp.
              róg SE i koniec kuchni; wejście (bez drzwi); po obrocie twarzą w stronę kąta SW lodówka piętrowa z zamrażarką - nad nią prawie do sufitu szafka na wszelkie rzadziej używane sprzęty kuchenne.

Jak widać, nie ma zupełnie szafki na naczynia do jedzenia ani miejsca do jedzenia, bo jak pisałam już kiedyś, to wszystko ma miejsce w kredensie w pokoju dziennym, w części tuż obok wejścia kuchni i obok stołu jadalnego. Poza tym nie ma się co łudzić, że tej kuchni jednocześnie mogą pracować 2 osoby.

Dziękuję za uwagę, hope this helps i daj znać w razie pytań :)
              • yaga7 Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 20:35
                Dzięki :)
                Teraz sobie to muszę zwizualizować ;)
              • kasica_k Re: LWW sprzęty kuchenne 18.07.14, 14:08
                Co to jest szafka cargo? Bo spodnie cargo to wiem, ale szafka? :)
                • mniickhiateal Re: LWW sprzęty kuchenne 21.07.14, 20:03
                  kasica_k napisała:

> Co to jest szafka cargo? Bo spodnie cargo to wiem, ale szafka? :)
                  >

Prawie to samo, że właśnie pakowna taka:
                  www.meblesosnowe.pl/images/kuchnie/cargo.jpg
                  4.bp.blogspot.com/-L2sgnFWlsAQ/UTX7AM3mXJI/AAAAAAAAASI/Q6jEhje6ZYM/s400/spice-racks-for-kitchen-cabinets-13.jpg
      • madzioreck Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 11:22
        Teraz mam mniejszą szerokość i żyję, z tym, że teraz nie mam zmywarki ani piekarnika, a chcę mieć i w tym właśnie jest kłopot (choć zmywarkę ostatecznie mogę odpuścić). Fakt, że musiałam się przyzwyczaić, w domu rodzinnym były wielkie, długie i szerokie blaty, no ale kuchnia 2 razy taka. Na szczęście zamaszysta nie jestem :D
        Jeśli zrobimy blaty i szafki 60cm, to nie będę w stanie otworzyć do końca drzwiczek/wysunąć szuflad, nie mówiąc o tym, że dwie osoby w kuchni się zagryzą, bo nie da się przejść.
        Pudeł dużych nie mam, na garnki i inne takie jest przewidziana duża, wysoka szafa we wnęce (a tak, w kuchni wielkości chustki do nosa jest wnęka :P ) lub w drugim rogu.
        • mniickhiateal Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 20:31
          madzioreck napisała:

> Teraz mam mniejszą szerokość i żyję, z tym, że teraz nie mam zmywarki ani pieka
          > rnika, a chcę mieć i w tym właśnie jest kłopot (choć zmywarkę ostatecznie mogę
          > odpuścić).

Niby różni mają różnie, ale jeśli masz choć trochę tak jak ja, to pod żadnym pozorem nie odpuszczaj zmywarki.
          • yaga7 Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 20:33
            Ja sobie nie wyobrażam życia bez zmywarki. Mam 45-tkę, na 2 osoby moim zdaniem w sam raz.
          • madzioreck Re: LWW sprzęty kuchenne 18.07.14, 15:18
            Eee, zmywanie garów to akurat nie jest moja zmora, większą jest gotowanie ;) Dlatego nie mam strasznego parcia na zmywarkę :)
            • kulka_kulkowa Re: LWW sprzęty kuchenne 01.08.14, 12:50
              madzioreck napisała:

> Eee, zmywanie garów to akurat nie jest moja zmora, większą jest gotowanie ;) Dl
              > atego nie mam strasznego parcia na zmywarkę :)

Też tak mówiłam, ale jak pomieszkałam trochę w domu ze zmywarką, a teraz nie mam, to marzę o niej przy każdym myciu garów. Bo i ugotować i pozmywać trzeba, a tak jedno już odpada. No i ja mam dłonie królewny - jak zmywam ręcznie, to się łuszczą. Rękawice, jakie by nie były, zawsze dziurawię po 2-3 myciach i łuszczę się dalej ;)
    • anka-ania Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 11:02
      madzioreck napisała:

> Albo (bo możliwe, że odpuszczę oddzielny piekarnik na rzecz zwykłej kuchenki z
      > piekarnikiem, choć wolałabym nie, z różnych względów) czy istnieją kuchenki z p
      > iekarnikami z opcją typu "zimne drzwiczki" albo coś?

Istnieją, różnych firm
    • virgaaurea Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 11:17
      istnieja 55cm oraz wolnostojace 50cm, ponizej tego nie widzialam;

Inna opcja (chyba najbardziej popularna) do b. malych kuchni, aneksow k. czy biur - standardowa glebokosc czyli 58-60 ale ciag tylko po jednej stronie (czesto zreszta w przypadku aneksow tej drugiej strony nie ma), wtedy wstawia sie czasem takie kombajny - zlew (jedna komora), obok plyta (mniej wiecej wielkosci tej jednej komory) na 2 garnki, ponizej zlewu mini piekarnik, jeszcze nizej mala zmywarka, pod plyta chyba miejsce na kosz itd. To jest dosc kompaktowe, ale glebokosc akurat standardowa. Nie mam pojecia, jak z naprawa/wymiana takiej zmywarki/piekarnika.
      • mniickhiateal Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 20:51
        virgaaurea napisała:

> istnieja 55cm oraz wolnostojace 50cm, ponizej tego nie widzialam;
        >
        > Inna opcja (chyba najbardziej popularna) do b. malych kuchni, aneksow k. czy bi
        > ur - standardowa glebokosc czyli 58-60 ale ciag tylko po jednej stronie (czesto
        > zreszta w przypadku aneksow tej drugiej strony nie ma), wtedy wstawia sie czas
        > em takie kombajny - zlew (jedna komora), obok plyta (mniej wiecej wielkosci tej
        > jednej komory) na 2 garnki, ponizej zlewu mini piekarnik, jeszcze nizej mala z
        > mywarka, pod plyta chyba miejsce na kosz itd. To jest dosc kompaktowe, ale gleb
        > okosc akurat standardowa. Nie mam pojecia, jak z naprawa/wymiana takiej zmywark
        > i/piekarnika.

No niby są, ale na takiej kuchence trudno normalnie gotować. Moim zdaniem trzeba krytycznie ocenić swój tryb funkcjonowania i czy dany sprzęt "wydoli".
        • virgaaurea Re: LWW sprzęty kuchenne 18.07.14, 17:09
          mniickhiateal, na takiej kuchence da sie normalnie gotowac, sprawdzone w praktyce :)
          w trybie normalngo gotowania, a nie tylko "odgrzewania", choc przyznaje, ze dla 2 osob, a nie dla siedmioosobowej rodziny;

w koncu jest mnostwo dan, do ktorych nie trzeba wiecej niz 2 palnikow; pewnie, ze jesli teraz mam do dyspozycji palnikow 5 w tym superwygodne stanowisko do woka i wiekszy piekarnik, duza zmywarke, duzy blat i przede wszystkim wiecej miejsca, to jest wygodniej, ale bez przesady, ile osob naprawde potrzebuje duzego stanowiska do woka, zmywarke mozna wstawiac czesciej itd.
    • szarsz Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 11:38
      madzioreck napisała:
      > Osłabia mnie planowanie i lanie z pustego w próżne, co za łupek wymyślił takie
      > mikroskopijne kuchnie, grrr :(

Moja teściowa taką ma, koszmar. Jak mam u niej coś zrobić, to jestem chora. I jeszcze junkers wisi na ścianie. Lodówkę ma mniejszą, bardzo mało blatów roboczych, ale kuchenkę akurat normalnej wielkości.
      Moja koleżanka za to jak się wściekła porządnie na swoją mikrokuchnię, to przy remoncie wyszła nią trochę na salon, też nieduży, ale jednak normalniejszych rozmiarów. Stwierdziła, że i tak lodówka stoi w salonie, bo się w kuchni nie mieści :( Rozwaliła całą ścianę między pokojem a kuchnią i dołożyła dosłownie po 1 szafce z każdej strony. Ona miała 1.8 na szerokość i 1.2 na długość, tak że praktycznie szafki ze śmieciami się nie dało otworzyć stojąc naprzeciwko niej, po babci mieszkanie, budowane w latach 60-tych.
      • madzioreck Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 11:57
        Rozwalanie ściany też mi zaświtało w głowie, tylko z wyjściem kuchni na pokój jest taki kłopot, że pokój już ma znacznie ograniczoną ustawność, jako, że na 3 ścianach są wejścia. Jedno do jednego przedpokoju, jedno do kuchni własnie, i jedno do drugiego przedpokoju :/
        • wodadobra Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 12:46
          madzioreck,
          załóż wątek na forum Plany i wizualizacje
          Dziewczyny mają ogromne doświadczenie i pomogą. Warto zapytać, bo czasami podsuwają pomysły, które nam nie przychodzą do głowy. Nie są zafiksowane na nasze pomysły i mają fajne koncepcje przy zachowaniu wszystkich norm/ciągów komunikacyjnych itp.
        • turzyca Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 14:30
          Czyli w mikromieszkaniu masz dwa przedpokoje? To mieszkanie dosc docelowe, o ile dobrze pamietam? To moze zastanow sie nad remontem generalnym z przestawianiem scian? Nie mowie ze teraz, ale moze lepiej sie wstrzymac z remontem kuchni i zrobic ja sensownych rozmiarow za jakis czas?
          A jesli nie, to czy wejscie do kuchni musi byc z pokoju? Moze z tego korytarza? Albo moze zetnij naroznik i polacz wejscie do pokoju i wejscie do kuchni?
          • madzioreck Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 17:45
            Nie ma jak generalnie przestawić ścian. To mieszkanie jest tak powalone, że aż trudno wytłumaczyć... muszę kiedyś namalować rozkład i pokazać ;)
            Kuchnia sąsiaduje jedną ścianą (tą z wejściem) z pokojem, a drugą - z łazienką. W ścianie granicznej biegnie tzw. pion, czyli wszystkie rury łazienkowo-kuchenne, gaz itd. Nie da się zrobić wyjścia z kuchni na korytarz, bo kuchnia z korytarzem w ogóle nie sąsiaduje... pomiędzy jest łazienka. Mogłabym ewentualnie wyburzyć kawałek ściany, poszerzając wejście i likwidując granicę kuchnia-salon, ale wtedy stracę jakąkolwiek możliwość ustawiania w dużym pokoju, a przy metrażu, jakim dysponuję, to będzie nawet nie aneks, tylko kuchnia w pokoju. Bronię się przed takim rozwiązaniem rękoma i nogami, aneks to mam prawie teraz.
            Ostatecznie zamiast piekarnika i płyty osobno zakupimy zwykłą kuchenkę, i zrezygnujemy ze zmywarki (wtedy w miarę luz z szafkami i blatem), tyle, że zależałoby mi na piekarniku osobno, ponieważ wtedy będę mogła mieć pod płytą szafkę na rzadziej używane graty, i dodatkowy kawał blatu, wolałabym też ten piekarnik wyżej ze względu na łażące zwierzaki. Przy kuchence musiałabym nurkować pod tym blatem, żeby coś zrobić w piekarniku. Ale - już kombinuję z jakimś kawałkiem blatu jeżdżącego.
            Mam fajną wnękę, w której stoi lodówka. Taka w sam raz, tyle, że jak się tam wstawi lodówkę , to nie można otworzyć drzwi dalej niż do pozycji prostopadłej, nie mogę wyjąć wszystkich półek i szuflad do mycia bez wydobywania lodówki z wnęki. Wymyśliłam więc, że we wnęce będzie szafa, wielka, cały kuchenny kram tam by wszedł i jeszcze ten piekarnik, no ale. Jak dam lodówke na przeciwległą ścianą, to będzie znacznie zawężać wejście do kuchni, wystawać. Jak nie staniesz, d..a z tyłu.

To się wygadałam, a plan chyba jednak wrzucę na te wizualizacje, razem z projektami, które dostaliśmy, bo mi się czacha zagotuje...
            • yaga7 Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 17:51
              Mam tak samo rozwiązaną lodówkę, też nie dam rady otworzyć drzwiczek i wyjąć półek.
              W ramach eksperymentu przestawiliśmy na drugą stronę, ale wtedy z kolei wystaje na środek kuchni, masakra.
              Mnie by się przydała szeroka a płytka lodówka.

A plany wrzuć na to forum, ja też tam coś wrzucałam, ale ja akurat nie jestem mega zadowolona z pomocy.
            • szarsz Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 22:15
              > Kuchnia sąsiaduje jedną ścianą (tą z wejściem) z pokojem, a drugą - z łazienką.
              > W ścianie granicznej biegnie tzw. pion, czyli wszystkie rury łazienkowo-kuchen
              > ne, gaz itd. Nie da się zrobić wyjścia z kuchni na korytarz, bo kuchnia z koryt
              > arzem w ogóle nie sąsiaduje... pomiędzy jest łazienka.

No opisujesz dokładnie mieszkanie mojej teściowej. Na "deser" ma jeszcze dwa tramwajowate pokoje, jeden zupełnie wyłażący z obrysu mieszkania, drugi graniczący z salonem - ale nie da się ich połączyć, bo dzieli je ściana nośna. Ściana nośna. 2.5 metra od szczytu budynku.
              Salon z trzema drzwiami przechodni do drugiego przedpokoju, kuchnia schowana za łazienką, klaustrofobiczny i potwornie ciemny przedpokój wejściowy... nie wiem, co brał projektant tego cuda, ale ja tego nie chcę ;)

Na wejściu do kuchni ma fajną, sporą wnękę po lewej stronie (naprzeciw okna), ale za płytką, by zmieścić tam lodówkę. Za to ściana naprzeciw wejścia jest częściowo zajęta przez piecyk.
              Jeśli masz podobny układ i nie chcesz przestawiać ścian, to sensowne rozwiązania zdaje się są dwa:
              - zabudować całą wnękę od podłogi po sufit, od lewej do prawej, płytszą lodówką (znajdziesz bez problemu) i piekarnikiem (czy one z definicji nie są wystarczająco płytkie?), przez pozostałe dwie ściany puścić blat z płytą i zlewozmywakiem jednokomorowym (może podciągnąć aż pod okno?), zmywarka z lewej lub prawej strony. Obok piecyka powiesić szafki.
              - zabudować, na ile się da ścianę naprzeciw wejścia, tzn. od lewej do prawej, po lewej stronie ustawić lodówkę, dalej piekarnik i 40 cm cargo (ewentualnie nie zostawiać przejścia, tylko zrobić szafkę narożną. Wnękę po lewej stronie zabudować blatem ze zlewozmywakiem jednokomorowym i zmywarką. Płytę dać albo obok okna (jeśli się zmieści), albo przy zlewozmywaku.

Tak to w każdym razie planowaliśmy dla teściowej. Ale jej się nie chce robić remontów...
              • szarsz Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 22:17
                Ty, a może nie otwierać kuchni, ale delikatnie przesunąć drzwi, żeby pogłębić wnękę, a blat pod oknem zrobić węższy?
                • madzioreck Re: LWW sprzęty kuchenne 18.07.14, 15:31
                  Odpowiem zbiorczo na oba posty ;)
                  Wychodzi na to, że mieszkanie identyko - te małe pokoje też (z salonu wchodzi się do drugiego przedpokoju, a z niego do dwoch małych pokoi, jeden wystaje poza obrys mieszkania, jedyna zaleta to miejsce na mega-szafę w przedpokoju na wprost wejścia), mały ciemny przedpokój nr1.

Blat pod oknem już jest węższy. Na ścianie naprzeciw wejścia jest taki kłopot, że ja mam wersję kuchni z oknem na drugim końcu ściany, a nie naprzeciw wnęki. Do wnęki za to cała lodówka mieści się spokojnie, ściana granicząca z pokojem "łapie" trochę więcej niż ta wnęka.
                  Próbuję sobie zwizualizować to, co napisałaś, ale chyba muszę najpierw narysować, chyba tez nie wszystko zrozumiałam :P
                  • szarsz Re: LWW sprzęty kuchenne 20.07.14, 20:04
                    > Do wnęki za to cała lodówka mieści się spokojnie, ściana granicząca z pokojem "
                    > łapie" trochę więcej niż ta wnęka.

Właśnie wracam od teściowej i sobie wszystko dokładnie obejrzałam. Ona ma o tyle gorzej, że wnęka ma 48 cm, a od framugi do ściany z oknem prawie 80 cm i musiałaby przesuwać otwór wejściowy, gdyby chciała zrealizować moje pomysły. Wnęka ma 121 cm szerokości. Gdyby miała głębszą tę wnękę wepchałabym do niej odrobinę węższą lodówkę lodówkę, zmywarkę (45) i nad nią piekarnik (gdyby się dało znaleźć 45 to by było cudnie), bo może wtedy weszłoby jeszcze wąziutkie cargo (ze 20 cm).
                    Pozostałą część kuchni zabudowałabym w L i trzeba by wygospodarować już tylko miejsce na płytę (60 cm) i zlew (45 - 50). Długości ścian ma 150 cm naprzeciw wejścia i 223 po prawej stronie, na ścianie z oknem. Jeśli całość zabudować szafkami stojącymi, to masz normalną szafkę z szufladami pod płytą, narożną (90x90) z koszami obrotowymi, 60 pod zlewem z 2 szufladami i 60 z szufladami przy wyjściu. Nad lodówką i zmywarką z piekarnikiem wejdą szafki na rzadziej używane sprzęty. Jeśli by się tylko dało, nie dawałabym już szafek wiszących, ewewntualnie jedną zaraz przy wejściu, żeby nie pogłębiać klaustrofobii.
            • turzyca Re: LWW sprzęty kuchenne 18.07.14, 16:34
              Faktycznie musisz narysowac plan, bo mnie brakuje informacji, co jest za dwiema pozostalymi scianami. W ogole nie umiem sobie tego wyobrazic.

A co do robienia w piekarniku - w piekarniku sie malo robi, glownie wklada i wyjmuje, czasem troche pomiesza. Ja jednak intensywniej uzywam szafek niz piekarnika, jak cos ma byc kiepsko dostepne, to wole, zeby to byl piekarnik. Aczkolwiek przyznaje ze mam zwykle szafki, a nie te nowoczesne wielkie szuflady.
              • madzioreck Re: LWW sprzęty kuchenne 18.07.14, 16:52
                turzyca napisała:

> Faktycznie musisz narysowac plan, bo mnie brakuje informacji, co jest za dwiema
                > pozostalymi scianami. W ogole nie umiem sobie tego wyobrazic.

Za jedną z tych dwóch jest klatka schodowa, a za drugą, to z oknem, powietrze ;)

> A co do robienia w piekarniku - w piekarniku sie malo robi, glownie wklada i wy
                > jmuje, czasem troche pomiesza. Ja jednak intensywniej uzywam szafek niz piekarn
                > ika, jak cos ma byc kiepsko dostepne, to wole, zeby to byl piekarnik.

To się zgadza, ale ja wolę, żeby ewentualnie wślizgnięcie się szczura miało miejsce do szafki, a nie do piekarnika... gdyby nie to, w ogóle nie zawracałabym sobie gitary kombinowaniem, tylko kupiła kuchenkę i cześć. I jak się nie da inaczej, to oczywiście zostaje opcja zamykania bab na czas używania piekarnika.
        • szarsz Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 16:45
          madzioreck napisała:

> Rozwalanie ściany też mi zaświtało w głowie, tylko z wyjściem kuchni na pokój j
          > est taki kłopot, że pokój już ma znacznie ograniczoną ustawność, jako, że na 3
          > ścianach są wejścia. Jedno do jednego przedpokoju, jedno do kuchni własnie, i j
          > edno do drugiego przedpokoju :/

To moja teściowa dokładnie tak ma. Wrzuć plan z rozmiaarmi na "Plany i wizualizacje", mi tam takie pomysły podsunęli na dwa mieszkania, że szczęka opada. Żaden zawodowy architekt, który mierzył się z naszymi mieszkaniami nie dał im ra dy. Dziewczyny mają naprawdę świetne pomys ły, trzeba im tylko doprecyzować, czego się oczekuje.
    • greylin Re: LWW sprzęty kuchenne 17.07.14, 19:45
      Istnieją różne dziwne sprzęty o których istnieniu wcześniej nie słyszałam:
      niska zmywarka, szeroka na 60cm, ale o połowę niższa.
      zmywaka i piekarnik w jednym ;) wiem o czym pomyślałaś, ale to właśnie taka niska zmywarka a nad nią piekarnik.
      piekarnik z funkcją mikrofali (lub mikrofala z funkcją piekarnika), do tego w opcji dużo niższej niż standard (czyli mają krótsze drzwi o mniejszym zasięgu przy otwieraniu).

pamiętaj, że jak wynajdziesz już płytkie sprzęty to musisz też wynaleźć płytki blat (albo ciąć) i odpowiednio mały zlew i płytę.

a i ceny mniejszych sprzętów wcale nie są mniejsze.

mój rekord kuchenny: wolnej powierzchni zostało ok.0,5m2 pół metra! właściwie to była taka dziwna kwadratowa wnęka z szafkami dookoła, jak się otwierało lodówkę to trzeba było wyjść z kuchni ;)
      tylko użytkowałam, nie musiałam urządzać. temu kto projektował takie mieszkanie trzeba by kazać w nim mieszkać.
    • yaal Re: LWW sprzęty kuchenne 18.07.14, 16:35
      Masz plan całego mieszkania, najlepiej taki w miarę porządnie zwymiarowany? Jak nie, to narysuj chociaż od ręki, zaznaczając których ścian absolutnie nie da się ruszyć.
      Wklej tutaj i na Plany i wizualizacje mieszkań, jest naprawdę duża szansa, że ktoś świeżym okiem spojrzy i wymyśli coś sensownego, ale bez planu trochę ciężko, bo tu się już centymetry liczą.
    • teresa104 Re: LWW sprzęty kuchenne 31.07.14, 12:45
      Piekarnik może być w tej kolumnie co lodówka, nad lodówką, tyle że lodówka może mieć wtedy najwyżej 130 cm wysokości, lepiej mniej. Pod palnikami może być zwykła szafka, szafki też się przydają.

Zmywarka zaś dla mnie była kompletną porażką, miałam i oddałam. Gotuję czysto, mam nawyk mycia wszystkiego od razu, nie zostają po mnie żadne sterty garów, misek, łyżek i trzepaczek, poza tym mam mało naczyń i a to potrzebowałam czegoś, co włożyłam do zmywarki, żeby zgromadzić wkład, a to nie miałam czym tej zmywarki zapełnić i musiałam czekać, a wizja, że mam jakieś brudy skitrane w jakimś dziwnym schowanku była mi niemiłą. Wreszcie - zmywarka właściwie niewiele nas wyręczała, kłótnie o to, kto ma pozmywać, zamieniły się w kłótnie o to, kto ma powkładać i wyjąć. Bez sensu. Ze zmywarki trzeba się przyzwyczaić korzystać, a ponieważ ja nie widziałam zysków, jedynie męczliwości, nie miałam ochoty się przyzwyczajać. Gdybym miała wielki dom, masę ludzi używających naczyń, kredensy, zastawy i serwisy, zmywarka byłaby zapewne przydatna, zwłaszcza gdybym miała na kogo zwalić obsługę i konserwację kolejnego grata.
      • madzioreck Re: LWW sprzęty kuchenne 02.08.14, 01:04
        Gotuję czysto,
        > mam nawyk mycia wszystkiego od razu, nie zostają po mnie żadne sterty garów, mi
        > sek, łyżek i trzepaczek, poza tym mam mało naczyń i a to potrzebowałam czegoś,
        > co włożyłam do zmywarki, żeby zgromadzić wkład, a to nie miałam czym tej zmywar
        > ki zapełnić i musiałam czekać, a wizja, że mam jakieś brudy skitrane w jakimś d
        > ziwnym schowanku była mi niemiłą.

No więc właśnie. Zrezygnowaliśmy z pomysłu wstawienia sobie zmywary, bo po analizie nawyków tudzież ilości naczyń posiadanych i używanych wyszło na to, że naczyń z 2 dni nie wystarczy nawet na pół wsadu, a jak wystarczy, to nie będzie w czym się napić kawy. Przecież nie kupię dodatkowych naczyń tylko po to, żeby uciułać na wsad, kiedy zakup czegokolwiek do kuchni to kalkulacja, czy będzie gdzie trzymać (obecnie sporo rzeczy mam poza kuchnią, bo właśnie nie mam gdzie trzymać, a nowe meble też nie będą z gumy niestety).
        Bardzo dużo babrania i kombinacji by było, żeby tę zmywarkę mieć, a akurat mycie garów to nie jest jakaś znienawidzona czynność u nas.
        • yaga7 Re: LWW sprzęty kuchenne 02.08.14, 06:42
          Na pewno baaardzo dużo zależy od nawyków, ja sobie nie wyobrażam życia bez zmywary. Niby też jesteśmy w dwójkę, do tego nikt nie gotuje codziennie, ale ponieważ pracuję w chałupie, liczba kubków i kubeczków, które codziennie pojawiają się na moim biurku, spokojnie zapełnia połowę zmywarki ;)
          • teresa104 Re: LWW sprzęty kuchenne 02.08.14, 08:46
            Ja niby pół tygodnia też pracuję w domu, ale filiżanki po espresso myje się dosłownie jednym palcem. W dodatku kolejną kawę nalewam do filiżanki, zdobędę się na szczerość, często niemytej po poprzedniej kawie. Rano szukam, gdzie została porzucona wieczorna kawa, myję filiżankę i jadę od nowa. Filiżanek mam osiem, używam jednej, reszta jest uruchamiana gdy ktoś mnie odwiedza, a jakoś rzadko ostatnio to się dzieje.

Natomiast w moim domu rodzinnym, gdzie mama codziennie urządza spożywcze orgie, nieustannie wydaje specjalne obiady, wszystkich gości i karmi a kuchnia jest centrum życia, zmywarka by się, jak sądzę, sprawdziła. Czasem po takim raucie zmywamy z ojcem do północy. Ale tu chyba potrzebna by była zmywarka przemysłowa;)
            • yaga7 Re: LWW sprzęty kuchenne 11.08.14, 17:56
              Hmm, chyba mam za dużo kubków, kubeczków i filiżanek. Bo samych filiżanek do espresso mamy pewnie z 8, używane są wszystkie na zmianę, plus stado fyfnastu (hmm, fyfdziesięciu?) kubków większych i mniejszych do większej kawy czy herbaty. Nie no, na serio mam z 20 kubków, jak nie więcej. Każdy inny, bo zbieram kubki ;)
              Plus stado szklanych szklanek typu do drinków, też są w użyciu.

Tak, wiem, że niektóre z nich spokojnie mozna umyć jednym palcem, ale UMYĆ? Tak od razu? Nie, do zmywary marsz ;)
              • szarsz Re: LWW sprzęty kuchenne 11.08.14, 19:20
                > ale UMYĆ? Tak od razu?

siostro :)
    • kulka_kulkowa Re: LWW sprzęty kuchenne 01.08.14, 12:25
      madzioreck napisała:

> Dziewczyny, ja się zamorduję z tym planowaniem kuchni. Mam projekt, a jakże, 2
      > abo 3 wersje, maleńka kuchnia, jak bym nie kombinowała, po umieszczeniu w kuchn
      > i sprzętów zostaje mi przejście, w które ledwo się zmieszczę :/ Na projekcie ws
      > zystko wygląda pięknie, tylko, że np. zaczynamy szukać zmywarki - no i poniżej
      > 60cm głębokości ni huhu. Piekarnik - min. 54cm... to ja kurczę szafki planuję p
      > łytsze, żeby dało się normalnie przejść, a tu sprzęty wszystkie wielkie :(
      > Czy istnieją jakieś takie bardziej... hm, kompaktowe?

Do wyszukiwania sprzętów kompaktowych polecam sklep internetowy eurortvagd (a kupisz, gdzie akurat będzie korzystniej), bo oni wypisują parametry "na wierzchu" i od razu można odsiać sprzęty "kobylaste" ;) bez klikania w każdy model. Niestety, na pomysł wyszukiwania po głębokości nie wpadli. Zmywarek do 50 cm głębokości kilka znalazłam. Jak chcesz, zalinkuję.

Z piekarnikami jest gorzej, niestety. Najpłytsze 52 cm Samsunga, ale żeby toto zamontować potrzebujesz 55 cm (cyrkulacja powietrza) - tak wynika z rysunku. Poszukam jeszcze, może coś się znajdzie.

• madzioreck Re: LWW sprzęty kuchenne 11.08.14, 14:45
        > Z piekarnikami jest gorzej, niestety. Najpłytsze 52 cm Samsunga, ale żeby toto
        > zamontować potrzebujesz 55 cm (cyrkulacja powietrza) - tak wynika z rysunku. Po
        > szukam jeszcze, może coś się znajdzie.

O, przegapiłam :(
        Piekarnik - super, u nas to kwestia przejścia w kuchni, więc każde 5 cm jest odczuwalne, dziękuję, poszukam :)
        Ze zmywarką daliśmy sobie spokój, to już naprawdę byłaby straszna gimnastyka, a w sumie jak przemyśleliśmy sprawę, to nie jest nam jakoś strasznie potrzebna i nawet nie wiem, czy miałabym ją czym zapełnić w czasie krótszym niż 2-3 dni, a przy tym mieć jeszcze z czego pić ;)
        • szarsz Re: LWW sprzęty kuchenne 11.08.14, 17:50
          Ja tak OT, jak kupiliśmy zmywarkę, to zapełnialiśmy ją i zapełnialiśmy (dzieci jeszcze nie było), a w końcu włączyliśmy. Zmywarka myje 2 godziny, więc obiad doszedł był w tak zwanym międzyczasie. Okazało się wtedy, że ze sztućców została nam 1 łyżka.
          Zjedliśmy to drugie danie, na głębokich talerzach jedną wspólną łyżką. Jak Kaziuki prawie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka