Dodaj do ulubionych

[Z serii LWW] Mikser, robot kuchenny

24.07.14, 19:15
Około 3letni mikser Zelmera jest na wykończeniu. W ciągu kilku lat to już trzeci Zelmer, po raz kolejny nie dam firmie szansy. To już nie są te sprzęty co kiedyś...

I stoję przed ciężkim wyborem miksera. Ciężkim ze względu na to, że to co mi się podoba/odpowiada kosztuje zbyt wiele, a to co tańsze, jest niekoniecznie mocne.
I tak się biję z myślami, przeglądam fora, sklepy i dalej jestem w czarnej dziurze...
Wpadły mi w oko Bosch MUM, warto sobie zaprzątać nimi głowę? Chciałabym kupić porządny produkt w dobrej cenie.
Przede wszystkim zależy mi na dużej mocy, jak największej w danej cenie. Mikser musi mi zagnieść drożdżowe ;). A poza tym musi mieć możliwość dokupienia przystawek, np. maszynki do mielenia, tarcz tnących.

Co Lobbystki mogą powiedzieć w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • marta_monika Re: [Z serii LWW] Mikser, robot kuchenny 24.07.14, 19:40
      Na blogu Moje Wypieki w kategorii recenzje sa opinie o mikserach/robotach planetarnych. Uwazam jej recenzje za najbardziej wiarygodne. Tyle ile ona piecze tygodniowo.... Ja mam Kenwooda Chef i jestem bardzo zadowolona. Ona tez sie bardzo pochlebnie wypowiada o tym sprzecie.
    • jul-kaa Re: [Z serii LWW] Mikser, robot kuchenny 25.07.14, 12:38
      Mam MUMa, jeden z tych starszych modeli, czyli najtańszy, z najtańszymi przystawkami. Kupiłam go półtora roku temu i były to jedne z najlepiej zainwestowanych pieniędzy w sprzęt kuchenny.

Wklejam lekko zmieniony opis sprzed półtora roku:
      Kupiłam jednego z tańszych. I jestem zachwycona! Napalałam się na serię 5, ale w sklepie porównałam ją z serią 4 (tańszą, z tańszymi akcesoriami) i zdecydowałam się na czwórkę. Sam robot zajmuje bardzo, bardzo mało miejsca. Nie jest ładny dizajnersko, ale jest dość prosty - taki zwykły sprzęt kuchenny. Piątka miała być właśnie dizajnerska, ale chyba im nie wyszło ;)

Mam do kompletu: pokrywke do miski, rozdrabniacz do jarzyn, miskę, maszynkę do mielenia mięsa, hak do zagniatania ciasta i dwa inne mieszadła, dzbanek, tarcze do tarcia, wyciskarkę do owoców cytrusowych (najbardziej niepotrzebne IMO), tarczę do "warzyw kuchni azjatyckiej" i do ziemniaków oraz dodatkową miskę. Mam także misę do lodów i ją kocham chyba najbardziej ;)

Mielę mięso, trę, szatkuję, wyrabiam ciasta (kruche, drożdżowe, na pierogi), robię lody, sałatki, wyciskam sok z cytrusów i wiele innych rzeczy.

A tu wątek sprzed półtora roku: forum.gazeta.pl/forum/w,49213,142107625,142108293,Re_Robot_planetarny_Bosch.html
      • normalna_ja Re: [Z serii LWW] Mikser, robot kuchenny 25.07.14, 14:13
        Marta_monika, ten sprzęt jest za drogi. Szukam czegoś do 500 zł :). Mojewypieki znam i recenzje czytałam, ale tamte roboty są zbyt drogie.

Julko, bardzo dziękuję za ten link. Szukałam tylko na Offtopach :).
        Bardzo dobra lektura! Mam pytanie o Twojego Boscha, jaką ma moc?
        Mam to samo co Ty - napaliłam się na 5, ale cenowo bardziej mi 4 pasuje :). i doczytałam, że tylko w 4 jest misa do robienia lodów i to mnie kusi...
        • jul-kaa Re: [Z serii LWW] Mikser, robot kuchenny 25.07.14, 14:53
          W opisie widzę, że ma 600W, to zupełnie wystarcza.
          Tak jak pisałam, 4 w realu mi się nawet bardziej podoba niż 5, jest mniejsza, no i przede wszystkim TAŃSZA. Za zestaw podstawowy zapłaciłam chyba poniżej 500zł, elementy (druga misa, bardzo przydatna) są dość tanie, najdroższa była misa do lodów, ale ją dostałam w prezencie (tu pozdrawiam ofiarodawczynię, jedząc lody zawsze o niej myślę :)).
          • kulka_kulkowa MUM 4 26.07.14, 00:27
            Nie chcę nikogo straszyć, ale mój MUM 4 przeszedł wymianę silnika, jak jeszcze był na gwarancji (pisałam w tym zalinkowanym wątku kiedyś, że mi zalatywał spalenizną). Gwarancja się skończyła, a wymieniony silnik też zaczyna śmierdzieć. A teraz dużo mniej go używam niż wcześniej (sporadycznie, gotowanie dla dwóch osób).
            Albo ja mam pecha albo zaczęli ciąć koszty i montują jakieś byle co.
            A tak drania lubiłam, no! Najchętniej wymieniłabym mu silnik na jakiś stary radziecki ;)
    • anka_z_lasu Re: [Z serii LWW] Mikser, robot kuchenny 27.07.14, 19:25
      forever polecam mojego kochanego Siemensa MK 55300 :)

chodzi już szósty rok co najmniej, gniecie i drożdżowe i chlebowe ciasto oraz ma bezbłędny nóż zastępujący maszynkę do mięsa, sieka na miazgę i mięso na mielone i ser do sernika. Jedynie makowi nie daje rady więc kupuję mak mielony ^^ Blender umie kruszyć lód, w zestawie jest jeszcze końcówka miksera i kilka tarcz w tym do tarcia ziemniaków oraz różne mniej przydatne przystawki do przecierania gotowanych warzyw czy wyciskania cytrusów. Moc 1100W.
      • 3di.no Re: [Z serii LWW] Mikser, robot kuchenny 14.08.14, 14:08
        Sklep OleOle. Od 10 dni czekam na zwrot 200 zł po odesłaniu im towaru. Fakt, sklep ma na to 14 dni ale ręce opadają , jak kręcą, przeczą faktom tłumacząc dlaczego tak długo to trwa. Jeden gość pisze, że zleceno dyspozycję przelewu, inny na drugi dzień przysyła maila, że towar nie dotarł do ich magazynu ( a był tam 4 dni wczesniej) Patrzę na to wariactwo z otwartym dziobem. Nie spodziewałam się, że tak nisko upadli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka