madzioreck
07.09.14, 20:10
Kuchnia już prawie ogarnięta, meble czekają na złożenie, podłoga prawie, jeszcze wybrać tylko kafle na ścianę... i piekarnik. Po dzisiejszej wycieczce do sklepu mam ciut wiedzy, co do czego służy, ale mam kłopot z wyszukaniem produktów spełniających kryteria, więc znów potruję nieco Lobbystkom :)
Chciałam mieć w piekarniku teleskopowe prowadnice, możliwość pieczenia na 2 poziomach (da się więcej?), termoobieg z grzałką i takie tam. Nie potrzebuję rożna, termosond, natomiast chcę piekarnik samoczyszczący się - czytam o różnicy między pyrolizą a katalizą. No i moje pytanie dotyczy tych wkładów katalitycznych, jak często trzeba je wymieniać, czy są w miarę łatwo dostępne i na jak długo faktycznie wystarczają (wiem, że to zależy od częstotliwości korzystania, ale pi razy oko?). Czy przy czyszczeniu pyrolizą też trzeba coś-tam wymieniać?
Za dużo tego wszystkiego, trudno coś wybrać (w rozsądnych granicach cenowych, bo za 3-4 tysie to wiadomo, bajer goni bajer ;).
Mąż się napalił na jeden piekarnik Samsunga, z tzw. separatorem, taka blaszka dzieląca piekarnik na pół, ponoć można jednocześnie piec ciasto i mięso/rybę - to akurat mogłoby się nam przydać z uwagi na to, że przy naszej dziwacznej diecie będziemy pewnie piec sporo...