Dodaj do ulubionych

Karty kredytowe

13.03.15, 15:44
Mam pytanie do wszystkich posiadaczek :)

Ponieważ mój bank właśnie mnie poinformował, że od czerwca wprowadza prowizję za przewalutowanie transakcji zagranicznych w wysokości 5,8% (do tej pory miałam 1%), chciałam się zapytać, jaka prowizja jest w przypadku Waszych kart i jaka jest opłata roczna?

Z góry wielkie dzięki :)
Obserwuj wątek
    • kaga9 Re: Karty kredytowe 15.03.15, 15:02
      Ale pytasz o prowizję za przewalutowanie transakcji zagranicznych tylko, tak?

Karta nr 1. Mamy opłatę miesięczną 3,50, chyba że obrót przekroczy 1500 zł w ciągu miesiąca, wtedy dostajemy zwrot tej opłaty.

Karta nr 2. Obrót powyżej 500 zł =nie pobierają 4,90, ale to kredytówka, którą dostaliśmy przy okazji zakupów ratalnych, stąd dużo mniejszy limit.
    • akna Re: Karty kredytowe 16.03.15, 11:04
      Poszukaj banku, który oferuje karty z przewalutowaniem wg kursu organizacji płatniczej.
      Mój mąż ma taką z nieistniejącego już polbanku. Kursy są zbliżone do średniego kursu NBP.
      • yaga7 Re: Karty kredytowe 16.03.15, 11:18
        No właśnie Citi teraz to zmieniło. W sensie kiedyś mieli swoje kursy (bardzo niekorzystne) + 1% prowizji, teraz będą mieć kursy organizacji płatniczej + prowizję 5,8%. W sumie może wyjść podobnie, jak miałam wcześniej, musiałabym to jakoś poprzeliczać.
        Najlepiej by było kurs organizacji płatniczej + znikoma prowizja (+ brak opłaty rocznej), ale takie rzeczy chyba tylko w Erze ;)
        • sylwiastka Re: Karty kredytowe 16.03.15, 15:04
          A nie mozesz placic bezposrednio w walucie? W citi mozna przpnac karty pomiedzy kontami. Nie wiem czy da sie to zrobic z kredytowka, ale debetowa tak ma. Kasa pobierana jest z konta prowadzonego w EUR czy GBP. Nie sa to zakupy z odroczona platnoscia, ale bez przeliczania wychodzi zawsze najtaniej.
          • yaga7 Re: Karty kredytowe 16.03.15, 15:09
            Oczywiście, mogę przepiąć debetówkę i zwykle to robię, bo mam konto w euro, ale chodzi mi o sytuacje typu zakupy w zagranicznych sklepach w necie, bo to jest przecież traktowane jako transakcja zagraniczna. A nie w każdym sklepie jest Paypal, na Amazonie czy w Pepperberry nie ma.
            • sylwiastka Re: Karty kredytowe 16.03.15, 17:43
              Nie rozumiem dlaczego potrzebny jest paypal? ja po prostu place ta debetowka jako karta i idzie z konta. Nie wiem, moze przegapilam jakies prowizje. Choc przyznam sie, ze rzadko place akurat ta karta. W sprawie kert kredytowych nie pomoge.
              • yaga7 Re: Karty kredytowe 16.03.15, 17:49
                Moja debetówka nie ma opcji płatności internetowych (chyba).

Może na przykładzie powiem, że chodzi mi na przykład o zakupy w brytyjskim Amazonie. Nie mam konta w funtach, więc za takie zakupy płacę kredytówką. Teraz do każdej takiej transakcji będę mieć doliczane 5,8%, kiedyś 1%.
                Gdybym mogła płacić swoją debetówką, to przed każdą transakcją musiałabym sobie podczepiać konto w euro, płacic w euro, znów podczepiać do konta złotówkowego. Być może wtedy nie byłoby tej prowizji 5,8%, ale pewnie i tak byłyby koszty związane z przewalutowaniem euro/funty.
                • sylwiastka Re: Karty kredytowe 16.03.15, 17:59
                  To zaloz przez internet konto w funtach, wymien w kantorze internetowym i trzymaj jakis niewielki zapas na wydatki. Przeciez to podpiecie to jest jedno likniecie, mysle, ze warte tych 5% prowizji. Moja debetowka dziala w amazonie. Chyba zachodu mniej niz zakladanie konta w nowym banku itp.
                  • yaga7 Re: Karty kredytowe 16.03.15, 18:04
                    Chyba masz rację, muszę sprawdzić, czy ta debetówka przejdzie w internecie czy nie.
                    • maggianna Re: Karty kredytowe 16.03.15, 18:12
                      A tak na marginesie - dzwonisz do Citi i mówisz ze nie chcesz płacić za kartę kredytowa bo ja zlikwidujesz i oni zdejmują opłatę - za kartę w Citi zapłaciłam tylko raz a mam u nich kartę od ponad 15 lat.
                      • yaga7 Re: Karty kredytowe 16.03.15, 19:17
                        Ale ja nie płacę za kredytówkę :)
                        Mnie chodzi o prowizję 5,8% od transakcji zagranicznych, a tego to mi nie zdejmą ;)
                        • mmoni Re: Karty kredytowe 17.03.15, 00:38
                          Polecam debetówki Alior Kantor - za darmo (jedyny warunek to wykonanie nimi jednej transakcji po otrzymaniu), bez prowizji za przewalutowanie, dobre kursy. Karta dolarowa i euro bez problemu działały w Internecie, więc funciakowa też pewno będzie działać.

Tu więcej o płatnościach za granicą: livesmarter.pl/najlepsze-konto-walutowe-bezkosztowe-platnosci-za-granica/
                          • yaga7 Re: Karty kredytowe 17.03.15, 06:00
                            Dzięki, ale ze swojego konta walutowego jestem zadowolona, szukam tylko kredytówki :)
                            • kaemka Re: Karty kredytowe 17.03.15, 19:21
                              Karty kredytowe rozliczane bezpośrednio w złotówkach po kursie organizacji płatniczej, a więc bardzo dobrym, ma Raiffaisen Polbank. Mastercarda mają bez prowizji za przewalutowanie, a Visy z prowizją. Moim zdaniem, to obecnie jedna z najlepszych opcji do płatności zagranicznych, gdy nie chce się kolejnej debetówki. Opłaty roczne są różne. Ja mam konkretnie ich kartę wydaną we współpracy z WizzAir, opłata za nią to 79 zł rocznie, chyba że wykona się w ciągu roku transakcje na co najmniej 12 tys. zł, wtedy darmowa. Karta nie jest całkiem bezpłatna, bo nie da się wyłączyć jednego ubezpieczenia, ale nie są to wysokie kwoty, a jest też sposób, by opłaty za to ubezpieczenie uniknąć spłacając całość zadłużenia przed wygenerowaniem wyciągu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka