27.04.15, 14:13
Czy któraś z Was była może ostatnio w Chorwacji?

Wybieramy się w czerwcu, nocleg już mamy, ale nie mamy jeszcze planu zwiedzania, więc bardzo chętnie poczytam o tym, co koniecznie trzeba zobaczyć.

Miałabym też pewnie jakieś konkretne pytania o ceny, czy jakieś inne przydatne informacje :)
Obserwuj wątek
    • genepi Re: Chorwacja 27.04.15, 14:38
      Planujesz plażować czy zwiedzać?
      Warto odwiedzić Jeziora Plitwickie, to w części kontynentalnej. Tu doradzę, warto zabrać pełne buty, długie spodnie i bluzę bo tam chłodno i wilgotno. No i zacząć zwiedzanie rano kiedy ludzi najmniej i czasu na przepływanie łodziami więcej.

Dobre wrażenia mam też ze Splitu, Pałac Dioklecjana magiczny wieczorem.
      Na ulicy Matosica w Splicie tanie i pyszne cevapci u Pauliny (Kantun Paulina), mały barek z trzema miejscami do siedzenia, nam polecili go miejscowi znajomi.
      • yaga7 Re: Chorwacja 27.04.15, 14:44
        Planujemy zwiedzać i odpoczywać, plaża być może, ja nie jestem plażowa :) Jak będzie ciepłe morze, to pewnie popływamy, ale tak żeby leżeć na słońcu to na pewno nie. Ale leżeć w cieniu z czytnikiem to już bardziej.

Poczytam o tych jeziorach i sprawdzę, ile tam by bylo od naszego noclegu (wymyśliłam Trogir na noclegi).
        Split na pewno, Dubrownik też. W Dubrowniku byłam za czasów Jugosławii, dawno temu.

O właśnie, co dobrego tam jest do żarcia? Bez mięsa? ;)
        A ceny jakie? Tak orientacyjnie się pytam.

Czy byłaś na dowodzie czy też na paszporcie? Bo wyczytałam gdzieś, że akurat w Chorwacji przydaje się paszport w sytuacjach zdrowotno-podobnych. No ale nie wiem, czy nie były stare informacje.
        • genepi Re: Chorwacja 27.04.15, 15:02
          Byłam na dowodzie ale nie miałam sytuacji zdrowotnych. Przejeżdżaliśmy również przez Bośnię i Hercegowinę bez paszportów, jednak ruch tranzytowy dla członków Unii jest bezpaszportowy (oddzielna kolejka samochodów).

Zaliczcie Korculę, stamtąd Marco Polo pochodzi, poza tym Chorwacja jest piękna z morza.
          • yaga7 Re: Chorwacja 27.04.15, 15:04
            My będziemy jechać raczej od drugiej strony, przez Słowenię (tak wychodzi z nawigacji, bo już sprawdzałam trasę).

Korcula, zanotowane.
            • genepi Re: Chorwacja 27.04.15, 17:04
              W Chorwacji w większości plaże są kamieniste albo żwirowe, buty się przydają.
              Na Korculi w miejscowości Lumbarda jest mała plaża piaszczysta, przyjemna, z płytką wodą. Mała plaża oznacza, że jest szerokości ręcznika, ale morze płytkie przez kilkaset metrów od brzegu.

Poza dzikimi zatoczkami (te są piękne na pachnącej lawendą wyspie Hvar) nie spotkałam plaży bez prysznica (czasem płatnego).

• genepi Re: Chorwacja 27.04.15, 17:07
                Plaża nazywa się Bilin Zal.
                • yaga7 Re: Chorwacja 27.04.15, 19:07
                  Dzięki za info, ale ja aż tak plazowa nie jestem, żeby jechać gdzieś i szukać konkretnej plaży :)
        • kk345 Re: Chorwacja 27.04.15, 18:09
          Chorwacja bez mięsa? A owoce morza jecie, czy też nie?
          • yaga7 Re: Chorwacja 27.04.15, 19:06
            Bez mięsa to ja, mąż mięsożerny.

Ale owoców morza żadne z nas nie tyka ;)
            • kk345 Re: Chorwacja 27.04.15, 21:46
              > Ale owoców morza żadne z nas nie tyka ;)
              A szkoda, pyszny kawał Chorwacji się Wam marnuje:) W Leonardo robią genialne kalmary z grilla:D
        • kk345 Re: Chorwacja 27.04.15, 18:25
          Trogir piękny, sam w sobie stanowi cel cudownych spacerów, starówka śliczna.

Koniecznie pojedźcie do Salony, to ogromne ruiny rzymskiego miasta, koscioła, amfiteatru- generalnie ogromne stanowisko archeologiczne, a jakoś mało znane, leżą tuż obok Splitu

W Splicie możecie trafić na mecz Hajduka Split, generalnie ciekawy klimat, warto, jeśli jesteście kibicami

Jedzeniowo polecam restauracją Leonardo w Okrugu Gornji, to wyspa połączona mostem z Trogirem- ale ja tam zajadałam się owocami morza, nie wiem, jak wersje wege. Generalnie Trogir jest nastawiony na turystów, knajpek jest masa.

Radzę omijać te przy bulwarze, przy którym cumują te najdroższe i największe jachty- wieje wielkim światem i ceny sa adekwatne do tego powiewu:)

Trogir ma niewielki targ rybny, jeśli jecie ryby, polecam- warto zerwać sie o 7 rano i kupić cos wyłowionego tej nocy z morza.

Cenowo trochę drożej, niz w Polsce- i co mnie zawsze zaskakuje, owoce i warzywa są sporo droższe, niż u nas, zarówno w sklepach, jak na bazarku. Duży, niezły market jest zaraz koło targu, a wyjeżdżając z Trogiru w stronę lotniska w Splicie traficie na Lidla:D

Lotnisko to też niezła atrakcja, od strony Trogiru można podjechać pod płot przy pasie startowym, ostatnio spędziliśmy tam dwie godziny, obserwując startujące i lądujące nam przed nosem samoloty:)

Jeśli jedziecie samochodem, to trudno zaparkować w pobliżu starówki, jest ciasno i korkowo. Podpowiem, ze skręcając w prawo z drogi przy dworcu autobusowym w stronę komisariatu policji (dworzec po prawej) znajdziecie miły niedrogi parking przy liceum

Rozpisałam się, ale Trogir kocham milością wielką!
          • kk345 Re: Chorwacja 27.04.15, 18:28
            A- Plitvice warto zwiedzić w drodze do Trogiru, lub wracając do Polski, bo będziecie je mijać. Koniecznie do obejrzenia, to piękne miejsce!

Polecam rejsy po archipelagu Kornati, urocze wysepki.No i wodospady Krka, bardzo ciekawe.
            • yaga7 Re: Chorwacja 27.04.15, 19:10
              Na Plitvice pewnie warto mieć cały dzień, więc raczej odpada po drodze, bo będziemy jechać jednym ciągiem, więc nie ma sensu tego wydłużać. Ale z Trogiru to chyba nie będzie aż tak daleko, więc pewnie podskoczymy.
          • yaga7 Re: Chorwacja 27.04.15, 19:10
            Dzięki za info.

Na Okrugu mamy apartament, więc o knajpce poczytam.

W samym Trogirze nie zamierzamy parkować, wychodzi mi chyba maks 3 km od apartamentu na stare miasto, więc akurat na spacer.

O Lidlu będę pamiętać, a tymi owocami i warzywami to mnie zadziwiłaś, nie pomyślałabym, że drożej.

Salona zanotowana :)
            • kk345 Re: Chorwacja 27.04.15, 21:44
              > Na Okrugu mamy apartament, więc o knajpce poczytam.
              A z ciekawości: Okrug Gornji, czy Donji?

> W samym Trogirze nie zamierzamy parkować, wychodzi mi chyba maks 3 km od aparta
              > mentu na stare miasto, więc akurat na spacer.

Jasne, problem tylko w tym, ze część spaceru wypada po ruchliwej szosie, bez chodnika- ale dacie radę, pielgrzymki tak chodzą

> O Lidlu będę pamiętać, a tymi owocami i warzywami to mnie zadziwiłaś, nie pomyś
              > lałabym, że drożej.

Mleko i nabiał tez drogie- mają niewiele miejsca na sady, pola i krowy, jak sądzę:D
    • caroline.1 Dwa słowa o Lidlu :) 28.04.15, 15:52
      Kiedy byłam w Chorwacji we wrześniu 2014, to w Lidlu był taki specjalny kącik z produktami regionalnymi - można tam było kupić np. produkowane w Chorwacji wina, ryby w puszkach, różne oliwy i oleje, jakieś przysmaki w słoikach itd. Polecam się rozejrzeć :) Poza tym Chorwacja jest cudowna, polecam, oprócz wszystkich miejsc już wymienionych wcześniej w wątku, Zadar - wodne organy, spacer wieczorem/nocą, Szybenik - spacery za dnia po starym mieście i wogóle, wszystko!
    • justinehh Re: Chorwacja 30.04.15, 21:58
      Ja jadę za trzy tygodnie po raz pierwszy w życiu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka