Dodaj do ulubionych

Podręcznik do Joomli

06.05.15, 15:12
Hej, wieki mnie tu nie było :-)
Ale, pamiętając, że Lobbystki Wiedzą Wszystko, spieszę z zapytaniem o podręcznik do Joomli.
Poruszam się po CMS, ale w zakresie podstawowym - publikacja artykułów, tworzenie zakładek. Chciałabym poszerzyć swoją wiedzę - tak, żeby móc od początku postawić swoją stronę w Joomla i potem zarządzać nią. W necie nie za bardzo umiem szukać po forach i stronach informatycznych (nie orientuję się ani w adresach, ani w informatycznym slangu, nie umiem oddzielić ziarna od plew). Nie mam za bardzo czasu, żeby oglądać tutoriale; zresztą, bardziej książkowa jestem niż e-bookowa, więc pomyślałam, że przydałby mi się podręcznik, do którego zawsze mogłabym zajrzeć. Tylko czy jest sens kupować książkę, skoro co roku wchodzą jakieś aktualizacje?
Czy możecie mi polecić podręcznik, w którym jest prosto wytłumaczone co z czym się je w Joomli? Nie dla profesjonalistów-informatyków, tylko dla użytkowników początkujących? Znajdę coś takiego na rynku?
Obserwuj wątek
    • pitupitu10 Re: Podręcznik do Joomli 11.05.15, 16:53
      Nie znam sie, wiec się wypowiem. Seria Visual Quickstart Guide?
    • ja_joanna Re: Podręcznik do Joomli 12.05.15, 13:56
      Akurat w Joomli nie jestem biegła, obracam się w Wordpressie, więc w temacie książki nie podpowiem, ale:

1) Gorąco polecam Ci spotkania Joomla User Group, podczas których w krótkim czasie możesz poznać system i ludzi, którzy na pewno z przyjemnością odpowiedzą na Twoje pytania. Grupa trójmiejska jest niezwykle przyjazna i uczynna.

2) Zachęcałabym Cię mimo wszystko do obejrzenia kilku tutoriali. Wiele z nich jest tak dobrej jakości, że licząc wydajność i efektywność nauki, szybciej osiągniesz zamierzone rezultaty.

No i tak, jak sama mówisz – aktualizacje są co chwilę praktycznie. To, co wczoraj jeszcze było aktualne, już jutro może zostać zmienione. Dlatego warto szukać wiedzy online i patrzeć na daty. Pewnego zaangażowania czasowego nie unikniesz, potraktuj to jak inwestycję :)

A może znajdziesz „szkołę” online z interaktywnymi lekcjami. Są takie kursy np. do HTML-a czy CSS-a.

Jako źródło wiedzy gorąco polecam Ci YouTube. Hasła typu „joomla 3 tutorial”, „joomla 3 beginners”, „joomla 3 basics”, „joomla 3 beginners tutorial” na pewno pomogą Ci na start. :)

Przyjemności i powodzenia.
    • diuszesa Re: Podręcznik do Joomli 26.05.15, 15:14
      Dzięki, dziewczyny :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka