po.rzeczka 29.01.17, 17:56 Szukam dla nieinternetowej mamy książki podpowiadającej do czego można dodawać poszczególne przyprawy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mniickhiateal Re: Fajna książka o przyprawach? 30.01.17, 14:15 Osobnej książki nie kojarzę, ale klasyczna "Kuchnia Polska" (=z łyżką w stroju łowickim na okładce) ma sekcję o przyprawach i jest ok. Tzn. bez szaleństw typu kardamon niezbędny do owsianki i gałka muszkatołowa do szpinaku, ale zupełnie uczciwie opisane. Odpowiedz Link
po.rzeczka Re: Fajna książka o przyprawach? 30.01.17, 15:17 Dzięki, podejrzę, ale możliwe, ze mamie chodzi też o takie nowsze pomysły. Odpowiedz Link
szarsz Re: Fajna książka o przyprawach? 30.01.17, 16:55 Nie sądzę, żeby dało się to opisać w książce. Jeśli już - to raczej przeszukałabym tradycje poszczególnych krajów. Odpowiedz Link
mniickhiateal Re: Fajna książka o przyprawach? 31.01.17, 11:49 szarsz napisała: > Nie sądzę, żeby dało się to opisać w książce. Jeśli już - to raczej przeszukała > bym tradycje poszczególnych krajów. Nie no, w języku language dzieł jest od groma: www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss_2?url=search-alias%3Daps&field-keywords=herbs+and+spices+book Ale ani sama osobiście żadnej nie znam, ani nie przemawia do mnie nic wyszukanego w języku polski. Odpowiedz Link
teresa104 Re: Fajna książka o przyprawach? 31.01.17, 13:31 Gdy się wpisze w gógle w języku języku "przyprawy i zioła książka", też wyrzuca masę pozycji. Przeszłabym się po antykwariatach, pooglądała, co mają i co jest w środku. Po antykwariatach, bo po prostu kiedyś takie książki były lepsze, sumienniejsze, nawet jeśli bardziej zachowawcze. I więcej było w nich tekstu, mniej picerunku. A na marginesie - gałka do szpinaku to szaleństwo?:) Matka robi tak od zawsze. Dopiero musiałam sama zacząć gotować, żeby odkryć, co w tym matczynym szpinaku tak zajeżdża;) Zresztą nie przepadam za gałką. No i żywo nienawidzę białego pieprzu, wszystko z nim śmierdzi jak podeszwa po zmyciu z niej kupy. A, i imbiru we wszystkich postaciach (koszyczek wc). Ech, sama idę do antykwariatu, zatęskniłam. Odpowiedz Link
szarsz Re: Fajna książka o przyprawach? 31.01.17, 13:40 > nienawidzę białego pieprzu, wszystko z nim śmierdzi jak podeszwa po zmyciu z niej kupy. dla mnie jak stare skarpety :D Ale tylko sam, w jedzeniu już nie. Odpowiedz Link
mniickhiateal Re: Fajna książka o przyprawach? 31.01.17, 13:52 teresa104 napisała: > Gdy się wpisze w gógle w języku języku "przyprawy i zioła książka", też wyrzuca > masę pozycji. Tak, ale jakieś takie nieprzyjemnie ziołolecznicze. > > A na marginesie - gałka do szpinaku to szaleństwo?:) Matka robi tak od zawsze. Masz szaloną matkę, ot co. Są gorsze nieszczęścia, a gałka wymiata. Odpowiedz Link
martvica Re: Fajna książka o przyprawach? 31.01.17, 16:28 Są przyprawy które mogłyby dla mnie nie istnieć i biały pieprz jest jedną z nich, śmierdzi jak coś skisłego i ogólnie fuj. Czarny uwielbiam. Wracając do merituma, gugiel mówi że jest coś co się nazywa Wielka Księga Przypraw. I ja tego w łapkach nie miałam ale wygląda obiecująco tak po opisie. Odpowiedz Link
teresa104 Re: Fajna książka o przyprawach? 31.01.17, 21:49 Mam drugie skojarzenie woni białego pieprzu - jak zapomniana woda w wazonie po astrach. Odpowiedz Link
po.rzeczka Re: Fajna książka o przyprawach? 01.02.17, 21:10 O, woda po kwiatach bardzo do mnie przemawia, dużo mocniej, niż skarpety. Odpowiedz Link
slotna Re: Fajna książka o przyprawach? 06.02.17, 14:02 Wymyslcie cos jeszcze :D Tez nienawidze bialego pieprzu, ale to jeszcze nie te skojarzenia. Odpowiedz Link
teresa104 Przepisy z białym pieprzem 06.02.17, 15:41 Może zamiast sobie obrzydzać wymyślmy, zgodnie z zapotrzebowaniem mamy założycielki wątku, zastosowanie. Moim zdaniem biały pieprz dobrze by pasował do rabarbaru (wybiłby odór starej szmaty), do wątroby wieprzowej (podkreśliłby żółciowość), do cynadrów (siki), do flaków (też wiadomo, co jest ich smakową dominantą, której trzeba szukać zamiast uparcie wygotowywać i zabijać) oraz do koziego sera. Dla brodaczy w trampkach można się pokusić o kozie lody z białym pieprzem i madagaskarską wanilią lub lody "ciemny karmel, dzicze nerki, biały pieprz". Jestem głęboko i całkiem serio przekonana, że to są dobre pomysły, wszystkie te produkty w życiu jadłam, jakoś tam doceniam, czasem pragnę zjeść znowu. Uważam jednocześnie, że często spotykane zalecanie dodawania białego pieprzu do ryb, mięsa, galantyn, galaret i sałatek jest marnowaniem surowców. Odpowiedz Link
szarsz Re: Przepisy z białym pieprzem 07.02.17, 18:20 Ja daję biały pieprz do białego jedzenia, bo mi czarne kropki przeszkadzają :) ot i wszystko, tak po prostu. Odpowiedz Link
turzyca Re: Przepisy z białym pieprzem 08.02.17, 07:30 > kozie lody z białym pieprzem i madagaskarską wanilią l Jadlabym! Z czego wniosek, ze potrzebuje brody i trampek. Odpowiedz Link
teresa104 Re: Przepisy z białym pieprzem 08.02.17, 09:24 To jeszcze potrzebujesz tatuaży na przedramionach, dzięki którym na stałe wygląda się jak kontroler jakości tureckich rajstop. Odpowiedz Link
martvica Re: Przepisy z białym pieprzem 08.02.17, 19:57 Psuć kozi ser białym pieprzem, no weź. Brrr. Odpowiedz Link
mszn Re: Fajna książka o przyprawach? 01.02.17, 19:55 Nie bardzo rozumiem potrzebę? Mam pewnie ponad 50 przypraw, suszonych ziół i mieszanek, wszystkich regularnie używam - ale każda nowa rzecz pojawia się dlatego, że była w nowym przepisie, który gdzieś tam zobaczyłam. Nie lepiej szukać ciekawych przepisów, zamiast szukać teoretycznych zastosowań? Tak się chyba najłatwiej nauczyć nowych rzeczy. A jeśli koniecznie książka, to może to? "The Flavour Thesaurus" - rewelacyjna książka o jedzeniu, która w prawie encyklopedyczny sposób omawia kilkaset smakowych połączeń. Jest też trochę podstawowych przypraw. Tutaj lista składników, jakie są w książce omówione; widzę kumin, rozmaryn, imbir, kolendrę, nawet anyż, jest tego trochę. Cała książka jest rewelacyjna. Odpowiedz Link
po.rzeczka Re: Fajna książka o przyprawach? 01.02.17, 21:08 Potrzeba nie moja, więc nie wiem, czy dobrze opisuję. Mama sobie przegląda sporo przepisów w różnych gazetach i niektóre testuje. Myślę, że chodzi o to, że jak jakaś przyprawa jej podpasuje, to myśli, do czego jeszcze by to dodać specjalnie nie ryzykując. A że nie korzysta z internetu ani specjalnie nie używa książek kucharskich, to trudno jej coś wyszukać po przyprawie. Odpowiedz Link
teresa104 Re: Fajna książka o przyprawach? 05.02.17, 13:24 A mnie pomysł wydaje się całkiem do rzeczy, sama gotuję wychodząc od jakiegoś składnika, może być to ładna dynia na straganie, tanie awokado, zapomniane i już zwiędłe kartofle w lodówce. Ale może być torebka anyżu lub niepojęty i gwałtowny pociąg do cząbru. Byłam też na warsztacie, gdzie facet pokazywał jakieś śmieci spod bloku, bylicę, perz, topinambur i zachwalał potrawy, które można z nimi, czy z nich, zrobić. Gdy będzie wojna, ta wiedza mnie nakarmi. Odpowiedz Link
szarsz Re: Fajna książka o przyprawach? 08.02.17, 09:29 Ja mam książkę "dziką kuchnię", super jest :) Odpowiedz Link