kis-moho 10.05.17, 22:03 Szukam ciekawych podcastów - tematyka dowolna, ważne żeby się dobrze słuchało (do biegania). Macie jakieś ulubione i podzielicie się? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mniickhiateal Re: Podcasty 11.05.17, 13:56 Uwielbiam Dear Prudie w wersji Mallory i jej podcasty (jest wersja z reklamami za darmo, i wersja płatna): www.slate.com/articles/podcasts/dear_prudence.html Odpowiedz Link
sylwiastka Re: Podcasty 12.05.17, 10:27 Ja bardzo lubie ten serialpodcast.org/season-one, koniecznie pierwszy sezon. To podkast kryminalny, prowadzony przez swietna dziennikarke radiowa, opowiadajacy prawdziwa historie, takie sledztwo dziennikarskie w sprawie pewnego morderstwa. Ladnie prowadzona narracja, niezbyt tenedencyjnie. I nie chodzi tu o rozwiazanie zagadki kryminalnej (bo ona jest nierozwiazana), ale bardziej o szczegoly sledztwa, procesu i opis dzialania wymiaru sprawiedliwosci w USA (ale pewnie i wszedzie). Odpowiedz Link
mmoni Re: Podcasty 29.06.17, 17:33 ha, widzę, że tu bratnie dusze miłośnicy podcastów siedzą - wymieniona już tutaj Dear Prudie i w ogóle cała stajnia podcastów dziennikarzy z portalu Slate: Double X o sprawach kobiecych, Cultural Gabfest o kulturze, Mom and Dad Are Fighting o rodzicielstwie - jak komuś podpasował Serial sezon 1, to oczywiście też sezon 2, już nie zagadka kryminalna, tylko o powrocie zaginionego w Afganistanie żołnierza Bowe'a Bergdahla i kontrowersjach z tym związanych, oraz z tej samej stajnie producenckiej 7-odcinkowy "S-Town" (już chyba pobił wszystkie rekordy na najczęściej ściągany podcast) i niezmiennie znakomity This American Life - z BBC - oświatowy In Our Time, kulturalny BBC3 Arts and Ideas, wywiady z muzyką Desert Island Discs (zaproszenie opowiadają, jakie płyty zabraliby na bezludną wyspę i przy okazji o swoim życiu), recenzje filmowe Kermode and Mayo, komediowy Friday Night Comedy i bardzo śmieszne Simon Mayo's Confessions - z niezależnych podcastów - Filmspotting (o filmie), A Way with Words (eksperci mówią o języku angielskim) Mogłabym tak jeszcze długo... Odpowiedz Link
ja_joanna Re: Podcasty 15.05.17, 23:23 Moje ulubione (słucham obecnie po polsku i angielsku, bez różnicy, nie pogardzę też niemieckim, jakby się trafił): – Pani Swojego Czasu – podcast wystartował niedawno, bardzo babski, kto nie zna jeszcze Oli Budzyńskiej, gorąco polecam ją, jej bloga i grupę na FB – Słowem o biznesie – Agnieszka Socha z OnlyHer opowiada o swoich doświadczeniach w prowadzeniu biznesu, nie tylko stanikowego – the mustards – Parka Szwedów – Jenny i David Mustard prowadzą lifestyle'owy kanał na YT, Jenny prowadzi bloga, rozmawiają o różnych życiowych tematach; uwielbiam ich filmy wizualnie – są piękne, minimalistyczne, przemyślane; główne tematy to design, zdrowe jedzenie, minimalizm, ale też po prostu zwyczajne życie, dobre nawyki itp. – JasonHunt – aka Kominek aka Tomek Tomczyk, odkryłam niedawno, ale fajnie się słucha; polecam odcinek o 10 rzeczach, których JasonHunt w sobie nie lubi :) – Więcej Niż Oszczędzanie Pieniędzy – Michał Szafrański – jeden z najlepszych polskich blogerów, zajmujących się tematyką finansową, szczególnie w kontekście budżetu domowego, a czasem też małych firm – Mała Wielka Firma – Marek Jankowski i Paweł Tkaczyk – konkretnie i na temat o małych biznesach – dobre rady na początek i jakich błędów nie popełniać Chętnie zobaczę, czego Wy lubicie słuchać :) Ja oprócz regularnych podcastów czasem też słucham video na YT takich, gdzie ważny jest w sumie tylko dźwięk, np. rozmowy, pogadanki, Q&A. Odpowiedz Link
mszn Re: Podcasty 21.05.17, 11:51 O właśnie, weszłam tutaj dopisać Szafrańskiego, a już jest - więc +1 ode mnie. Ja ich co prawda nie słucham, bo nie lubię słuchać rzeczy po polsku, ale każdy odcinek jest też spisany i dostępny jako pdf. Finansowy podcast ma też Marcin Iwuć, też się można mnóstwo nauczyć. Odpowiedz Link
sbarazzina Re: Podcasty 16.05.17, 18:36 Z ciekawoscie obserwuje watek, bo przymierzam sie do podcastow juz od kilku miesiecy. Oprocz tego czego sluchac, oswieccie mnie prosze jak to wyglada od strony technicznej. Sciagacie te podcasty na telefon czy sluchacie online? Odpowiedz Link
ja_joanna Re: Podcasty 16.05.17, 21:49 U mnie (iOS) wszystko się dzieje z automatu przez iTunes / natywną aplikację Podcasts, która ściąga chyba najnowsze odcinki, więc wydaje mi się, że nie są streamowane. A jeśli wybieram odcinek, który nie jest ściągnięty, to jest ściągany. Przy dużych pakietach LTE i niemalże nieograniczonym dostępie do WiFi praktycznie nie zastanawiam się nad tym, czy coś jest online czy offline. Odpowiedz Link