Dodaj do ulubionych

Kiczowaty film. Potrzebna szybka pomoc!

27.03.09, 19:43
Młodszy brat potrzebuje filmu do prezentacji na maturę ustną z polskiego. Film powinien być dość łatwo dostępny w Polsce z legalnego źródła (chodzi o bibliografię - trzeba podać dystrybutora, miasto itp.)

Temat brzmi: Omów zjawisko kiczu, analizując wybrane przykłady z różnych dziedzin sztuki i literatury.

W szukanym filmie powinny być zwykłe/banalne problemy przedstawione jako ważkie, najlepiej, gdyby było też trochę erotyki. Taki fim na potrzeby mas, ale udający poważne dzieło, mam nadzieję, że wiadomo o co mi chodzi :)
Jeśli któraś z was natknęła się na coś takiego to bardzo proszę o podsunięcie tytułów, będę bardzo wdzięczna, bo mi się rodzeństwo frustuje - kilka filmów już odpadło z powodu niedostępności na polskim rynku.
Obserwuj wątek
    • heidowata Re: Kiczowaty film. Potrzebna szybka pomoc! 27.03.09, 20:09
      Mi nasuwa się na myśl Step up. Pamiętam z kina wzruszone dziewczęta
      pochlipujące przy tekstach typu "Bo najważniejsze... (pauza dla
      podkreślenia dramatyzmu) są pasja i miłość". Ale w gruncie rzeczy
      kicz jest bardzo subiektywnym pojęciem, więc nie wiem, czy się
      kwalifikuje.
      Swoją drogą - genialny temat.
    • malagracja 18 years old virgin 27.03.09, 20:27
      18 years old virgin :D
    • daslicht Re: Kiczowaty film. Potrzebna szybka pomoc! 27.03.09, 20:43
      "Kochaj i tańcz", w skrócie KIT, ale kiczowate też to jest :)
      • heidowata Re: Kiczowaty film. Potrzebna szybka pomoc! 27.03.09, 20:48
        Po obejrzeniu krótkiego trailera mogę poprzeć daslicht. Tam też była
        Figura mówiąca podniosłym tonem coś w stylu "Nie zmarnuj szansy na
        prawdziwą miłość, miłość jest najważniejsza!".
      • vintage_girl Re: Kiczowaty film. Potrzebna szybka pomoc! 27.03.09, 20:49
        Rozumiem, że chodzi o kicz zamierzony, a nie o nieudany film, który jest uważany
        za kiczowaty? Jesli to pierwsze to polecam "Kikę" Almodovara , jeśli to drugie
        zajrzyj yu www.filmweb.pl/blog/entry/477789/Kiczowate+filmy.html
        • pta-szyn Re: Kiczowaty film. Potrzebna szybka pomoc! 27.03.09, 20:58
          Właśnie chodzi raczej o nieudany film, coś co w zamierzeniu miało być sztuką, ale tylko nieudolnie sztukę udaje. Tak czy inaczej, dziękuję wszystkim za pomoc :)
        • missmurder Re: Kiczowaty film. Potrzebna szybka pomoc! 27.03.09, 23:39
          Niezła lista w tym linku na filmwebie :)
          Na pewno się coś dla pta-szynowego brata w tym znajdzie :)
    • ederlezi1981 "Titanic"- kicz, że aż mdło, co tu dalej mamy? 27.03.09, 22:28
      Sądząc po recenzjach, "sLumdog", któreo jeszcze nie widziałam, pewnie sporo polskich filmów z "Nigdy w życiu!" na czele. Zaryzykuje, że "Pan Tadeusz" i, jak dla mnie, "Ogniem i mieczem".
      • quleczka Re: "Titanic"- kicz, że aż mdło, co tu dalej mamy 27.03.09, 22:54
        no wlasnie jak dla mnie wszelakie inscenizacje lektur szkolnych typu "ogniem i
        mieczem" czy "przedwiosnie"...
      • malagracja Slumdog 28.03.09, 11:34
        Widziałam, zaprzeczam ze to kicz :-)
        • moniach_1 Re: Slumdog 29.03.09, 20:43
          W slumdogu elementy kiczu są jak najbardziej zamierzone, aczkolwiek dobrym
          tropem mogą być bollywoody jeśli chodzi o kicz niezamierzony
      • daslicht Re: "Titanic"- kicz, że aż mdło, co tu dalej mamy 31.03.09, 00:34
        Pamiętam jak byłam w 1998 na Titanicu w kinie i nie mogłam się
        doczekać kiedy on w końcu uderzy w tę górę lodową. Mizianko i
        romanse jakoś mnie nudziły ^^

Titanic to jeden z najbardziej kiczowatych filmów wszechczasów,
        gdyby stworzono listę, to pewnie znalazłby się w pierwszej
        dziesiątce :)
    • miss.et Re: Kiczowaty film. Potrzebna szybka pomoc! 28.03.09, 01:11
      Prywatny, subiektywny ranking: Dirty dancing (które uwielbiam, ale przy
      ostatnich scenach zawsze wyję ze śmiechu i się zastanawiam skąd oni wszyscy
      znają choreografię? ;P), monumentalne Przeminęło z wiatrem, ale to też kicz z
      gatunku absolutnie genialnych, Zaklinacz koni (on jest szlachetny, ona bystra i
      zimna a w tle dzika przyroda oraz piękno zwierzyny), Titanic i wszelakie inne
      superprodukcje. I nasze rodzime komedie romantyczne, spływające lukrem, spod
      znaku Dlaczego nie i Tylko mnie kochaj. Ach, i niezapomniana Trędowata.
      A temat świetny, bliski mi, bo właśnie piszę magisterkę o kiczu ;) Tyle że ja
      bardziej sztuki plastyczne i przyległości ;)
      • miss.et Re: Kiczowaty film. Potrzebna szybka pomoc! 28.03.09, 01:16
        I Ed Wood jeszcze! To zabawa dla twardzieli ;)
        • pierwszalitera Ed Wood 28.03.09, 01:58
          Jeżeli masz na myśli tragikomedię Ed Wood Tima Burtona z Johnny Deppem w roli tytułowej, to ten film zdecydowanie kiczem nie jest. :-) Jeżeli myślisz o produkcjach Eda Wooda, to one uchodzą już za klasykę filmu trash, a sam Ed Wood jako najgorszy reżyser wszechczasów za postać kultową, podobnie jak jego ulubiony aktor Bela Lugosi. W zasadzie mamy więc do czynienia ze swojego rodzaju sztuką B movie. To jest tak złe, że aż nieziemsko dobre. ;-) Trochę trudny temat jak na maturę, ale moim zdaniem bardzo interesujący.
          • miss.et Re: Ed Wood 28.03.09, 10:29
            zdecydowanie NIE mam na myśli filmu Burtona, rewelacyjnego swoja drogą;) (Burton
            w ogóle fajny jest, ale to osobna historia :)) Za co uchodzą filmy samego Wooda
            też zdecydowanie wiem i wydaje mi się, że właśnie dlatego jest to arcyciekawy
            przykład - jak zmieniał się odbiór różnych zjawisk na przestrzeni czasu. Ale
            może faktycznie matura ustna to nie miejsce na wdawanie się w tego typu dyskusje ;)
            • zawsze_zielona B movie 31.03.09, 00:00
              Pod tę kategorię mogłyby jeszcze podpaśc filmy Petera Jacksona zanim zrobił
              "Władcę...", np. moja ulubiona "Braindead". Albo "Army of darkness".
              Myślę, że filmy kategorii B mogłyby być ciekawym przykładem w dyskusji o kiczu.

Co do samego kiczu, to prócz wymienionych wyżej polskich "arcydzieł" dodałabym
              "nie kłam kochanie"- tak słodkie że aż mdłe.
    • palacsinta Miłość w rytmie rap (Cool as Ice) 28.03.09, 13:34
      Film nakręcony u szczytu kariery Vanilla Ice'a, na pewno ma dystrybutora w Polsce, bo można go czasami złapać na Polsacie. Miała być historia w stylu Romea i Julii, wyszło przekomicznie.
    • iczanka Re: Kiczowaty film. Potrzebna szybka pomoc! 29.03.09, 16:46
      "Węże w samolocie", "Nocny pociąg z mięsem", "Po prostu tańcz", "GW: Zemsta
      Sithów", "Armagedon", "Dzień niepodległości", "Wojna światów"- za zakończenie -_-'
    • eponak Re: Kiczowaty film. Potrzebna szybka pomoc! 29.03.09, 22:28
      Kochaj i tańcz :D Byłam na urodzinach koleżanki :) Cała sala ryczała ze śmiechu
      w trakcie tych wzruszających momentów. A scena pocałunku Damięckiego z Miko w
      promieniach zachodzącego słońca to kicz jakich mało ;)
    • irena.earl Re: Kiczowaty film. Potrzebna szybka pomoc! 31.03.09, 02:02
      Twilight - koleżanki siostry trochę się obraziły, jak kręciliśmy bekę z tego
      pięknego, jak mu tam. Niagara kiczu w stylu emo.
      • irena.earl Re: Kiczowaty film. Potrzebna szybka pomoc! 31.03.09, 02:03
        I ponurookie Vampiry, które robią "hszszszszs", jak lecą! Miodzio!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka